Saj biab je tudi all-grain, vsaj kolikor so meni poznani ti pojmiCitat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe, hvala. naj ob tej priložnosti povem, da sem sam do sedaj delal samo biab, sem pa veliko bral in pozorno spremljal ta forum
imam pa namen šaltat na all-grain
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Zdaj imam 10m tuljavo iz 8mm bakra. Pozimi ohladi v cca 20 minutah vrenja na 20 stC. Poleti sem nazadnje hladil 30 litrov 50 minut do 25 stC ... Poleti imam namreč vodo v garaži "ohlajeno" na 20-25 stopinj in prvih 60 stopinj pade temperatura zelo hitro. Za zadnjih 10-15 stopinj se pa matramo, pa še voda gre v maloro ...
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Sem razmišljal že tudi o tem, da bi znotraj obstoječe tuljave (fi 25 cm) dal narediti še eno manjšo, da bi imel dvojno tuljavo, katero bi na vrhu priključil na en sam IN in en sam OUT prilključek. S tem bi bila površina večja in bi načeloma moral več toplote izmenjat. Da ne grem zdaj nabavljati nove tuljave z večjim premerom bakrene cevi oz. protitičnega ...
Utiševalec: če te prav razumem, bi med pipo in lonec s pivino dal še dodatno posodo z mrzlo vodo/ledom in vanjo pred-tuljavo, ki bi vodo iz pipe dodatno ohlajala, preden le-ta pride v lonec in ohlaja pivino ...