Peleti namesto kurilnega olja.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
V hisi nameravam menjati pec na olje in montirati pec na pelete. V rokah imam dva predracuna ki se veliko ne razlikujeta,pec in gorilec ter delo dobre 4.000€,od tega naj bi mi drzava subvencionirala 25%.
Prosil bi imetnike sistemov na pelete za izkusnje,predvsem zanesljivost delovanja,okvare in ali je resnicno ciscenje peci samo z sesalcem 1x tedensko.
Prodajalec pravi da glede na sedanjo porabo 3.000 kurilca bom potem skuril 6 ton pelet kar je v denarju dobrih 30% prihranka.

Pregledal sem forum glede peletov vendar pravega odgovora nisem dobil,predvsem ker so teme se iz casa ko je bilo kurilno olje dokaj poceni...zato sem odprl novo temo.
Vesel bom vsakega odgovora in izkusnje.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Država ti ne bo subvencionirala 25%, ker je omejen tudi max znesek po principu whichever comes first.

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Lahko kaj več napišeš o teh kolektorjih?? Termo kolektorji ...... nič otipljivega na netu nisem našel, za konkreten "naslov". V kolikor ni hiša primerno zgrajena se sončno ogrevanje ne obnese kaj prida; po opisanem, 3000l kurilca, menim da se SSE dajo primerno uporabiti le v poletnih mesecih za ogrevanje sanitarne vode ali pa za zalogovnik .
Poglej na forum "PSS" , je veliko napisanega in komnetiranega, glede peletov. Mi bomo letošnjo zimo testirali "brikete"; bom videl kako gre z njimi.
poldo ali imaš predviden tudi zalogovnik v predračunu?

LP

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
pozabi na sončne kolektorje za ogrevanje bajte ( razen če si na primorskem )
teoretično je sicer čisto ok. je pa en mali haklc. sonce - oz oblaki. če je oblačno, kar pozimi v večini je ni nobene koristi od sončnih kolektrojev. letošnjo zimo so mi sončni za ogrevanje vode . le to segrevali samo kakih 10 dni. preveč oblakov...
za sanitrano vodo so ok, če je oblačno pač dogrevaš na klasičen način. čeprav se izpačajo samo čez poletje oz max 6 mesecev.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
No evo ker je kar nekaj pametnjakovičev tle. Solarni termo kolektorji niso samo vodni so tudi zraæni ne zastopim pa ljudi ki nekaj nabijajo pa pojma nimajo, pa tudi prav. Kolektor je dopolnilo, katero za moje pojme tudi odlično k ogrevalnemu sistemu, imam tudi par velikih referenčnih objektov, kjer se je poraba energentov razpolovila, saj čez dan pri moči sonca 200W/m2 se pri dobrem kolektorju tudi dobro pozna.

Več info si lahko zaenkrat ogledaš na www.sts-inc.eu (spletno stran pripravljamo z novimi vsebinami) za prodajo me pa lahko kontaktiraš na PM pa ti dam svoj kontakt. Definitivno se da dosti prihranit več kot s peleti. Vabljeni na ogled. Proizvajamo pa 4 vrste kolektorjev, Zračne steklene, Zračne Polikarbonat, Vodni, Bazenski, skratka vabljeni na ogled pa še kako ceno vam dam ugodnejšo kot drugim pač ker je Alter velika skupnost.

Nazadnje urejeno:

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
teoretično je sicer čisto ok. je pa en mali haklc. sonce - oz oblaki. če je oblačno, kar pozimi v večini je ni nobene koristi od sončnih kolektrojev. letošnjo zimo so mi sončni za ogrevanje vode . le to segrevali samo kakih 10 dni. preveč oblakov...
za sanitrano vodo so ok, če je oblačno pač dogrevaš na klasičen način. čeprav se izpačajo samo čez poletje oz max 6 mesecev.

Največ je odvisno od absorberja pri vodnih ne dam roke v ogenj za zračne te pa vabim na predstavitev če boš držal roko pri 160 C na izhodu si car
wink-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
V kolikor neznaš brat je spraševal pol tudi po kolektorjih in vljudno je da si odgovarjaš na tisto kar te kdo vpraša na ostalo pa zadrži vodo v ustih pač tko je ni to reklama pač neke vrste pomoč.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
moje mnenje: model ima pripravljenih 4k€, da spremeni peč iz olja na drva. Iz tega sledi, da najbrž nima še dodatnih 10k€+ za ene kolektorje, ki mu bodo pozimi kao dogreval hišo. In tisti, ki pravi, da mi taki kolektorji ogrevajo hišo tudi pozimi, je navaden lažnivec.

ti sicer ne lažeš, glede na tvoj citat:"Kolektor je dopolnilo, katero za moje pojme tudi odlično k ogrevalnemu sistemu,". Poskušaš pa modelu prodat nekaj , kar v TEM TRENUTKU NE RABI. On išče primaren vir ogrevanja, ne dopolnilo. Še enkrat. Model išče rešitev za cenejše ogrevanje in nima denarja, da bo zdej celo streho prekrival z enimi kolektorji. Stavim, da je najcenejši sistem teh kolektorjev vsaj pet jurjev. Preden jih pa nazaj dobiš, si pa že v pokoju.

Te sistemi najbrž so dobri za regijo kot je Primorska, ne pa za ostale regije. Pa še na primorskem tega bolj malo vidim. Slovenija ima pač 4 zelo različne letne čase in taki sistemi se v teh pogojih ne izplačajo ali pa si glih na nuli.

LP

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Citat:

Največ je odvisno od absorberja pri vodnih ne dam roke v ogenj za zračne te pa vabim na predstavitev če boš držal roko pri 160 C na izhodu si car
wink-1.gif
kdo nabija in ne pozna zadev morebiti kdaj drugič
če prav razumem ti torej trdiš, da tvoji kolektorji dajejo izhod 160 st C pozimi ko je nebo prektito z oblaki ?
koliko ur dnevno pa dajejo tako toploto ? pa koliko kvadratnih metrov potrebuješ za kaj takega ?

sicer pa smo malo zašli. tip potrebuje peč na olje ali pa na pelete

kakorkoli se bo avtor te teme odločil, brez dobre izolacije bajte bo pokuril dosti kuriva

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Bom še jst pristavil "piskerček"
wink-1.gif

sej veš z dobro klimo se da DOSTI privarčevati pri ogrevanju... Investicija pa tudi ni prevelika, če gledaš malce širše.
Vabim na ogled in preizkus, ko bo zima tukaj
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Citat:

wink-1.gif
če prav razumem ti torej trdiš, da tvoji kolektorji dajejo izhod 160 st C pozimi ko je nebo prektito z oblaki ?

Za vakuumske sem slišal, da nimajo problema z oblaki. baje so vroči, da skor ne moreš verjeti...ni pa to podatek, katerega bi sam preveril.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Citat:

wink-1.gif

Za vakuumske sem slišal, da nimajo problema z oblaki. baje so vroči, da skor ne moreš verjeti...ni pa to podatek, katerega bi sam preveril.
Neee, kje pa. 5x manj vpadle energije se pa res ne more nikjer poznati
hysterical-1.gif

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Tema totalno zasla...
Se enkrat naprosam morebitne lastnike peci na pelete za izkusnje in primerjavo stroskov glede na kurilno olje.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Moraš vedeti, da se cena peletov giblje zelo podobno kot cena kurilca. Par let nazaj, ko je bil bum teh peči in so jih vsi vgrajevali, je bila nekaj časa celo višja kot kurilno olje.
V glavnem, zdi se mi, da tukaj ne boš kaj dosti zvedel, ker je premalo folka. Pojdi na sosednji forum (v googla napiši peči na pelete pa prvi večji zadetek je pravi) pa si malo poišči. Boš dobil ogromno informacij in izkušenj ljudi, ki so dejansko to sprobali.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Sam bi se najprej vprašal, zakaj je tako velika poraba olja. Če je peč stara, se z menjavo peči tudi privarčuje 30%, pa še cena menjave je bistveno manjša. Če je objekt slabo izoliran, bi rajši investiral v izolacijo.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Ja poraba je velika ker grejemo 2 etazi (dvostanovanjska hisa) vsaka po120 metrov po cel dan.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz ne bi šel na pelete....ne vem no men se ne zdijo nič kaj ugodni.

To kar so cenejši peleti se da z novo sodobno oljno pečjo in izolacijo noter dobit.

alessio

Pripravnik
4. okt 2008
99
12
8
Naj še jaz lonček pristavim.

Julija 2008 je bila cena kurilnega olja 0,98€. Ker porabim na leto okoli 2700 litrov kurilnega olja bi to zneslo okoli 2650€. Zaradi visoke cene kurilnega olja sem se odločil za nakup peči na pelete. Nabavil sem peč Biodom27, katera me je z montažo prišla 4200€.

Za zimo 08/09 sem kupil 370 vreč peletov po 15 kg oz. 5500kg
za katere sem na Razdrtem plačal 1050€ (2700 l kurinega x 098€=2650€).
Za zimo 09/10 pa sem kupil 400 vreč po 15 kg za katere sem plačal 1260€ (3000l kurinega x 057€ =1710€).
Letos pa sem kupil 400 vreč po 15 kg kar znese 1260€ (3000l kurilnega x ,75€ =2250€).

Razlika je leta 2008 1600€
leta 2009 450€
leta 2010 960 €
Kar znese v treh sezonah 3010€. Dobil sem tudi subvencijo v višini 840€ (leta2008 je znašala subvenvija 20% ali največ 1600€).
V treh kurilnih sezonah sem skoraj dobil povrnjen vložek v nakup peči.

Kot sem omenil imam peč Biodom27. Čistim 1x-2x na teden,odvisno od zunanje temperature(potrebno je posesati kurišæe in nasuti pelete v zalogovnik), kar ti vzame okoli 20 minut). Drugih problemov nisem imel.

Tukaj boš našel več imformacij.
http://www.podsvojostreho.net/vsebina/

Nazadnje urejeno: