Pogodba za nedoločen čas ter porodniška

wind

Pripravnik
17. sep 2007
293
0
16
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Samo potem pa moraš imeit vsaj toliko soli v glavi, da takšno odpoved spelješ tako, da nimaš pod črto še več stroškov.

V OT primeru je šlo / ozr. se gre za očitno kršenje pravic zaposlene za časa porodniškega dopusta - in bo delodajalec v primeru tožbe pogrnil na celi črti. A se res splača?

Če se je z nadomeščanjem izkazalo, da je trenutna "nosečnica" bistvno preslabo opravljala svoje delo, bo pač treba poiskati kakšno drugo rešitev kot horuk odpoved.
Se pa strinjam, da je ieba, ko moraš zaradi "pretoge" zakonodaje odpustiti dobrega in slabega zadržati.

Zato bi pa jaz (disclaimer - sem "delavec") dovolil tudi odpoved iz "osebnega razloga" - in v takem primeru pač zakonsko postavil 2x ali 3x višjo odpravnino. Lastnik se reši zakonsko čisto reši "problema" - ga pa nekaj več stane.
Ni pa treba več muljakati ali posegati po mobingu - oboje namreč tudi stane €€ , še veæ živcev gre vsem vpletenim.

A veš da bi če si direktor da ti ena delavka ne da veš kaj mislim bi se hitro nje znebil in na delavno mesto postavil eno ki ti je pri srcu

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
To so ene svinjarije kaj se doagaj...!
Pr nas so "nosečko" sicer nazaj vzel, sam ne na isto delovno mesto. Njeno delovno mesto je delala ena prek sp-ja.
Nosečko so pa dal v "en kot", čist drugo delo in ji pol težil zakaj ni to pa ono... In je bla reva čisto napsihirana kaj jo zdej drkajo, al jo bodo zdej opdpustil...

Tožba, inšpekcija..., če ne druzga, zaradi principa, da se jim pokaže, da niso bogovi in da se jim meša štrene!!!

Zate sklepam, da si zelo verjetno delodajalec in omogočaš finančno perspektivo kakšnih 50 družin? K'nede?
stupid-1.gif

Te "drkarije" z delodajalci so meni itak čisto nerazumljive.
Vsaka fiirma ima direktorja, ki je odgovoren za rezultat firme. Zadosego le-tega mora imeti zaposlene osebe, ki v okolje določene firme najbolj pašejo.
Če pač ugotovijo, da je nekdo boljši, slabšega odpustija, ampak tega ni apriori za razumeti, da je odpiščeni nesposoben. Enostavno se ni vklopil v dotično firmi, v kakšni drugo bi pa pasal odlično - ampak v Sloveniji do tega ne pride, ker se vsi oklepajo služb z vsemi mogočimi "triki".
Kakšna je pa lahko rezultat dela zaposlenega, ki je v tožbi s svojim delodajalcem???
rolleyes-1.gif

Brezveze.
.
Ja razumem, da so kakšni direktorji tudi i.dioti in odpuščajo sposobne ljudi zaradi "napačne barve las", ampak verjemite, da firma s takim direktorjem nima prihodnosti in jo je itak najbolje zapustiti. Čim prej.
.
Disclaimer:
Zadovoljen delojemalec v firmi v 100% tuji lasti.

Ti veš kaj, zakonodaja je tam, da se jo spoštuje. PAzi, da ti kakemu povzpetniku ne stopiš na prste in bamm, pa boš letel. Sam takrt ne boš tkole pameten. Al pa da slučajno tvoja bodoča žena ne bo doživela česa podobnega. Pol bo pa jok in stok.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik fijatovPES pravi:
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
To so ene svinjarije kaj se doagaj...!
Pr nas so "nosečko" sicer nazaj vzel, sam ne na isto delovno mesto. Njeno delovno mesto je delala ena prek sp-ja.
Nosečko so pa dal v "en kot", čist drugo delo in ji pol težil zakaj ni to pa ono... In je bla reva čisto napsihirana kaj jo zdej drkajo, al jo bodo zdej opdpustil...

Tožba, inšpekcija..., če ne druzga, zaradi principa, da se jim pokaže, da niso bogovi in da se jim meša štrene!!!

