Okolju prijazni avtomobili

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
V bistvu gre za prijatelja, pa si me pri žalitvah izgubil, štekaš zdaj? Se ne hvali, pač debata ob jutranji kavi. Menjavo sta naredila premišljeno in sta rabila kar nekaj jajc, da sta šla v to, kvaliteta življenja je neprimerno boljša, zato nikakor ne rabi tolažb. Premišljeno tudi za to, ker je bila v finančno konstrukcijo všteta predvidena razlika tekočih stroškov 40 procentov (ogrevanje, voda, elektrika, komunala itd), kar presenečeno ugotavlja, da jih ima tukaj enako, ali celo manj. Kje si ti našel streho, pa fasado, pa butca pa slovenceljna pa sam veš. Mimogrede, dalinjsko ogrevanje v Ljubljani je vse prej kot poceni.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.045
9.687
113
Ok, se opravičujem, če si vzel preveč osebno.
Streho in fasado bo v recimo 30ih letih potrebno zamenjati. In pameten človek to razume in vkalkulira in če ve, da nima dovolj prihodka, tudi varčuje vnaprej.
Ne moreš pa fasade in strehe pri hiši izvzveti, potem pa bljuvati čez recimo drag rezervni sklad v stanovanju, ki kot zgoraj zapisano ni strošek. Kak je sedaj pucen v hiši.
Mimogrede, dalinjsko ogrevanje v Ljubljani je vse prej kot poceni.
Zato pa že od prvega sestavka pišem, da to velja BREZ NEKIH EKSCESOV in na ISTI LOKACIJI. Pač, če Jankoviča futraš, je tako. Daljinsko ogrevanje bi bilo enako drago tudi v hiši v Ljubljani, kot je v stanovanju.
Imam kolega, ki se v hiši po njegovo ogreva zastonj. Pač ima gozd doma in sam naredi drva. In tudi stalno pravi, kako je bil ogrevanje v stanovanju drago, tukaj ima pa zastonj.

V glavnem, če primerjaš primerljivo, potem bodo stroški v stanovanju manjši ;). Vsaj moja izkušnja tako pravi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Po blokih so vedno neki ekscesi. Pa smo spet pri temi. Bo zanimivo videt kako bodo ureili filanje avtov pri blokih.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.295
4.115
113
Po blokih so vedno neki ekscesi. Pa smo spet pri temi. Bo zanimivo videt kako bodo ureili filanje avtov pri blokih.
Polnilna postaja z vgrajenim merilcem električne energije in avtorizaciska kartica katera to poveže z izbranim trgovcem z elektriko.
Simpl.

Saj pri mobilni telefoniji tudi nimaš kabla potegnjenega na bazno postajo!!

sad

Guru
24. avg 2007
21.045
9.687
113
So ekscesi, če so lastniki samo gobcači. Če pa se kaj angažirajo, se da ekscese odrezati. Izjema so seveda stvari kot daljinsko ogrevanje v Ljubljani. Tam so možnosti omejene.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Polnilna postaja z vgrajenim merilcem električne energije in avtorizaciska kartica katera to poveže z izbranim trgovcem z elektriko.
Simpl.

Saj pri mobilni telefoniji tudi nimaš kabla potegnjenega na bazno postajo!!
Na vsako bazno postajo je potegnjenih kar nekaj kablov (optika, elektrika). Tudi na te polnilnice jih bo treba potegnit. Se ti zdi to izvedljivo v naslednjih 20 letih? Ni tko simpl, verjemi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.909
6.545
113
Ok, se opravičujem, če si vzel preveč osebno.
Streho in fasado bo v recimo 30ih letih potrebno zamenjati. In pameten človek to razume in vkalkulira in če ve, da nima dovolj prihodka, tudi varčuje vnaprej.
Ne moreš pa fasade in strehe pri hiši izvzveti, potem pa bljuvati čez recimo drag rezervni sklad v stanovanju, ki kot zgoraj zapisano ni strošek. Kak je sedaj pucen v hiši.

