Hja sem bil lani pred podobno odločitvijo: ali kupiti ali iti v najem. Sem se odločil za nakup AMPAK samo iz enega razloga. Kupoval sem z gotovino (se pravi brez kreditov)!
Stanovanje v celju, 78m2, novogradnja. Trenutna (današnja cena) cca.140.000€.
In recimo, da ene 40k€ je "na zalogi". Vzamete kredit 100.000€ in odplačilno dobo 30 let. Po hitrem izračunu na "banki celje" je mesečna anuiteta 677,44€ (dobro sem pač računal, da imata dva plače vsak po 800€ mesečno, kar se mi zdi ko se takole pogovarjam realna plača v Celju) . Če to preračunan nazaj 677,44 x 360 je 243,878€ (hm..... sem preveril 2x, pa je prav
) no in po tej formuli je cena za stanovanje 283,878€ !
In gremo kako je z najemnino. Podobno stanovanje se odaja za cca. 350€ na mesec. To znese na leto 4200€. v desetih leti je to 42.000 €, v 50 letih pa 210.000 €. Še vedno ceneje kot nakup
Stroški so v obeh primerih podobni (dobro, če si lastnik je treba še kakšno obnovo računati v tem času in si s tem še na slabšem. Prav tako lastniki plačujejo davek od nepremičnine...)
Je pa res, da se zadeva izenači tam nekje, ko bom star 80 let
Takrat pa ne rabim več nepremičnine. Morebitni otroci naj sami poskrbijo zase (dobro sej nekaj jim pomagaš na začetku) In pa še nekaj je pomembno... mesečno mi "ostane" dobrih 300€ več če sem najemnik. S tem denarjem si lahko privoščim še kakšen dopust več in vsaj malo uživam življene...
To je moje razmišljanje. Pa čeprav sem naredil drugače