Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Dons grem mim hladilnika v Lidlu. 30 posto off, not pa ramsteaki pa file mignioni. Se mi je sam nasmejal. Zalaufam eno izmed ponvic mi črnih.... Zdele smo se stepl za vsak kos posebi.

Ponev, fajn je, če je železna, zapalit ogenj na ful, da se kadi, mal repičnega oljčka in steak not za dve minuti na vsako stran, popečt tud ob straneh, pol pa ogenj na četrt, pokrovka in če cca 3 minute na vsaki strani, odvisno od debeline in želja po krvavem. Pomaga termometer. Pol pa sol poper in za en cajt v folijo. Prodam to mojim prej kot prefekten beef welington.
 

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
122
139
43
Take zganjamo....
 

Priponke

  • 20201220_113713.jpg
    20201220_113713.jpg
    396,1 KB · Ogledi: 166
  • 20201223_121308.jpg
    20201223_121308.jpg
    569,4 KB · Ogledi: 168
  • 20201223_121318.jpg
    20201223_121318.jpg
    596,5 KB · Ogledi: 162
  • 20201223_121335.jpg
    20201223_121335.jpg
    1,5 MB · Ogledi: 159
  • 20201223_121347.jpg
    20201223_121347.jpg
    432,2 KB · Ogledi: 171
  • 20201226_190016.jpg
    20201226_190016.jpg
    402,8 KB · Ogledi: 170
  • 20201226_190700.jpg
    20201226_190700.jpg
    514,4 KB · Ogledi: 175
  • 20201226_193000.jpg
    20201226_193000.jpg
    379,4 KB · Ogledi: 177
  • 20201226_192829.jpg
    20201226_192829.jpg
    360,7 KB · Ogledi: 166

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Dons grem mim hladilnika v Lidlu. 30 posto off, not pa ramsteaki pa file mignioni. Se mi je sam nasmejal. Zalaufam eno izmed ponvic mi črnih.... Zdele smo se stepl za vsak kos posebi.

Ponev, fajn je, če je železna, zapalit ogenj na ful, da se kadi, mal repičnega oljčka in steak not za dve minuti na vsako stran, popečt tud ob straneh, pol pa ogenj na četrt, pokrovka in če cca 3 minute na vsaki strani, odvisno od debeline in želja po krvavem. Pomaga termometer. Pol pa sol poper in za en cajt v folijo. Prodam to mojim prej kot prefekten beef welington.

Sem vzel že parkrat steak in ni bil slab. Filet mignon pa še nisem probal. Je za kaj?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Zelo dobro. To je pljučna. Jest nč ne kompliciram s putrom pa česnom. Spečem brez vsega, potresem sol in poper na folijo, mal povalam not in zavijem za par minut.
 
Nazadnje urejeno:

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Ima kdo kak link za termometer za peko mesa, ki je ugoden in hkrati ima dobre izkušnje z njim?

Iščem nekaj primarno za meso, če pa je univerzalni in primeren za tekočine pa ga bi še žena uporabljala.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Outdoorchef, jaz sem ga vzel pri kraljih žara. Prava stvar, kompakten in v gumi, mu nič ni če bi padel po tleh itd.



1611505627163.png
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.989
775
113
Jaz imam tudi Mavericka in je super. Drugače pa kar se prodaja na Žarovnije, Špena, Kralj Žara je vse ok. Samo je pa večinoma tam 70€+.
Sedaj pa odvisno kaj hočeš. BT, RF, itd

Maverick je RF in nese dovolj daleč, da pečem pred bajto pa lahko za tvjem sedim pa gledam kolk je temperatura. BT so bolj kratkega dosega in meni osebno ne bi odgovarjali. So pa tudi wifi kombinacije.