Novo pri Tušmobilu XI.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Kul, that's some good news
smile-1.gif
hvala!

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Kot sem že večkrat napisal. Gibljem se po bolj obljudenih delih in sama pokritost UMTS ni nek velik problem. Problem je prodornost. recimo pred zgradbo v nekem mestu si na 3 črticah UMTS vse lahko delaš brez problema, sam vstopiš v zgradbo si na slabi črtici, ne moreš delati nič, nato te vrže na 2g in tam ostaneš. Če bodo pred izklopom 2g pokritost in prodornost 3g spravili na današnjo raven 2g bo zadeva OK, če bodo samo vgasnili 2g in 3g pustili na današnjem stanju, bo pa to en velik pogreb, ker marskikje v stavbah si trenutno samo na 2g. Se pravi vsaj vse 3g bazne nadgradit na UMTS 900, oz. število baznih še povečat, ker drugače lahko samo firmo zaprejo.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Še vedno bo Telekomov roaming. Mogoče celo brez dodatnih stroškov za klice in sms-e.

Bo pa do 2016 tam kjer je GSM oddajnik tudi UMTS. Teh je pa le še okrog 100-120 (trenutno je 553 GSM, 462 UMTS).

Prav tako na Primorskem, Prekmurju in drugod kjer je še UMTS 2100 gredo oddajniki na UMTS 900 (tudi čisto ob meji, v Novi Gorici so vse oddajnike premaknili na UMTS 900).

V letu 2014 so vklapljali oddajnike samo še UMTS 900 (brez GSM). Od Nove Gorice do Postojne in Sežane so že vse premaknili iz UMTS 2100 na UMTS 900, ... Spomladi bo zagotovo še celotna obala in Prekmurje premaknjeno na UMTS 900.

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Če že imajo ali bodo imel brezplačni roaming pri Mobitelu, naj to naredijo tudi za podatke, drugače je to le polovičarska rešitev. Drugače pa časa imajo dovolj, da vse oddajnike nadgradijo na UMTS 900, tudi tiste samo 2g in dosežejo recimo pokritost in prodornost današnjega 2g. potem ne bo nobenega problema.

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Za roaming in prenos podatkov dvomim.da bi se zgodilo kaj takega. Bolj mi je verjetna dodatna opcija za zakup prenosa podatka v nacionalnem roamingu.

Za nacionalni roaming ciljajo predvsem tiste, ki imajo telefone GSM only po mojem mnenju. Teh je pa po mojem še nekaj.

Sem pa pregledal ponudbo in vsi telefoni v ponudbi Tušmobila imajo podporo UMTS 900/2100.

Bo pa umetnost čim več ljudi prestaviti iz GSM only telefonov na UMTS telefone. Prav tako tiste s telefoni LTE na bodoče LTE omrežje, ki mora biti zagnano do 1.6.2015 (da se sprosti zasedenost UMTS omrežja).

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
vsekakor jim je verjetno v interesu, da izboljšajo svoje omrežje in se ne zanašajo na mobitel. ker tušmobil naročniki pač ne morejo vseh funkcij omrežja uporabljati v mobitel omrežju. En hipotetični primer. Če ne porihtajo 3g omrežja boš vstopil v neko stavbo in boš nedosegljiv v kolikor imaš ročno nastavljeno omrežje. nesprejemljivo. Drugi primer imaš avtomatsko iskanje omrežja stopiš v zgradbo, brez signala, te avtomatsko prestavi na mobitel, na katerem potem ostaneš, dokler ne prideš na območje kjer je tuš signal, ni pa mobitel signala. Ta območja so zelo redka. In takrat hočeš preverit emaile in moraš ročno iskati omrežja, ter potrditi tuš, da lahko uporabljaš podatke. Vglavnem polovičarsko. Mislim, da jim bi moglo bit v interesu čim prej svoje omrežje porihtat. Eventuelno, da lahko vse storitve iz svojega paketa (sms, mms, klici, podatki) uporabljaš tudi v mobitel omrežju brez doplačila oz. z minimalnim, kak evro ali 2. Vse ostalo je nesprejemljivo.

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Sicer pa baje imajo mobilni naročniki Telemacha v mobitel gostovanju možnost tudi uporabe podatkov iz svojega paketa brez doplačila. je to res, lahko to kdo potrdi?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.917
5.987
113
Citat:
Uporabnik SvetIdej pravi:
Točno čez 1 leto bo Tušmobil ugasnil GSM omrežje.

4. januarja 2016 se bo Tušmobilu zmanjšal frekvenčni spekter na 900 MHz iz 2x9,8 MHz na 2x5 MHz. Ta spekter bo v celoti namenil za UMTS.

3. januar 2016 je v nedeljo, tako se bo omrežje verjetno ugasnilo 3. januarja 2016 ob 23:59.
Kako bo pri ostalih 2 operaterjih (telekom, simobil) ob letu osorej ?

SvetIdej

Majstr
20. dec 2011
4.032
353
83
www.svetidej.com
Telekom in Si.mobil bosta 4.1.2016 na frekvenci 900 MHz prišla iz 2x12.5 MHz na 2x15 MHz.

Operaterja se mi zdi, da lahko ugasneta GSM omrežje šele po odobritvi AKOS-a. To se bo verjetno zgodilo med leti 2020 in 2023. Ker Tušmobil "nima frekvenc" se verjetno ta odobritev AKOS-a ne tiče (po mojem ne more zahtevati, da na 2x5 MHz uporablja GSM kot UMTS ).

Nazadnje urejeno:

dinos77

Pripravnik
2. nov 2010
589
1
18
Slovenija
Citat:
Uporabnik map pravi:
vsekakor jim je verjetno v interesu, da izboljšajo svoje omrežje in se ne zanašajo na mobitel. ker tušmobil naročniki pač ne morejo vseh funkcij omrežja uporabljati v mobitel omrežju. En hipotetični primer. Če ne porihtajo 3g omrežja boš vstopil v neko stavbo in boš nedosegljiv v kolikor imaš ročno nastavljeno omrežje. nesprejemljivo. Drugi primer imaš avtomatsko iskanje omrežja stopiš v zgradbo, brez signala, te avtomatsko prestavi na mobitel, na katerem potem ostaneš, dokler ne prideš na območje kjer je tuš signal, ni pa mobitel signala. Ta območja so zelo redka. In takrat hočeš preverit emaile in moraš ročno iskati omrežja, ter potrditi tuš, da lahko uporabljaš podatke. Vglavnem polovičarsko. Mislim, da jim bi moglo bit v interesu čim prej svoje omrežje porihtat. Eventuelno, da lahko vse storitve iz svojega paketa (sms, mms, klici, podatki) uporabljaš tudi v mobitel omrežju brez doplačila oz. z minimalnim, kak evro ali 2. Vse ostalo je nesprejemljivo.

Mislim, da se bodo z novim lastnikom samo še izboljševali omrežje in prodornost signala.

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
201
43
Je pri Tušmobilu kakšen paket pri katerem imaš vklopljeno tudi "free" enote za klice iz telekomovega/mobitel omrežja ?

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik kontrakarambolmatica pravi:
Samo, če bo novi lastnik delal tako, kot dela na kabelskem omrežju, verjetno ne bo glih najboljše za nobenega.....

To ziher. Od Telemacha ne pricakujem nic dobrega. Razen ce bodo spremenili svoj balkanski odnos do strank. Ze vidim, da bom pri njih vzel kak mobilni paket 24 mesecev vezave, ko bom pa hotel spremeniti paket na visje, bom pa mogel placati penale in me bodo smatrali isto, kot da bi cisto hotel prekinit narocnisko razmerje
evil.gif
. Pa skoda se sedaj sekirat, uzivajmo na Tusmobilu, ceprav ni vse kot bi moralo biti.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Jest sem pa razočaran tako z njihovim odnosom, komunikacije, servisom...
posledično sem zmanjšal paket na minimum saj imam za televizijo le njihovo infrastrukturo ali pa namizno anteno in 5 programov. Takoj ko dobim možnost česa drugega s pakiramo. ..
b

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.211
7.035
113
Glede odnosa ne vem, komunikacija pa je isti problem kot povsod, kjer delajo poceni študentje. Ima sploh kater klicni center zaposlene profije, ali so povsod študentje? Na telekomu vem da so, amis tudi, telemach in tuš tudi...kaj pa simobil?

Servis je tudi bil kul, težave so bile hitro urejene, delajo pa za njih zunanji izvajalci, ki so zgleda dovolj kvalitetni.

Mogoče pa ravno zaradi slednjega odvisno kje živiš, mogoče je razlika v kvaliteti zunanjih izvajalcev in zato pokvarijo izkušnjo?

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Simobil v klicnem ponavadi nima študentov, se jih pa dodaja po potrebi.
Glede Telemach pa bom rekel takole: setu bo ki omogoča gledanje za nazaj je obupno počasen in tega ne znajo odpraviti drugi setu menda tega ne podpirajo...Wi-fi, ki je ali in one v nekaj verzijah pa mi s telefonom deluje omejeno saj mi ga zaradi slabe kvalitete izklopljen in potem išče signal in kuri baterijo.
Na Telemach jih poznam kar nekaj a mi to ne pomaga popolnoma nič...
Lp. B

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
V čem pa finta, da kurcate telemach, jaz sem zadovoljen z njimi?

Bos potem tud zadovoljen, ce ti dajo ven ponudbo, da mas 4 mesece polovicne narocnine, se vezes za 24 mesecev, pa se pred podpisom pogodbe vprasam, kako je glede spremembe paketa v tem obdobju. Pa mi lepo na zacetku leta na helpdesku in pri ET povedo, da lahko brez penalov preidem na visji paket. Potem pa cez par mesecev ponudijo trojne hitrosti, pa sem hotel iti na to ponudbo. Pa bi potem mogel placat penale, v bistvu isto kot da bi hotel z njimi cisto hotel prekinit storitve. Kar se pa tice delovanja storitev. Internet mi dela vredu. Malo sem potwekal ciscota in nalozil na njega tovarniski bootloader in od takrat mi dela vredu.
Obup od obupa je pa njihov sprejemnik za TV oz. njihov vmesnik, ki je ze v osnovi pocasen, potem sem pa je premalo pasovne sirine na voljo za storive (epg in ostalo), pa zaradi tega preklop kanalov deluje po polzje. Ta problem bi lahko Telemach ze zdavnaj resil, da bi lahko na sprejemnik prikljucil ETH kabel in bi ti preko zunanje povezave deloval EPG in ostalo. Ker TV se v bistvu prenasa po cisto svojem locenem omrezju in zato se potem tudi uporablja interni modem v ciscotovem sprejemniku, zato je pri uporabnikih potreben povratni pas.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.211
7.035
113
Kako je pri paketu premium svetovni glede prejemanja SMS/MMS v tujini? Se to kaj plača, koliko? Torej samo prejemanje, ne pošiljanje, to mi je jasno, da se zaračuna
smile-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.