nov električni avto,nasveti za nakup

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Pravilno sklepaš, ne vpliva. MOPE in Agencija za energijo tako pravita. Tudi, če rabiš novo soglasje.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je s tem v zvezi konec leta 2023 podalo naslednje stališče:
če se sprememba na merilnem mestu, ki posledično zahteva novo soglasje za priključitev, NE NANAŠA NA NAPRAVO ZA SAMOOSKRBO, se na tem merilnem mestu PRAVICA DO NETO-MERJENJA OHRANI.
Nadalje so navedeni primeri, ko sprememba soglasja za priključitev ne bo vplivala na dodeljeno pravico do neto-merjenja:
  • povečanje priključne moči odjema (npr. zaradi montaže nove toplotne črpalke),
  • sprememba enofaznega v trifazni priključek,
  • vgradnja novega hranilnika električne energije (HEE),
  • sprememba priključne sheme (npr. iz individualne samooskrbe PS.3a v skupnostnosamooskrbo PS.3b in obratno),
  • popravki SZP zaradi različnih napak pri podatkih (na vlogi za SZP ali na izdanem SZP), ki niso vezani na tehnične značilnosti naprave za samooskrbo (npr. tipkarske napake,popravki parcelnih številk, katastrske občine…).
Torej po tej razlagi tudi sprememba lastnika nepremičnine ne privede do izgube netmeteringa na tem odjemnem mestu?

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.708
1.059
113
Kakor jaz vem to ne drzi. Tako mi je Gen mojster razlozu. Cim se spremenijo podatki pogodbe je jajc po domace.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.735
6.737
113
pri taščici
Torej po tej razlagi tudi sprememba lastnika nepremičnine ne privede do izgube netmeteringa na tem odjemnem mestu?
Ne bi smelo, ker netmetering je vezan na priključek, ne na lastnika. Prikljucek se ne sme spreminjati. Zanimivo je to da se lahko veča. Manjsati se pa ne sme?
No, zdaj ko so CB ga itak nima vec takega smisla.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.926
6.557
113
Je bilo ze vecrat receno, da ne. Ker je vezan na priključek... Sicer za noben primer ne vem, ker tega najbrz se ni bilo dosti, ampak tolmacijo ze tako.

Zanimivo je to da se lahko veča. Manjsati se pa ne sme?
No, zdaj ko so CB ga itak nima vec takega smisla.

V bistvu niti ne. Omejitev glede na oddajo v omrezje je 80% jakosti varovalk. Ce bi manjsal varovalke, bi lahko nekdo po pogodbi se vseeno zahteval oddajo od prej. Zdaj je sicer res brezveze manjsat varovalke, samo vecas jih, če rabiš... Prej bi pa jaz lahko imela 3x25A pa zato lahko na streho dala 13,6kW, pol jih pa zmanjsala na 3x20A. Pa to bi vsaj še šlo. 13,5kW je manj od 14, ceprav na knap. Ka pa ce bi postavila npr za max na 3x32A, potem pa hotela 3x20A? Tle najbrz se kaka druga tezava kot izpad na poloznici.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.926
6.557
113
Pa saj bi z zmanjsanimi varovalkami sprejel tudi pogoj manjse oddaje.(3x20 nekih 11.2 al koliko ze). Jaz bi recimo ze sprejel ta pogoj.

Citat od SJTV1:

če se sprememba na merilnem mestu, ki posledično zahteva novo soglasje za priključitev, NE NANAŠA NA NAPRAVO ZA SAMOOSKRBO, se na tem merilnem mestu PRAVICA DO NETO-MERJENJA OHRANI.

Tvoja rešitev to ni...

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.028
3.728
113
Ali je SE z denimo nominalno močjo 12kW sploh sposobna kdajkoli proizvesti to svojo nominalno moč, kaj šele oddajo, če so v hiši porabniki?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.926
6.557
113
Da... ponavadi ob času, ko nikogar ni doma, tako da je tudi trenutna poraba hiše najmanjša.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Drži.
Je pa seveda odvisno tudi kako so paneli postavljeni. Recimo, če jih imaš postavljene na 4 strani, potem je precej malo verjetno, da bi šla proizvodnja na maks. Zato tudi marsikdo v takem primeru, da več panelov gor.

• Všeč mi je
Reactions: igi

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.986
113
Ni sanse sa SE oddaja kWp, mogoce za par sekund po tem ko je bilo sonce izza oblakov, ampak da bi dlje casa oz ob normalni proizvodnji pa ne. Ponavadi je oddana moc nekje 80% kWp

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.926
6.557
113
saj je napisal "sposobna kdajkoli"...
odgovor je da. seveda to ne pomeni, da se cel dan na meji svaljka.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.028
3.728
113
saj je napisal "sposobna kdajkoli"...
odgovor je da. seveda to ne pomeni, da se cel dan na meji svaljka.
Jasno, da cel dan ne more. Saj sonce sveti pod različnimi koti tako po horizontali in po vertikali, pa oblaki, pa sence itd. Ampak ko je krivulja najvišja me zanima in ne nek trenutni eksces. In da je to obdobje nominalne moči v trajanju vsaj četrt ali pol ure.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.926
6.557
113
jaz imam panele na Z, pa govorimo o kaki minutki. 15min povprečje ni nikdar na nominalni moči. Če bi bila na jug, mogoče bi bila. Gre pa tukaj tudi za to, da recimo 12kW ni nujno 12kW. Paneli imajo neko deklarirano moč, vendar imajo dostikrat višjo. To "šenkanje", ki podjetja ne stane veliko, so pa rešeni morebitnih reklamacij, se potem proda v celofan daljše garancije na izhodno moč panela. Ker procenti so pa od deklarirane moči.

• Všeč mi je
Reactions: sad

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.986
113
Tudi to kar sem omenil bo tezko, mogoce ravna streha poleti ko bo ura 13 in bo ravno oblacno.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.018
263
83

Končno avto za žep povprečnega alterovca...

• Všeč mi je
Reactions: darjan in novaa

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Postaja zanimivo.... cena novih za ceno menjave baterije z delom na starem.
Ti mali avti nebodo zdržali več 10 ali več let. smeti na smeti... res ekološko

• Všeč mi je
Reactions: corsol in sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.926
6.557
113
Sele po odbiti subvenciji si ga bodo lahko privoščili tisti, ki najbolj pljuvajo po vsem kar nima še ene ničle zraven. To gre v obratnem sorazmerju...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.986
113
Ne vem…te male avte se bo kupilo/dobilo na odpadu za mali dnar.
Baterijo vec za domac hranilnik ostalo za staro zelezo.

• Všeč mi je
Reactions: novaa

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.986
113
Tesle S prve serije se dobijo ze za 10k in to vozne. Pred kratkim je bila rna razbita za 9k ..: 85 kWh …