Centralni rekuperator z aktivnim gretjem in hlajenjem...

raners

Majstr
4. mar 2008
2.891
498
83
Hej vsem.. Spet imam eno vprašanje glede centralnih rekuperatorjev; in sicer zanima me, če obstajajo kakšni takšni, ki bi aktivno tudi znali gret in ohlajat prostore? Gre se za mansardo nekje 50m2..

Pozimi nam manjkata kakšni 2 stopinji v mansardnih prostorih (v mrzlih mesecih občasno vžgemo klimo za gretje, kakih 4 urce na dan na 21 °C). Torej idealno bi bilo, da bi rekuperator lahko dogrel prostor za kakšno stopinjo ali dve. (v spodnji etaži talno gretje in odprto stopnišče..)

Poleti (oz kar hitro ob toplejših dnevih) pa že moramo kar hitro vžgat klimo, da začnemo hladit prostore..

Glede gretja in hlajenja s klimo nam deluje ok, ampak moramo npr. imeti odprta vrata čez noč ipd..

Trenutno imamo v zgornji etaži (2 spalnici in kopalnica ter odprto stopnišče) 2 lokalna rekuperatorja - po en v vsaki spalnici.. Ki tudi dodatno hladita prostor celo zimo in dodatno grejeta prostor med toplimi dnevi... Ta centralni rekuperator pa bi moral delovati kontra; hladiti prostor poleti in ga greti pozimi..

AI pravi, da takšne naprave obstajajo in za primer navede napravo Zehnder ComfoAir Q naprave (npr. model Q350). Kolikor razumem, lahko v osnovi greje prostore, dokupi pa se lahko enota na hlajenje Zehnder ComfoCool Q, ki skrbi za uravnavanje temperature.. Samo vseeno ko gledam te produkte na netu, v opisih ne vidim nikjer napisanega točno tega.. Ima mogoče kdo doma ali ve kaj več o takšnih napravah?

Sicer ne vem, če sploh obstaja takšna naprava, ki jo iščem, ampak idealno bi bilo tudi, če bi si lahko za vsak prostor fino nastavil željeno temperaturo, ali pa vsaj da bi imel en termostat in bi rekuperacija poskrbela, da bi bilo v mansardi vsaj približno toliko stopinj, kot bi nastavil na tem termostatu..

Torej, ve kdo, če obstaja kak tak centralni rekuperator, ki lahko tudi greje pozimi in poleti hladi?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.357
1.208
113
Tak centralni rekuperator , ki ima že vgrajeno klimo (milsmm da ranga 2Kw)sem videl na sejmu DOM.

če se ne motim se gre za tole:

raners

Majstr
4. mar 2008
2.891
498
83
corsol , veš mogoče, kdo to trži pri nas?

Ker tisti Zehnder ComfoClime komplet (https://minergia.si/spletna-trgovina/all/brand/naziv-blagovne-znamke-1) stane hitro tam med 12 do 15 tisoč... Ker rabiš osnovno enoto (ComfoAir) in dodatno enoto, ki hladi in greje (ComfoClime)... Sem klical Minergio in mi je tudi rekel, da je ta sistem mišljen za večje kvadrature..

Tudi Daikin VAM-J enota je mišljena za večje kvadrature od 250m2...

Za stanovanje so mi airbela priporočalo rešitev centralnega rekuperatorja in kanalske klime - če sem prav razumel, se za rekuperatorjem vgradi kanalska klima, ki greje/hladi zrak...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.547
2.552
113
Glede na to, da gre za mansardo, boš verjetno tako ali drugače ugotovil, da z rekuperatorji in prezračevalniki ne boš mogel učinkovito ohladiti in segret tega prostora, ker bo pretok zraka enostavno premajhen. Efekt je približno enak talnemu hlajenju. Airbela ti je podala smiselen predlog po mojem..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.385
4.301
113
Dejansko ne rabiš rekuperatorja ampak kanalsko klimo. Kar pa dvomim da obstaja za 50m2.

