Podražitve, trgovci in reklame o zamrznjenih cenah

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
A se tukaj pogovarjate samo Ljubljančani in ostali prebivalci velikih mest?

Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
....Sicer meni je lahko govort, ko je to na poti na oz. s šihta, drugim malo težje.
...

Drugač pa tud LJ delamo tako, da se enkrat zapeljemo v bolj oddaljene štacune in tam kupimo, kar rabimo in je poceni.
Moraš preprosto oceniti, kaj boš kupovali sproti (ker nujno, četudi je cena višja), kaj se pa da kupiti enkrat na mesec.

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Z mojim partnerjem sva ugotovila, da še najmanj € porabiva za hrano, če se odločiva za mesečni nakup.
Moka za kruh, alpsko mleko,prašek, čistila, mehčalec, maslo, margarina, začimbe, kava.
Meso kupuje moj partner kar od sodelavcev v firmi, ki imajo vse živo od konjskega vse tja do srnjadi.
Tako, da trgovski trojici pustiva zelo malo €. Moko nabavljava na mlinu v Veržeju, ki je par km oddaljen od najinega doma.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:

Aja, še to: pred podražitivijo kruha so nas v vseh mogočih anketah spraševali, kdo je kriv za podražitve. Možni odgovori so bili kmetje oz. pridelovalci, vlada ali trgovci. Moj odgovor bi bil trgovci IN vlada, ki je vse to blagoslovila
10.gif

emm se ti sploh zavedas kaj si podpisala, ko si glasovala za EU
confused-1.gif
da drzava umika roke iz trga! vidim, da vas 99% ovac tega NE POZNA in nasedate lepim pahorjem.

stupid-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.771
5.917
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Malce off topic. Zakaj je v Sloveniji tako zelo priljubljeno trajno, torej sterilizirano mleko? Obstaja tudi pasterizirano, z nekajdnevnim rokom uporabe.

Zato ker ko kupim mleko, kupim celi vez. Se pravi 12 plastenk. To pa iz razloga ker je včasih teh 12 plastenk cenejših (včasih je kao 10+2gratis), pa tudi zato, ker v lokalno štacino ne zahajam rad, ker so roki trajanja tam bolj skopi. Da bi se pa vsak dan vozil v trgovino, nimam pa ne časa, ne denarja za bencin, ki mimogrede tudi ni tako poceni. Zato je trajno mleko zelo praktično v tem pogledu.

Doma pa tašča že dolgo peče kruh kar v pačici (mislim, da v tej dobi podražitev, to niti ni več redek pojav), zato mene trgovski centri vidijo le enkrat na 14 dni ali maksimalno enkat na teden.

Klobase/hrenovke itd, so včasih itak shranjene v zmrzovalniku, meso pa kupujemo pri lokalnih kmetih, ki od nam rade volje prodajo svojo kravico/pujčeka, saj za njo doijo več kot pa če prodajo komu iz mesnopredelovalne industrije. Sevda je to meso iz mojega vidika znanega izvora in še vedno cenejše kot v Mercu-Tushu-Sparu.

Pa ne da živim na socialki, kljub povprečni slovenski plači, se v mesečnem družinskem proračunu tak način preživljanja kar pozna.

Pa še malo reklame o Hoeferju. Ta ima jogurte, kekse, in še kakšno konzervo kar opazno cenejšo od naših gigantov. Je pa res da v Austriji so ti izdelki še cenejši. Predvsem žemlje ipd. Zato, če se kdaj vozite po Avstriji iz takih ali drugačnih vzrokov, se je mimogrede pametno ustaviti tudi pri tamkajšjem Hoferju.

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
1. Nisem glasovala za EU
2. Ne nasedam besedam lepega Pahorja, ampak samo razmišljam z lastno glavo
3. Kdo pa si ti, da kar tako označiš 99% folka za ovce?

Steve

Guru
13. avg 2007
9.967
1.850
113
jaz pa imam nove strategije ajnkaufa in to samo zato da sem po nakupu lahko srečen da sem monopolni trojici pustil manj ojrotov. Prej so moji nakupu izgledali približno tako da sem šel v špar, metal noter vse poprek in na koncu plačal. Občasno sem malenkosti nakupoval v lokalnem merkatorju, sadje in zelenjavo dokupoval pri šiptarju, ko je zmanjkalo. Zdaj šiptarejv ne hebem pet posto, naj si vtaknejo tisto zlato sadje nekam, v velike centre večinoma sploh več ne grem, več hodim k hoferju in manjše trgovine, navabil bom kruhopeka in glej ga zlomka, naenkrat zapravim precej manj kot prej in to samo na račun tega da ne grem v ultra super multi turbo centre
confused-1.gif

podražitve so zakon!
stupid-1.gif

aja na raznorazne akcije in reklame pa sem itak že davno imun in se ne ubadam več z njimi
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Citat:
zadnjič sem kupil walki talki za točno določeno uporabo (cena 25 EUR za par z vsem živim zraven, deluje odlično, sicer so cene od 40-50 gor)).
Bo delal odlično, ja, ko ti bo lovil vse CB postaje tovornjakarjev, pa GSMje... Še dobro da nisi poleg letališča, kot jaz, kjer mi je tako poceni čudo lovilo tudi pogovore pilotev... Samo tistega, za kar sem kupil pa ne...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:Bo delal odlično, ja, ko ti bo lovil vse CB postaje tovornjakarjev, pa GSMje... Še dobro da nisi poleg letališča, kot jaz, kjer mi je tako poceni čudo lovilo tudi pogovore pilotev... Samo tistega, za kar sem kupil pa ne...
Hm, tista dva moja kosa plastike iz Hoferja delujeta odlično: testirano skozi celo Slovenijo. In tudi funcija VOX je zakon.
cheer.gif

