Opankarji

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.176
16.447
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:A sem jaz napisal, da me motijo tuji jeziki ali sem napisal da me moti izključno srbohrvaški jezik ali pa sem napisal točno kdaj me moti uporaba in način ter vzrok uporabe srbohrvaščine v Sloveniji?

Le kako se temju reče - rasisem in nestrpnost (na kar ti namiguješ) sigurno ne, prej mogoče patriotizem, ki pa je v Sloveniji ne hitro ampak TAKOJ enačen z nestrpostjo ....temu tvojemu pisanju se reče posledica selektivnega branja ali pa posledica bralnega nerazumevanja. Pa dvomim, da ge za to drugo stvar, ker mi res ne deluješ nepismen.

Jaz v svoji druzbi vedno sem in vedno bom uporabljaj svoj materni jezik. Pa ne zaradi tega ,ker zelim komurkoli nagajati ampak zelim svoj jezik ohraniti. Prav zalostno je videti kaj nekateri delajo iz lastnega jezika, da ne govorim o njihovih otrocih.
crazy1.gif
Taki so tudi na Jugu tarce posmeha ampak zal postajajo vecina.

Edini nacin da se jezik ohrani je da se uporablja in to obicajno ni mozno omejiti na nekaj kvadratov stanovanja ali enega sogovornika.

Saj to je pravilno in to tudi podpiram. V svoji družbi. Problem je v tem, ko takšne navade niso omejene na določeno družbo ampak je uporaba kar vsesplošna pa nima veze kdo je sogovornik. A se res tako nejasno izražam ali kaj? Že parkrat sem ti pojasnil kaj točno me moti ti pa še kar svoje nažigaš dalje....

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Saj to je tudi pravilno. V svoji družbi. Problem je v tem, ko takpne navade niso omejene na določeno družbo ampak je uporaba kar vsesplošna pa nima veze kdo je sogovornik.

Kdorkoli to dela namerno sam trpi posledice in takih je izredno malo. Verjemi da je tudi brez tega dovolj oziroma prevec predsodkov. Tudi sam opazim taksne teletabise ampak me pri taksnih bolj skrbi kdo bo delal za mojo penzijo kakor njihov jezik
crazy1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.176
16.447
113
Hehe...za tvojo pa mojo penzijo 99% ne bo delal nihče, kar se pa pogostosti tiče oz. tega "takih je izredno malo" pa se sam s tem ravno ne strinjam ampak to je v obeh primerih subjektivna ocena.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Ne, govorim o uporabi jezika. In glede na uporabljanost je srbohrvaščina veliko bolj "kul" kot pa italijanščina, kar trdiš ti. Da je pa kaj narobe s trdim L, si pa iz mojega posta razbral verjetno samo ti. Trdi L je v bistvu kul. Sklepam po uporabi le-tega.
Aja, meni je vseeno, kako ljudje govorijo. 99,9999 odstotkov ljudi, s katerimi se pogovarjam v Ljubljani, pa govori slovensko.
Hecno, jaz ponavadi "dobim" ljubljanščino.

PS: Tisti, ki si trdil, da Slovenci jam(b)rajo čez nemščino, ne pa pa srbohrvaščino, evo ti sveži primer, da je obratno.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Ok, ti je pač vseeno. Samo potem ne govori, da se lahko zaradi popularnosti slovenski jezik ukine in uvede italijanski, ok?
Apeliral sem na to, da 'domoljubi' skačete do stropa, ko na TV-ju vidite æ, ko pa vidite Janeza Ciuka, ste pa tiho. Čeprav gre v prvem primeru zgolj za golo dejstvo, da priimek neke osebe vsebuje črko æ, v drugem primeru pa za v mnogih primerih nasilno poitalijančenje.
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Če ti je že vseeno in je važno zgolj to, da se razumeš z osebo s katero kominuciraš.
Tako je.
Citat:
Uporabnik Matey pravi:Si pa ti vedel, da gre debata (ta moment) o popularnosti določenih jezikov in ne o celotnem repertuarju oz. kaj vse je možno slišati?
Se mi zdi, da je med mladimi najbolj popularen jezik angleščina. Precej bolj kot srbščina, ki je večina mladih ne razume. Ampak najbrž je odvisno, kaj želiš slišati.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ne ni namen samo komunikacija. jezik ima globoke kulturne korenine. če bi bila namen samo komunikacija bi vsi govorili esperanto... ali ap slovenščino - cel svet. pa ne.
Kako ne - kaj pa postaja angleščina? Ja, proces ne poteka s svetlobno hitrostjo, ampak letalo je bilo izumljeno komaj nekaj več kot 100 let nazaj - takrat je angleško govoril malokdo, danes slišiš angleščino v vaseh v Mongoliji. Z globalizacijo bo postala angelščina globalni materni jezik, kar je tudi edino pravilno.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
prej bodo univerzanli prevejalniki iz zvezdnih stez kot bo angleščina univerzalni materni jezik. če bi bil jezik zgolj za komunikacijo bi se to že zdavnaj zgodilo. vsi bi rekeli v duhu odlične komunikacije s sodedi izza veleike in malih luž rek in potokov se bomo v šoli učili univerzalni galaksijski jezik - slovenščino.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Seveda je jezik skozi čas dobil še druge vloge, ki pa sedaj počasi izginjajo, saj je svet globaliziran - z drugimi besedami, nacionalisti počasi odhajajo na smetišče zgodovine.

