Pokojnina prihaja od trenutno delovno aktivnega prebivalstva. Višje kot so pokojnine, dalj časa kot jih ljudje dobivajo, bolj se izčrpava trenutno delovno aktivno prebivalstvo. Iluzorno je pričakovati, da ob daljšanju življenjske dobe ne bo potrebno višati upokojitvene starosti.
Rekel bi, da so spremembe premalo ambiciozne in se bodo ob naslednji krizi, ko bo zaposlenost spet manjša, pokazale velike težave. Kar tako višati pokojninsko osnovo se mi zdi preveč populistično. Ljudje bi morali biti bolj nagrajeni, da čim dalj ostanejo na trgu dela. V obliki višje pokojnine. Ker to pomeni tudi, da bodo manj let dobivali pokojnino. Če bodo dalj delali, ko bi še lahko in imeli posledično višjo pokojnino, bodo nekoč v resni starosti manjše finančno breme za družbo. Meni sicer ZPIZ naračuna ~ 4% višjo pokojnino, če bi delal še dobri dve leti. Ne vem, če je par 10 € na mesec dovolj.
Kar se tiče moških, maksimalna svinjarija vseh dosedanjih "reform" je, da se kot prava delovna doba ne upošteva služenje obveznega vojaškega roka. Edinokrat, ko sem res delal v celoti za državo, se mi ne upošteva. Ob tem, da obvezna urna prisotnost ni bila samo 40 ur na teden.