Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Kakšne lenobe ??

Če pa vsak kar nekaj po svoje. Če nekaj sprašujem pomeni da iščem rešitev.
Potem sem pa jaz len ,če kar nekaj mimo bistva... pa še kar o nekih kadeh če je že dva dni v cisterni.

"
Zdaj je dva dni ,v cisterni. Koliko je smiselno počakati preden dodam kvasovke ?? Da ne bi sedaj odpiral tik pred tem ko bi že samo začelo vreti ??

Še dva ,tri,štiri dni... ?
"
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Čakam ,da bo morda začelo po naravnem procesu vreti ? Ne morem pa povzročiti ,da bi potem preveč vrelo ,če je morda že sedaj samo tik pred vretjem ?

Kot drugo me pa vseeno zanima ,koliko dni je še normalno da pride do vretja ?
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.762
6.750
113
pri taščici
Zdaj moram pa se to iskat. Ce liter kisa noter vrzem ne bo ok?
Zakaj se zdaj to dogaaja? Prej pa sem imel 5 let kis za prste obliznit.
Pravite da naj bi to dibil v knetijski? Nisem ravno v vinorodnem okolisu. Moram poklicati.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.762
6.750
113
pri taščici
Ne rabim vina, direkt kis al kakorkoli.
Ene 4 dni sem imel namoceno in sem mesal, potem pa tropine locil od tekocine. (Ker ni gosca vec prisla na povrsje) Sedaj pa po nekaj dneh vidim spet to belo svinjarijo v sodu.
Agrolit ima univerzalne kvasovke
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.762
6.750
113
pri taščici
Tako prakso imam iz zganjekuhe (hruška, jabolko). Tam je pac tudi treba sladkor pretvorit v alkohol, potem pa zganjekuha. Sicer ni alkohola
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63

Priponke

  • Webp.net-resizeimage (85).jpg
    Webp.net-resizeimage (85).jpg
    401,4 KB · Ogledi: 174
  • Webp.net-resizeimage (84).jpg
    Webp.net-resizeimage (84).jpg
    469,4 KB · Ogledi: 188
Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Se pravi nič ne odpiram ,samo vlijem razmočene kvasovke not. Nima kaj škodovati če je recimo že samo tik pred vretjem ,pa dodam še kvasovke..
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Dodatno - zna biti, da imaš že mreno na vrhu in z vlivanje skozi vejo riskiraš, da kvasovke ne bodo sploh prišle do mošta.
Odpri - če je mrena to “umakni” na stran, vlij na “ćisti” del. Pokrov in gumo gor - potem si odpri pivo …
 
  • Všeč mi je
Reactions: lanos

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Dodatno - zna biti, da imaš že mreno na vrhu in z vlivanje skozi vejo riskiraš, da kvasovke ne bodo sploh prišle do mošta.
Odpri - če je mrena to “umakni” na stran, vlij na “ćisti” del. Pokrov in gumo gor - potem si odpri pivo …
Mrena ne vem..Sem pa v torek ko sem zaprl cisterno imel na vrhu tako goščo..Tak slab centimeter gošče ,ki je prekrivalo tekočino. Ker nalil sem zvečer cisterno zaprl pa zjutraj, in se je tačas nabralo..



Zanimivo ..

Sem malo googlal , pa to ,da ni vrelo v kadi niti ni takšen minus ??

"
Postopek hladnega namakanja močno poveča ekstrakcijo pigmenta in spojin, ki povečujejo pigment. Skratka, barva vina postane intenzivnejša. Tako je to priljubljena tehnika za vina iz grozdja s tanjšimi kožami, vključno s modrim pinotom in grenachejem (grozdje z manj pigmenta, da mu bo treba dati več časa). Hladno namakanje se zgodi ravno takrat, ko grozdje zdrobimo, sok pa nekaj dni shranjujemo pri hladnih temperaturah. Hladne temperature skladiščenja preprečujejo, da bi sok fermentiral, medtem ko kože in semena macerirajo v tekočini.
"
 

Priponke

  • winemaker-s-red-wine-secret.jpg
    winemaker-s-red-wine-secret.jpg
    70,3 KB · Ogledi: 130
Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Mrena ne vem..Sem pa v torek ko sem zaprl cisterno imel na vrhu tako goščo..Tak slab centimeter gošče ,ki je prekrivalo tekočino. Ker nalil sem zvečer cisterno zaprl pa zjutraj, in se je tačas nabralo..



Zanimivo ..

Sem malo googlal , pa to ,da ni vrelo v kadi niti ni takšen minus ??

"
Postopek hladnega namakanja močno poveča ekstrakcijo pigmenta in spojin, ki povečujejo pigment. Skratka, barva vina postane intenzivnejša. Tako je to priljubljena tehnika za vina iz grozdja s tanjšimi kožami, vključno s modrim pinotom in grenachejem (grozdje z manj pigmenta, da mu bo treba dati več časa). Hladno namakanje se zgodi ravno takrat, ko grozdje zdrobimo, sok pa nekaj dni shranjujemo pri hladnih temperaturah. Hladne temperature skladiščenja preprečujejo, da bi sok fermentiral, medtem ko kože in semena macerirajo v tekočini.
"
Pa si rekel, da nisi iz Pariza, zdej pa takšne stvari bereš.
So ti že napisali drugi tukaj.
Jutri dodaj KVASOVKE. Zadnji čas.
Ko bo začelo vreti, boš videl pokrov 2-3 cm v lufti in tudi slišal boš brbotanje. Vse ostalo je izguba časa!