Prometna nesreča

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Pozdravljeni,

kolega je imel prometno nesrečo. Situacija je bila naslednja: on se je iz stranske vključeval na glavno in zavijal levo. Edin avto razen njega je bil avto an njegovi levi in je imel prižgan desni žmigavec. Kolega je predvideval, da gre avto desno in je potegnil na glavno. Avto pa je šel naravnost in seveda je prišlo do trka. Policaji, ki so prišli na kraj nesreče so vso krivdo obeseli njemu in mu naložili denarno kazen in kazenske točke. Po njihovi razlagi ima avto, ki gre naravnost lahko prižgan kakšnkoli žmigavec
13.gif
in da bi se on moral prepričat, da bo avto res zavijal desno. Do neke mere se s tem strinjam ampak vseeno bi verjetno morala biti deljena krivda? Da je imel prižgan desni žmigavec je drugi voznik priznal ( kao pozabil) in pa obstaja tudi priča, ki je vozila za njim. Bi se kolega moral pritožit ali naj pozabi na vse skupaj. Verjetno se denarni kazni ne more izognit, bolj se gre za zavoravalnico. Kakšno je vaše mnenje o tej zadevi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Načeloma se gleda prednost in neprednost.

Kriv je na vsak način. Mogoče dobi oni kazen 40 eur ker je imel zmigavec.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Zaradi takih primerov jaz ne speljujem več kjub temu da nekdo nakaže, da zavija. Ker se najde sto pacientov, ki ali pustijo žmigavc prižgan že deset križišč ali pa misli zaviti šele tri križišča naprej. In zaradi takih sem bil dvakrat že zelo blizu situaciji tvojega kolega.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Tudi jaz ne...

Že imel primer ko sem skoraj pognal..neki sem k sreči medil medil in je gladkomalo padel mimo. Z žmigavcem se ve
evil.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
moje mnenje:
- kolega dobi kazen, ker se pri vključevanju ni prepričal, da to lahko stori varno.
- drugi voznik dobi kazen za nepravilno uporabo smernikov.
- membrain napiše, da je v interesu države, da pokasira od obeh.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.245
4.808
113
Zelo zoprna situacija, vendar če ta ki se je zaletelj vanj, ne prizna svoje odgovornosti v tej smeri,
da je imel prižgan žmigovec in je bil zaradi tega tudi soodgovoren ("povzročitelj"), da je sploh
prišlo do nesreče... bo težko kaj doseči....

Vendar, če ima res pričo, naj odda zahtevek za škodo na zavarovalnico od tega, ki je imel prižgan
žmigovec, oz. naj to vse navede tudi na obrazcu, katerega mu bo poslala njegova zavarovalnica,
da se razjasni, zakaj in kako je prišlo do prometne nesreče, saj bo v tem primeru tudi njegova zavarovalnica
imela interes doseči deljeno krivo in si tako zmanjšala izplačilo odškodnine.

Če bo določena deljena krivda, potem oba izgubita bonus, vsak pa potem dobi izplačano polovico škode iz
druge zavarovalnice za svoj avto... in v tem primeru lahko terja še od obeh zavarovalnic odškodnino za
poškodbe/bolečine/strah, seveda če je do tega prišlo... in na koncu je finančno lahko na nuli
smile-1.gif

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Zaradi takih primerov jaz ne speljujem več kjub temu da nekdo nakaže, da zavija. Ker se najde sto pacientov, ki ali pustijo žmigavc prižgan že deset križišč ali pa misli zaviti šele tri križišča naprej. In zaradi takih sem bil dvakrat že zelo blizu situaciji tvojega kolega.

Ja imaš prav, to so izkušnje. No kolega ima izpit cca 2 leti in si bo to lekcijo zapomnil. Sreča, da je glava cela j..š pleh. Si pa ne predstavljam kako je bilo njegovim, ker se je to zgodilo praktično pod domačim balkonom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Si pa ne predstavljam kako je bilo njegovim, ker se je to zgodilo praktično pod domačim balkonom.

Super..so samo avto porinili do bloka.

Bi si lažje če bi se mu storilo npr. v Splitu?
grims-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Ne vem zakaj bi bili sicer žmigavci, če se v primeru nesreče njihovo stanje ne upošteva. Res pa je, da se ne da dokazati (če ni drugih prič), da je bil prižgan in policisti pač napišejo poročilo po zadnjem stanju vozil na cesti.
Žal forum prav veliko ne bo pomagal. Razen če se javi kak priča nesreče.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.445
98
48
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Zelo zoprna situacija, vendar če ta ki se je zaletelj vanj, ne prizna svoje odgovornosti v tej smeri,
da je imel prižgan žmigovec in je bil zaradi tega tudi soodgovoren ("povzročitelj"), da je sploh
prišlo do nesreče... bo težko kaj doseči....

Vendar, če ima res pričo, naj odda zahtevek za škodo na zavarovalnico od tega, ki je imel prižgan
žmigovec, oz. naj to vse navede tudi na obrazcu, katerega mu bo poslala njegova zavarovalnica,
da se razjasni, zakaj in kako je prišlo do prometne nesreče, saj bo v tem primeru tudi njegova zavarovalnica
imela interes doseči deljeno krivo in si tako zmanjšala izplačilo odškodnine.

