PLIN $$$

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Se boš mogu pa kar ti pardonirat. 12000 km je z enim tankom bencina. Vmes pa cca 30 tankov plina.

Niti ne ...
dvomim, da aplikacija ni narejena vnosu kakršnega si naredil ti. Saj ti kaže, da si povprečno za 100km porabil 0,35 bencina. 07.10.2007 12.456,0 43,61 0,35

xmovc

Pripravnik
2. okt 2007
110
0
16
Olimpijsko mesto
Ne bo šlo tako zlahka.

Referenčni podatek (ki vsaj pri meni kar drži) za tvojo astro je cca. 7 litrov benza/100 za normalno vožnjo. Za 8 litrčkov jo moraš pomoje že kar pritisnit, kolikor vem maš 16V motor in ni kdovekako požrešen. Glede na karakteristike sta z mojim blizu, vendar je pomoje teža pri meni večja od tvoje (1350kg), pa meni žre 8 litrov benza v povprečju. Seveda samo mesto več, na relaciji manj. Poleg tega imaš najnižjo porabo (plina) na spritmonitorju, kar je težko vzeti za referenco
smile-1.gif

Kakorkoli, če upoštevam "moje" parametre imaš kvečjemu 25% (servis 50€ na 20k km), ker pa meni Barje ni spotoma, pomeni zame, da v 3/4 tankanj delam ovinek čez južno obvoznico, in si na 20%, sploh če upoštevaš še kakšno vmesno "štelanje" oziroma kakšen € za servis več.

Z ekonomično vožnjo (na relaciji) pa mislim, da se da tudi tvojo astro spraviti pod 7 litrov benza
tongue-1.gif

Nočem te zajebavati, kar hočem povedati je le, da je razmerje med ceno plina in bencina pri nas (in v Avstriji) postavljeno popolnoma na glavo in da so prihranki, sploh če upoštevaš investicijo več kot jurja za nakup sistema bolj kozmetične kot dejanske narave.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.523
955
113
Celotna poraba bencina je 235 litrov na 48.000 km, oz 0,53 l/100 km. Aplikacija je narejena za uporabo dveh različnih goriv. Tisto z 0,35 l bencina na 100km pa velja za zadnji rezervoar. Porabljen čez poletje.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.523
955
113
No referenčni podatek o 7 litrih na 100 km je mal optimističen za naše razmere, ko je v vse smeri gužva.

Ampak zavedaj se da je to totalen mix kar jast vozim. Pretežno v službo in domov, včasih tudi kaka službena pot. Velikokrat naložen do max. Pa še to Astra je Caravan in ne navadna. Lahko bi načeloma vzel tudi nabitek na porabo bencina v %, sam potem je treba skos kar neki računat, pa še predpostavke se ti menjajo.

Ja to s porabo po spritmonitorju je čist res. Če vzameš moje kilowate sem najvišje pozicioniran.

Po še to vozim večje gume kot original (+3,3 % letne + 4,4% zimske), ker moram plezat čez robnike ko vozim na šiht na parkplac. Ampak kilometri vpisani v spritmonitorju so pa po kilometer števcu brez pribitka zaradi večjih gum.

Kar se tiče servisa in stroškov v zvezi s plinom je zaenkrt takole. 1 menjava filtra na magnetnem ventilu. Cena menjave 0€ (NULA). Poč priporoču kolega serviserju da mu je vgradil plin in je bla to ena mala zahvala.

Drugač se pa strinjam, da gre Astra na bencin na relacijo tud pod 7 litrov/100, ampak gre v mestu tudi nad 8 pa do 9.

No jest sem zato izbral povprečje 8, čeprav bi ga lahko tudi 7,5.

Kar pa se tiče dejanske ekonomilnosti pa ne meni pravit kaka je v resnic. Jest že vem
smile-1.gif

Pravi nategatorji so tisti ki delajo reklamo o 50% in podobnih cifrah prihranka. Te po pa tapravi jagri. Ne pa jest, ki mam vse dokumentirano. (Pač vodim evidenco mal za dušo)

No cena plina pa žal ni vredna dostojnega komentarja.
bonk.gif

Še tole bom dodal ker je vežno. Povprečje je bilo narejeno na ceno plina 0,575€/lit, sedaj je pa cena 0,62€, tako da je sedaj prihranek resnično max 30% glede na benz. (xmovc tle maš pa čist prav).

Nazadnje urejeno:

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
a toliko so podrazili plin
shocked-1.gif
kaj pa tista direktiva EU o tem, da mora biti cena plina polovica 95 oktanskega bencina?!

