obdavčitve

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej imam posel za 60k letno. storitev. ko plačam ddv mi ostane 50k.

koliko mi ostane, če imam sp
koliko če imam doo
kaj drugega

kako dobit čimveč ven. zaposlitev odpade.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Pri sp je odvisno koliko drugih prihodkov imaš. V najslabšem primeru daš 41%. Pri doo je najprej 22% (20%, če bo sprejet zakon) davka na dobiček, ko ga izplačaš je še 20%, efektivno je to 36%.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
da bom bolj natančen.

ker gre za storitev ni nekih vlaganja v opremo, torej se pričakuje dobiček 50k.

drugi prihodki so zanemarljivi, recimo 3k, izdatki tudi en presegajo 1k.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Na tvojem mestu bi raje odprl d.o.o.. Res je treba pljunit začetni kapital, ampak imaš pred s.p.-jem kar nekaj prednosti:
- manjši davek na dobiček, kot je napisal hgard,
- normalno imaš plačo, tako visoko kot hočeš (toliko, da pokrije dobiček)
- nimaš tveganja (družba z OMEJENO odgovornostjo) oz. je tveganje enako osnovnemu kapitalu

Pri s.p. ju pa si pač plačuješ prispevke, plače nimaš, lahko pa zato prosto razpolagaš s sredstvi na računu. Na koncu plačaš davek od dobička (po progresivni tabeli).
Prosto razpolaganje s sredstvi in nič zagonskega kapitala sta dva glavna razloga, zakaj se ljudje odločajo za s.p.. Večino takih potem moti, ker ne moreš it na banko in dvignit keša zase, a hkrati pozabljajo, da bi pri d.o.o.-ju dobili plačo in potemtakem sploh ne bi bilo potrebe po extra dvigovanju denarja iz računa firme.

Če potrebuješ še kaj, vprašaj
wink-1.gif

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik softi pravi:
da bom bolj natančen.

ker gre za storitev ni nekih vlaganja v opremo, torej se pričakuje dobiček 50k.

drugi prihodki so zanemarljivi, recimo 3k, izdatki tudi en presegajo 1k.

Če je osnova za dohodnino 50.000€ boš plačal 17.848€ davka + naslednje leto bo mesečna akontacija 1.487,33€. (izračun je za s.p.)

Če je osnova za davek od dobička 50.000€ boš plačal 11.000€ davka + naslednje leto bo mesečna akontacija 916,66€. (izračun je za d.o.o.)

Kaj smo pa pozabili?
smile-1.gif
Da ne bom razlagal vsega vnaprej ...

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Na tvojem mestu bi raje odprl d.o.o.. Res je treba pljunit začetni kapital, ampak imaš pred s.p.-jem kar nekaj prednosti:
- manjši davek na dobiček, kot je napisal hgard,
- normalno imaš plačo, tako visoko kot hočeš (toliko, da pokrije dobiček)
- nimaš tveganja (družba z OMEJENO odgovornostjo) oz. je tveganje enako osnovnemu kapitalu

Pri s.p. ju pa si pač plačuješ prispevke, plače nimaš, lahko pa zato prosto razpolagaš s sredstvi na računu. Na koncu plačaš davek od dobička (po progresivni tabeli).
Prosto razpolaganje s sredstvi in nič zagonskega kapitala sta dva glavna razloga, zakaj se ljudje odločajo za s.p.. Večino takih potem moti, ker ne moreš it na banko in dvignit keša zase, a hkrati pozabljajo, da bi pri d.o.o.-ju dobili plačo in potemtakem sploh ne bi bilo potrebe po extra dvigovanju denarja iz računa firme.

Če potrebuješ še kaj, vprašaj
wink-1.gif

Tako ja, kar tebe naj vpraša za nasvet. Odlično si mu svetoval.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne vem, a smo kaj pozabili.

zaposlen ne bo nihče. mogoče kaj honorarno, drugače nič. ker zaposlitev daje državi 50%. je res.

če bi si izplačal 50k bruto za delodajalca ne bi dobil ven več kot 30k. pol pa še akontacija ubije.

kaj pomeni to za anslednje leto akontacija.
posle ej sklenjen za 4 leta, vsako leto 50k dobička, po obračunanem ddv.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ne vem, a smo kaj pozabili.

zaposlen ne bo nihče. mogoče kaj honorarno, drugače nič. ker zaposlitev daje državi 50%. je res.

če bi si izplačal 50k bruto za delodajalca ne bi dobil ven več kot 30k. pol pa še akontacija ubije.

kaj pomeni to za anslednje leto akontacija.
posle ej sklenjen za 4 leta, vsako leto 50k dobička, po obračunanem ddv.

Smo pozabili, smo. Če bi pri d.o.o-ju hotel tisti denar videt v svojem žepu, bi dobil še eno porcijo davka. Obračunal sem ti samo davek od dobička.

Akontacija davka pomeni, da davek celo leto plačuješ vnaprej, na koncu se ti pa poračuna.

Pa da ne bomo dolgovezili in spet doktorirali iz te teme, ti predlagam, da prineseš poslovne knjige in bomo vse uredili.
wink-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj pomeni še ena procija. je to dohodnina ali kaj drugega.

kake poslvone knjige

pred vrati je posel za 50k plus ddv. kaj odpreti, da dobim ven max. če gledmao dohodnino je v igri poleg tega denarja še 30k osnove. posel se sklepa za 4 leta.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
razlike med sp in doo je zelo majhna oz. praktično nična. honorar je nekje najdražja varianta. bom probu najt informativne izračune.

lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
hvala.

rabim pač denar od ene fimre pretopit v svoj žep. najceneje. honorarno je potratno, študent je prehudo, plača ne pride v ožji izbor....

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kaj pomeni še ena procija. je to dohodnina ali kaj drugega.

kake poslvone knjige

pred vrati je posel za 50k plus ddv. kaj odpreti, da dobim ven max. če gledmao dohodnino je v igri poleg tega denarja še 30k osnove. posel se sklepa za 4 leta.

Ne, da ne bi hotel pomagati ampak se na računovodstvo ne spoznaš 0. Torej: rabiš računovodjo ... posledično to pomeni, da boš računovodji predal svoje poslovne knjige. (pa četudi jih danes še "ni")

Zdej razumeš?

In verjemi, da ne boš našel vseh svojih odgovorov na forumu, ker je mnogo če-jev in zakaj-ev. Pa da ne bi mislu, da je to vprašanje, ki ga postavljaš trivialno. Kvečjemu nasprotno.

Edino, kar veš je to, da boš plačeval ddv - prav to pa je edina stvar, ki je pri vsem tem "nepomembna".

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sej zato pa sprašujem.

nimam knjig, torej kaj naj dam računovodji. kako naj na koncu leta popravim kiks, ker sem si dajal honorar na sp, namest prek doo nič.
sem na začetku. zanima me kako začeti. računovodski servisi niso ravno naj izbira se i zdi.

daj næeje in zakaje pa ti odgovorim. je pa verjetno simple forumula, sma d ajo en poznam. 50k bruto delodajalc je 25k neto delavca. to mi ne diši. 50k prek študenta znese 40k. to bi šlo, sam je pol še dohodnina, pa kje najdt študeta. če pustim 50k na doo ali sp se zgodi kaj, z dohodnino vred me zanima.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sej zato pa sprašujem.

nimam knjig, torej kaj naj dam računovodji. kako naj na koncu leta popravim kiks, ker sem si dajal honorar na sp, namest prek doo nič.
sem na začetku. zanima me kako začeti. računovodski servisi niso ravno naj izbira se i zdi.

daj næeje in zakaje pa ti odgovorim. je pa verjetno simple forumula, sma d ajo en poznam. 50k bruto delodajalc je 25k neto delavca. to mi ne diši. 50k prek študenta znese 40k. to bi šlo, sam je pol še dohodnina, pa kje najdt študeta. če pustim 50k na doo ali sp se zgodi kaj, z dohodnino vred me zanima.

Servisi niso najboljša izbira? Ja s kom pa misliš, da se pogovarjaš zdej? Z arhitektom?

Hočem ti povedati, da ni vse tako trivialno in NE, ne obstaja formula, ker če bi, bi že bila na internetu. Veliko je spremenljivk, ki jih je treba upoštevat, nekaj sem ti jih že naštel oz. naredu izračun vse ostalo je pa več in ta več ti ne boš razumel, dokler ne boš nekaj časa v fohu.

Če se pa gre "samo" za tistih 50k€, pa naj si jih podjetje izplača in tukaj boš dobil odgovor na tisto porcijo, po kateri si me zgoraj spraševal. In se s tem izognemu ogromno problemom, tebi se ne bo treba s tem ukvarjat itn. itn. Ker pa vem, da v vsakem zajcu tiči grm, je tudi tukej podobno. Bolj kot to, da se hoče podjetje "znebit" 50k€ bolj jih zanimajo stroški za 50k€ - in tukaj nastopiš ti. Kajne?
smile-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hitra bilanca:

Čisti prihodki od prodaje: 50.000 EUR
Stroški blaga, materiala, storitev: 0 EUR
Stroški dela: 3.000 EUR (se pravi prispevki za celo leto, po minimalni stopnji (osnova je minimalna plača), zaokroženi navzgor)
Amortizacija: 0 EUR

Podjetnikov dohodek: 47.000 EUR

Od tega se plača še davek na dobiček oz. akontacija davka. Trenutno pred sabo nimam dohodninske lestvice, da bi vedel, koliko pride. Aja, pa drugo leto plačuješ prispevke po višji stopnji (zaradi dobička).

Imaš pa ta keš na razpolago takoj, ko ti plačajo.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Hitra bilanca:

Čisti prihodki od prodaje: 50.000 EUR
Stroški blaga, materiala, storitev: 0 EUR
Stroški dela: 3.000 EUR (se pravi prispevki za celo leto, po minimalni stopnji (osnova je minimalna plača), zaokroženi navzgor)
Amortizacija: 0 EUR

Podjetnikov dohodek: 47.000 EUR

Od tega se plača še davek na dobiček oz. akontacija davka. Trenutno pred sabo nimam dohodninske lestvice, da bi vedel, koliko pride. Aja, pa drugo leto plačuješ prispevke po višji stopnji (zaradi dobička).

Imaš pa ta keš na razpolago takoj, ko ti plačajo.

Ja, tvoji nasveti so pa res odlični!

Brez zamere ampak zgoraj mu svetuješ naj odpre d.o.o., izračun oz. neko skropucalo (glede na to, da se obregneš ob dohodninsko lestvico) mu delaš za s.p. in resnično ne vem ali ne znaš brati ali pa nisi videl, da sem mu napisal do eura natančno če vzamemo za znesek davčno osnovo 50.000€.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ni tako.

gre se za svetovanje, vodenje enega projekta. ne bom zaposlen, ker me ne zanima ta zgodba. stroškov nimam nobenih, ker pc imam, net imam...
porabil bom svojih 100 do 200 ur mesečno in kasiral 5k. če ima firmo in izdam račun je to 4k plus 1k ddv približno.
ostane na računu firme 50k.

če izberem honorarno, potem ostane veliko manj. študent spet manj.

orej imam pogodbo za 5k mesečno. kako dobit največ v žep. če je tko bolj razumljivo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok. po tvojih izračunih vidim kaj mi ostane prvo leto od 50k.
kako s eta ostanek obnaša pri dohodnini na 30k podlage.

kaj pa drugo leto. koliko mi ostane? isto, samo da sproti plačujem ali?