Nenormalna poraba elektrike

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Merilec je res zgolj vmesnik za vtičnico in ima omejitev 2 ali 3kW.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ta zadeva stane 25 evričev, samo je - vsaj po naših domačih izkušnjah - plastik fantastik sranje.
Vsaj pri nas ni nevem koliko delovalo in je dokaj hitro odšlo v večna lovišča.

Kaj potem narediš s porabniki, ki niso priključeni preko vtičnic? Trgaš kable, nanje montiraš vtičnice,...?
Nekak nebi jest tega počela na bojlerju v kopalnici, sumim pa da je ta pri nas eden izmed največjih požrtnežev.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Nekak nebi jest tega počela na bojlerju v kopalnici, sumim pa da je ta pri nas eden izmed največjih požrtnežev.

Zvčer ob 22-ih zapiši porabo na števcu (če je dvotarfni....pod št. 2...pa preko te noči izklopi vse ostale porabnike....ajde, če bo TV delal še kako uro ne bo pretirano drugače)..zjutraj ko skočiš na noge (idelano okoli šetste ure), vzami svinčnik v roke ter poglej koliko kWh je šlo preko noči (ena malenkost odpade na hladilnik/zamrzopvalnik) glavnino pa je pridelal bojler. Potem to porabo (razliko v kazanju) pomnoži s številko 3 (torej 3 x 8 ur) pa dobiš neko povprečno dnevno porabo vašega bojlerja.

Tako ni treba nobenih hudih merilcev.

Pa sporoči kako je stanje.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Don corleone..glede komentarja....ogrevanje in položnica...ja logično da ko ste nehali kuriti, da so računi še vedno prihajali enako viskoi...saj popisujejo števce 1 x letno, in predno ne popišejo ne morejo vedeti ali se je nekomu zvišala ali znižala poraba el. energije (razen seveda če jim tega - stanja namreč - sam ne sporočiš).

ok to že, ampak ko je bil obračun, smo vseeno plačali še nekje 50€. položnice so bile pa potem samo še višje in višje. v dobrem letu iz nekje 50 na 75€
crazy1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Zvčer ob 22-ih zapiši porabo na števcu (če je dvotarfni....pod št. 2...pa preko te noči izklopi vse ostale porabnike....ajde, če bo TV delal še kako uro ne bo pretirano drugače)..zjutraj ko skočiš na noge (idelano okoli šetste ure), vzami svinčnik v roke ter poglej koliko kWh je šlo preko noči (ena malenkost odpade na hladilnik/zamrzopvalnik) glavnino pa je pridelal bojler. Potem to porabo (razliko v kazanju) pomnoži s številko 3 (torej 3 x 8 ur) pa dobiš neko povprečno dnevno porabo vašega bojlerja.

Tako ni treba nobenih hudih merilcev.

Pa sporoči kako je stanje.

Pa izklopit hladilnik, skrinjo,....
Bojlerja sta dva (kopalnica, kuhinja).
Težka bo.
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
vincent vidim da si bojler prevezal

upam da si pazil faza, nula

sploh če nimaš ozemljitve ampak je ozemljitev v bistvu nula

ker če vtikač okol obrneš....
tongue-1.gif

Mi lahko razložiš kaj se sicer lahko zgodi.Pač nisem podkovan v štromu in me firbec matra (je štos v ozemljitvi ali čem drugem?) V ozemljitvi zna biti najbrž problem v tem da če imaš preko 0 ozemljeno si potem ozemljil na fazo?!
write.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Skrinja, hladilnik (ne boš odpiral prav pogosto ponoči) standby naprave ne bodo požrle niti kw na noč. Ni mu treba iti gledat zjutraj ob šestih, saj takrat itak preklopi na dražji tok in poceni števec ostane do 22 na isti vrednosti.
wink-1.gif

Če se bojite poračunov, pač večkrat letno javite na elektro stanje števca. Prilaganje stanja je kolikor vem brezplačno, tako da....bo manj strahu ob poračunu. Sploh pa morate to delat če imate najemnike.

Jaz si bom ob priliki sposodil tisti "kontrolnik" porabe na elektru, da vidim koliko mi porabijo standby naprave. če me več dni ni v flatu, se najbrž že splača na razdelilcu na gumb pritisnit pa vržeš iz standbya kar nekaj naprav naenkrat (tv, radio, modem,WL, prenosni telefon, dvd, računalnik...)

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Jaz si bom ob priliki sposodil tisti "kontrolnik" porabe na elektru, da vidim koliko mi porabijo standby naprave. če me več dni ni v flatu, se najbrž že splača na razdelilcu na gumb pritisnit pa vržeš iz standbya kar nekaj naprav naenkrat (tv, radio, modem,WL, prenosni telefon, dvd, računalnik...)
čez palec vsaj 5W po napravi
Splača se že zaradi raznih prenapetosti.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Druga varianta je kupiti merilnik z v el. omarico (v bistvu elektronski števec), preko njega pa potem priklopiš porabnike, ki te zanimajo. A kot sem že prej omenil - brez "sam svoj mojster" predelav ne bo šlo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ta tema mi je dala mislit...pri naših plačujejo 80€ za štrom stem da tud bojler ni na štrom.
bonk.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
čez palec vsaj 5W po napravi
Splača se že zaradi raznih prenapetosti.

