Razlike v kvaliteti bencina

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Večkrat smo že imeli to temo o razlikah med gorivi, ponavadi se je razvila debata na 20 straneh brez rezultatov. No pri zadnji kregariji sem se odločil, da sam naredim test.

Imam 206-tko 1.6, 110 KM, 80% vozim relacije okrog 50 km, 20% mesto (MB). Relacije so bolj ali manj enake, časovno sem delal od srede januarja do konca marca.

No in sem najprej tankal 4 tanke Petrolovega 98 oktanskega bencina. Trije tanki v MB na Ptujski (bivši Shell), en v Ormožu.
Rezultati porabe: 1. 8,8 2. 8,6 3. 8,7 4. 8,4 l/100km

Potem 4 tanki OMV 100: dva v MB na Ptujski, dva v Ormožu.
Rezultati porabe: 1. 8,0 2. 8,2 3. 8,0 4. 7,9 l/100km

Potem 4 tanki MOL 98: trikrat v Murski soboti, enkrat v Kidričevem.
Rezultati porabe: 1. 6,9 2. 7,0 3. 7,0 4. 7,1 l/100 km

Povprečje Petrol: 8,625 l/100 km
Povprečje OMV: 8,025 l/100 km
Povprečje MOL: 7,0 l/100 km

Torej razlike v porabi so precejšnje. Sam sem s tem le potrdil (sebi, lahko pa tudi vam) tisto, kar sem vedel že do sedaj: MOL ima najkvalitetnejšo gorivo. Kdo nas potem prinaša naokoli ne vem, ampak glede na visoke cene bencina te razlike nikakor niso primerljive. Ali pri Petrolu in OMV dajejo zraven poceni aditive, ali so razlike zaradi skladiščenja goriv. Ali pa mojemu avtu preprosto pašejo ena goriva, druga pa ne (čeprav sem imel podobne rezultate že na dveh prejšnjih avtomobilih). V glavnem me niti ne zanima zakaj so razlike ampak mi je pomembno, da z litrom goriva prevozim čim več.

Na koncu poudarjam, da je to čisto laičen test, torej prosim brez pripomb, da so rezultati neveljavni. Vreme se je spreminjalo (relacije le malenkostno) in da nisem zaposlen pri nobenem naftnem podjetju. Rezultatom tako lahko verjemete ali ne.

Lep pozdrav in varno vožnjo vsem!

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
jaz tudi opažam podobne razlike ampak to samo med petrolom in omv

mol-a pa nimam nikjer blizu tko da ne vem.

lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Pravkar sem prebral en članek v hrvaški reviji na to temo. Testirali so fabio 1,4 ,A5 1,8 TFSI in Mazdo CX-7 2.3 T in v njih točili INA, TIFON, OMV in PETROL. Razlika v porabi je bila največ 0,2l ter ovrgli govorice.
Vozili so v enakih pogojih in pri enakih hitrostih ter naredili skupaj 4800km.
Najbolj me je presenetil test moči na valjih kjer ni bilo nobenih posebnih razlik glede na dobavitelja bencina

fabia 86KM (izmerjeno 89KM)
audi 170KM (izmerjeno 187KM)
cheer.gif

mazda 260KM (izmerjeno 227KM)
confused-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Uhh, pri hrvatih je šele velika razlika v porabi, predvsem med Ino (najslabše) in Tifonom (najboljše). Ampak spet ponavljam - subjektivna ocena, čeprav je tudi moj oče prišel do istih rezultatov, pa nima niti enakega načina vožnje kot jaz.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Evropejci nategujejo zavarovalnice.
Japonci pa svoje kupce.

Mater, sem nategnjen.

Lp

edit:slovnica

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Tudi sam sem že delal podoben test in sem prišel do podobnih rezultatov. Tako da imam tudi svojo teorijo.
p.s. je pa tudi res, da ta test ni realen, saj si delal test od januarja pa do marca. Januarja, ko je bil bolj hladen mesec kot mares je tudi avto dalj časa delal po "zaugom"...
17758-icon_confused.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik maggio pravi:
jaz tudi opažam podobne razlike ampak to samo med petrolom in omv

mol-a pa nimam nikjer blizu tko da ne vem.

lp

Pri meni enako. Če se le da, tankam OMV-jevo stotko, na Petrol pa zavijem le če je res sila. Sem pol leta delal precej dolge relacije in pri enakem stilu vožnje sem poravil občutno manj 100- oktanskega goriva, tudi v primerjavi s Petrolovim 98-oktanskim.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Povprečna poraba Škode je bila 7,5l, Audija 7,7l ter Mazde 10,8l. Je pa res da so vozili samo po avtocesti max 130km/h (v tunelih 80km/h) in lahko, da se v bolj mešani vožnji poraba spreminja glede na kvaliteto bencina.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Problem pri tvojem testu bi znal biti v tem ker se je v tem času temepratura zraka precej dvignila, kar pa konkretno vpliva na porabo (manjšo seveda).

So pa definitivno razlike med gorivi.

Jaz (nafto) običjano tankam na Petrolu (na različnih pumpah), in ker imam (sumim) eno šobo zjebano mi pri jutranjem speljevanju (natančno pri 1.100 vrtlajjih) konkretno zatrese motor (poskakuje)..zdaj če speljem z višjimi obrati je OK.

Zdaj pa sem (v soboto) tankal na Agipu (Rudnik)....je pa, zanimivo, avto zjutraj nehal poskakovat (oz. je komaj opazno)....tako da definitvno nekaj je...zdaj ali so drugi dodatki....pojma nimam. Imam pa tudi občutek da avto zdaj bolje vleče oz. je bolj živahen...kot bi ta nafta bolj učinkovto izgorevala.

Samoporabo pa ne bi komentiral, ker nimam nekih konstatnih voženj (npr. 20 km na šiht dnevno)..tako da varira poraba že sama po sebi glede na vožnjo za več kot liter.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Agipova nafta je itak najboljša, vsaj mojemu Stilaku najbolj odgovarja.
Stari Bravi pa najbolj odgovarja Molov bencin.

Jaz tudi mislim, da je razlika med črpalkami

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Pri meni enako. Če se le da, tankam OMV-jevo stotko, na Petrol pa zavijem le če je res sila. Sem pol leta delal precej dolge relacije in pri enakem stilu vožnje sem poravil občutno manj 100- oktanskega goriva, tudi v primerjavi s Petrolovim 98-oktanskim.

Popolnoma enako tudi jaz. Vedno tankam na OMV-ju 100-tko, drugje samo v "izrednih razmerah", torej če je OMV-jeva benza predelč jst imam pa preveč prazen tank
tongue-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
ksz... nevem kaj mate toliko čez petrol

evo moje primerjave:

Poraba EuroSuper 95 pri družbi Petrol: 5,88 l/100km (št. zapisov: 12)
Poraba EuroSuper 95 pri družbi OMV: 5,84 l/100km (št. zapisov: 5)

in še link: KLIK

pomoje ni bistvene razlike

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sorodnik, ki dela z avtoprevozniki ("šleparji") pravi, da velja, da ima Petrol slabi bencin, ÖMV in Istrabenz pa dober.

Sam sem že imel na avtu zaštopano šobo, ravno potem, ko sem na Petrolu tankal (sicer skoraj vedno ÖMV).

Sodelavec pa je tudi pravil, da mu z Mol avto naredi več km (tip vsak dan prevozi 100 km).

Tako da je nekaj na tem, je pa res, da test skoz letne čase ni najbolj merodajen.

Je kej kaka mapa Molovih črpalk ? Je kaka v bližini Maribora ?

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Pa kje si zdej mene najdu da mam kaj čez petrol
smile-1.gif

Samo povem kateri bencin mojemu avtočku najbolj odgovarja to je pa tudi vse
cool-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
no mogoče ti nimaš nič čez petrol
smile-1.gif

počakaj še par postov več.... in boš videl heheh

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Te vaše primerjave so en čisti larifari. Pa ja ne moreste vi testirat pa potem za razliko 0,2 reči kateri je boljši. Pa ja nikoli ne pritiskate na plin enako. Tudi jaz delam vsakodnevno relacijo 2x20 km pa se mi giblje poraba.

Če vas res toliko muči ta tema, nesite bencin v nek laboratij pa vam bodo pokazali realno stanje.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Pogovarjal sem se z voznikom, ki vozi cisterno z nafto. Na moje vprasanje o razlikah v kvaliteti je rekel, da Petrol in OMV oba tankata gorivo iz istih "pipic" oz. rezervoarjev. Izjema naj bi bila edino biodiesel. ki je posebej za OMV.

Sicer pa je vecja razlika v porabi in konjih zaradi temperature. Meritivi na turbodizlu pri 5°C in 16°C sta pokazali razliko kar 5KM v prid nizji temperaturi.

kkarola

Pripravnik
30. jul 2007
224
0
16
Citat:
Uporabnik predator pravi:
Agipova nafta je itak najboljša, vsaj mojemu Stilaku najbolj odgovarja.
Stari Bravi pa najbolj odgovarja Molov bencin.

Jaz tudi mislim, da je razlika med črpalkami

Nafto na ali v pumpe AGIP prodaja PETROL osebno videl pretok goriva v rezervoarje. Res je če ne vidiš kdo pripelje gorivo se boljše počutiš ko si nategnjen.
Vsi ponudniki so za v en koš kdor trdi drugače je eden od njih.