navaden čvrsti jogurt

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
že parkrat se mi je zgodilo, da ko kupim trgovinsko znamko jogurta, je le-ta prvi dan ok, naslednji dan je pa obvezno malo utekočinjen.

To vodo sovražim in opažam da je s tem tudi "manj" jogurta. Zakaj se to dogaja?
 

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
punca se ti ne zdi,če ječlovek iz 70% vode,pol bi jogurt tudi moral biti,to je odvisno od postopka,dejansko je tako bolje,sploh če poznaš razliko med homoge... in nehomogeniziranim mlekom

lp
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
zakaj se pa to ne zgodi z jogurtom od lj mlekarn, al pa od planike,....
 

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Zato ker se sesiri. Priporocam da si preberes kaj o izdelavi jogurta/skute/sira. Google is your friend.
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
vzameš liter alpskega mleka (3.5 mm), zliješ v kastrolo. segreješ, da je toplo (ne vroče!!!), zliješ noter jogurtov lonček jogurta (MU, Kravica Nana, pač katerikoli je ti po okusu všeč), premešaš, pokriješ kastrolo in jo zaviješ v deko. Naslednji dan imaš dober liter jogurta - čvrstega

Potem pa ko ti od tega ostane še cca 2 dcl, narediš enako in tako naprej in tako naprej
 

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Vzames liter nehomogeniziranega mleka, segrejes na 80°, pocakas da se ohladi na 40°, zlijes vanj loncek omiljenega jogurta, pokrito s serveto pustis na sobni temperaturi ali se bolje v blizini radiatorja in pocakas, da se naredi jogurt. Loncek ga prihranis za naslednjo rundo.


EDIT: Za 0,12s me je Zahodnjakinja prehitela.
 
Nazadnje urejeno:

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
:p moraš hirej tipkat :p

jaz sicer kupim Kislo mleko (ne Jogurt), ker mi je boljši okus. Sem pa probala enako narediti tudi že s kislo smetano

origin, a ti si tud že to sprobal? pohvalno
 
Nazadnje urejeno:

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Koliko časa pa zdrži tak jogurt?
Če prav razumem ga tisti čas, ko se dela, nimaš v hladilniku? Je sobna tempertaura ok ali ga dam na balkon, da je malenkost bolj hladno?
 

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Jaz ga mam na pultu, zavijem ga v dekco. Zdrži pa kake 3-4 dni (odvisno kolk ga boš pojedla
grin1.gif
)
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
[cenzura] cel doktorat iz jogurta, gres v špara pa kups un jogurt in to je to.

Da nardim litr jogurta,ga mam za cel let dost
grin1.gif
 

origin

Pripravnik
7. nov 2010
116
0
16
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
[cenzura] cel doktorat iz jogurta, gres v špara pa kups un jogurt in to je to.

Da nardim litr jogurta,ga mam za cel let dost
grin1.gif



LP, n00b

Evo, sem ti popravil.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
V leclercu nekoc kupil "aparat" za jogurt. Ima 6 steklenih kozarckov s pokrovom, katere postavis cez noc v aparat. Zjutraj imas jogurt, se boljsi pa je da ga das v hladilnik. Ta aparat ne dela nic drugega, kot vzdrzuje neko stalno T. Delali smo ga iz domacega mleka, kako bi se delal iz kupljenega ne vem. Pogoj je bil da mleko pred izdelavo jogurta ni bil ohlajeno. Se pravi iz pod krave direkt na stedilnik zavret, potem pa kultura in v aparat. Zanekrat so se ga pri tasci preobjedli in aparat pociva v spajzi.