Zate sklepam, da si zelo verjetno delodajalec in omogočaš finančno perspektivo kakšnih 50 družin? K'nede?
stupid-1.gif

Te "drkarije" z delodajalci so meni itak čisto nerazumljive.
Vsaka fiirma ima direktorja, ki je odgovoren za rezultat firme. Zadosego le-tega mora imeti zaposlene osebe, ki v okolje določene firme najbolj pašejo.
Če pač ugotovijo, da je nekdo boljši, slabšega odpustija, ampak tega ni apriori za razumeti, da je odpiščeni nesposoben. Enostavno se ni vklopil v dotično firmi, v kakšni drugo bi pa pasal odlično - ampak v Sloveniji do tega ne pride, ker se vsi oklepajo služb z vsemi mogočimi "triki".
Kakšna je pa lahko rezultat dela zaposlenega, ki je v tožbi s svojim delodajalcem???
rolleyes-1.gif

Brezveze.
.
Ja razumem, da so kakšni direktorji tudi i.dioti in odpuščajo sposobne ljudi zaradi "napačne barve las", ampak verjemite, da firma s takim direktorjem nima prihodnosti in jo je itak najbolje zapustiti. Čim prej.
.
Disclaimer:
Zadovoljen delojemalec v firmi v 100% tuji lasti.

ni me sram priznat da sem iz podobnega razloga odpustil že kakšnega človeka... ker enostavno ni bilo to to.. in šele ko je prišel drugi ki je bil bolj sposoben smo videli kaj vse je prejšnji delal narobe...

tako je na žalost

jas moram gledat da bo moja firma in moji zaposleni preživeli

če pa nekdo dela na pol razmišlja na delovnem mestu o svojih domačih problemih, in ni pri stvari ... ker samo razmišlja kaj bo po šihtu počel mi zaradi tega dela škodo..

glede na to da nam delovna zakonodaja ne dopušča enostavne menjave delavca si moramo izmišljevati in hvatati krivine...

imam 5 ljudi ... 4 od njih so pridni kot mravljice zagnani zagreti, pri stvari ... peti mi zbija moralo ... normalno da gre... nosečka gor ali dol
V bistvu si nesposoben vodja ti, če nisi videl prej da nekdo slabo dela, žal. Imaš veliko vzvodov da to ugotoviš preden zaposliš za NDČ.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
ne-ne-1.gif

Ne nujno, oziroma drugače - ko ugotoviš, da si zajebal je treba najti "najcenejši" način.

Lastna izkušnja - po 1,5 meseca od 3 mesecev poskusne dobe ugotovil, da sem zajebal - poslal domov po pogovoru in podpisano izjavo, kjer je bilo razčiščeno koliko ur je bilo v plusu in so bile te ure upoštevane "za koriščenje", razliko do konca poskusne dobe pa je bil(a) delavec(ka) oproščen(a) delovne obveznosti - zadnji dan je prišel(la) po knjižico.
Sicer so "moji" hoteli, da se kikne takoj - sem jih komaj pregovoril, da je moj način "najcenejši".

Naslednji delodajalec (ibebiga - branža ni tako velika) je šel po "bližnjici" in se je še skoraj dve leti tožil in na koncu izgubil. Pa samo mene je pred podpisom pogodbe moral poklicati in vprašati, zakaj sem se jaz losal "potenciala".

Ko pa enkrat imaš na poziciji nekoga, ki kolikor toliko izpolnjuje naloge, sploh ne veš, da kdo drug enake naloge opravi bolje in hitreje, dokler prvega ne pošlješ na porodniško.
In ne živeti v prepričanju, da se "od zgoraj" da vsako delovno mesto popolnoma pravilno ovrednotiti (tako po zahtevnosti, kot po vrednosti - beri: koliko moram koga plačati, da bo to sranje delala).

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Tocno tako. Odpoved brez razloga, odpravnina vsaj 4 place.
Pa naj...
Sicer je odpoved iz poslovenga razloga ni nek problem....vedno se pa lahko tudi zmenis z delavcem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ne-ne-1.gif

Ne nujno, oziroma drugače - ko ugotoviš, da si zajebal je treba najti "najcenejši" način.

Lastna izkušnja - po 1,5 meseca od 3 mesecev poskusne dobe ugotovil, da sem zajebal - poslal domov po pogovoru in podpisano izjavo, kjer je bilo razčiščeno koliko ur je bilo v plusu in so bile te ure upoštevane "za koriščenje", razliko do konca poskusne dobe pa je bil(a) delavec(ka) oproščen(a) delovne obveznosti - zadnji dan je prišel(la) po knjižico.
Sicer so "moji" hoteli, da se kikne takoj - sem jih komaj pregovoril, da je moj način "najcenejši".

