Zakaj so prestižni šampanjci tipa Dom Perignon tako dragi?
Nekaj je prav gotovo v imenu in razvpitosti. Seveda pa se zadaj skriva tudi kvaliteta.
Gre za letniške šampanjce, kar pomeni, da se prestižni šampanjci delajo samo ob dobrih letnikih. Ker se šampanjce dela iz treh različnih vrst grozdja (in dve od tega sta rdeči), mora seveda biti dober letnik za vse sorte.
Ceno zvišuje tudi čas izdelave. Mislim, da je trenutno na trgu Dom Perignon letnika 1999, se pravi da so se vse te steklenice do sedaj ( 8 let) nekje skladiščile in to stane.
Pri navadnih šampanjcih (npr. Mum, Moet ...) se pa lahko mešajo vina različnih letnikov (ampak še vedno istih sort). Ti šampanjci tudi manj časa odležijo in gredo prej v prodajo. Mešanje vin različnih letnikov omogoča, da imamo na policah izdelek konstantne kakovosti, se pravi je vedno enak in se nanj lahko zanesemo.
Letniški šampanjci se pa med seboj razlikujejo po kvaliteti, čeprav so že v osnovi vsi dobri (drugače jih itak ne bi bilo), ampak nekateri so res vrhunski, drugi pa samo odlični.