Neurja 2023

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.960
38
48
Kako je pa potem s "petstoletnimi vodami"? Zadnjič sem malo gledal poplavnost na Atlasu okolja, pa je v rangu 500-letnih voda poplavljeno tudi marsikatero središče, ki so ga gradili že stari Avstrijci (vključno staro jedro Celja).
Razen če se 500-letne vode pri planiranju šteje kot vulkan in potres... Malo upoštevaš, malo ne, in upaš, da bo vse ok...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Ja - nekje je treba potegniti črto med koristijo in rizikom.
Pa še nekaj - citat iz enega malo starejšega članka vezano na pojme 100 letne, 500 letne itd vode:
Gre namreč za statistični pojem, pri katerem po nizu podatkov rečnih pretokov in padavin ocenijo, kakšne so te poplave. Stoletne poplave pomenijo, da obstaja en odstotek verjetnosti na leto, da se pojavijo, pri tisočletnih pa en promil, pojasnjuje Frantar.

Kako natančna je ocena, je odvisno od dolžine niza podatkov – daljši ko je niz, bolj natančna je ocena.

Stroka - ampak res stroka in nato še politika mora doreči kje in kako se bo prostor koristil. Žal pa današnja družba, namesto skupne koristi, teži le k temu, kako lahko posameznik izkoristi zadeve v svoj prid - in to ne glede na škodo, ki jo povzroči drugemu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
No, savinja s pritoki, kamniska bistrica, Sora so poplavljale 90, 98(ne vem ce vse)....2023.
Temu bi jaz rekel desetletne poplave, ne 500 letne.
Leta 90 je bilo na Vidmu (dol pri Ljubljani) cca pol metra vode. Za 98 ne vem.
Pred 15 leti so zaceli z gradnjo "kostanjevih" cvetov (al kaj so ze) z garazo v celoti pod zemljo, pritlicje v nivoju terena.
Torej ob ponovitvi leta 90 bo zgodba se hujsa kot v gozdicku v Mostah pri komendi.

sad

Guru
24. avg 2007
21.009
9.651
113
Stroka - ampak res stroka in nato še politika mora doreči kje in kako se bo prostor koristil. Žal pa današnja družba, namesto skupne koristi, teži le k temu, kako lahko posameznik izkoristi zadeve v svoj prid - in to ne glede na škodo, ki jo povzroči drugemu.
Odlično napisano. Žal pa je verjetno žep repozno, da se spremeni ta trend egoizma. Samo pogledaš, kaj se dogaja v prometu in ti je vse jasno.

• Všeč mi je
Reactions: p4pe

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
gr69
Danes je denar sveta vladar.
Zakaj bi kupil njivo po 5€, ce lahko kupim mocvirje po evro in ga nasujem.
Kaj sele da bi se sli gradnjo na obrobja. Kdo bo pa delal vse tiste skarpe, da bo vse ostalo stalo v vaservago.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.342
2.708
113
Torej za Savinjsko dolino bi bila sanacija nekako takole. Zopet ustvariti razlivna polja, postaviti zago s kogeneracijo in toplovodom, paneli na strehi da bo se Golob nekaj imel od tega, in hiše sezidat nekje višje oz. za nasipi.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.827
-428
113
res bo zanimivo, kje bojo v teh grapah kot so crna, nasli povrsine za nadomestne gradnje?

zakaj je prislo do poplav? enostavno prevec vode ali neurejeni hudourniki in struge rek? bi voda lahko pravocasno odtekla naprej, ce bi bili vodotoki ocisceni in urejeni?

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Očiščeni in urejeni vodotoki? Kaj točno to pomeni, da bomo z bagerji prekopavali večino potokov in rek v Sloveniji?
Morebitne večje nanose materiala, ki lahko ogrozijo poplavno varnost je seveda treba odstraniti, so pa reke in potoki vir življenja v naravi, ne zgolj meteorna voda ki teče mimo.
Narava nam je dala težko lekcijo, upam, da se bomo iz nje kaj naučili - tudi na območjih, ki v tokratnih poplavah niso bila prizadeta.

corsol

Guru
11. mar 2010
2.972
958
113
Očiščeni in urejeni vodotoki? Kaj točno to pomeni, da bomo z bagerji prekopavali večino potokov in rek v Sloveniji?
Morebitne večje nanose materiala, ki lahko ogrozijo poplavno varnost je seveda treba odstraniti, so pa reke in potoki vir življenja v naravi, ne zgolj meteorna voda ki teče mimo.
Narava nam je dala težko lekcijo, upam, da se bomo iz nje kaj naučili - tudi na območjih, ki v tokratnih poplavah niso bila prizadeta.
Pred kratkim je bil dokumentarec o tem kakšne so dolgoročne posledice ko se vode/reke preusmeri,pospeši/skrajša pretok...itd.
Skratka na dolgi tok....jeba.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.731
-170
113
par dni sm na dopustu pa cela frka doma :eek:
očiščeni in urejeni vodotoki? ja, kašni pa? a poznaš na poseljenih področjih kašn grabn al pa reko, ki je človk ni rihtal in usmerjal po svoje?

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.323
300
83
39
Ljubljana

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Župan pa se je šele iz pričevanj ljudi seznanil, da naj bi nekatere razdrli kmetje. Trdi, da z namenom, da so lažje vozili čez. Sneberška Civilna iniciativa opozarja, da so bili nasipi že leta nevzdrževani.

Na tisto moje prej - lastna korist, brez obzira na druge.
Če je res, da je kdo nasip predrl, da je skrajšal pot - pa naj zdaj plača za škodo. Del pa tisti, ki ni skrbel, da bi se nasipi kontrolirali.

Pa še dodatek - ne se stran obrniti, ko vidiš da kdo dela sranje - al mu reci, al ga prijavi.
In ne - ne želim si “big brother družbe” - a ravnotako ne želim, da se tisti kar plačujem skozi davke, uničuje.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in sad

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.765
546
113
42
povsod malo
Lepo so napisal
"Udarno vodo so speljal naprej"
Kaj je to pomenilo za Škofjo loko in Medvode pa naj se dol brigajo. Po eni strani imajo prav, po drugi pa.... Bi morala drzava imeti mal "pameti" sicer bomo Savo v krskem imeli cez 50 let v rangu Save v Beogradu danes
Če se župani med sabo nočejo pogovarjat je tako kot je.
V Železnikih je naredil to za kar je izvoljen. Da skrbi za varnost svojih občanov.
Dolvodno je veliko poplavila Poljanska Sora. Selška Sora je pa iz Železnikov

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi