Poraba pri tempomatu

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
ko se peljes brez tempomata vzdrzujes neko hitrost, ce gas cisto malo popustis bos se vedno vzdrzeval tisto hitrost, poraba pa bo nekaj manjsa. In tu je ta razlika proti tempomatu.
Ne bo držalo. Tempomat (dober) bo za isto hitrost porabil MINIMALNO goriva. Če boš ti plin popustil in bo hitrost ostala enaka pomeni zgolj eno: da cesta visi navzdol. In tudi v tem primeru bo tempomat isto popustil
wink-1.gif
.
Oz. možno je še eno: da si prej držal preveč plina in torej si bil prej neekonomičen: tempomat ga je držal pa ravno prav
wink-1.gif
.

In še enkrat: če veš kaj delaš ga lahko ''nategneš'', povprečen voznik pa ne bo varčnejši. Moje mnenje, možno pa tudi, da podcenjujem povprečnega voznika.

Fizikalno lgedano je razlika minimalna in različne porabe NE boš opazil, edino udobje trpi. Torej če ti voziš tako da imaš po števcu vedno 130km/h ali pa če nastaviš tempomat na to hitrost bo poraba enaka/identična. Če ne bo, mi prosim razloži kam se izgublja energija. In ja, več energije se izgubi če imaš gas na on/off kot pa če premikaš loputo za plin za +-10%, ampak veš kaj na AC je to nemerljivo ker ima zračni upor vsaj 99% vpliva na porabo.

Pa tempomati, vsaj kaj sem jih jst videl in čutil delujejo daleč od natančnega, vedno ko mu "zmankuje hitrost" pritisne na plin prekomerno (čutiš boost) in potem ko doseže hitrost spet spusti plin naenkrat (sicer ga potem uravna in je ok). Enako je ko pride klanec, čutiš kdaj kikne tempomat na plin, recimo sam nikoli tako grobo ne vozim in to je tudi eden od pogojev varčne vožnje.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

ta teden sem malo testiral porabo. Na začetku naj povem, da snevno delam cca 100 kilometrov, od tega je cca 2/3 AC vožnje.
Cel teden sem vozil kolikor se je le dalo s tempomatom. Vožnja je bila 50, 90, 120 ( AC). Poraba goriva...slabih 6l/100km. Zdi se mi veliko...za 85 kW 1.9 JTDja.
Na uč ( zaenkrat ) se mi zdi, da je za slabe pol litra poraba večja s tempomatom.
Ta teden bom vozil identično, s to razliko, da bo tempomat izključen, pa bom poročal
smile-1.gif

...kolk vam pije JTD?

Nazadnje urejeno:

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Fizikalno lgedano je razlika minimalna in različne porabe NE boš opazil, edino udobje trpi. Torej če ti voziš tako da imaš po števcu vedno 130km/h ali pa če nastaviš tempomat na to hitrost bo poraba enaka/identična. Če ne bo, mi prosim razloži kam se izgublja energija. In ja, več energije se izgubi če imaš gas na on/off kot pa če premikaš loputo za plin za +-10%, ampak veš kaj na AC je to nemerljivo ker ima zračni upor vsaj 99% vpliva na porabo.

Pa tempomati, vsaj kaj sem jih jst videl in čutil delujejo daleč od natančnega, vedno ko mu "zmankuje hitrost" pritisne na plin prekomerno (čutiš boost) in potem ko doseže hitrost spet spusti plin naenkrat (sicer ga potem uravna in je ok). Enako je ko pride klanec, čutiš kdaj kikne tempomat na plin, recimo sam nikoli tako grobo ne vozim in to je tudi eden od pogojev varčne vožnje.

Pri mojem avtu Toyota Corolla verso 2.2D se pozna, ali pospešujem s tempomatom ali sam... Pri tempomatu je pospeševanje manj odločno, kot če bi sam pritisnil na plin, tako da se čisto ne strinjam s teboj, da tempomat oz. elektronika prekomerno pospešuje vozilo. Po mojih iskušnjah mam pri vožnjo po AC manjšo porabo s tempomatom, kot pa česam reguliram pedal za plin.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
JTD 85kW (Stilo karavan) mi pije med 5 in 6, čez 6 ga še nisem spravil. Je pa res, da z avtom ne delam relacij krajših od 25km v eno smer. Je pa to večinima vožnja po regionalkah.

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Najbolj zanimivo pri tempomatu je pa da nekatere modele na cesti tudi po 7x v 100km prehitiš. To le kaže na to kako nekonstantno ljudje vozijo, 14 dni nazaj je padel rekord, modela sem od minhna do salzburga prehitel 12x ( ja sem štel )
rolleyes-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik model1a pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Pri mojem avtu Toyota Corolla verso 2.2D se pozna, ali pospešujem s tempomatom ali sam... Pri tempomatu je pospeševanje manj odločno, kot če bi sam pritisnil na plin, tako da se čisto ne strinjam s teboj, da tempomat oz. elektronika prekomerno pospešuje vozilo. Po mojih iskušnjah mam pri vožnjo po AC manjšo porabo s tempomatom, kot pa česam reguliram pedal za plin.

Glede pospeševanja s tempomatom ( recall ) je spet očitno razlika od avtomobila. V mojem primeru pospešuje različno. Najboljši prikaz je pospeševanje iz cestninske postaje. Npr: grem mimo cestninske slabih 60kmh v četrti in če pospešim s četrto na polno in potem prestavim v peto, "recall"am tempomat in le ta enako močno ( na polno ) pospeši na prednastavljeno vrednost.

Če pa s četrto pospešujem nežno, dam v peto in recall-am, potem tudi tempomat nežno pospešuje do prednastavljene vrednosti.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.100
456
83
45
dolenska
Sicer ne spada preveč v temo, ampak, a je kdo tuki gor, ki mu tempomat ne sede. Sem na malo daljši relaciji fural in se trudil s tempomatom a ne gre. Preveč živčnega me naredi, ker nimam kontrole nad avtom.
Imam šanso nadgradit avto s tempomatom za dokaj pocen a ne bom. Qurc, vsaj nekdo morem bit šef
grin1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
saj si še vedno šef. ti samo prepustiš da on malo dela ko pa želiš ga odžagaš
evil.gif