V glavnem: ekstremno zadovoljen: v mestu nese cca. 1,5km 8same stavbe vmes, na vasi tudi do 3, po ravnem še več.
grims-1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Vsakega veselja je enkrat konec... trgovci obljubljajo zamrznjene cene do februarja (se mi zdi), potem pa se itak začne pomlad in toplejše vreme, ko se stali led tudi na edinem slovenskem ledeniku.
Mi pa še naprej (samo) jamramo...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
No, dej. Še malce jamraj. Raje kaj naredi. Gor je bilo nekaj predlogov na to temo.
Če bi vsi Slovenci to delali, potem bi trgovci počasi popustili. Tako pa se lepo samo smejijo ob tem ko Slovenci le pizdimo in jamramo, naredimo pa nič.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
No, dej. Še malce jamraj. Raje kaj naredi. Gor je bilo nekaj predlogov na to temo.
Če bi vsi Slovenci to delali, potem bi trgovci počasi popustili. Tako pa se lepo samo smejijo ob tem ko Slovenci le pizdimo in jamramo, naredimo pa nič.

se popolnoma strinjam....ne jaz ne ti ne noben nič naredi nič......

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ko smo že pri predlogih - tale je eden za neljubljančane (in sem vam jaz zato totalno fouš).

Mleko se velikokrat da dobiti pri lokalnem kmetu - običajno je cenejše kot v trgovini, kvalitetnejše, pa še kmet ga raje proda folku (dobi več, pa še davkov ne plača.press
grin1.gif
). Isto je z mesom (kot je že gor nekdo omenil), sadje in zelenjava.

Dostikrat kmetje vozijo krompir po ljubljani (ala akviziterji sistem). Dobiš ga direkt v klet (so voljni tudi odnest), cena spet nižja, pa še nič te ne stane časa in bencina. Veliko si je na ta način pridobilo kar stalne dobavitelje, kmet pa stalne stranke (enkrat naložijo krumpiče v avto, pa hajd razvozijo po naslovih, in so fertig v urici ali dveh). Malo se razglejte - na vasi ni hudič, da ne bi kdo hotel kaj prodati, v mestih pa poglejte, kaj delajo sosedje.

Še to - JEJTE SEZONSKO SADJE IN ZELENJAVO.

BTW - Baje obstaja folk, ki gre raje na šihtu srat kot doma (špara na papirju in vodi), ampak take sile nam pa še ni.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Da dam primer, ki mi ravno na pamet pade: V lokalnem "mercatorju" je bil čokoladni rogljič 99 SIT, sedaj 0,75 €
bonk.gif
Pa tako dober je bil, ko sem si ga kupoval za malico...

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ksz

pa še eno vprašanje za ljubljančane: kje ugodno kupiti kvalitetno sadje in zelenjavo? Kajti cene na tržnici so praviloma višje kot v supermarketih, pa na tržnici majo sploh usklajene cene (začuda solata pri vseh prodajalcih enako stane
bonk.gif
). Ker živim sama, se mi ne splača hodit kam ven na kmetijo po par bučk ipd., če bi kupovala večje količine, bi mi pa vse zgnilo, pa tut placa nimam kam dat, tko da moram vsaj ene dvakrat na teden po sveže zadeve. Včasih se sicer ustavim na tržnici in probam najti kaj domačega, a konec koncev nimam nobenga zagotovila, da ni bila zadeva kupljena kej drugje in se potem le prodaja kot domače.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Mater nas imajo za norce.
jezen.gif

Ste slišali na 24ur, kaj je krivo za ogromne podražitve po vsej Evropi?

- preveliko povpraševanje na azijskih trgih po evropskih izdelkih (zakaj že mora biti potem dražje?)
- premalo kmetijskih površin za obdelovanje v Evropi (mater, kaj pa pol Romunije pa Bolgarije, saj sta ja v EU! A za oljno repico mpr. se pa lahko najde dovolj površin)
- pa še nekaj je rekel, nevem točno.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

...- preveliko povpraševanje na azijskih trgih po evropskih izdelkih (zakaj že mora biti potem dražje?)

...

Nisem slišala poročila, tako da ne vem, ali ta trditev o velikih povpraševanjih drži.

Ampak povpraševanje na Azijskih trgih (ali na Marsu) ti še kako lahko dvigne ceno izdelka. Ker to ne pomeni, da se dogaja v Aziji, pač pa da so tam doma kupci. Dogaja se pa pri proizvajalcu (torej tu), ko se odloča - ali dati Kitajčku ali Strojanovim. In da tistemu, ki več nudi.

Mi pa res ni jasno, zakaj bi Azijski kupci povpraševali po EU izdelkih. Oz. ni mi jasno, kaj EU dela, da se Azija tako puli za te reči?
confused-1.gif
).

Nazadnje urejeno: