Prometna nesreča

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Situacija je bila naslednja: on se je iz stranske vključeval na glavno in zavijal levo. Edin avto razen njega je bil avto an njegovi levi in je imel prižgan desni žmigavec. Kolega je predvideval, da gre avto desno in je potegnil na glavno. Avto pa je šel naravnost in seveda je prišlo do trka.

To me pa resno zanima, strogo po pravilih. Vesno sem milsil, da je kriv SAMO tisti, ki je pri prižganem smerniku peljal naravnost. A imamo sodno prakso s takšnim primerom.

Nekaj podobnega ,kot da bi nekdo pripeljal po cesti, ki ima dva pasova, (samo) za zavijanje desno in pas za naravnost. Nekdo, ki vozi po pasu za zavijanje, bi hladnokrvno peljal naprej.

"On bi se on moral prepričat, da bo avto res zavijal desno" - saj se je, brez dvoma je ugotovil, da ima prižgan smernik za zavijanje desno!!

Je spregledal ,da je imel smernik prižgan, naslednji bo spregledal rdečo luč in pregazil pešča.

PS: To, da ti na nagrobniku napis IMEL JE PREDNOST nič ne pomaga, ni poanta pri tem vprašanju.

Poanta - po mojem (z.k.p.) če ima priče, da je imel model smernik, potem mogoče lahko še kaj doseže, v nasprotnem verjetno 0. Ampak so že drugi isto povedali.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.357
2.731
113
V lokalnem okolju vsak pozna kaksno nevarno kri-krozisce, kjer se zgodi ali dogaja, da se udelezencem ne izklopi smerokaz. Ce je se dalec z vklopljenim smerokazem se da it, ce vidis da ga je vklopil tudi, ce pa vidim samo da je prizgan, ne zaupam. 2x je bilo blizu za šolanje.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.332
9.563
113
EU
Od sodelavca žena je peljala sosedo. Obe starejši ženski. Seveda po alterjevsko v križišču počaka na avto ki prihaja z leve strani in ima prižgan desni smerokaz.
Sovoznica ji reče "kaj čakaš, vidiš da ima desni smerokaz". Žena sodelavca spelje, in se ji avto s prižganim desnim smerokazom zaleti v voznikova vrata. Škoda šest tisoč Evrov. Voznici ni bilo nič, sovoznica je zlomila nogo in celo tožila voznico za odškodnino.
bonk.gif

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Koga je tožila? Voznico ki jo je peljala ali voznico v avtu s prižganim smerokazom?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:Voznici ni bilo nič, sovoznica je zlomila nogo in celo tožila voznico za odškodnino.
bonk.gif
Zakaj pa obstaja obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti?
Mogoče pa res moraš tožiti voznika, da njegova zavarovalnica izpljune denar. K sreči nimam izkušenj.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.396
1.399
113
ksz:
res je večina se vas (tudi sam se) prepriča, če tisti s prižganim smerokazom res zavija....
Še enkrat pa pravim, da je voznik, ki je speljal in "vzel prednost" drugemu vozniku, ki je nakazal, da bo zavijal v desno, potem pa tega ni naredil, kriv enako ali še manj kot voznik, ki ni zavil desno.
Po logiki enih, sploh več ne bi potrebovali smerokazov na avtu, ker itak moramo počakati, da vidimo ali oni res zavija ali se je morda zmotil ali je pozabil....
Načelo zaupanja v zakonu dejansko obstaja (ZVCP-1, 2. člen) in če lahko domnevni krivec dokaže, da je drugo vozilo imelo smerokaz za zavijanje v desno peljalo pa je ravno naj to izkoristi in naj toži! V nasprotnem primeru pa pač požre in plača kar je za plačat, ker dokazovanje z izvedencem je možno, je pa tudi drago.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
...
Po logiki enih, sploh več ne bi potrebovali smerokazov na avtu, ker itak moramo počakati, da vidimo ali oni res zavija ali se je morda zmotil ali je pozabil....
....
tako je. jaz smerokaze jemljem samo še preventivno, recimo če se peljem po AC v koloni in nekdo vklopi smerokaz, mu po po možnosti preventivno pustim prostor, če bi se dejansko spomnil menjati pas. zanašam pa se na smerookaze že dolgo ne, vse odkar sem se skoraj čelno zaletel v nekoga, ki je pripeljal skozi križišče z levim smerokazom, vozil pa naravnost. in mi pri tem še žugal, kaj sem ga izsilil.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.384
113
Kljub smerokazu se moraš prepričati če bo res zavil...

Kazen za nepravilno uporabo smernika pa je 300€ + 3KT. in ne 50€

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.332
9.563
113
EU
Prek meje se nahaja banka ki takoj za krožnim prometom. Ko greš od banke ven na glavno cesto, vsi ki pridejo z leve strani imajo vklopljen desni smerokaz, ker nimajo še zravnanega volana, ki bi smerokaz izklopil.
evil.gif

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.378
2.560
113
Prijatel bi se moral prepričati, da bo tisti z žmigovcem res nedboumno spremenil smer.
Pol pa še policaji. Dajo njemu prav.
Case close!
Primer. Oster ovinek na desno stransko ulico. Tip je dal najprej levi žmigavec in začel zavijati levo, da naredi velik lok v desno stransko ulico. Na pol poti dal desni žmigavec in začel izvoz na stransko ulico. Pri tem presekal pot vozilu za sobo in pokasiral kazen

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Jaz bi spredaj avto popravljal, ker mi webasto ne dela, pa je 500 evrov, pa odbijac podrajsan, blatnik tudi, ker je debilov prevec na cesti, pa so lepo pridelal. Pa je vseen klinc, ce grem kar s prizganim smernikom mal po Lj pogledat, bom hitr enga pacienta nasel, da bo speljal iz neprednostne in ga nasadim. Sej bo on kriv, pa naj mi popravi avto.
bonk.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Premajhna kazen, če vprašaš mene...pa ne da bi tel "lupit" folk, ampak se bodo vsaj naučili uporabljati smernik...isto bi morali dati kazen, če ga ne vklopiš...

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Premajhna kazen, če vprašaš mene...pa ne da bi tel "lupit" folk, ampak se bodo vsaj naučili uporabljati smernik...isto bi morali dati kazen, če ga ne vklopiš...
Če mene vprašaš, je kazen previsoka.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Če mene vprašaš, je kazen previsoka.

A res? Zaradi takih, ki ne znajo oz. nepravilno uporabijo smernik se zgodi to kar je napisal odpiralec te teme...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ta o tožbi voznice je buca. Imas AO zavarovanje. Najse pogovarja z njo. Pa naslednic bo sla peš.
Lahko je podala odškodninski zahtevek na zavarovalnico, kar je tudi njena pravica in je tudi upravičena do odškodnine za telesne poškodbe. To, da jo je tožila pa so spet ene lape alterske ...
stupid-1.gif

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.543
432
83
nOOb, zaupa prižganemu smerniku
tako bi jaz lahko imel avto "poglihan" 5x/teden

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
kzs
se pravi da se v krožiščih vozimo samo še po zunanjem pasu in itak ne speljemo, dokler je kdorkoli v krožišču, ker se moramo prej prepričat ali res ne bo menjal pasu tik pred nami - tudi če nima smernika

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Prijatel bi se moral prepričati, da bo tisti z žmigovcem res nedboumno spremenil smer.
Pol pa še policaji. Dajo njemu prav.
Case close!
Primer. Oster ovinek na desno stransko ulico. Tip je dal najprej levi žmigavec in začel zavijati levo, da naredi velik lok v desno stransko ulico. Na pol poti dal desni žmigavec in začel izvoz na stransko ulico. Pri tem presekal pot vozilu za sobo in pokasiral kazen

Zakaj je dal žmigavec levo, če je zavijal desno??

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Torej iz te sodne prakse smo se naučili, da je smernik samo informativne narave?

Meni se je to že večkrat zgodilo, tudi ko sem peški prečkal cesto in zadnji trenutek odskočil. Včasih te še oni čudno gleda kaj delaš in samo pelje dalje s smernikom.

Zdaj raje čakam tudi ko sem na prednostni cesti, dokler ni betonskega zidu nobenemu ne zaupam.

Spoštuj soudeležence v prometu, ampak smatraj jih za slepe samomorilske kretene.