Če imaš že klimo in te motijo samo odprta vrata ti problem reši(ta) dva ventilatorja oz. en ventilator in luknja med prostori oz. če imaš vmes še hodnik se pač število podvoji ali pa stvar zapakira v "kanalsko rešitev" (aka navadna cev). Cenovno si na (par) 100EUR za celovito rešitev.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.862
6.149
113
Za stanovanje so mi airbela priporočalo rešitev centralnega rekuperatorja in kanalske klime - če sem prav razumel, se za rekuperatorjem vgradi kanalska klima, ki greje/hladi zrak...
to je to.
Pa še ni primerjave z raznimi stenskimi klimami po enakomernosti tempersature, če maš kanalsko. Edino kaj zna bit problem je glasnost, ker ne bo neslišna kot stenske.
Jaz jo mam recimo na hodniku in se sliši, če napneš ušesa. Sicer ko se normalno dogaja v prostoru jo preglasi.
Pa plac moreš met, da skriješ notranjo enoto, ventile, in vse cevi v dupli strop.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.635
1.205
113
Kako pa bi bilo s kondenzom pri kanalski klimi? Bi le ta zastajal v kanalih? Ali za to enostavno pač ni bojazni?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.810
7.276
113
Morajo biti izolirani. To je tudi eden izmed glavnih problemov, ko se kdo s prezračevalni kanali naknadno spomni, da bi zadaj se kanalsko kkimo dal.

Kako je z ujemajočimi pretoki rekuperacije in klime danes, ne vem. 10 let nazaj je bil to nepremostljiv problem, kjer si ali delal obvode z zunanjim zrakom in kompenziral z vecjo porabo ali la so delali obvode z odpadnim zrakom in razlagali okoli, kako se rekuperacijske cevi takoj umazane in da samintega ne bi nikdar imeli. Pol pa se kok si "pametno" ta obvod delal, ce si ga ze, da nisi iz kuhinje in wcja vlekel... Na tem mestu bi rada vprašala - kake pretoke imajo zdaj klime? Imam rekuperator 500m3/h z ustreznim stevilom obicajnih prezracevalnih cevi za to, ampak svojcajt je bilo to premalo. Vecina rekuperatorjev po enostanovanjskih hisah je pa se manjsih - 300m3 ali celo 200m3. Cevi ustrezno temu. Kar pomeni, da je bilo tudi ob obvodih hrupno, vetrovno in neprijetno.

Tretji problem je pa, da mora oboje delat. Bog ne daj, da je treba hladiti, ko se zunaj gnoji npr...oziroma v primeru gretja, da bi tole delalo, ko sosed zakuri bogve kak v svoji peci. Dela ali oboje, prezracevanje in gretje/hlajenje, ali nic.

19. jul 2007
2.939
1.658
113
Osnovni problem centralnega hlajenja z rekuperacijo je toplotna kapaciteta zraka.

Enostavno številke ne gredo skupaj. Da nadomestiš toplotni tok zaradi tople zunanjosti (pri zmerno (ne pa vrhunskok) izolirani hiši, rabiš pretoke, ki so znatno večji, kot je normalna rekuperacija, oziroma moraš imeti temperaturno razliko, ki spet ni normalna (kvaltieta bivanja zaradi vpihovanja zelo hladnega zraka in ekonomika hlajenja zraka, velik ΔT). Te osnovne fizikalne probleme se posledično ne da enostavno premostiti z izboljšavami, boljšimi aparaturami, ....

• Všeč mi je
Reactions: philips

luka51

Guru
16. avg 2007
14.862
6.149
113
Kako pa bi bilo s kondenzom pri kanalski klimi? Bi le ta zastajal v kanalih? Ali za to enostavno pač ni bojazni?
Glavni kondenz je itak v notranji enoti na rebrih, tam normalno po cevi odteka (ali pa pumpica črpa).
Cevi maš pa izolirane tak da ni hladne cevi v stiku z toplim zrakom okoli cevi. Razen če ni vredu izolacija narejena.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.810
7.276
113
Osnovni problem centralnega hlajenja z rekuperacijo je toplotna kapaciteta zraka.

Enostavno številke ne gredo skupaj. Da nadomestiš toplotni tok zaradi tople zunanjosti (pri zmerno (ne pa vrhunskok) izolirani hiši, rabiš pretoke, ki so znatno večji, kot je normalna rekuperacija, oziroma moraš imeti temperaturno razliko, ki spet ni normalna (kvaltieta bivanja zaradi vpihovanja zelo hladnega zraka in ekonomika hlajenja zraka, velik ΔT). Te osnovne fizikalne probleme se posledično ne da enostavno premostiti z izboljšavami, boljšimi aparaturami, ....

To itak... Govorimo o 1kw, 1,5kw.

Kot razumem OP, bi to zanj bilo dovolj?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.909
717
113
Glavni kondenz je itak v notranji enoti na rebrih, tam normalno po cevi odteka (ali pa pumpica črpa).
Cevi maš pa izolirane tak da ni hladne cevi v stiku z toplim zrakom okoli cevi. Razen če ni vredu izolacija narejena.
Cevi so izolirane bolj kot ne samo zaradi preprečevanja izgub - torej da se ti hladen zrak na poti do zračnika ne segreje in s tem izgubi efekt.

Ker kot si že napisal, kondenzacija se zgodi samo na rebrih, ker je tam daleč najhladnejša točka. Tudi če cevi niso izolirane, se kondenzacija tam ne more zgoditi, saj se bo zrak kvečjemu segrel, ne pa ohladil.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.891
498
83
Po resnici povedano nisem razmišljal tako daleč, oziroma tako podrobno (glede raznih izolacij cevi in podobno..).. Mislimo pa letos v celoti renovirat celotno zgornje nadstropje in bi pred renovacijo rad videl, kakšne so opcije.. Kot sem že rekel, spodnje nadstropje smo v celoti prenovili kakih 5 let nazaj in takrat smo spodaj vgradili talno gretje, zgoraj pa se trenutno grejemo s klimo. In pred renovacijo razmišljam, kako bi s čimmanj posegi na nek način čimhitreje prišel do željenih rešitev.. ;) Prvoten plan je bil, da tudi zgoraj vgradimo talno gretje, kar bi rešilo problem gretja, ampak to je kar velik in dolgotrajen poseg (sploh če delam tudi estrih na novo).. Pa tudi malo se bojim, da bo potem zgoraj pretoplo, ampak to je verjetno rešljiv problem.. Torej, to je kar velik poseg in reši samo problem gretja, ne pa tudi hlajenja.

Torej, v mislih sem imel sedanje težave in (v mojih mislih) idealne rešitve, predvsem v spalnih prostorih.. Ker sta spalnici v mansardi, to že v štartu pomeni, da je na splošno manj volumna zraka v prostorih (zaradi poševnih stropov) in da se zaradi (verjetno ne idealno izolirane) strehe in podstrešja prostori še dodatno grejejo poleti in dodatno hladijo pozimi, pa tudi 2 lokalna rekuperatorja dodatno grejeta poleti in hladita pozimi.