kdo jo je izvzel? Jaz samo pravim da je strošek in ko se menja/izvede je treba tok pa tok plačat. ali daješ prej v šparovec ali pa pol vse naenkrat. Rezervni skladi pri novih blokih so zato par evrov.

mislim, sad...
- ogrevanje prostorov je 10letno povprečje pri meni malo manj kot 240€/leto, kar je 20€/mesec
- vodo recimo, da ogrevamo z enakim stroškom, kot bi jo v bloku
- drugi stroški, ki so enaki (RTV, Internet, mobiteli ipd), niso relevantni, se pokrajšajo, po domač
- komunala, ne vem... tukaj se pač najema kante pri nas. nekaj več plačam, glede na ta najem, nekaj manj na račun tega, ker nimam kanalizacije. Preden skočiš, da je bilo treba pa MČN plačat, naj povem da je cenejša kot komunalni prispevek in priklop na kanalizacijo. recimo, da je enako...
- štroma porabim recimo da za 10€ več v hiši

kateri stanovanjski strošek sem pozabila?
zdaj pa k temu prištej tisto tvoje v rdečem in čeprav gre za par evrov absolutno, relativno ni tako malo. ne sprenevedaj se, da so stroški skupnih prostotov enako kot stroški svojih. Svoje sem vedno plačevala - tako prej kot sedaj. Ampak skupnih pa zdaj nimam - to je za zraven.

zavarovanje pa imam najbrž nekaj dražje. to bodo zavarovalničarji pogledali, v to pa nimam vpogleda, ker ga za stanovanje nisem nikdar plačevala...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
sad ima prav kar se tice blok vs hisa. Drugo pa je molzenje blokadev iz strani energetskih podjetij ki zaradi monopola izkoriscajo zimski cas. Ce pa je blok enako energetsko urejen kot hisa pa je ohoho ceneje. Recimo marsikje v blokih se niso zagnali TČ za ogrevanje ker je lastna “peoizvodnja” ogrevanja se zadostna. Medtem ko hise ze en cas ogrevajo…

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.295
4.115
113
No v glavnem, ni treba iz vsakega stanovanja vlečt kabel v garažo.
Ampak se naredi en priključek za polnilnice z recimo glavnim dovodom 3x63A in postaje ter krmilna logika, da vsi naenkrat ne morejo potegnit maksimalnega toka.
Sicer pa redko kdaj pride do tega da bi vsi polnili naenkrat na polno.
Vsi avti imajo možnost da se napolnijo do neke prednatavljene ure.
Če pa daš polni takoj pa mogoče plačaš neki dodatek na ceno.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Ampak se naredi en priključek za polnilnice z recimo glavnim dovodom 3x63A in postaje ter krmilna logika, da vsi naenkrat ne morejo potegnit maksimalnega toka.
Sicer pa redko kdaj pride do tega da bi vsi polnili naenkrat na polno.
Vsi avti imajo možnost da se napolnijo do neke prednatavljene ure.
Če pa daš polni takoj pa mogoče plačaš neki dodatek na ceno.
Nikol ni nihče tega trdil, razen darjana in njegovih šuko sanj. Je pa treba do teh polnilnic potegnit kable iz novih trafo postaj, do katerih bodo spet kabli in na koncu teh kablov proizvodne kapacitete ITD. Preslikaj to na eno LJ sosesko pa bo hitr jasen obseg del, ki bodo potrebna.
Kot že rečeno, za to bi rabili strategijo, ki bi jo zdej že vsaj 15. leto intenzivno izvajali. Še ne toliko nazaj smo še plinovode gradil, čez pet let se bomo vozil na štrom, do naslednje globoke ideje politikov.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Tudi do suko razdelilne omerice se lahko potegne en debelejsi kabel. Pac odvisno kako se zeli investirati in kaj narediti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Ena vmesna omarica kam bi potem priklopil vec šuko odjemalcev da ne rabi vsak vlacit do svoje omarice

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Ne, darjan prav da sam iz enga stanovanja mal debelejši kabel do vmesne šuko omarice in pol do šuko odjemalcev dalje, po dva na en kabel. Če pa zmanjka damo pa še eno vmesno šuko omarico, če pa še nau delal pa v te vmesne šuko omarice montiramo baterje......

• Haha
Reactions: darjan

sad

Guru
24. avg 2007
21.045
9.687
113
kdo jo je izvzel? Jaz samo pravim da je strošek in ko se menja/izvede je treba tok pa tok plačat. ali daješ prej v šparovec ali pa pol vse naenkrat. Rezervni skladi pri novih blokih so zato par evrov.

mislim, sad...
- ogrevanje prostorov je 10letno povprečje pri meni malo manj kot 240€/leto, kar je 20€/mesec
- vodo recimo, da ogrevamo z enakim stroškom, kot bi jo v bloku
- drugi stroški, ki so enaki (RTV, Internet, mobiteli ipd), niso relevantni, se pokrajšajo, po domač
- komunala, ne vem... tukaj se pač najema kante pri nas. nekaj več plačam, glede na ta najem, nekaj manj na račun tega, ker nimam kanalizacije. Preden skočiš, da je bilo treba pa MČN plačat, naj povem da je cenejša kot komunalni prispevek in priklop na kanalizacijo. recimo, da je enako...
- štroma porabim recimo da za 10€ več v hiši

kateri stanovanjski strošek sem pozabila?
zdaj pa k temu prištej tisto tvoje v rdečem in čeprav gre za par evrov absolutno, relativno ni tako malo. ne sprenevedaj se, da so stroški skupnih prostotov enako kot stroški svojih. Svoje sem vedno plačevala - tako prej kot sedaj. Ampak skupnih pa zdaj nimam - to je za zraven.

zavarovanje pa imam najbrž nekaj dražje. to bodo zavarovalničarji pogledali, v to pa nimam vpogleda, ker ga za stanovanje nisem nikdar plačevala...
Najprej glede ogrevanja. Ne primerjaj neizoliranega bloka s pasivno ali nizkoenergijski hišo.
Tudi tole spodaj mi nikakor ne gre čez in nekje se mora zadeva zalomit. Ali plačuje tvoja sestra v obroku tudi strošek investicije ali pa nekaj ne štima ali pa je tisto tvoje ''blok je kar izoliran'' cigle in malta čez. Naj ti napišem moj primer: blok izoliran s 5cm stiroporja 80m2, letni strošek etažnega ogrevanja 500 EUR. Na olje. Ampak tega ne moreš primerjati s tvojo hišo in TČ.
Sestra v bloku par let starem placuje tole drazje kot jaz. Pa je blok kar izoliran in se ogrevajo s TČ. Nobenih stvari ni bilo potrebno se popravljati, itak bi garancija krila... Kvadratura je 3x manjsa od nase hise. Ker stanovanje ima polno enih stroškov, ki jih hisa nima.

zdaj pa k temu prištej tisto tvoje v rdečem in čeprav gre za par evrov absolutno, relativno ni tako malo.
No, poglej sedaj tole, vem, da ti bo všeč, ker si nora na številke, upam da ti glave ne bo razneslo.
Ravno imam ponudbo za menjavo strehe, stanovanje 80m2, delež stanovanja (20 stanovanj v bloku) 5.500 EUR. In poglej tole, ponudba za streho za hišo s 150m2 26.000 EUR. Da pridemo na isto kvadraturo pride strošek strehe pri stanovanju 10.312. Pa recimo, da se menja streha na 30 let. Razlika je 15.687,50 EUR na 30 let. Na mesečnem nivoju to znese 43,57 EUR.
Za fasado žal nimam konkretnih številk, sem pa prepričan, da je razlika še večja. Potem imamo tukaj okna, kjer bi bila cena sicer enaka, ampak je oken verjetno manj, ker ima stanovanje kar nekaj notranjih sten.
Sedaj se pa še kar obešaj na tistih par EUR mesečno ;).

ne sprenevedaj se, da so stroški skupnih prostotov enako kot stroški svojih. Svoje sem vedno plačevala - tako prej kot sedaj. Ampak skupnih pa zdaj nimam - to je za zraven.
Ok, oprosti, evo ti, iz položnice: skupna elektrika 0,64 EUR, strošek čistilke 2,3 EUR. Evo, ja stanovanje je svinjsko dražje za 2,94 EUR. Da bo res vse zajeto. Letna deratizacija 9 EUR. Jeba..., bom prec hišo kupil, da prišparam.

Mi je pa zanimivo, da ti, ki so ti številke tako domače in se vedno obnašaš samo racionalno, tako zgrešiš pri upoštevanju stroškov hiše in stanovanja.
Je pa seveda druga kombinacija, če zgradiš hišo in jo po 20ih letih prodaš. Potem recimo, da ti ni treba upoštevati teh večjih stroškov vzdrževanja. Ampak enako je potem tudi pri stanovanju ;).

Torej še enkrat: stanovanja ali enako velika hiša, bodo stroški stanovanja vedno nižji, ob upoštevanju enake kvalitete gradnje, ogrevanja, itd. in brez nekih čudnih ekscesov (Jankovič...). In sicer zato, ker se investicijsko vzdrževanje razdeli na več plačnikov.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Najprej glede ogrevanja. Ne primerjaj neizoliranega bloka s pasivno ali nizkoenergijski hišo.
Tudi tole spodaj mi nikakor ne gre čez in nekje se mora zadeva zalomit. Ali plačuje tvoja sestra v obroku tudi strošek investicije ali pa nekaj ne štima ali pa je tisto tvoje ''blok je kar izoliran'' cigle in malta čez. Naj ti napišem moj primer: blok izoliran s 5cm stiroporja 80m2, letni strošek etažnega ogrevanja 500 EUR. Na olje. Ampak tega ne moreš primerjati s tvojo hišo in TČ.

No, poglej sedaj tole, vem, da ti bo všeč, ker si nora na številke, upam da ti glave ne bo razneslo.
Ravno imam ponudbo za menjavo strehe, stanovanje 80m2, delež stanovanja (20 stanovanj v bloku) 5.500 EUR. In poglej tole, ponudba za streho za hišo s 150m2 26.000 EUR. Da pridemo na isto kvadraturo pride strošek strehe pri stanovanju 10.312. Pa recimo, da se menja streha na 30 let. Razlika je 15.687,50 EUR na 30 let. Na mesečnem nivoju to znese 43,57 EUR.
Za fasado žal nimam konkretnih številk, sem pa prepričan, da je razlika še večja. Potem imamo tukaj okna, kjer bi bila cena sicer enaka, ampak je oken verjetno manj, ker ima stanovanje kar nekaj notranjih sten.
Sedaj se pa še kar obešaj na tistih par EUR mesečno ;).

Ok, oprosti, evo ti, iz položnice: skupna elektrika 0,64 EUR, strošek čistilke 2,3 EUR. Evo, ja stanovanje je svinjsko dražje za 2,94 EUR. Da bo res vse zajeto. Letna deratizacija 9 EUR. Jeba..., bom prec hišo kupil, da prišparam.

Mi je pa zanimivo, da ti, ki so ti številke tako domače in se vedno obnašaš samo racionalno, tako zgrešiš pri upoštevanju stroškov hiše in stanovanja.
Je pa seveda druga kombinacija, če zgradiš hišo in jo po 20ih letih prodaš. Potem recimo, da ti ni treba upoštevati teh večjih stroškov vzdrževanja. Ampak enako je potem tudi pri stanovanju ;).

Torej še enkrat: stanovanja ali enako velika hiša, bodo stroški stanovanja vedno nižji, ob upoštevanju enake kvalitete gradnje, ogrevanja, itd. in brez nekih čudnih ekscesov (Jankovič...). In sicer zato, ker se investicijsko vzdrževanje razdeli na več plačnikov.
Primerjam izoliran blok z na pol izolirano hišo.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.448
1.446
113
Stanovanje je v povprecju VEDNO drazje od hise. Jaz za stan 120m² na obrobju Lj pozimi dajem 600 za stroske. Kolega s hišo 300m² 200m od mene daje max 400.