Mislim, glej, angleščina je že uradni jezik sveta, to je pač dejstvo.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Mladiči boste na stara leta v Sloveniji govorili srbsko in rusko, v tujini pa kitajsko mandarinščino alkaježe
ko se boste pa borili za svojo pravico govora v materinem jeziku, boste pa samo enakopravno po ***** dobili
ko boste pa jokali, se bom pa še js iz groba dvignil in vam še jst po lubenicah strpnih nadeval

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Uf. Po 71-ih leth nov boj proti okupatorjem do tazadnjega - takrat Osankarica, tokrat Opankarica.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:Mnja...v bistvu se je tu Č uporabljal ravno iz tega razloga, ki sem ga prej navedel - zaradi večje vsesplošne sprejemljivosti, takrat je bil pač nov obraz na SLO sceni. In glede na njegovo razmišljanje in obnašanje ni prav nič drugega kot še en trenirkar oz. čefur (opomba: to ni definicija vsakega balkanca), samo da je bil "malce" bolj povzpeten in ima "malce" boljše veze kot večina slovenskih čefurjev. Čeprav ne nosi ketne, briljantine, itd., itd., itd.,..

Ne, takrat je bil "nas".... Dokler si "nas" je cisto vseeno kaj si, si pac Č ceprav nisi. 99% nogometasev je komaj pismenih ampak dokler skacejo* so "nasi". Njihovi uspehi so v bistvu nasi! Pa vsi nosijo briljantino, trenerke, itd,... To je klasicen primer ksenofobije.

Sicer v svetu znan kakor house/field negro teorija.... House negro je ok, field negro ni ok. Dokler je Æ house negro je v bistvu Č. Po zelji gospodarja seveda.

Dokler Jankovic ni postal motec je bil tisti "simpaticni Zoki iz Mercatorja ,ki pozdavlja mamice na Mercatorjevih zabavah"...... Potem je pa postal, Zoran The Opankar! Pa je bil vedno isti clovek. Dober ali slab, kakor zelis.

Kakšne neumnosti. Ljudje pizdijo preprosto čez "ič" in nima sploh nobene veze kako je ta "ič" zapisan...

Sicer pa tudi ne vem kako lahko najdeš ksenofobijo v pravilno zapisanem priimku.

Po tvoje imajo na MOL rasista, ker je tu Zoki napisan s æjem?
http://www.ljubljana.si/si/mol/zupan/

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik titov pravi:Kakšne neumnosti. Ljudje pizdijo preprosto čez "ič" in nima sploh nobene veze kako je ta "ič" zapisan...

Sicer pa tudi ne vem kako lahko najdeš ksenofobijo v pravilno zapisanem priimku.

Po tvoje imajo na MOL rasista, ker je tu Zoki napisan s æjem?
http://www.ljubljana.si/si/mol/zupan/

1) To sem vsaj 10x zapisal. Ksenofobe moti *.ic, zapisovanje je samo izgovor

2) Povdarjanje etnicne pripadnosti sogovornika z namenom diskreditacije je ksenofobija. Rasisti v ZDA so to probali z Obamo in je bilo takoj prepoznano kot rasizem. Pa uporabili so njegovo pravo in pravilno zapisano ime (Hussein). Z docno dolocenim namenom seveda... Ti se kaj ni jasno?

3) Odvisno kdo to dela in zakaj.... Nekateri mu verjetno recejo Opankar v faco pa to ni ksenofobija.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
aha potem ni važno če je iæ ali ič? od sedaj naprej uporabljam samo še č. tudi za jankoviča.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Kaj naj ti narišem, da je priimek srbski?

Število oseb s priimkom KRKOVIČ: 53

A poiščem še za srbiji koliko je Krkoviæev?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Ker je bila novinarka bodisi površna, ali pa je hotela provocirati (kar ji je uspelo). Nima pa to nobene veze z ljudmi, katerih priimek vsebuje Æ.

In ne upravičuje odziva Janeza Janše, ki je znorel takoj, ko je siol objavil njemu nenaklonjen članek - in to na zelo primitiven način.