Sedanje težave (s katerimi sicer brez večjih problemov živimo) in ki sem jih imel v mislih, da bi se rešile, če bi obstajalo takšno prezračevanje z gretjem in hlajenjem vpihavega zraka:
- sedaj imamo vgrajena 2 lokalna rekuperatorja (delujeta 24h), v vsaki spalnici po enega, ki celo zimo hladita prostor in celo poletje grejeta prostor. Hkrati smo jih montirali na takrat razumno mesto, čimdalje od položaja glave med spanjem (da je čimmanj slišen in da ne piha v glavo, pa tudi glave imamo med spanjem v mansardnem delu ob steni) in med se med spanjem ne čuti toliko svežega zraka kot bi se z centralnim prezračevanjem.
- glede gretja pozimi nam v zgornjih prostorih manjka kaka stopinja ali dve in če bi prezračevanje vpihovalo bolj "topel zrak" (trenutno lokalna rekuperatorja dodatno hladita celo zimo), bi bilo po mojem čisto dovolj in ne bi rabil delat talnega zgoraj.
- glede hlajenja v toplejših mesecih pa bi tudi bilo super, če bi v teh toplejših mesecih vpihovalo malenkost hladnejši zrak (sedaj lokalna rekuperatporja dodatno grejeta celo poletje) in bi verjetno precej manj uporabljali klimo.
- hkrati bi bilo idealno, če bi bilo rešeno gretje in hlajenje v vsaki sobi posebej, kar bi takšna rešitev omogočala.. Da nebi bilo potrebno imet odprtih vrat spalnice celo poletje zaradi klime...

In rešitev v moji glavi: da bi vgradili centralno prezračevanje, ki bi še bolj učinkovito prezračevalo in hkrati nebi celo zimo dodatno hladilo prostorov (ampak malenkost grelo) in nebi celo poletje grelo prostorov (ampak hladilo).. Hkrati bi si lahko bolje določili lokacije vpiha svežega zraka. In tudi talnega nebi rabil vgradit zgoraj.. In tudi vgradnja centralnega prezračevanja je suhomontažna montaža; če delam estrihe na novo, se samo sušijo par tednov...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.862
6.149
113
. Tudi če cevi niso izolirane, se kondenzacija tam ne more zgoditi, saj se bo zrak kvečjemu segrel, ne pa ohladil.
Kaj se zgodi s kozarcem kokakole poleti? Kaj se zgodi s hladno cevjo obkroženo s toplim zrakom…. In ja kovinska cev po kateri piha zrak s par stopinjami se lepo ohladi.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.909
717
113
Kaj se zgodi s kozarcem kokakole poleti? Kaj se zgodi s hladno cevjo obkroženo s toplim zrakom…. In ja kovinska cev po kateri piha zrak s par stopinjami se lepo ohladi.
Ok, torej kondenz lahko nastane na zunanji strani cevi. Recimo jaz imam cevi za pritličje kar v estrihu nadstropja, cevi za nadstropje pa so v stropu za knaufom in so obdane s kameno volno. So pa dovodne cevi tudi same po sebi izolirane, čeprav tiste v estrihu ne bi ravno rabile biti.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.909
717
113
In rešitev v moji glavi: da bi vgradili centralno prezračevanje, ki bi še bolj učinkovito prezračevalo in hkrati nebi celo zimo dodatno hladilo prostorov (ampak malenkost grelo) in nebi celo poletje grelo prostorov (ampak hladilo).. Hkrati bi si lahko bolje določili lokacije vpiha svežega zraka. In tudi talnega nebi rabil vgradit zgoraj.. In tudi vgradnja centralnega prezračevanja je suhomontažna montaža; če delam estrihe na novo, se samo sušijo par tednov...
Jaz imam centralno prezračevanje (300 kubikov na uro) z aktivnim gretjem in hlajenjem... in je vse skupaj zelo bogo. Hladilna in grelna moč sta obe ranga 1kW, kar je za celotno hišo premalo. Seveda je boljše kot pa nič, ampak poleti ko je zunaj cel teden vročinski val pa ne folga več in imamo notri 26+ stopinj.

Plus zavedati se moraš tudi, da pri centralnem prezračevanju nimaš nujno v vsakem prostoru dovoda zraka - tipično imajo kakšne kopalnice ipd. samo odvod zraka in tam ti ne bo ne grelo in ne hladilo (vsaj ne direktno).

• Všeč mi je
Reactions: damirj