Ostali odpadki

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.260
1.284
113
43
1000006522.jpg

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.603
5.186
113
Na sliki, ki jo je dal turbobitch so videti samo naravni materiali. Opeka iz gline, les, zidano je verjetno z apnom in rdečim peskom še brez cementa. To se mi zdi še najbolj ekološko zakopati blizu same lokacije. Se pa bo nekoliko pogreznilo s časom, ko bo les razpadel. Vsak prevoz nekam je bolj ekološko sporen. Drugo pa je seveda navlaka, ki je bila hranjena v stavbi in ni primerna za tako odstranitev.
Danes smo prešli na kup dokumentacije. Neumnost, naj pride inšpektor vsaj dvakrat na teren in preveri stanje v naravi. Kaj se odstranjuje in kako se je odstranilo. Ko hočem v gozdu podreti suho drevo, moram obvestiti logarja, ki pride to pogledat in odredi posek. Velikokrat še pozneje pride pogledat, če sem res podrl ustrezna drevesa. Nobenih samo papirnatih rešitev. Gre za 3D svet, ne 2D svet papirja.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.003
420
83
Kaj bi jaz naredil?
Sobotna akcija, naročiš zelen ta velk kontejner (50€), notri zbašeš plastične in kovinske zadeve.
Kamnit odpadek zakoplješ v najbližjo jamo
Iz lesa narediš kres in imate zvečer še fešto, prvi maj je blizu...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.603
5.186
113
Les bi bil v bistvu zelo uporaben za zakopati, da dobiš "organsko njivo". Nova moda v eko pridelavi, odrineš vrhnji sloj zemlje, organsko snov, na primer les razporediš in vrneš vrhnji sloj. Baje dobro raste ...

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

tesfalar

Majstr
1. nov 2008
1.136
103
63
Tale star rušt je sigurno eko-bio-veganski, ni videl laka, lazure ali impregnacije. Samo črva.
Jaz s podobnim že dve leti kurim kamin, mu nič ne manjka. Pa mi ga ni bilo treba zakopavat, pa še posebej drv kupit. Meni je win-win, ostali pa kakor komu paše.

Opeko je debilizem zakopavat, vem da na alterju ni potrebe, sami kriptomilionarji, ampak drugače z lahkoto dobiš 30-40 centov za kos stare NF opeke. Samo strest je treba staro malto dol pa na palete zložit. Iz ene šupe v tednu dni z lahkoto 2k€ neobdavčeno na bolhi, ampak tule se pogovarjamo, da bi šli iskat socialca v sortirnico, da pride popodne smeti ven nosit za eno pivo.
Za tak pristop sem po postavkah napisal zgoraj kako gre. Ni pa nujno, lahko sam rešiš, bolj ekološko pa še finančno v plus.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi, Pepe in sad

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.386
11.393
113
Tale star rušt je sigurno eko-bio-veganski, ni videl laka, lazure ali impregnacije. Samo črva.
Jaz s podobnim že dve leti kurim kamin, mu nič ne manjka. Pa mi ga ni bilo treba zakopavat, pa še posebej drv kupit. Meni je win-win, ostali pa kakor komu paše.

Opeko je debilizem zakopavat, vem da na alterju ni potrebe, sami kriptomilionarji, ampak drugače z lahkoto dobiš 30-40 centov za kos stare NF opeke. Samo strest je treba staro malto dol pa na palete zložit. Iz ene šupe v tednu dni z lahkoto 2k€ neobdavčeno na bolhi, ampak tule se pogovarjamo, da bi šli iskat socialca v sortirnico, da pride popodne smeti ven nosit za eno pivo.
Za tak pristop sem po postavkah napisal zgoraj kako gre. Ni pa nujno, lahko sam rešiš, bolj ekološko pa še finančno v plus.
kupiš EFE opeko?, ne rabiš luči.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.246
4.216
113
Špirovcev pa leg se ne impregnira več, sploh odkar je sekundarna strešna kritina v igri, podstrešje je pa itak suho kot poper. Povečini je to pošpricano z neko temeljno zaščito in to je to.

Pri starih ostrešjih je po drugi strani šlo vse od zaščit na osnovi svinca do raznih transformatorskih, rabljenih strojnih olj ipd., tisto je strup in nočeš v peč dajat.

Kolikor vem je goba stacioniran nekje na ravnici SV slovenije, najbrž ima ob hiši "štirn" (vodnjak) iz katega napaja konje in zaliva vrt, če ne celo vrtine za lastno vodo. Ugibajte kam zakopana svinjarija v takem okolju pronica?

tony

Guru
23. jul 2007
9.842
1.604
113
Se ne strinjam, saj to niso ene telegraf štange ali švelerji, ki so jih res pacali s težkimi kovinami. Po videzu s slike niso bili barvani (to naj Goba pove)... Če so bili barvani, potem res niso za v zemljo, ne za v peč ampak za na smetišče.

Od blizu sem gledal samo nekaj malega ostrešij iz let 1933 in 1980, in nihče jih ni impregniral z ničemer.

Prvič, ker ni bilo denarja, drugič pa zato, ker so bili komadi preveliki in prenerodni. Tretjič, ker se je predvidevalo, da bodo itak na suhem (če je to držalo ali ne, je pa druga stvar... :) ). Samo na zadnji špirovec v vrsti (na leve in desnem koncu bajte) se je nabilo deske, in se čisto ta zadnjo (ob odprtem vodoravnem delu žleba) pobarvalo...

Torque

Fizikalc
22. jul 2007
846
26
28

Samo kot zanimivost, za kaj folk kupuje staro opeko? Trdnostno ni bog ve kaj, za tlakovanje kakšne poti okoli hiše? Moje izkušnje s prodajo stare robe so bolj kot ne take, da moraš skoraj šenkat, če želiš, da kdo odpelje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.246
4.216
113
V jugi ko je elektro menjal olje v transformatorjih so ljudje stali v vrsti s kanglicam, potem pa hitro barvat elemente napušča pa kakšna lojtre (lestve) s tem. Kdor ni dobil je pa dizel/kurilca uporabil. Je bilo učinkovito pa poceni (zastonj).

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.386
11.393
113
Samo kot zanimivost, za kaj folk kupuje staro opeko? Trdnostno ni bog ve kaj, za tlakovanje kakšne poti okoli hiše? Moje izkušnje s prodajo stare robe so bolj kot ne take, da moraš skoraj šenkat, če želiš, da kdo odpelje.
odvisno kako je bilo žgano ..star opečnat cigl povečini razpada, tu pa tam se pa vseeno najde kaj uporabnega, tistega se vzame in se nareže in podobno (v ploščice style, lahko imaš za tla ali po steni, marsikaj se da uporabit, dasiravno ni razpad sistema, tist pa pač zemlja vzame.

tony

Guru
23. jul 2007
9.842
1.604
113
V jugi ko je elektro menjal olje v transformatorjih so ljudje stali v vrsti s kanglicam, potem pa hitro barvat elemente napušča pa kakšna lojtre (lestve) s tem. Kdor ni dobil je pa dizel/kurilca uporabil. Je bilo učinkovito pa poceni (zastonj).
Ja, drži. Še barve za les se ni kupovalo, in se je zmešalo neko packarijo s kurilnim oljem... Ampak špirovcev res ni nihče s tem barval, previsoko so in prenerodno bi bilo... To je postala že čisto akademska debata, Goba, kaj je bilo zdaj s tem lesom od ostrešja? :D