Če bo določena deljena krivda, potem oba izgubita bonus, vsak pa potem dobi izplačano polovico škode iz
druge zavarovalnice za svoj avto... in v tem primeru lahko terja še od obeh zavarovalnic odškodnino za
poškodbe/bolečine/strah, seveda če je do tega prišlo... in na koncu je finančno lahko na nuli
smile-1.gif

Ko se vozim po naših cestah opažam da skoraj polovica voznikov ne ve , kaj vse ima prižgano na avtu. Razne meglenke ,spredaj in zadaj, pa jih sploh ne rabijo, da o žmigavcih sploh ne govorim. Verjetno sploh ni vedel, da mu utripa žmigaves.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.396
1.399
113
Če ima priče in meni, da bo lahko dokazal, da je drugo vozilo imelo prižgan smerokaz za zavijanje v desno potem pa tega ni naredil nima kaj za mislit. Do odvetnika in v tožbo. Najmanj kar bo dosegel je to, da bo deljena krivda, največ pa da ne bo kriv.

Jebela, kaj pa zaupanje oz. načelo zaupanja v prometu?

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Citat:
Jebela, kaj pa zaupanje oz. načelo zaupanja v prometu?

Ne vem kje se ti voziš, ampak edino čemur lahko v zadnjih letih na cesti zaupaš je:
* da nihče ne uporablja ogledal,
* da nihče ne uporablja smernikov,
* da nihče ne uporablja možganov.

Ja, pa da praktično vsak drugi uporablja telefon.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.483
10.726
113
No tole z žmigovci je skoraj pravilo, da počakaš tako dolgo, da vidiš da vozilo začne zavirat, ali se počasi upočasnjevat, šele potem spelješ na glavno cesto. Takole na pamet ven, ker pač nekdo ima ali pa nima žmigovca, je pa potem ta tema.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ok, od zdaj naprej bom manj pizdil na folk, ki ga ne da, ali pa da v zadnji sekundi.

Saj večinokrat počakam, zdaj pa vidim, da moram fiksno vedno, brezpogojno.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Če bi se vsi zanašali na smerokaze, bi danes bilo polovico motoristov in traktoristov mrtvih, ker so pozabili izklopiti smerokaz. Jaz vedno počakam, da zmanjša hitrost in začne zavijati ...

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
.....Jaz vedno počakam, da zmanjša hitrost in začne zavijati ...
Tako je tudi prav.

In tako bi morali postopati tudi na krožnem, pa če nekdo da žmigavec ali ne. Doživljanje živčnih zlomov, če nekdo v krožnem ne da žmigavca je čisto brezveze, itak pri vključevanju smeš speljat šele takrat, ko že vidiš da nekdo zavija ven.

19. jul 2007
2.838
1.563
113
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Situacija je bila naslednja: on se je iz stranske vključeval na glavno in zavijal levo. Edin avto razen njega je bil avto an njegovi levi in je imel prižgan desni žmigavec. Kolega je predvideval, da gre avto desno in je potegnil na glavno. Avto pa je šel naravnost in seveda je prišlo do trka.

To me pa resno zanima, strogo po pravilih. Vesno sem milsil, da je kriv SAMO tisti, ki je pri prižganem smerniku peljal naravnost. A imamo sodno prakso s takšnim primerom.

Nekaj podobnega ,kot da bi nekdo pripeljal po cesti, ki ima dva pasova, (samo) za zavijanje desno in pas za naravnost. Nekdo, ki vozi po pasu za zavijanje, bi hladnokrvno peljal naprej.

"On bi se on moral prepričat, da bo avto res zavijal desno" - saj se je, brez dvoma je ugotovil, da ima prižgan smernik za zavijanje desno!!

Je spregledal ,da je imel smernik prižgan, naslednji bo spregledal rdečo luč in pregazil pešča.

PS: To, da ti na nagrobniku napis IMEL JE PREDNOST nič ne pomaga, ni poanta pri tem vprašanju.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
.....Jaz vedno počakam, da zmanjša hitrost in začne zavijati ...
Tako je tudi prav.

In tako bi morali postopati tudi na krožnem, pa če nekdo da žmigavec ali ne. Doživljanje živčnih zlomov, če nekdo v krožnem ne da žmigavca je čisto brezveze, itak pri vključevanju smeš speljat šele takrat, ko že vidiš da nekdo zavija ven.

Jaz dejansko počakam, da začne zavijat. Pa me prav b.k. če nekdo za mano zaradi tega dobi živčni zlom. Sorry, je bilo nekajkrat že preveč blizu, da bi se še kdaj šel tako igro. Sploh v primeru, da imam mularijo v avtu. Raj 5 minut kasnej, pa živ in zdrav, kot na "Kotnikovi njivi" (tko je moj fotr pravu pokopališču v Kranju... ne vem zakaj
smile-1.gif
)

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Prejšnji teden sem se v Btc-ju iz parkirišča pri Zari 2x že skoraj pognal na cesto zaradi tega žmigavca, oba pa naravnost.
crazy1.gif