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.897
104
63
mb+ -20km
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
mene zanima,ce keri ve,ce v srbiji predelas avto na plin,kako je potem pri nas z homologacijo in vsem ostalim(cena)?
hvala vnaprej
kaj mi res ne bi znal noben odgovorit?
confused-1.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
ksz

koliko petrolovih črpalk trenutno prodaja plin?

kryžanowski je nekdaj izjavil da jih bo do konca leta 30 pa se mi zdi da nekaj slabo kaže...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Zadnjič smo se ustavili na črpalki v Slovenski Bistrici (AC MB - LJ) in so črpalko očitno pripravljali za plin. Zunaj je že bil rezervar za Avto Plin (vsaj tako je pisalo gor).

Tako, da izgleda, da res gradijo.

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
enako je tudi glede avtoplina v Celju - nasproti Merkurja je Petrolova črpalka (non stop odprta-cca 500m od izvoza Ce-Center), kjer so tud pred kakim mesecem postavili cisterno Avtoplin... ampak v tem mesecu so naredili bore malo... tako da ... letos pomoje še sigurn ne bo
frown-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
KSZ

Ima kdo izkušnje, kako se obnese Oplov 1.8 16v 90kW motor v kombinaciji s plinom? Torej ta, ki ga ima Vectra. In pa 2.2 108kW me tudi zanima.

PS: Enkrat je nekdo nalepil link do strani, kjer si lahko preveril kompatibilnost posameznih motorjev s plinom. Tam je tudi pisalo, če je potreben FlashLube (ali karkoli že je). Ima kdo to stran shranjeno, namreč jaz sem nekam založil link.
d055.gif

Nazadnje urejeno:

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.523
955
113
Oba motorja sta 1 liga za plin. 1,8 sta 2 variantei z 92 kW (125 PS), en je izvedenka iz 2.0 drug pa iz 1,6. S tem da 2.2 navaden ne direkt.

Flash lube. POZABI ne rabiš sploh.

Drugače je pa dobro če dobiš kodo motorja:
Verjetno gre za motorje X18XE1 ali Z18XE1 in X22XE ali Z22XE

Pa še link http://www.borel.fr/Asp/Faisabilites.asp

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
A ima kdo od naših vgrajevalcev že praktične izkušnje s tema motorjema?
Kako je pri Dori? A grem raje dol vgradit?

PS: V skrajnem primeru bi morda prišel v poštev tudi 1.6.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.523
955
113
Ma tle mi lahko slepo verjameš. Motorja sta oba OK. To nista motorja, ki se trenutno vgrajujeta v Ople, ampak motorja iz Omege B+, Astre A,B,C (ampak ne trenutni motor s 140 km), Vectre B,C.

Oba (vsi motorji prejšnje generacije imajo hidravljične dročnike, ki ne potrebujejo kontrole zračnosti ventilov in posledično je tudi FL brez vez). Pri aktualnih motorjih iz Astre C in Vectre C+ z motorji 1,8 in 1,6 (twinport 1,6 106 PS, 1,6 z variatorjem faze 115 PS in 1,8 140PS in so pa ti zopet z mehansko nastavitvijo ventilov. Ti motorji so pa že označeni z ?. Praktične izkušnje so pa bolj problem, ker so motorji zelo novi.

Čoprav se ti motorji predelujejo pti tovarniškem tunerju http://www.irmscher.de/

Drugače greš pa komot k Dori. Cena bi mogla bit tam za Stag 300 nekje 700-800€.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Aha, torej dokler ni twinport oz. novejši je OK.
No, preden bo vse skupaj se zaprlo bom itak verjetno še prej povprašal za kakšno dodatno informacijo.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.523
955
113
Ma twinport ni čist glih tko kot si napisal. 1.0, 1.2 in 1.4 ter prvi 1.6 twinport motorji so mel oz majo hidravljične dročnike. Ampak te mali mlinčki tebe ne zanimajo kolikor vem. Ti iščeš pomoje Vectro C.

Tam maš pa predvsem 2 motorja 1,8 16V z 122/125 PS in 2.2 s 147 PS. Pazi obstaja tudi 2.2 direct s 155 PS, kateri je problematičen za predelavo, ker ima direktni vbrizg. Vendar nekateri predelovalci pravijo, da se da predelat, ker Oplova konstrukcija direktnega vbrizga na tem motorju ni taka kot na recino FSI motorjih od VW in menda sploh ni občutljiva. Ampak tle ti pa težko na koga pokažem, ki kaj več ve.

Evo še link do motornih konstrukcij in tipov motorjev za OPEL

http://www.gmpartsworld.com/products.php?category_id=1

Pa klikneš na željeni motor in specifications. Drugače ti pa v carpassu piše kateri tip motorja je vgrajen v avto ki ga iščeš.

Upam da sem pomagal.