Odpustitev kljub pogodbi za nedoločen čas?

romci

Pripravnik
21. sep 2007
143
0
16
Zivjo,
Mene pa zanima par stvari glede ravnanja z zaposlenim, in sicer v naslednjem primeru:
- delavec je zaposlen za nedoločen čas od 1.1.2008 dalje.
- iz nekega oddelka so ga premestili v oddelek prodaje recimo februarja 2008
- pogodba je ostala nespremenjena
- v prodaji so postavili kar naenkra nove plane in "zagrozili" delavcem, da če teh planov ne izpolenjo, da bojo oddelek zaprli in delavce odpustili (kao ukinili posamezno delovno mesto)
- pogodba je še vedno enaka, brez karšnih koli kvot (norme)

Sedaj pa me zanima:
- ali lahko delavca res kratkomalo odpustijo, ali so dolžni dati kakšno odpravnino, ga preseliti na drugo delovno mesto,...
- ali lahko delavcu dajo stimulacijo na način, da mi osnovno plačo znižajo in dajo nek del stimulacije poleg (kaka je to stimulacija, ne vem
stupid-1.gif
) - recimo, delavec ima plačo 800€ neto, po novem bi imel 700€ neto in do 200€ stimulacije, tako da bi lahko prišel od 700 - 900€. Podatki so seveda izmišljeni.
- ali lahko delavca v primeru ukinitve prodajnega oddelka premaknejo na nižje plačano delovno mesto?
...
Sem napisal kar tkaole po alinejah, k drugač bi zbluzu vseskup. Če je kje že kaj na to temo napisanga, dajte mi prosim povedat.
Skratka rabil bi čimveč informacij kaj lahko in kaj ne sme storiti delodajalec z delavcem in po kakih postopkih, če ima delavec pogodbo za nedoločen čas.
LP
R

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Nisem pravnik a glede na moje izkušnje:
- V kolikor v podjetju preneha potreba po točno določenem delovnem mestu in je to razvidno iz sklepov družbe se delavec lahko odpusti (z ustrezno odpravnino) oz. glede na potrebe podjetja prerazporedi (tudi na nižje plačano delovno mesto).
- stimulacije so dovoljene a znižanje plače mora biti utemeljeno (npr. sprememba delovnega mesta)
- na tretje vprašanje sem odgovoril že v prvi alineji.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne vem kje tidelas, ampak pri meni so naredili isto. Iz modela 100+10 (fiksni del+variabila) smo sistemci prešli na 80+20, kar je realno pomenilo za 11% nižjo plačo (fiksni del). Dobili smo anekse k pogodbi. Kdor ga ni podpisal ima časa 1 leto, potem pa aneks ali knjižna nagrada. Prodaja je morala takoj na razmerje 70+30, vodstvo (middle management) pa na 60+40.
Če imaš izpolnjene vse pogoje za variabilo je plača boljša. Vendar je miljon možnosti da nimaš 100% variabile...
10.gif

Prodaja pa ima svoje plane in če jih ne izpolnjuješ ti sledi knjižna nagrada...

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
nisem vsega bral. Iz prakse pa vem, da te lahko odpustijo če:
- zavrneš ponujeno delovno mesto, ki je kot nadomestilo
- ali si tehnološki višek

pri drugi postavki pomeni, da se delovno mesto ukinja, in ga vsaj 2 leti potem ni razpisanega

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Tako kot je masevc napisal najbolj drži. Dodam še da odpravnine niso več bog ve kaj, se pa da kaj scuzat še od države kasneje na zavodu za zaposlovanje. Pravila so pa jasna, mora iti za ukinitev delovnega mesta, kot posledica ukinitve določene dejavnosti/proizvodnje, ne pa za neke reorganizacije, ki so posledica nategovanja par ljudi na firmi ter so samo malo preimenovali delovna mesta. Konec koncev če pride do pravdanja in se dokaže, da delovno mesto realno ni bilo ukinjeno (kle jebeš naziv delovnega mesta) lahko fašeš službo nazaj in še keš ter delovno dobo za čas pravdanja.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

romci

Pripravnik
21. sep 2007
143
0
16
Hvala za odgovore, če še kdo kaj napiše, nič hudega.
Ne gre pa tu zame, pa tut firme ne morem povedat, ker je to samo moje vprašanje, ko sem se zadnjič z enim pogovarjal o tem in nisva bla na jasnem, kako to lahko poteka.
LP

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Lahko te odpustijo zaradi ukinitve delovnega mesta, vendar tega delovnega mesta ne smejo v podjetju imeti 6 mesecev (in ne dve leti).

Poleg tega: 88. člen ZDR:
(3) Delodajalec mora v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga preveriti, ali je možno zaposliti delavca pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih oziroma ali ga je mogoče dokvalificirati za delo, ki ga opravlja, oziroma prekvalificirati za drugo delo. Če ta možnost obstaja, mora delodajalec delavcu ponuditi sklenitev nove pogodbe. Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo in za nedoločen čas ter mu preneha delovno razmerje, nima pravice do odpravnine po 109. členu tega zakona.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
So ti že drugi napisali skoraj vse. Mene bolj zanima, kako lahko dajo sistemca na variabilni del. Od česa je pri sistemcu odvisen ta variabilka. Od pridnosti in zadovoljstva strank ali od prodaje? Saj on ni prodaja in sistemc ni odvisen od zneska prodaje. On pač naredi vse v skladu z vzdrževalno pogodbo oz. naročilom stranke.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Variabila je odvisna od payable ur, katere si zaračunal stranki. Če nisi stranki zaračunal nič, ni variabile. Na mesec moram opraviti NAJMANJ 60 payable ur, da dobim variabilo...

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ne razumem najbolje te politike, da so sistemci na variabilki. In tudi ni od sistemca odvisna kakšna napaka se je zgodila stranki in kaj je vse vključeno v vzrževalno pogodbo. Računaš lahko samo strankam brez pogodbe ali če je porabljena kvota ur iz vzdrževalne pogodbe.
13.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
No ja... s tem se ne strinjam popolnoma. Sistemce se da normalno nagrajevati z variabilnim delom plače. Ne boš verjel, kako se jim lahko produktivnost (ob isti kvaliteti) poviša.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Don't get it. Imaš vzdrževalko, a ni problemov. Torej ne delaš nič in vlečeš denar. Tako pa te prisilijo, da dvigneš rit in začneš s proaktivnim vzdrževanjem. Poleg tega sistemci lahko dela(mo)jo tudi na komercialnih projektih. Zate sicer ne vem, sam delam pri sistemskem integratorju in ne živimo zgolj od vzdrževalnih pogodb.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Ne razumem najbolje te politike, da so sistemci na variabilki. In tudi ni od sistemca odvisna kakšna napaka se je zgodila stranki in kaj je vse vključeno v vzrževalno pogodbo. Računaš lahko samo strankam brez pogodbe ali če je porabljena kvota ur iz vzdrževalne pogodbe.
13.gif
Pač generiraš problemčke
grims-1.gif
.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
13.gif

Torej je po tvoje OK, da sistemci nič ne delajo (če je pač tako, da ni nič za delat) dobijo pa vseeno plačano enako, kot če kaj delajo? V fixnem delu je pač obračunan njegov "stand by" čas in pa nekaj ur dela. Vse ostalo pa mora biti odvisno od opravljenega dela.

Tudi vzdrževalne pogodbe so narejene z fixnimi zneski, kjer je zajetih nekaj ur + XXX € po uri v primeru potrebe.

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Zanimiva tema katera je (vsaj pri meni) sprožila eno vprašanje (upam da ni že kje napisano zgoraj in da sem zgrešil ali narobe zastopil).
Torej, zaposlim delavca za nedoločen čas, in dokler ne ukinem tega delovnega mesta, mi lahko delavec hodi na šiht kavice pit in po riti se praskat? Pa menda so ja neka varovala za podjetja, da se lahko znebiš neresnega ali nesposobnega kadra, čeprav je zaposlen za nedoločen čas? Ali pač ne?
confused-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
To vprašanje se je meni tudi porodilo, a skoraj ne morem verjeti, da bi bilo tako.

Ziher mora obstajat nek člen; "odpustiti zaradi nesposobnosti" ?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Nisem ravno ekspert na tem področju ampak če zaposleni ne opravlja svojega dela (in je to razvidno) ga verjetno lahko odpustiš. Ker če to ni mogoče potem se ne čudim, da vse več delodajalcev zaposluje samo za določen čas.

Ker to je skregano z vsako logiko. Zaposleni niso sami sebi namen ampak so tam za to, da delajo in podjetju ustvarjajo prihodke. Če tega ni potem zaposlenega ne potrebuješ in ga imaš verjetno vso pravico odpustit. Ampak mislim, da sem enkrat že bral o tem, da so redno zaposleni zaščiteni bolj kot kočevski medvedi...

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Nisem ravno ekspert na tem področju ampak če zaposleni ne opravlja svojega dela (in je to razvidno) ga verjetno lahko odpustiš. Ker če to ni mogoče potem se ne čudim, da vse več delodajalcev zaposluje samo za določen čas.
Ravno tole boldano v kombinaciji s tem topicom mi je porodilo to vprašanje.
Ker med drugim, kako lahko jaz "dokažem" da mi zaposleni dela premalo na primer (še posebej v računalniških storitvah kot je razvoj programske opreme ipd.)?
No ja, menda je kak ekspert tukaj ki bo znal odgovoriti na tole.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Mene pa predvsem zanima kako lahko odpuščajo ta veliki na veliko( http://24ur.com/novice/gospodarstvo/tudi-v-elanu-bodo-odpuscali.html ). Ali imajo te proizvodnje firme napisane v pogodbah o zaposlitvi sledeče: pogodba prekinjena če je proizvodnja zmanjšana ali pogodba prekinjena ker nimamo novih naročil. Ker dvomim, da se zaradi zmanjšanja naročil zapre celoten oddel/program proizvodnje, saj najbrž nekaj pa je le še ostalo.

kdo iz kakšenga večjega podjetja?

lp