Okolju prijazni avtomobili

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Moj sodelavec je migriral iz bloka v hišo (stara bajta z neko polovično izolacijo, v bloku so investiral v fasado). V finančno konstrukcijo je vračunal nekje 40 procentov več stroškov s hišo in presenečen ugotovil, da ima stroškov prej manj kot več. Tko da hiša zmaga v vseh pogledih, vsaj zame.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Ne, pa stanovanje v centru Lj je prodal za toliko, da se ni rabu glih zakrteditirat za 30 let. Vsi bloki pa vemo, da niso v centri LJ.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Pusti zdaj slo, slo ni pomemben player kar se tice razvoja, mi bomo pac sli with the flow karkoli ze to bo.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.175
1.184
113
Moj sodelavec je migriral iz bloka v hišo (stara bajta z neko polovično izolacijo, v bloku so investiral v fasado). V finančno konstrukcijo je vračunal nekje 40 procentov več stroškov s hišo in presenečen ugotovil, da ima stroškov prej manj kot več. Tko da hiša zmaga v vseh pogledih, vsaj zame.

Razlike so kot noč in dan, kako je blok izoliran, kak vir ogrevanja ima, in katerega upravljalca ima.
Če so stare bajte, so lahko stroški ogrevanja ohoho. Kompenzira lahko samo z body buildingom - sekanjem lastnih drv, seveda če jih ima.

Če je pa novodobna nizko ali skoraj nič energijska gradnja, z nekimi normalnimi kvadraturami, je pa glede stroškov ogrevanja lahko itak zmagovalec. S sončno elektrarno ima pa lahko doma še lastno naftno polje in rafinerijo za filat EV.

• Haha
Reactions: sad

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.739
113
Dandanes bi moralo biti samoumevno, da lokalna skupnost postavlja SE na strehe svojih stavb, žrtvuje kakšno zemljišče in omogoči prebivalcem investiranje SE, če nimajo lastne strehe. In takšne SE bi rabile zraven seveda še lasten hranilnik za kritje špic, na isti princip soinvestiranja. Mislim da občina Ajdovščina ima nekaj takega.
Tehnologijo imamo, denar tudi, le zment se ne znamo popolnoma nič.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
In ti asi vključno z našim Darjanom sanjajo, da bo konc z ICEji že leta 2030. Mende, do leta 2030 mi nismo sposobni enga 110kV daljnovoda papirno skozi spravit, kamoli postavit, kaj šele komplet NN infrastrukture, ki bo potrebna za te sanje.
2030 bomo imeli v SLO na cestah koliko, 50 tisoč EV? Če ... To omrežje komaj opazi (če sploh)
In če začnemo od takrat našrej prodajat le še EV, jih bo 2040 še vedno le mogoče kakih pol na cestah.

Mimgrede, zdajle se mi doma EV fila s slabimi 5 kW. Da ne bo previsoka moč. Pač una škatlica, ki je ne maraš, poskrbi. Vmes je kar pavzo naredilo, ker sem prižgal za ene 3 kW dodatnih porabnikov. Pa bo še zmeraj tam okol polnoči poln. Sosed dva fila. Ampak z min močjo. Za ostalih 5 v krogu 200 m (in na istem trafotu) ne vem. Bi se pa, če bi bilo treba, une grozne škatilice pri vseh med sabo brez težav zmenile, kdaj kdo fila. Glede na obremenitev trafitam, glede na omejitve na MM, glede na potrebe uporabnikov ...
Ne, ne more rešit omrežja, če se van nič ne vlaga, ampak lahko pa krepko zniža potrebna vlaganja.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Resitev omrezja so samo lokalni hranilniki plus pametni kontroling, s tem bi marsikje obcutno znizali potrebno investicijo v omrezje ali pa jo celo zaobsli in bi raje se vlozilo tam kjer se res rabi

• Haha
Reactions: jest5 in sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.911
6.545
113
Kaj pa ste to zaena komuna? Da je 8 baterijskih avtockov v 200m? Jaz poznam pol Slovenije, pa vem samo za 3 ljudi ki imajo to

Resno? Tezko verjamem. Še pri nas na kmetih ipsilonke rastejo kot gobe po dezju. Sam teh je 5. Pa imamo se i3jke, celo en mg4.

Ali si mislih ono igračko, ki jo prodaja? To pa se tezje verjamem. Res pa, da ne poznam pol slovenije. Tak da mrbit res prides pol na 3.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
2030 bomo imeli v SLO na cestah koliko, 50 tisoč EV? Če ... To omrežje komaj opazi (če sploh)
In če začnemo od takrat našrej prodajat le še EV, jih bo 2040 še vedno le mogoče kakih pol na cestah.

Mimgrede, zdajle se mi doma EV fila s slabimi 5 kW. Da ne bo previsoka moč. Pač una škatlica, ki je ne maraš, poskrbi. Vmes je kar pavzo naredilo, ker sem prižgal za ene 3 kW dodatnih porabnikov. Pa bo še zmeraj tam okol polnoči poln. Sosed dva fila. Ampak z min močjo. Za ostalih 5 v krogu 200 m (in na istem trafotu) ne vem. Bi se pa, če bi bilo treba, une grozne škatilice pri vseh med sabo brez težav zmenile, kdaj kdo fila. Glede na obremenitev trafitam, glede na omejitve na MM, glede na potrebe uporabnikov ...
Ne, ne more rešit omrežja, če se van nič ne vlaga, ampak lahko pa krepko zniža potrebna vlaganja.
Stari ne seri. Kje sem napisal, da škatlice ne maram? Sam ti to prodajaš kot neki najnajnaajjačega po leseni žlici, gre pa za navaden krmilnik, s podobnimi možgani kot ena sodobna regulacija ogrevanja. Kot si že ugotovil, brez konkretnega vlaganja v omrežje podkrepljeno s podobnimi škatlicami, vlaganja v proizvodnjo, ti te škatlice ne bodo prav nič pomagale, ko bo kritična masa preklopila izključno na elektriko. Kle pa vidiš da jim ni jasno, da brez elektrarn, tud sončnice en klinc pomagajo. Me pa zanima kako bo šlo v situaciji, ko se bo 30 škatlic fajtalo za wate iz trafota letnik 73, ko bo v vseh bajtah treba dva avta nafilat, večerjo skuhat, toplotne bodo šibale, kak fen bo žena rabila in kako se bo zmenil še 100 trafotov za wate iz dslnovoda iz leta 70.
Mogoče že kje vidiš kaka konkretna vlaganja v omrežje? Kako vidiš filanje EVjev v BSu recimo? Maš tud za to kako škatlico na lagerju, al bo treba začet kable vlečt pred montažo škatlic.

• Všeč mi je
Reactions: sad

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.435
2.386
113
Pomurje
Prosim podkrepi tole izjavo s kakim konkretnim izračunom.
točno s takšnim, koliko plačujemo kazni oz. preplačujemo pri slovakih "zelene" energije?
Tega ti ne vem izračunat. Bo mogoče kdo drug izračunal.

Vem, da država za samo cca 20% vložka, precej zmanjšuje ta % do obljube, ki smo jo dali.
Lastniki SE financirajo ostali % vložka, seveda za nekaj bonbončkov.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.702
1.056
113
Evo električarji, sedaj boste lahko prispevali nekaj za zeleni prehod. :)
Naj zacnejo delat in ne samo na druge zanasat.

• Všeč mi je
Reactions: darjan