Oprema

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Glede na to da imaš vidim da naštudirane zadeve... ali obstaja kaka zanesljiva odokativna metoda, da bi rekel, ok, če imam 30l pisker, lahko dam notri toliko vode, toliko žita (ki bo popilo koliko vode, ampak, da ne bo šla voda čez rob) in mi bo na koncu ostalo toliko pivine pred vretjem. Predvsem iz stališča, koliko žita na količino vode povprečno podabiš... (za povretje vode že imam kalkulator
smile-1.gif
).

Na splošno velja kalkulacija 1kg zrnja zaseda volumen 1l in vpije 1l vode. To je od oka.

Se pravi če daš v 30l lonec 4kg zrnja lahko daš še 26l vode, ko vodo odcediš ostane 22l sladice (zrnje ima pa 8kg če upoštevamo zakon o ohranitiv mase).

Z vrečo (biab) načeloma izstisneš več vode, recimo 20-30% več tako da upoštevaj potem tole v kalkulacijah.

Točne kalkulacije pa ni, vsak mora dobit svojo za svoj sistem in za svoj način dela. Prvič delaš pa po pravilu 1:1:1 pa pustiš malce rezerve pri volumnu da nimaš vsebine čez lonec.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Kje bi se še dalo v Ljubljani kupit 0.3lit steklenice?
Potreboval bi jih danes. V stenkotu so pošle.

a so ti kaj namignili kdaj jih dobijo...


Sicer pa pa z lj kar j**a najti, sam sem jih večkrat iskal pa nism najdu

Niso. Tudi sicer jih nisem dobil. Sem pač rešil z 0.5 litrskim.
nahrung002.gif
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
CO2 jeklenka je kar star gasilski CO2 aparat. Da ne bi kdo uporabil tistega na prah, pa pol zelel CO2 imet noter.
.
A je tudi pomembno koliko je lahko gasilski aparat star? Vidim, da jih jih na bolhi na polno prodajajo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
10 let je A test. Vgraviran/vtisnjen je na vratu jeklenke datum. Po 10 letih moraš dat jeklenko na A-test kar stane cca. 40EUR (seveda ni nujno da A-test opraviš, če je jeklena strukturno poškodovana jo lahko raznese).
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Ali morda kdo ve kako se imenuje, ali še bolje, če najde povezavo do konkretnega izdelka na aliexpress?

Potreboval bi čep/zapiralo s tesnili za svoj pivovarski lonec v katerem imam luknjo za 1/2 colsko pipico. Te ne potrebujem zmeraj in bi ga občasno odstranil za takrat, ko kuham kaj drugega.

Nikakor ne izbrskam na aliexpres ali ebay. Sem pred časom že videl, da obstaja, pa mi je bližnjica nekam izginila.

Prosim za pomoč!!
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Jaz sem kupil svoj čep v Ljubljani v Inox center na šmartinski. Sicer je brez tesnila in ko varim, enostavno navoj samo s teflonom povijem in mi lepo tesni. Če te ne moti povijanje ti svetujem nakup teflona, ki se prodaja za drobiž.

Lp
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Mislil sem 1/2 colski vijak in matico s silikonskim tesnilom/O ringom, ki je majhnega preseka, da ne moti kuhanja v loncu, luknjo pa učinkovito zapre.

Nikakor ne najdem povezave na to na aliexpressu
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Ali ve kdo za kakšen servis za co2 regulatorje. Moj mi je padel na tla in sedaj ko ga priključim na jeklenko nekje opazno piha vn. Ne bi ga pa rad samo stran vrgel ker je dvojni un ni bil ravno poceni
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Lahko ti je počila oz. odstopila membrana ali pa do konca popustila ali pa se zmaknila vzmet ki tišči membrano. To je pa vse kar najdeš v regulatorju. Za boljše regulatorje se dobi tudi nadomestne dele (membrana).

Pa ko vam tako pada vse po tleh si omislite varovalno verigo za jeklenko ki ima dve funkcije. Ena je da se jeklenka ne zvrne, druga je pa da jeklenka ki ji odnese ventil ne pobegne.

Se ni za hecat
evil.gif

 

Blisk1

Zelenc'
24. avg 2016
8
0
1
Glede na to, da sem se tudi sam odločil zvariti pivo, me zanima, če lahko kdo poda mal smernic glede tega in pa najpogostejše napake. Ker sem že sicer prebral ogromno tega in tudi tukaj je ogromno teh zadev, pa da ne grem brat čisto vsega ampak samo pomembne zadeve. Za info bom zelo hvaležen.
Opremo sem bolj kot ne že vse nabavil, delal bi pa iz slada, ne iz koncentrata.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Torej slad zmelješ ravno toliko, da so zrna odprta, ne delaš moke, nato drozgaš 1 uro ali 1 uro in pol. Večina encimske pretvorbe se zgodi v prvih 20 minutah, če se prav spomnim, Občasno premešaš in držiš čim bolj konstantno temperaturo. Nizka temperatura drozganja (okoli 60 °C) pusti v sladici več fermentabilnih sladkorjev, kar pomeni, da bo pivo bolj suho, z manj telesa in z višjo alkoholno stopnjo, visoka temperatura drzozganja (okoli 70 °C) pa ravno obratno. Izpereš mashan slad, da dobiš željen volumen sladice. Če bo mash slab, je lahko OG nižji. Kar pomeni, da boš imel slabši izkoristek, kar pa ni tako hudo, s časoma se tudi to popravi, ko spoznaš opremo in vidiš kaj delaš prav in kaj narobe.

Nato sladico zavreš in dodajaš začimbe po receptu. Hmelj, ki ga dodaš na začetku vretja bo za grenčico, med tem, ko bo hmelj, ki bo dodan proti koncu vretja pustil aromo.

Po končanem vretju pivino čim hitreje ohladiš, pretočiš v fermentor in dodaš kvas. Kvasa naj ne bo premalo niti preveč. V tej fazi moraš že zelo paziti na čistočo, da se izogneš okužbi pivine. Ko se temperatura pivine spusti pod 70 °C se lahko pivina okuži, če nisi pazlijv. V tej fazi izmeriš OG, da lahko kasneje izračunaš koliko alkohola bo imelo pivo.

Vodo za kvas pripraviš tako, da jo zavreš, ohladiš na okoli 30 °C in rehidriraš kvas (govora je o suhem kvasu. Mnenja so deljena, nekateri rehidrirajo, nekateri ne). V tej vodi ga pustiš kakih 15 minut in nato dodaš v pivino. Kvas premešaš s čisto žlico ali vilico, da ni grudic. Nato ga dodaš v pivino. Fermentor zapreš in ga dobro pretreseš, da dodaš kisik v pivino in s tem narediš ugodno okolje za delovanje kvasovk.

Namestiš čisto vrelno veho in pustiš vsaj 14 dni, da se zaključi fermentacija. Lahko tudi dlje, vendar glede na to, da bo to tvoje prvo pivo, bo prvih 14 dni zelo dolgih
smile-1.gif


Po končani fermentaciji lahko tudi dry-hopp-aš. Čas dry-hopp-anja naj ne bo daljši od 14 dni, ker po tem času lahko pivo od hmelja dobi okus po travi. V tem času lahko dodaš tudi druge začimbe. Vedno imej v misli čistočo in neoporečnost začimb. Hmelja ni potrebno razkuževati, vse ostalo pa ponavadi ja. To lahko narediš tako, da začimbe namočiš v vodko, lahko jih daš v mikrovalovko,...

Po končani fermentaciji pričneš s flaširanjem. Očistiš steklenice, pripraviš sladkor (koliko sladkorja je odvisno od stila piva). Pripraviš ga tako, da sladkor vržeš v vodo, prevreš in ga zliješ v posodo za flaširanje. To je lahko tudi fermentor, odvisno od opreme oz kako se boš znašel), premešaš, pustiš stati kakih 15 - 30 minut in pričneš s flaširanjem.

Nato počakaš še vsaj 14 dni in pivo bo pripravljeno.

Ves čas imej v mislih čistočo, sploh od ohlajene pivine naprej. Dokler pivina vre (100 °C) problema z okužbo ne bo.

Naj me kdo popravi, če sem se kje zmotil, oziroma doda kar sem pozabil.

Srečno
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
hehe, hvala. naj ob tej priložnosti povem, da sem sam do sedaj delal samo biab, sem pa veliko bral in pozorno spremljal ta forum
smile-1.gif

imam pa namen šaltat na all-grain
smile-1.gif