Nov predlog ZVCP

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik timecop pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
jaz sicer ne jemljem AC kot dirkališče, samo eventuelne kazni pa si enostavno preračunam, letno naredim po AC nekje 15000km, če vozim po omejitvah, imam povprečno hitrost nekje 110km/h kar pomeni - 136 ur na AC, če vozim do 160, mam povprečno potem okrog 140km/h kar znese - 107 ur, je potem 29 ur manj, zračunaj si kolk je to denarja, mene na AC še niso štopali, pa vseeno za vsaj 1x letno že s to razliko v urah pokrijem
Ko boš enkrat na ročnih 4x4, ali pa ko boš nekoga spravil na ročnih 4x4 in te bo na mrtvo stožil, se bova pa pogovorila o teh 29 urah prihranka in jih ovrednotila.

Zanimiv pogled na vrednost življenja...
rolleyes-1.gif

ja, jebat ga, ne cenim človeškega življenja, sem pač sociopat, ki se vozi po AC 160km/h, coldblooded killer

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz...no ta oglas je že malo čuden in preoster, tako ali tako v vsako nesrečo policaji napišejo neprilagojena hitrost (naj to kdo definira???). Omejitev je 100 km/h, vozil boš 70 km/h, nasproti ti bo nekdo po sredi pripeljal in se umaknil nazaj na svoj pas, ti boš boš trznil in se nagonsko umaknil na bankino, ti bo zagrabilo kolesa in boš letel v jarek. Grem stavit da ti bo policaj napisal tudi neprilagojena hitrost, ker če bi imel prilagojeno, nebi zletel s ceste. To pomeni da si divjak? Bi bilo prav zanimivo videti kakšna bi bila statistika neprilagojene hitrosti izražena v km/h. Morali bi dati v oglas nekaj v smislu: na vsakega pijanca na cesti Matilda preži. Prvo pa še Žlendra in kompanijo skidat v momentu pa sposobne ljudi postavit. Dejstvo je da je manj mrtvih tudi zato ker se več ljudi vozi po avtocestah (ampak poglejte: se pravi da se je povprečna hitrost voznikov povečala (po regionalkah niso vozili 130 km/h+) in hkrati je manj nesreč in manj mrtvih?). Tisti odseki kjer še ni avtocest, se pravi do Velenja in v smeri Lj - Litija - Zagorje...bodo pa kritične, nevarne ceste smrti dokler jih ne bodo poštimali kot se zagre.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Doslej so še vse (tuje, pri nas tega itak ne počnejo) raziskave pokazale, da med AC omejitvama 130 in 160 (ali 150, odvisno od raziskave) ni nobene statistično značilne razlike v številu nesreč, žrtev ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ti, kako pa so to dokazali, če pa ni nikjer na svetu omejitve 150 ali 160 km/h?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Si moreš mislit, da je obstaja cel kup odsekov po evropi, kjer so bile take omejitve testno, Eden je bil recimo blizu SLO meje, svoje čase. Poleg tega se da to lepo ugotovit tudi na AC brez omejitve ...

In če pri nas na kakem kosu AC (recimo enih 15 km) dajo tako omejitev, bo rezultat enak ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Teh "cel kup odsekov" bi najbrž lahko prešteli na prste ene roke. In opletanje s statistiko par deset km dolgih odsekov, ki so imeli nekaj mesecev ali pa eno leto dvignjene omejitve naproti več desettisoč km avtocest, ki imajo normalno omejitev, no to je samo potrditev pregovora "Laž - Velika laž - Statistika".

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Lej, če 6 mesecev na odseku pri 130 šteješ nesreče, potem pa naslednje leto za 6 mesecev (v enakem obdobju leta) dvigneš omejitev in nesreč ni nič več (povprečna hitrost pa se dvigne), je to laž?
OK, whatever ...
PS: vseh teh odsekov oz študij sicer ne poznam, jih je pa bilo kolikor je meni znano več kot 10 ...

Mimogrede: če ti povem, da zakonska prepoved telefoniranja z mobilnikom v roki (torej dovoljeno le prostoročno) nima učinka na število nesreč, mi boš verjel? Pa da ABS nima učinka število žrtev?

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Lej, če 6 mesecev na odseku pri 130 šteješ nesreče, potem pa naslednje leto za 6 mesecev (v enakem obdobju leta) dvigneš omejitev in nesreč ni nič več (povprečna hitrost pa se dvigne), je to laž?
Problem je samo v tem, da je vzorec odločno odločno premajhen. Ne moreš primerjat 20 km dolgega odseka od par tisoč km ostalih avtocest in s tega delat ugotovitve. To je isto, kot da rečeš, da se prevrne avtobus v reko na neki cesti in je s tem ta cesta avtomatsko postane izjemno nevarna, čeprav je bila mogoče to prva resna nesreča v zadnjih 20 letih.
V Avstriji je bil tak testni odsek samo eden, za drugje pa sploh ne vem, da bi bil. Italijani recimo tudi niso nikoli šli na 150 omejitev na šestpasovnicah.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
OK, whatever ...
PS: vseh teh odsekov oz študij sicer ne poznam, jih je pa bilo kolikor je meni znano več kot 10 ...

Mimogrede: če ti povem, da zakonska prepoved telefoniranja z mobilnikom v roki (torej dovoljeno le prostoročno) nima učinka na število nesreč, mi boš verjel? Pa da ABS nima učinka število žrtev?

6 mesecev poleti je 160km/h je manj nesreč kot pri 130km/h v zimskem obdobju. Bi rekel da celo drži.

Glede mobilnikov ti ne verjamem, ker skoraj vsaki dan vidim junaka, ki rajši telefonira kot vozi. In ja tudi redno butka druge avtomobile zaradi tega. Dokazat da je to zaradi telefoniranja mu pa itak ne morejo ali ?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
OK, whatever ...

6 mesecev poleti je 160km/h je manj nesreč kot pri 130km/h v zimskem obdobju. Bi rekel da celo drži.

Glede mobilnikov ti ne verjamem, ker skoraj vsaki dan vidim junaka, ki rajši telefonira kot vozi. In ja tudi redno butka druge avtomobile zaradi tega. Dokazat da je to zaradi telefoniranja mu pa itak ne morejo ali ?

Tvoj prvi stavek: verjetno si prezrl, da sem napsial v enakem obdobju leta (točno zato, da je primerljivo).
Mobilniki: pa je tako. In to zato, ker postaja vedno bolj jasno, da ni problem držanje telefona v roki, ampak samo telefoniranje (to, kar se med njim dogaja v glavi), torej da je prostoročno telefoniranje enako nevarno ... In zato prepoved "ročneg" telefoniranja nima uinka - ljudje prešaltajo na prostoročno, problem pa ostane. Vsaj videt je tako.
http://www.iihs.org/news/rss/pr012910.html

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Problem je samo v tem, da je vzorec odločno odločno premajhen. Ne moreš primerjat 20 km dolgega odseka od par tisoč km ostalih avtocest in s tega delat ugotovitve. To je isto, kot da rečeš, da se prevrne avtobus v reko na neki cesti in je s tem ta cesta avtomatsko postane izjemno nevarna, čeprav je bila mogoče to prva resna nesreča v zadnjih 20 letih.

Seveda lahko primerjaš. Tvoja trditev ja taka kot če bi rekel, da izhodna anketa na volitvah ni OK za napoved izida itd ... Če je stavr opravljena profesionalno (kamor sodi tudi izločanje one-off dogodkov, kot je recimo nesreča busa z veliko mrtvimi), potem drži.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
OK, whatever ...

Tvoj prvi stavek: verjetno si prezrl, da sem napsial v enakem obdobju leta (točno zato, da je primerljivo).
Mobilniki: pa je tako. In to zato, ker postaja vedno bolj jasno, da ni problem držanje telefona v roki, ampak samo telefoniranje (to, kar se med njim dogaja v glavi), torej da je prostoročno telefoniranje enako nevarno ... In zato prepoved "ročneg" telefoniranja nima uinka - ljudje prešaltajo na prostoročno, problem pa ostane. Vsaj videt je tako.
http://www.iihs.org/news/rss/pr012910.html

Zgleda da sem res prezrl da si napisal v enakem obdobju leta.
Vem kje je problem telefoniranja. Ampak to da ne rabiš držati telefona je velika prednost pri telefoniranju. Vsaj po mojih izkušnjah. Sem pa že dostikrat doživel da pri telefoniranju pozornost gre drugam in ne slediš več vožnji, zaradi tega se pač izogibam telefoniranju v avtu. Ali pa se ustavim.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
statistično dokazano je da je pjanih samo cca 20% povzročiteljev... ampak zdaj poslušaš samo kako je alkohol kriv za vse.

ko bojo malo alko umiril bo pa hitrost na AC (enkrat bo en SJTV1, ki glede na tuje raziskave, vozi 150 priletel v enega in ga ubil, svojci bodo pa poskrbeli da bo slika tvoje žrtve visela povsod...) začeli regulerat še bolj strogo. potem še xyz zadev... vmes se bo pa varnost povečevala.

mimogrede: koliko AB je imela 101? še vzglavnikov ne... da o bremzah ne govorimo... za manj žrtev je definitivno odgovorna avto industrija ki s novimi rešitvami varnosti pomaga...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
statistično dokazano je da je pjanih samo cca 20% povzročiteljev... ampak zdaj poslušaš samo kako je alkohol kriv za vse...
Pa kje ti pobiraš te statistike. ???
Policija je lani obravnavala 20604 nesreč, od tega je bilo pijanih povzročiteljev 1628, kar je dobrih 7%.
Če pa upoštevaš še neznano število nesreč, kjer se udeleženci zmenijo sami, udeleženci pa praviloma trezni (če je povzročitelj pijan, oškodovanec skoraj vedno kliče policijo) pa je ta procent še nekajkrat manjši.
Povprečna alkoholiziranost povzročiteljev pa je nad 1,5 promila, kaznujejoje pa že od 0,5 naprej.

Mačka so gonili po TV prav vsak dan še mesec po nesreči, postavljali jumbo plakate, javljali v živo iz bolnice... ko so pa so v približno istem času mladi ljudje umirali na Koroškem, Sovodnju, Braslovčah... iz nealkoholnih vzrokov, so bili pa komaj kje omenjeni.

Ja, zdej poslušamo, kako je alkohol kriv za vse. To je samo odvračanje pozornosti od pravih problemov, ki jih država ne želi rešiti, saj od njih dobro služi.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
se opravičujem sem pa namenoma napihnil številko. se pravi da je u bistvu 7%...

zdajle alko na tapeti čez 1 mesec bo 140km/h na tapeti na koncu bomo pa živeli v totalno nedemokratični družbi...
eni pa si že manejo roke...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
zdajle alko na tapeti čez 1 mesec bo 140km/h na tapeti na koncu bomo pa živeli v totalno nedemokratični družbi...
eni pa si že manejo roke...

To je že leta enako. Pozimi, ko zaradi slabih cest in slabega vremena ljudje vozijo počasneje in je težko prehitrim kasirat napihujejo alko, in s tem opravičijejo stalne kontrole - lani je bilo 5% osumljenih pijanstva tud pozitivnih, poleti pa napihujejo hitrost, saj takrat več zaslužijo z merjenjem hitrosti, ponavadi kje iz grmovja takoj za tablo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
enim pa tukaj kar prihaja od veselja da bojo eni več plačeval. sam da sosedu krava crkne...

čeprav vsi vemo da so tile zakoni tako strogi samo zato da se čimbolj nafila blagajna...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
se opravičujem sem pa namenoma napihnil številko. se pravi da je u bistvu 7%...
..
Še 7% je nekajkrat previsoka številka, ampak podatkov o številu nesreč, kjer se trezni povzročitelji zmenijo sami pač nimamo. Pa bi si zaslužili prit v statistiko nesreč. Teh nesreč je zagotovo nekajkrat več kot pa tistih, ki jih obravnava policija.

Skratka govorice, ki jih poslušamo da je vsak tretji povzročitelj pijan so samo lažnivo zavajanje.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
statistično dokazano je da je pjanih samo cca 20% povzročiteljev... ampak zdaj poslušaš samo kako je alkohol kriv za vse...
Pa kje ti pobiraš te statistike. ???
Policija je lani obravnavala 20604 nesreč, od tega je bilo pijanih povzročiteljev 1628, kar je dobrih 7%.
Če pa upoštevaš še neznano število nesreč, kjer se udeleženci zmenijo sami, udeleženci pa praviloma trezni (če je povzročitelj pijan, oškodovanec skoraj vedno kliče policijo) pa je ta procent še nekajkrat manjši.
Povprečna alkoholiziranost povzročiteljev pa je nad 1,5 promila, kaznujejoje pa že od 0,5 naprej.

Pozabil si napisat, koliko je povzročiteljev pijanih med hudimi nesrečami. Taka statistika, ki si jo ti po svoje razlagaš, nima nobene vrednosti.