Naslednji delodajalec (ibebiga - branža ni tako velika) je šel po "bližnjici" in se je še skoraj dve leti tožil in na koncu izgubil. Pa samo mene je pred podpisom pogodbe moral poklicati in vprašati, zakaj sem se jaz losal "potenciala".

Ko pa enkrat imaš na poziciji nekoga, ki kolikor toliko izpolnjuje naloge, sploh ne veš, da kdo drug enake naloge opravi bolje in hitreje, dokler prvega ne pošlješ na porodniško.
In ne živeti v prepričanju, da se "od zgoraj" da vsako delovno mesto popolnoma pravilno ovrednotiti (tako po zahtevnosti, kot po vrednosti - beri: koliko moram koga plačati, da bo to sranje delala).

Ja, po reglcih moraš, pa je. Če si z eno žensko zadovoljen in nekaj let uspešno dela za tebe, potem je žal velik absurd, da se je znebiš na tako nizek način, kot je opisan zgoraj. Ker teli so imel še eno računico zraven in sicer, da bo pač kdaj tudi na bolniški zaradi majhnega otroka.
Tako je to, če najemaš ljudi in ne robotov in si delodajalec in ne sužnjelastnik. Če nisi sposoben furat firme sam, si pač obsojen na to, da najemaš LJUDI, ki so svakokaki.
Če lahko presodi sosedov krovec kam katerega od svojih poslat in kako z njim delat, da bo potegnil največjo kvaliteto iz njega, bo pa še šolan manager. Živimo v dobi, kjer ima delavec vsaj osnovne pravice, pa še tu se najde marsikak Šešok. Kar predstavljaj si anarhijo in Šešoka takrat.
Glede na to, da se pa populacija stara in za nami prihajajo permisivno vzgojeni večni zmagovalci boš pač moral dobrega delavca plačat toliko, da ti ne bo prebegnil. Ker zaenkrat imate še vedno na jeziku večina lastnikov podjetij, da je na borzi še dost robe.

Pa še to, po mojih izkušnjah pa "serjejo" po ženskih pravicah ravno naduvane in povzpetne kadrovnice. Moški so bolj razumevajoči in se zavedajo določenih stvari.

Nazadnje urejeno:

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
KSZ v kolikor so jo odpustili med nosečnostjo, v trajanju porodniške in v času za nego in varstvo, ali pa da še ženska doji, bo le ta zmagala na vsakem delovnem sodišču, ker so ji kršene pravice po Zakonu o delovnem razmerju.
Malo je treba pa tudi zakone prebrat.
Ženska je delala za firmo 4 leta, kako to, da niso prej ugotovili, da je toliko zanič.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Domnevam, da zato, ker jo je nadomeščala druga oseba, ki je prišla po VIP liniji in je morala po VIP liniji tudi dobiti službo. Ker za obe ni dela oz. potrebe so se znebili prve, ampak tako, na kavbojski način... Kaj čes pa tudi drugega pričakovati od VIP linije?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
V USA se takole rešujejo zadeve in ziher 3x bolj premisliš, če boš komu delal krivico.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wakefield_massacre

Pri nas se je pa moj sodelavec oče 3 otrok fintal, ko je imel za na šiht it. Namesto, da bi šefa.
evil.gif

Pa je bil res mobing....

Nazadnje urejeno:

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
144
63
Ampak tole VIP linijo bodo 2 preplačali.
Tipično Slovensko.
Dokler se bo takole po domače delalo, pri nas žal ne bo nič bolje.
Seveda se jim je zdelo nepotrebno vprašati kakšnega pravnika, ker je kao predrago, sedaj bodo pa lepo "colali".
Naša zakonodaja bi morala biti bolj prožna za obe strani, tako za delodajalce, kot tudi za delojemalce.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Lahko ni bilo nobenega vipa. Lahko da je bil, pa tak človek dejansko dobro - boljše dela. Te dve zadevi se ne izključujeta.

Ampak neka socialna varnost je z zakonom dana in jo je treba upoštevati. Če se je delodajalec zmotil, ko je zaposlil, bo svojo napako sam plačal in ne delavec. Pač kot je eden zgoraj napisal - par mesecev počakat za čas poslane dobe ali določenega časa ali pa konec koncev odpravnina ko bo mogoče. Saj vem želja je brezplačno, ampak kot rečeno, zaposlil ga je sam...