Pozdrav vsem. Sem popolnoma nov v pivovarskih vodah in bi prosil za kakšen nasvet tiste, ki imate že nekaj izkušenj s tem. Moje prvo pivo vre tretji dan v primarnem fermentorju, to je seveda pivo iz celovitega ekstrakta, dodal pa sem 1kg glukoze. Žal sem tale forum začel brati prepozno, saj spoznavam da sem ga z dodajanjem glukoze že pocvirnal, pa sem prebral kar nekaj različnih navodil za začetnike in tudi spraševal prodajalce... Drugače moje prvo pivo lepo vre, gostota pa je padla od začetnih 1035 na trenutnih 1015 (po cca 2.5 dneh od dodajanja kvasovk, temperatura v prostoru je 20 stopinj, na fermentorju pa lepilni trak kaže 22 stopinj). Zdaj imam namen počakati dokler fermentacija malo ne poneha in potem bom pretočil v drugi fermentor, da bo tam odležalo še 14 dni in potem bom polnil v steklenice. Pred polnjenjem imam namen dodati cca 110g glukoze za mojih 22l piva. Če prav razumem bo zaradi glukoze, ki sem jo dodal moje pivo bolj plehko, se da glede tega še kaj pomagati, mogoče bi vsaj za karbonizacijo dodal raje kaj drugega namesto glukoze?
Potem pa imam še drugo vprašanje glede naslednjega poizkusa... imam še dva kita za pivo, eno je pale ale, ki sem ga kupil, imam pa tudi oktoberfestl lager, ki pa sem ga dobil za gratis in ima rok uporabe 31.10.2016. Imam idejo, da bi kar obe piksni zmešal in naredil recimo 25l piva brez dodajanja sladkorja ali česa drugega. Ali je po vašem mnenju bolje, da kupim LME ali DME in oktoberfest piksne ne uporabim. Berem o nekih kovinskih in žajfastih okusih v primeru starih sladov, pa se sprašujem ali je vredno tvegati...
Seveda je cilj variti čim boljše pivo. Berem pa knjigo "How To Brew".
Potem pa imam še drugo vprašanje glede naslednjega poizkusa... imam še dva kita za pivo, eno je pale ale, ki sem ga kupil, imam pa tudi oktoberfestl lager, ki pa sem ga dobil za gratis in ima rok uporabe 31.10.2016. Imam idejo, da bi kar obe piksni zmešal in naredil recimo 25l piva brez dodajanja sladkorja ali česa drugega. Ali je po vašem mnenju bolje, da kupim LME ali DME in oktoberfest piksne ne uporabim. Berem o nekih kovinskih in žajfastih okusih v primeru starih sladov, pa se sprašujem ali je vredno tvegati...
Seveda je cilj variti čim boljše pivo. Berem pa knjigo "How To Brew".