Polnjenje klime, Zalaznik

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.355
5.653
113
Pa se kompresor od hladilnika doma vrti z 3000-6000 obrati?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Kolikokrat na leto pa hladilnik pelješ dofilat?

evil.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Vsi samo plin omenjate......

Olje ( frišno) je pa tisto kar ti reši kompresor na dolgi rok...

In na teh servisih preko "kuponkota" za 15 eur ti misliš, da ti kdo olje menja?

Vse menjajo ker to dela masina in tudi vidis posamezne korake

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Resno? ti misliš, da ti plin zamenja?

Resno? Ti misliš, da je plin na kg....koliko? Običen avto ga ma cca. 600g, razni Sharani pa tudi 1100g. Ugotovi ceno za plin prosim.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Citat:
Uporabnik Biciklari pravi:
mam avto že 8 let in nisem niti enkrat filal klime, dela!
Ne vem zakaj eni hodite filat klime če deluje...pol pa ni čuda da vam crkuje vse po vrsti.
Ko enkrat začneš drkat okol klime....je konec
frown-1.gif

Daj ne pametuj če nimaš pojma, vsak bi moral na 3-4 leta dat preverit klimo, jaz sem jo še zadnji čas dal napolnit (plin in olje za kompresor) ker je opazno slabše hladila, več kot pol plina je manjkalo.... prvi lastnik mojega prejšnjega avta je bil tudi tak pameten kot ti, jaz enako, pa je po 10 letih ribnil kompresor. Če bi v teh 10 letih bila klima 2 krat prekontrolirana, bi še vedno bilo precej ceneje kot menjava kompresorja in ponovna polnitev sistema.

Ne vem v čem je problem, je preveč šuškov v denarnici pa radi kupujete nove kompresorje, preveč časa pa malo po odpadih iščete rabljene? Se radi v največji vročini vozite z (skoraj) nedelujočo klimo? Ker kot naročeno to takrat ugotoviš
smile-1.gif
pa mikrofiltrov se tudi ne menjava, izgleda je zlat da si ga ne gre privoščiti, potem pa jokanje da smrdi v avtu.

Ker se ne spoznam na avto klime... Zakaj bi že odpiral sistem, ki je narejen, da je zaprt? Če klima deluje kaj boš na merilni mašini ugotovil? Razen koliko plina je v sistemu? A klima kompresor crkne, če je v njej premalo plina? A olje tudi uhaja na vseh tesnilih?

Zato ker po 5 letih ziher hladi slabše... pri mojemu se je to začelo poznati po 7 letih, nad 30 stopinj zunanje temperature avta ni več uspel hladiti. Razlika neverjetna po servisu, namesto 650g sem imel samo še 200g plina. Klima kompresor pa zariba če v njem zmanjka olja in marsikdo sploh ne ve da ima kompresor kako olje.

Enaka logika kot da bi jermen+vodno pumpo+ napenjalce menjaval po sistemu " dokler dela ne taknem"... ko odtrga jermen ali pa zdrsne je pač veselica
smile-1.gif
neko osnovno vzdrževanje pa ja mora biti..... se ne čudim da so rabljeni avti taka žalost

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Citat:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Biciklari pravi:
mam avto že 8 let in nisem niti enkrat filal klime, dela!
Ne vem zakaj eni hodite filat klime če deluje...pol pa ni čuda da vam crkuje vse po vrsti.
Ko enkrat začneš drkat okol klime....je konec
frown-1.gif

Daj ne pametuj če nimaš pojma, vsak bi moral na 3-4 leta dat preverit klimo, jaz sem jo še zadnji čas dal napolnit (plin in olje za kompresor) ker je opazno slabše hladila, več kot pol plina je manjkalo.... prvi lastnik mojega prejšnjega avta je bil tudi tak pameten kot ti, jaz enako, pa je po 10 letih ribnil kompresor. Če bi v teh 10 letih bila klima 2 krat prekontrolirana, bi še vedno bilo precej ceneje kot menjava kompresorja in ponovna polnitev sistema.

Ne vem v čem je problem, je preveč šuškov v denarnici pa radi kupujete nove kompresorje, preveč časa pa malo po odpadih iščete rabljene? Se radi v največji vročini vozite z (skoraj) nedelujočo klimo? Ker kot naročeno to takrat ugotoviš
smile-1.gif
pa mikrofiltrov se tudi ne menjava, izgleda je zlat da si ga ne gre privoščiti, potem pa jokanje da smrdi v avtu.

Ker se ne spoznam na avto klime... Zakaj bi že odpiral sistem, ki je narejen, da je zaprt? Če klima deluje kaj boš na merilni mašini ugotovil? Razen koliko plina je v sistemu? A klima kompresor crkne, če je v njej premalo plina? A olje tudi uhaja na vseh tesnilih?

Zato ker po 5 letih ziher hladi slabše... pri mojemu se je to začelo poznati po 7 letih, nad 30 stopinj zunanje temperature avta ni več uspel hladiti. Razlika neverjetna po servisu, namesto 650g sem imel samo še 200g plina. Klima kompresor pa zariba če v njem zmanjka olja in marsikdo sploh ne ve da ima kompresor kako olje.

Enaka logika kot da bi jermen+vodno pumpo+ napenjalce menjaval po sistemu " dokler dela ne taknem"... ko odtrga jermen ali pa zdrsne je pač veselica
smile-1.gif
neko osnovno vzdrževanje pa ja mora biti..... se ne čudim da so rabljeni avti taka žalost

Mojster, ne nakladaj več.

Ko je plina v sistemu premalo, se vklopi tlačno stikalo in kompresor se ne zažene več. Čao.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Resno? ti misliš, da ti plin zamenja?

Resno? Ti misliš, da je plin na kg....koliko? Običen avto ga ma cca. 600g, razni Sharani pa tudi 1100g. Ugotovi ceno za plin prosim.

Jest vec nevem kaj hoces od mene, dosti jih pac ne racuna dodatnega plina preverjeno osebno. Ti pa pac pejt k zalazniku kolkr te je volja.

jjernej

Pripravnik
26. mar 2008
131
0
16
Ocitno nas je kar nekaj, ki smo prvic peljali dofilati klime, pac lansko leto se je najdel Zalaznik preko kuponkotov. Najbrz nima on nic s tem ima pa en poseg v klimo, ker dosedaj nas je kar nekaj, ki nam je letos spustil plin. Nekaterim na ceveh, nekaterim na kondenzatorju, nekaterim v armaturi in ni pogojev, da vidimo kje... jaz svojo popravim, ker je na "sreco" sla samo cev (130eur +2h dela + plin) ampak kot pravijo americani, da ne diraj dokler dela. Nekaj je na tem. Ker meni po 6 letih starosti avtomobila ni manjkalo 100g plina (!). Ampak, ker tako oglasujejo tele servise sem pac nasedel.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
A ima kaj veze s koliko obrati se vrti? Vrti se s toliko, za kolikor je narejen. No, da ne pametujem na pamet - na laguni, katere lastnik sem manj kot eno leto (letnik avta 2001) očitno pušča. Lepo mi je bilo razloženo, da je bolje vsako leto za 30€ dofilat kot iskat in plačat popravilo napake. Imama pa tudi scenika, ki sem ga kupil leta 2005 (letnik 2000). Do leta 2011 klima delala bp. Takrat je začela zezat in sem lepo pelja na servis. Ugotovitev - nekdo je pri polnjenju dodal preveč olja in je bil sistem zabit. Reciklaža ali kakorkoli ji že rečejo je delal par ur, da so zadevo za zislo spravili v red. Ampak pred tem je 5 let delala bp, po tem pa tudi že drugo leto dela bp. Očitno je nek šalabajzer (kdo je bil ne vem) na avtu naredil sranje za brez veze, in to v starosti avta med 0 in 5 let. Od 5 do 10 let je delala bp, nakar ugotovijo da je too much olja v sistemu. No, zakaj naj bi torej vozil nekaj kar dela, na dofilavanje???

Aja, na laguni mi pušča - lani je delala, letos ni. Peljem, model pove kar sem zgoraj napisal - pušča in je premalo plina (z oljem vred). Ima senzorje itd - če ni plina ne dela in takrat ukrepaš, olje pa tudi ne uide samo. Me malce spominja na gume - ves čas v redu, ker ventilček drži. Ko pa priklopiš i preveriš tlak, je ok, po enem tednu pa prazna - ne diraj lava dok spava
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Boli mene k*** za zalaznika, enkrat sem bil tam, mašine je mel nove.

Od tebe čem samo, da ne trdiš da so povsod mašine vse enake, kar je popolna bedarija, ker so razlike kar velike. Nujno mora imet še CO2 zram, da če ve da klima konkretno pušča to ugotovi s cenenim, naravi neškodljivim plinom. Hitrost je pa tudi velika razlika ali trajo 1 uro al pol urce vse skupaj.

Drugo kar pa jaz "čem" je pa da nehaš zavajat, da je plin kdaj zastonj. Plin je DRAG in ni variante, da ti ga bo kdo dal zastonj. Kolikor vem je eko taksa celo dražja kot sam plin. Kupončki so že OK, če pa prepričuješ, da ne bodo plina doplačevali pa nateguješ, če ne drugega bodo ljudje čakali na tak kuponček...ki ne bo nikoli prišel.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:
Avto je bil star tri leta ob polnjenju. Saj ne pravim da je on kriv. Kam naj odpeljem na servis, je Zalaznik OK?

Ni vazno... sistem je iz cevi in je dovolj samo ena luknjica/spoj nekje da ti stvar zacne uhajat. Za servis je v Ljubljani Parkelj na Rakovi (IMHO) No1. Mojster ve kaj dela in zna tudi popravit/zaflikat/usvarit. Sploh pri "problematicnih" avtih.

Te kupon zadeve niso resna alternativa.

brlje

Pripravnik
24. jul 2011
321
6
18
Ljubljana
Parkelj je men hotu 400 do 500 evrov racunat za zrihtat klimo,
Pa se par takih ki so hotli lupit, na koncu mi je Ksemar najdel luknico na cevi ki je stala 30 evrov,
Menjalnik mi je tudi neki nagajal, ni hotu iz rikverca dokler ne ugasnem avta , pa so vsi mojstri rekli
da bo treba kuplung zamenjat ali menjalnik, model je dvignil avto par minut neki z rokami not da je zrihtal, zdej sploh nimam tezav z menjalnikom

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik brlje pravi:
Parkelj je men hotu 400 do 500 evrov racunat za zrihtat klimo,
Pa se par takih ki so hotli lupit, na koncu mi je Ksemar najdel luknico na cevi ki je stala 30 evrov,
Menjalnik mi je tudi neki nagajal, ni hotu iz rikverca dokler ne ugasnem avta , pa so vsi mojstri rekli
da bo treba kuplung zamenjat ali menjalnik, model je dvignil avto par minut neki z rokami not da je zrihtal, zdej sploh nimam tezav z menjalnikom

Glede na to da pri njemu nikoli nisem placal vec od 40€ (razlicni avtomobili btw) gre tukaj ocitno za malce EPP ali imas v garazi muzejski eksponat. Enkrat mi je stvar celo uredil brezplacno. Sicer pa 400-500€ za taksne spase niti ni tako nenavadno. Z leti material propada in ce zacne flikanje "luknjic" je lahko to zgodba brez konca.

To se je verjetno zgodilo tudi v zacetku te teme... Starejsi avto, zaflikali luknjico, naslednja je bila tako majhna da je avto spuscal plin nekaj casa... Potem zaflikas naslednjo....... pa naslednjo......

Kriv je pa seveda mojster ,ker ni previdel vseh moznih luknjic. Ali pa zahteval 500€ za konkretno sanacijo.

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
KSZ

Se en minus za Parklja z moje strani. Podobna zgodba kot pri @brlje. Klima na P206 ni hladila, se zapeljem do njega in rece, da bi bila potrebna obnova kompresorja. Strosek cca. 300 in vec EUR. Sploh ni diagnostike delal, ampak kar na uc rekel. Peljem seveda drugam, kjer so mi zamenjali tesnilo na presostatu in napolnili klimo. Od takrat (cca. 3 leta) klima dela brez tezav.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Pa moj problem... ob svinjsko vročih dneh ko je vse razgreto in ko stojim na semaforju mi avto rahlo potresuje kadar je klima vklopljena? Kakšna ideja kaj jo muči? Sicer v koliko bi zdaj vklopil klimo bi bilo vse OK, ko pa se vse malo zagreje in ko je hkrati veni vroče pa vedno... pa sem bil pri enem mehaniku samo usput pa... ko mi začnejo fantazirat in naštevat kaj vse bi lahko bilo raje grem, vsi bi začeli samo z menjavanjem... torej kakšna ideja? Gre pa za Audi A6 4F 2007...