Range Rover

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
No že precej časa me rajca ena taka mrcina .. vem da lastnikov verjetno ni v izobilju, ampak vseeno me zanima nekaj splošnih informacij.

2.5 D motorji so od BMWja (linijski 6-vajev) .. kako se to kaj obnese? Kakšne znane težave?

Druga stvar je pa zračno vzmetenje, ki je pri teh avtih serijsko ... na splošno mi je zadeva poznana, poznani tudi problemi; pa me zanima vseeno kaj storiti ob težavah? Je kakšen majster v sloveniji za take vrste popravil (tako mehansko kot tudi elektronsko)?

No avto je vsekakor vreden denarja; če imaš zadosti časa in živcev (kot z vsakim angležem) .. s tem da če uporablja švabsko tehniko niti ne more biti slab!
crazy1.gif

Pa še info glede nakupa .. v sloveniji jih je enih par, nemčija in au bolj bogo, italija jih ima kar precej (ampak vsi po vrsti avtomatiki) .. se še kje nahajajo v velikih količinah (razen right-side angleških)?

Torej za vse uporabne informacije v tem topicu sledi nagrada!
evil.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Ne vem če bi si upal kaj takega kupiti.

Avto je star več kot deset let, posledično je to glede popravil vreča vrez dna, ni poceni 8000 € je v današnjih časih velik denar, vprašanje je kje porabiti vse njegove zmožnosti, poraba verjetno niti ni tako pomembna ampak glede na težo bi rekel da je tam nekje okrog 12 l.

Avto je tudi butičene izdelave, možnosti za kake rabljene dele verjetno ni, originalni pa so posledično dragi ko žafran. Pametnih servisov pa verjetno ni na razpolago če so pa so zelo dragi.

Če nisi zelen (kmet, gozdar ali lovec) bi se takega vozila zagotovo izognil na daleč.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Eni znanci so kupili podobnega srebrnega...ampak se mi zdi da je bencinar
shocked-1.gif

Mislim da so kar zadovoljni zaenkrat

Motor pa naj bi bil BMWjev?? Ne vem kdaj je imel dizel šestak tako malo konj...še v seriji E34 mislim da jih je mel več
rolleyes-1.gif
...sem pogledal in sta bili dve verziji s 115 in 143 konj, tako da...hm.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
za dele malo prilstaj uk ebay, ce je tega ogromno gor,pol je še svetla luč, če pa je na ebayu bolj tema, potem pa se ja tega ne bi lotil.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Hoj,

na avtomobile se ravno ne spoznam, sem pa s sodelavcem pogovarjal ravno o tej zadevi. Meni so range roverji zelo všeč, sodelavec pa je mahnjen na terence in tako sva zabila kako uro ob kavi in se pogovarjala ravno rangeih.

In tipo je pravil, da ko se je še sam zanimal za nakup take zadeve, da mu je vecina lastnikov zatrdila da je vreca brez dna kar se tice popravil. Zadeva naj bi se zelo popravila pri modelih po letu 2000 ki so menda zelo solidni, te starejse zadeve pa nej bi se zelo rade kvarile.

Če ga kupis pa bom vesel podatkov iz prve roke, ker so tudi meni zelo vsec.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Motor je BMWjev ... M51 in se je uporabljal v BMW vozilih (serija 5, 3) tam v začetku 90 let.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Ja modeli po "faceliftu" (po 1999) imajo malo sprememb .. a so zato kaj boljši ne vem; je pa dejstvo da po tistem letniku ni moč zaslediti ročnega pretikala, kar mi ni ravno všeč.

Sicer pa za landroverje moraš biti fan in včasih tudi kako grenko požreti.

Je pa takle Range Rover kot osnova za naslednjo (zdajšnjo) serijo, ki pa je bila BTW osnova za BMWjevega X5. Kvarljivost Landroverjev je sicer neka fama, ki pa ne drži povsem ... problematični so bili nekateri Roverjevi motorji, medtem ko ostala tehnika naj bi delovala. Če je v tem range roverju BMWjev motor je to ena šibka točka manj ...

Deli so (v najslabšem primeru) naročljivi po internetu direkt iz anglije in ne vidim, da bi cene kaj odstopale.

Kako je pa kaj z zračnim vzmetenjem? Ta del me še najbolj skrbi ... deli (zračne vreče/kompresor/cevi) se da dobiti na internetu za dokaj smešen denar, če sešteješ dobiš komplet obnovljeno zračno vzmetenje za ceno 1000 EUR. Še vedno pa me zanima če je v slo kak majster, ki bi se s tem ukvarjal?

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
V Sloveniji ni pametnega serviserja za Land Roverja mogoče recimo pri summitu za ostale nevem predvidevam da jih ni ker je to zelo zelo redek avto mogoče jih je vse skupaj različnih letnikov 200 dosti več jih ziher ni.

ta BMW motor se je montiral tudi v opel omego in ni kaki biser tehnike glede porabe je pa za land roverja zgleda malo modificiran ker je v originalu imel moč 85 kW in 103 kW.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
zracno vzmetenje ni nikaksno cudo.
Je precej preprosta zadeva.

No po branju tujih formuov se mi tudi tako zdi!
grin1.gif
Dejansko je zračno vzmetenje še bolj enostavno kot pa klasično .. je pa res da vmes poleg napihljivih zračnih vreč sodeluje še kup senzorjev in pa računalnik.

Skratka misliš da bi zamenjavo zračnih vreč znal opravit vsak sposoben mehanik?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Mislim, da bi tak avto lahko ceneje dobil (pač nižaš ceno - ni vroča roba).

Pred tremi leti so imeli na Summit-u v Lj. letnik 2002 za 10.000 EUR (sicer zadnja cena - nastavljena okoli 20.000), pa z garancijo.

Drugače pa mislim, da so ti avtomobili zelo zanesljivi in vzdržljivi, saj jih delajo (ta model brez večjih popravkov v izgledu) že 30 let.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
zracno vzmetenje ni nikaksno cudo.
Je precej preprosta zadeva.

No po branju tujih formuov se mi tudi tako zdi!
grin1.gif
Dejansko je zračno vzmetenje še bolj enostavno kot pa klasično .. je pa res da vmes poleg napihljivih zračnih vreč sodeluje še kup senzorjev in pa računalnik.

Skratka misliš da bi zamenjavo zračnih vreč znal opravit vsak sposoben mehanik?
Saj se jih sploh ne rabi menjat razen ce zacnejo spuscat ali pa se dobijo gube.

Jaz sem letos menjal ze vsaj 5 zracnih blazin.Macji kaselj.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
kako pa izgleda ta sistem v primerjavi s hidravliko pri citroenu? hidravlika je pomojem še preprostejša? cel kup elektronike odpade?
sprasujem se.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.498
10.729
113
sej hidravlika pri citroenu tudi ni sama hidravlika, gre za hidropnevmatsko vzemetnje koker se mi zdi...

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.331
301
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
V Sloveniji ni pametnega serviserja za Land Roverja mogoče recimo pri summitu za ostale nevem predvidevam da jih ni ker je to zelo zelo redek avto mogoče jih je vse skupaj različnih letnikov 200 dosti več jih ziher ni.

ta BMW motor se je montiral tudi v opel omego in ni kaki biser tehnike glede porabe je pa za land roverja zgleda malo modificiran ker je v originalu imel moč 85 kW in 103 kW.

a se ni ta motor 2.5 td rad pregreval v omegah?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
kako pa izgleda ta sistem v primerjavi s hidravliko pri citroenu? hidravlika je pomojem še preprostejša? cel kup elektronike odpade?
sprasujem se.gif

Hidravlike ne poznam prevec, slisal sem pa da zna z njo biti cel hudic.