Najprej glede ogrevanja. Ne primerjaj neizoliranega bloka s pasivno ali nizkoenergijski hišo.
Tudi tole spodaj mi nikakor ne gre čez in nekje se mora zadeva zalomit. Ali plačuje tvoja sestra v obroku tudi strošek investicije ali pa nekaj ne štima ali pa je tisto tvoje ''blok je kar izoliran'' cigle in malta čez. Naj ti napišem moj primer: blok izoliran s 5cm stiroporja 80m2, letni strošek etažnega ogrevanja 500 EUR. Na olje. Ampak tega ne moreš primerjati s tvojo hišo in TČ.
No, poglej sedaj tole, vem, da ti bo všeč, ker si nora na številke, upam da ti glave ne bo razneslo.
Ravno imam ponudbo za menjavo strehe, stanovanje 80m2, delež stanovanja (20 stanovanj v bloku) 5.500 EUR. In poglej tole, ponudba za streho za hišo s 150m2 26.000 EUR. Da pridemo na isto kvadraturo pride strošek strehe pri stanovanju 10.312. Pa recimo, da se menja streha na 30 let. Razlika je 15.687,50 EUR na 30 let. Na mesečnem nivoju to znese 43,57 EUR.
Za fasado žal nimam konkretnih številk, sem pa prepričan, da je razlika še večja. Potem imamo tukaj okna, kjer bi bila cena sicer enaka, ampak je oken verjetno manj, ker ima stanovanje kar nekaj notranjih sten.
Sedaj se pa še kar obešaj na tistih par EUR mesečno
.
Ok, oprosti, evo ti, iz položnice: skupna elektrika 0,64 EUR, strošek čistilke 2,3 EUR. Evo, ja stanovanje je svinjsko dražje za 2,94 EUR. Da bo res vse zajeto. Letna deratizacija 9 EUR. Jeba..., bom prec hišo kupil, da prišparam.
Mi je pa zanimivo, da ti, ki so ti številke tako domače in se vedno obnašaš samo racionalno, tako zgrešiš pri upoštevanju stroškov hiše in stanovanja.
Je pa seveda druga kombinacija, če zgradiš hišo in jo po 20ih letih prodaš. Potem recimo, da ti ni treba upoštevati teh večjih stroškov vzdrževanja. Ampak enako je potem tudi pri stanovanju
.
Torej še enkrat: stanovanja ali enako velika hiša, bodo stroški stanovanja vedno nižji, ob upoštevanju enake kvalitete gradnje, ogrevanja, itd. in brez nekih čudnih ekscesov (Jankovič...). In sicer zato, ker se investicijsko vzdrževanje razdeli na več plačnikov.