Se hitro najdejo naprave ki imajo v "standby" enako porabo v kot v delovanju
stupid-1.gif

Sam imam števec iz Conrada (cca 50€) in preverjeno točno deluje (nekje na ST je tema kjer so testirali te števce).

in zadevo je treba imet priklopljeno kar nekaj časa ---> več časa je priklopljena bolj natančno si lahko izračunaš porabo.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Skrinja, hladilnik (ne boš odpiral prav pogosto ponoči) standby naprave ne bodo požrle niti kw na noč. Ni mu treba iti gledat zjutraj ob šestih, saj takrat itak preklopi na dražji tok in poceni števec ostane do 22 na isti vrednosti.
wink-1.gif

Če se bojite poračunov, pač večkrat letno javite na elektro stanje števca. Prilaganje stanja je kolikor vem brezplačno, tako da....bo manj strahu ob poračunu. Sploh pa morate to delat če imate najemnike.

Ne podcenjuj Stand-By naprav. Če je njihova skupna poraba cca. 50W (kar se hitro lahko zgodi), je to 50W * 24ur * 365 dni = 438kWh.
Leto in pol nazaj sem ubodel klimo. Z njo pozimi grejeva in poleti hladiva. Hkrati pa sem z nakupom klime začel ugašati Stand-By naprave - dejansko; ali na razdelilcu z stikalom ali pa na napravi, na njenem hard-stikalu.
Poračuna sem septembra dobil - ne boste verjeli: (minus) -1,49EUR. Torej; z ugašanjem Stand-By naprav sva se grela pozimi in hladila poleti. Je pa res, da klima deluje le ob nizki tarifi, med tem ko Stand-by naprave kurijo 24/7 - torej tudi ob dragi tarifi. No, ta mesec se dobil še analizo po porabljenih kWh za lansko leto in primerjavo za leto prej in je poraba še vedno bila le 120kWh na mesec.
Zaključek? Z ugašanjem Stand-By naprav sva se grela celo zimo in hladila celo poletje. Je pa novogradnja, dobro izolirana, in samo ena zunanja stena (sosedje levo, desno, spoda,j zgoraj + hodnik (hodnik je do stopnišča še dodatno zaprt z dvoplastnim steklom in steklenimi vrati z dvoplastnim steklom, tako da je tudi hodnik izoliran od hladnega stopnišča) (še dobro, da imava mirne sosede :))

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
z ugašanjem stand-by naprav bi prihranili v SLO za dve elektrarni na spodnji savi

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Neki me zanima...me fotr je*** stem.

Kaj je s priključno močnjo? Fotr trdi, da so različne priključne moči in se tako s tem faktorjem množi, da dobiš končni strošek.

Kaj prisotnost 3 faznega kaj vpliva na račun?
confused-1.gif

Kot sem že napisal, plačujeta 80€ mesečno, lansko leto dobila skoraj za en obrok nazaj ampak še vedno... Edini omembe vredni porabniki so 3je hladilniki 2 zelo stara, tisti novejši pa zelo majhen. Potem ostane še en TV, pečica, pralni stroj in nekaj žarnic....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
pri starših imamo tudi 3 fazni tok, foter dela na tišlarsko mašino, vedno seveda ob prižgani luči, imamo sušilca (še mi nosimo za vikende sušit tja), pomivalca (sanitarna voda je na olje), seveda sta v hiši, 2 skrinji, 1 hladilnik, TV lavfa, glavnino se grejeta s klimo (ki dela minimalno 8 ur dnevno)...praktično vse kar je možno pri dveh starcih....pa je mesečna računica 40 EUR.

Tako da...tvoja dva precej porabita!

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ubistvu....nemogoče, da tolk porabita.

Pozabil sem še na starejšo zamrzovalno skrinjo, ampak je recimo pozimi v prostoru kjer je že tako ali tako skoraj 0°C.

- kuhamo na plin
- grejemo na olje (2500l)
stupid-1.gif

Poleti pa resda laufa bazen 1KM pumpa pa vsaj kako urco na dan povprečno. Bom poizkušal uredit zadevo, za merit porabo pa kar kupit en merilnik...ma kdo kak predlog katerega in kje?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ubistvu....nemogoče, da tolk porabita.

bi se kar strinjal oz. mi ni jasno kje bi lahko naklepala tako porabo?

Mogoče če imata kako predpotopno skrinjo ali hladilnik...bi bilo vredno razmisliti o menjavi (z vsaj B varčnim razredom)...ker zavedati se je treba da te zadeve le lavfajo 24 ur dnevno (sicer ne porabijo pretirano)...pa vseeno če je starost 20 let in več (torej malo plina v sistemu, slaba izoalcija, puščanje) se lahko kar nabere.

Naša dva sta ravno mesec nazaj menjala 35 let star gorenjev hladilnik...sicer dela je še (nok, nok..brez okvare!) samo poraba je bila pa verjetno fascinantna...zdaj sta vzela brez zamrzovalnega dela (ker sta itak 2 skrinji)...pa ima novi deklarirano porabo 0,5 kWh dnevno (praktično nič).

(od skrinj pa: eno je omara 300 litrov, gorenje, B razred; drugo pa manjša skrinja 200 litrov, C razred..se mi zdi da Electrolux).

Še en komentar glede skrinje pri vaših dveh....dvomim da sme biti temepratura v prostoru za tovrstne kompresorje pod 5 stopinj!...ker nimajo začite proti nabiranju ledu (podobno kot avtomobilski kompresor klime!)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ker proabo 80 EUR ima sodelavke, kjer je sin v svojem štuku zase (svoj kuhinja...etc...mansarda), hčera si je zdaj uredila pritličje....sodelavka pa je v sredini...(torej praktično 3 ločena gospodinjstva, mladi pri hiši) ....delajo z energijo kot svinja z mehom...in imajo porabo 80 EUR mesečno.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Pozabu si še povedat da grejejo s klimo!
evil.gif

Jaz sem tud začel izklaplat aparature (monitor, dvd predvajalnik in tv) čez noč. Zakaj bi leteli centi v vtičnce.

Nazadnje urejeno: