Predelava brajdovca /grozdja v vino..

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Nasloni se z ušesom na cisterno, pa poslušaj. Če slišiš, da v cisterni šumi ali poklja, pol to pemeni da vre.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
No, no - danes se dela vse v “isti” posodi (cisterni). Prvo alkoholno vrenje (dekl, guma, veha), “hladnejše” okolje, da ne vre predivje.
Nato pretok in “čiščenje” - tropine beg, umiritev, da se še vse ostalo vsede - pretok.
Nato “dekl” dol (v bistvu gumo beg) in cevko not, zračna pumpa (recimo akvarijska), da dela “mehurčke”, na “topleje” (25+ ali vsaj 20+) in čakat, ker kot si sam povedal, traja “kisanje” precej dlje.
Ko pokurijo ves alkohol lahko spet pretok in “zaprtje”. Če bo zrak zraven se bo naredila “goba”.

Seveda lahko na sodobni način. Samo folk vrže vse skupaj v neko posodo in potem čaka da bo kaj nastalo. Drugače kis če nočeš da je moten je pametno pretakat, ker nič ne izgubiš s tem, kvečjemu mu dobro dene (za razliko od vina kjer tvegaš oksidacijo in rabiš potem žvepljanje).
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Še eno "finto" ti lahko povem, če boš kvasovke delal / ulival v cisterno.
V 3 bibitke (plastenke) natoči toplo vodo ( ne do vrha, da ne bodo potonile), da boš tako napravil nekakšno toplo gnezdo za kvasovke in pol med te tople plastenke zlij nastavek kvasovk. Garantirano bodo zalaufale. Seveda, če si dober nastavek kvasovk naredu..
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes in gr69

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Nekaj pišete, da imate nekakšno belo mreno na površju na gladini. To pomeni da se vam vino kvari. To je kan. Cikovna. Bolezen.
Tud, če se vam ta mrena pojavi na kisu, to pomeni, da je kis pokvarjen, oziroma se je začel kvarit. Na kisu se lahko pojavi samo klobuk. Pol je zdrav.
 
Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Če prav vidim, ti tole tenstaš že od ponedelka. To ti je najbrž že precej oksidiralo. Ampak kar je je. Upaj, da ne boš imel preveč hlapnih kislin na koncu oziroma cika. Ne vem o kakšnem klobuku ti to govoriš. A je to klobuk al je pena? Če je pena, pol pomen da ti tole že vre.

Da to “onboardam” - brajdovec se dela, in to prvič “sam”. Oksidacija je za to leto “nepomembna”.
Upam, da bi drugo leto vprašal ozr. šel skozi povzetek preden bo obrano. Mu zna potem biti marsikaj lažje.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Aja - pa tri dni ga že pošiljamo po kvasovke, ker nihče ne ve “kaj ima dejansko” na vrhu. In če bi mu že vrelo bi to moral opaziti. Tudi če mu je zavrelo in zelo na rahlo vre, ne bo škode če bo dodal dodatne kvasovke.

Do merjenja in uravnajvanja kislin in tudi žvepla še nismo prišli. Za kisline itak dvomim, da imajo smisla - je ipak brajdovec.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Da to “onboardam” - brajdovec se dela, in to prvič “sam”. Oksidacija je za to leto “nepomembna”.
Upam, da bi drugo leto vprašal ozr. šel skozi povzetek preden bo obrano. Mu zna potem biti marsikaj lažje.
To, da čakaš, da trop, ali mošt, začne sam od sebe vret, je precej tvegana zadeva. Ker ne veš v kaj vre, oziroma ne veš katere kvasovke so zmagale/prevladale.
Če hočeš met zadevao pod kontrolo in če hočeš vedet kaj sploh delaš in kaj bo na koncu nastalo, pol moraš naredit kvasni nastavek sortnih kvasovk. Najbolje kvasovke, ki so pridobljene iz sorte grozdja katerega delaš.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Aja - pa tri dni ga že pošiljamo po kvasovke, ker nihče ne ve “kaj ima dejansko” na vrhu. In če bi mu že vrelo bi to moral opaziti. Tudi če mu je zavrelo in zelo na rahlo vre, ne bo škode če bo dodal dodatne kvasovke.

Do merjenja in uravnajvanja kislin in tudi žvepla še nismo prišli. Za kisline itak dvomim, da imajo smisla - je ipak brajdovec.
Kisline lahko uravnava tud po končanem vretju. Čeprav ni neumno, da začneš kisline, če je to potrebno, zniževat že v moštu, da dobiš želeni PH (nad 3,2) pol pa lahko celo steče naravni biološki razkis, seveda pri pravi temperaturi, ki mora bit nad 18° C.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Nekaj pišete, da imate nekakšno belo mreno na površju na gladini. To pomeni da se vam vino kvari. To je kan. Cikovna. Bolezen.
Tud, če se vam ta mrena pojavi na kisu, to pomeni, da je kis pokvarjen, oziroma se je začel kvarit. Na kisu se lahko pojavi samo klobuk. Pol je zdrav.
To se je meni lani prvic naredilo. In letos kot kaze spet. Pa nisem bistveno drugace delal kot pretekla leta. Da vidim ce ga bom s kisom in pretakanjem resil.
Edina stvar ki je bila lani na novo, je bila "grebla" za.mesanje tropin. Ampak kako bi tista nova kovinska stvar na lesen tocaju skodila ne vem. Prej sem imel "sposojeno" motiko, ki desetletja mesa gosco za snopc.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
To se je meni lani prvic naredilo. In letos kot kaze spet. Pa nisem bistveno drugace delal kot pretekla leta. Da vidim ce ga bom s kisom in pretakanjem resil.
Edina stvar ki je bila lani na novo, je bila "grebla" za.mesanje tropin. Ampak kako bi tista nova kovinska stvar na lesen tocaju skodila ne vem. Prej sem imel "sposojeno" motiko, ki desetletja mesa gosco za snopc.
Čer se ti je naredil kan, oziroma bela mrena, to pomeni, da si imel drozgo predolgo nezaščiteno na zraku, da je začelo cikat, al pa si cik prnesu že iz vinograda z bolnim grozdjem.
Če delaš vinski kis, je najbolje, da v drozgo po končanem vretju naliješ nekaj močnega alkoholnega kisa, da sprožiš ocetno kisanje, al pa v drozgo vržeš kakšen star klobuk, če ga imaš na lanskem kisu. Ni vsak kis dober če je nekako kisel. Mora bit zdravo in prav kisan.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Aja - pa tri dni ga že pošiljamo po kvasovke, ker nihče ne ve “kaj ima dejansko” na vrhu. In če bi mu že vrelo bi to moral opaziti. Tudi če mu je zavrelo in zelo na rahlo vre, ne bo škode če bo dodal dodatne kvasovke.

Do merjenja in uravnajvanja kislin in tudi žvepla še nismo prišli. Za kisline itak dvomim, da imajo smisla - je ipak brajdovec.
:D:D
Nazadnje bo prišlo do tega, da vre in da mu veha muruje samo zato, ker guma ni zatesnila cisterne.
Informacij ima pa že tolko, da bi lahko že po Franciji kletaru ;)
Upam, da si je zapomnu naš trud in ko bomo mi rabil nasvet, če bomo kupovali Mercedes, da nam bo pomagu
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Hanzi ,oprosti ,ampak a te lahko prosim da odpreš svojo temo ? Že tako ,mi ni vse jasno potem pa se še ta kis zraven meša.. ;)

Vsem hvala za pomoč , prvenstveno pa lanos in gr69 . nekako sta mi najbolj v pomoč ,pa tudi da ne pomešam vsega skupaj.
Verjamem da butasto delujem ,a že včasih so rekli da vprašati ni greh.


V glavnem ,sedaj sem dodal kvasovke . Za cca 140 litrov sem naredil slabe pol litra nastavka z 45g kvasovk - pol vode pol mošta. Za tamalo cisterno ustrezno manj.
En nastavek je močno deloval ,drugi manj ,a kot sem bral na spletni strani Jurane , tista pena ni merilo kvalitete nastavka.

V cisterni sem malo odmaknil peno ,in počasi vlil noter. Zaprl nazaj.

Sama cisterna ima trenutno okoli 17-18 stopinj tu nekje je tudi v prostoru . Bo to ok ??
V kolikem času bi se sedaj moralo začeti dogajati - vidno ?
Cisterna je po moje kvalitetno zaprta. Imam čisto novo gumico in vehe.

Sam mošt ,se mi pa trenutno še zdi čisto ok ? Diši , in tudi tako ko sem ga poizkusil je piten , deluje tako na šampanjec. Upam da ga vseeno rešim.

Dodajam par slik
 

Priponke

  • Webp.net-resizeimage (89).jpg
    Webp.net-resizeimage (89).jpg
    598,2 KB · Ogledi: 129
  • Webp.net-resizeimage (88).jpg
    Webp.net-resizeimage (88).jpg
    482,9 KB · Ogledi: 132
  • Webp.net-resizeimage (87).jpg
    Webp.net-resizeimage (87).jpg
    609,6 KB · Ogledi: 118
  • Webp.net-resizeimage (86).jpg
    Webp.net-resizeimage (86).jpg
    444,5 KB · Ogledi: 122

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Deda - tebi to vre … (dodatna kvasovke ne bodo naredile neke škode)

A že vemo koliko cukra je mel mošt takoj po “pecljanju” (ko si vse skupaj butnil v škaf - torej prvi dan) in koliko ima zdaj?
 
  • Všeč mi je
Reactions: lanos

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Kako lahko vre , če ni nič ,ampak nič burkalo ?? Dejansko brez mehurčka v vehi. Tudi na slikah mislim da se vidi ,da je cisterna lepo zaprta . Dejansko so dve cisterni ,in v obeh je vse enako. Isti mošt , nova gumica ,nova veha...( gumice po velikosti cisterne , sem komaj dobil gor)

Sladkor bom še izmeril ,sem imel refraktometer zunaj ,pa bom počakal da se malo ogreje. Takrat ko sem meril je bilo okrog 16 brix . To je na mojem merilcu srednja skala.

Je pa mošt ko sem ga odtočil za pripravo nastavka kar na pipi , tak lep , čist.Nič kalen. Če bi bilo vino takšno bi ploskal..
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Kot sem ti že reku. Prisloni ušeso na cisterno. Če vre, moraš slišat šumenje oziroma nakakšno pokljanje v cisterni.
Drgač pa, cistrerno raje kot s tisto gumo, na tesno povij s streč folijo, tisto, ki je široka nekje 10 ali 12 cm, ker bolj ziher dihta. Tista guma ni po navad ne dihta dobro. Saj zarad procesa niti ni nujno da dihta, ampak, če ne dihta, pol gre CO2 rajš mim gume namesto skoz vrelno veho.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Kako lahko vre , če ni nič ,ampak nič burkalo ?? Dejansko brez mehurčka v vehi. Tudi na slikah mislim da se vidi ,da je cisterna lepo zaprta . Dejansko so dve cisterni ,in v obeh je vse enako. Isti mošt , nova gumica ,nova veha...( gumice po velikosti cisterne , sem komaj dobil gor)

Sladkor bom še izmeril ,sem imel refraktometer zunaj ,pa bom počakal da se malo ogreje. Takrat ko sem meril je bilo okrog 16 brix . To je na mojem merilcu srednja skala.

Je pa mošt ko sem ga odtočil za pripravo nastavka kar na pipi , tak lep , čist.Nič kalen. Če bi bilo vino takšno bi ploskal..
Če mošt ni nič kalen, pol ti ne vre.
Kot jaz vidim na tisti tvoji sliki, tisti odkriti klobuk, bi jaz rekel, da se je teb vretje ustavilo. Ti je vrelo, pol je pa crknilo. Ob prešanju si potolkel kvasovke, oziroma si jih prehladil. Gospodijnje ko pečejo kruh ali delajo krofe, tud ne pustijo preveč vrat odpirat. Da kruh ne neha hajat, pravjo..
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Še to. Če bi teb tale zadeva dejansko vrela, bi morali mehurčki na tistem klobuku pokat. Če ne popokajo, pol ne vre.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ob prešanju je bilo 8-9 stopinj ,sedaj je pa že štiri dni na 18-19.. Da ne grem čisto znova. Meni v kadi vsaj po moje ni nič vrelo ? ( Prenizka temperatura ??) Ampak to smo nekako že predebatirali. Sedaj smo v cisterni pa spet ni vretja ? No danessem dodal kvasovke. Cca 45g na 130-140litrov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
No ja tista guma okoli soda po mojih izkušnjah ne deluje ok, moraš malo z vazelinom namazat drugače pušča in na vehi ne vidiš nič. Kot je stardec rekel glede na čistost mošta oz. soka vretja ni, če ima mošt okus po šampanjcu (pika v ustih) je lahko malo začelo naravno vret ampak se je ustavilo. Dodane kvasovke bi morale sprožit vretje in dokončat fermentacijo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes