Narečje

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Se mi zdi, da so prej v 500 letih prebivalci teh krajev pozabili, da je slovenski jezik osnovan na njihovem narečju
smirk-1.gif
Ali pa se ti mogoče zdi, da je to podobno l'blanščini:

Od kje ti ideja, da je knjižni jezik star 500 let oz. da ima sploh veliko povezavo s Trubarjem? Trubar se je trudil po najboljših močeh, ker je bil pač prvi, knjižni jezik pa je precej moderna pogruntavščina. No, pa Trubarjevo pisanje je osnovano predvsem na "dalenščini" ne pa "l'blanščini"
grin1.gif

Trubarjev jezik je sicer povsem lepa Slovenščina, če nimaš težav z branjem. Se pa normalno vsak jezik razvija in 500+ let se pozna.

Torej negiraš samega sebe ko si napisal, da po tvoje narečje najbolj blizu knjižni slovenščini govorijo na dolenjskem/osrednji slo?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Napisal sem, da knjižna Slovenščina izhaja iz ljubljanske govorice in dolenjskega narečja, kar je dejstvo, ki ga učijo v srednjih šolah. Nikjer nisem trdil, da velja obratno, da sta ljubljanska in doljenska govorica najbližje knjižnemu jeziku. Bi bilo pa malo nenavadno, če ne bi bila
evil.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
To je posledica 2 svetovne vojne.
Najprej so nemce spodili (partizani), nato so (oblast) tja naselili slovence. Potem, ko so videli (prišleki), da vsakega, ki drugač zavija, fentajo, so pazljivo govorili pravilno.
In to se jih drži še dandanes.

[/QUOTE]

Evo mene, original Kočevarja s priseljenimi starši. Zelo veliko kočevskih nemcev je verjelo nacistični propagandi in so bili razočarani, ker so Kočevje zasedli Italijani. Odselili so se v Rajh, kjer so dobili ob Sotli in Savi posestva Slovencev, ki so bili izgnani v Nemčijo in Srbijo. Svoja kočevska posestva pa so prodali italijanski družbi Emona. Prav zaradi tega ni bilo prav veliko zahtevkov za denacionalizacijo.
Drugo veliko skupino Nemcev so pa po vojni izgnali. Precej Nemcev je pa tudi ostalo. Za soseda sem imel takega, ki skoraj ni znal slovensko, so mu pa v partizanih padli štirje sinovi.
Kočevska je bila po vojni praktično prazna in tja se je naselilo ljudi iz cele Slovenije, saj je bil v Kočevju rudnik rjavega premoga, ki je potreboval veliko rudarjev. Če pa zmešaš med sabo veliko dialektov, je pa posledica nič dialekta.
smile-1.gif
Uporablja se samo precej besed nemškega izvora, pa še to ne pretirano več, kot na Štajerskem.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Že leta opažam da ljudje iz Kočevja govorijo zelo lepo slovenščino. Skoraj tako kot da bi bili praktično iz Ljubljane.

AHAHAHAHHA zdaj pa sem skoraj dol pado...od kdaj je ljubljanscina lepa slovenscina!?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Odkar so jo TV postaje in filmarji uzakonili kot uradni jezik. Ostala narečja pa so razdelili po ključu: primorsko ženskarji/pedri, dolenjsko pijanci, štajersko kmetje/bedaki in srbohrvaško mafijci.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
KSZ
Povsod govorijo z nekim svojim dialektom.
Glede Celja, tam sem preživel dobrega pol leta, pa je bilo kar nekaj besed, kjer sem rabil dodaten "prevod".
smile-1.gif

Na obali slišiš (pustimo od koga) dokaj dobro slovenščino, le da je malce "italijanskega napeva" zraven.
Na gorenjskeg nekatere besede malce zategnejo, Korošci imajo spet en svoj dialekt, mogoče vpliv nemškega jezika (tako kot pri nas italijanskega). V bližini hrvaške meje pa je kakšna beseda z izvorom iz prejšnje države. Sem poznal enega iz Črnomlja, kateri je uporabljal kar nekaj hrvaških besed, pa je bil Slovenec.
Ljubljana je pa za moje pojme spet zgodba zase, pri tistih tapravih in njihovem "zategovanju" bi temu težko rekel da je najbolj podobno knjižnji slovenščini.

Ampak tako kot sem napisal, povsod imajo svoj dialekt in marsikje ko udarijo domačini po svoje nek "tujec" ne razume ravno vsake besede. No pri nas je "mona" skoraj ponarodela, v drugih delih je pa žalitev.
hysterical-1.gif

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Original slovenščino po mojem danes govorijo samo še kakšni stari ljudje na avstrijskem koroškem. V SLO ne bi rekel.
Pa na Fužinah tud, mislm se trudjo da bi..

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.722
166
63
Res so v Kočevju vsi uvoženi, iz vseh mogočih krajev, iz celotne Slovenije in tudi drugod. Tam ni domačinov v pravem pomenu besede, za razliko od drugih dolenjskih krajev. Rabili so delavce za v rudnik. Zato kraj sredi dolenjske nima dolensjkega narečja. Zanimivo pa je, da se štejejo med Dolenjce.
Kočevje je umetno mesto, kot recimo Nova gorica, s to razliko, da je Nova gorica tudi na novo zgrajena, Kočevje pač ne.
V oba kraja so seveda naseljevali komunisti, naseljevali so ljudi, katerim zaupajo - prokomunistične ljudi. To je proletariat in sedaj seveda že potomci.
Iz tega razloga je obema mestoma še vedno skupna komunistična (ali vsaj močna levičarska) ideologija. V obeh mestih na vseh volitvah vedno zmagajo levi, čeprav samo pljunek vstran (Ribnica ali v primeru N. gorice Ajdovščina in Vipava) vedno zmagajo desni.
Kočevje kot kraj meni tudi po arhitekturi deluje komunistično - blokovska naselja ali recimo zgradba NLB, avtobusna postaja... N. gorica pa niti ne - očitno na račun bližine Italije precej modernizirana.
Je pa v Kočevju izredno visoka brezposelnost, če se ne motim, kar najviša v Sloveniji. Rudnika ni več, pa tudi ostala podjetja so po propadu Jugoslavije - propadla ali životarijo.
Imajo pa podjetje Melamin, ki je zelo priznano in slišim, da jim gre odlično z odličnimi strokovnjaki - celo iz LJ se vozijo zaposleni v Melamin

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.635
1.148
113
Titograd
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Še bolj zanimiv je folk iz Lendave, ko govorijo slovensko (torej brez narečja) imaš občutek, da so iz osrednje SLO. Še pri govorjenju narečja imaš občutek, da gre za priseljence iz osrednjega dela, ki jim je še ostalo nekaj iz domačih krajev. Se spomnim sošolca na faxu, ko sem ga vprašal odkod je in je rekrl, da iz Lendave, sem ga vprašal, če je tudi rojen tam, pa me je gledal kot tele v nova vrata
tongue-1.gif

Sicer pa najbolj čisto govorijo na celjskem koncu, je še najbolj podobno knjižni slovenščini od vseh narečij. Verjetno ker so najbolj oddaljeni od sosednjih držav.

Tudi meni se zdi da Lendavčani govorijo najbolj približno knjižni slovenščini, oz. piši kao govoriš
wink-1.gif
) mi bo zagotovo pritrdil. Vsa ostala narečja so narečja.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.166
7.878
113
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Res so v Kočevju vsi uvoženi, iz vseh mogočih krajev, iz celotne Slovenije in tudi drugod. Tam ni domačinov v pravem pomenu besede, za razliko od drugih dolenjskih krajev. Rabili so delavce za v rudnik. Zato kraj sredi dolenjske nima dolensjkega narečja. Zanimivo pa je, da se štejejo med Dolenjce.
Kočevje je umetno mesto, kot recimo Nova gorica, s to razliko, da je Nova gorica tudi na novo zgrajena, Kočevje pač ne.
V oba kraja so seveda naseljevali komunisti, naseljevali so ljudi, katerim zaupajo - prokomunistične ljudi. To je proletariat in sedaj seveda že potomci.
Iz tega razloga je obema mestoma še vedno skupna komunistična (ali vsaj močna levičarska) ideologija. V obeh mestih na vseh volitvah vedno zmagajo levi, čeprav samo pljunek vstran (Ribnica ali v primeru N. gorice Ajdovščina in Vipava) vedno zmagajo desni.
Kočevje kot kraj meni tudi po arhitekturi deluje komunistično - blokovska naselja ali recimo zgradba NLB, avtobusna postaja... N. gorica pa niti ne - očitno na račun bližine Italije precej modernizirana.
Je pa v Kočevju izredno visoka brezposelnost, če se ne motim, kar najviša v Sloveniji. Rudnika ni več, pa tudi ostala podjetja so po propadu Jugoslavije - propadla ali životarijo.
Imajo pa podjetje Melamin, ki je zelo priznano in slišim, da jim gre odlično z odličnimi strokovnjaki - celo iz LJ se vozijo zaposleni v Melamin

467716-post_slo.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:

To seveda ni res. Moj oče je dobil prekomando iz Trbovelj, ker je bil rudnik last trboveljske premogokopne družbe. Pa oče niti slučajno ni imel nič s komunisti. Rudarji so bili pa vedno levo usmerjeni, pa vladajočemu režimu nič kaj pokorni. Prvi povojni štrajk je bil v petdesetih letih v Trbovljah, ko vodilnim komunistom ni bilo nič jasno, kako da proletariat štajka proti samem sebi. Ta levičarska tradicija se je v Kočevju ohranila, medtem ko v Ribnici dobi Janša večji % glasov, kot v Grosuplju.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.722
166
63
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:

To seveda ni res. Moj oče je dobil prekomando iz Trbovelj, ker je bil rudnik last trboveljske premogokopne družbe. Pa oče niti slučajno ni imel nič s komunisti. Rudarji so bili pa vedno levo usmerjeni, pa vladajočemu režimu nič kaj pokorni. Prvi povojni štrajk je bil v petdesetih letih v Trbovljah, ko vodilnim komunistom ni bilo nič jasno, kako da proletariat štajka proti samem sebi. Ta levičarska tradicija se je v Kočevju ohranila, medtem ko v Ribnici dobi Janša večji % glasov, kot v Grosuplju.

Poznam zgodovino kočevskega rudnika in njegove (bivše lastnike). Ne trdim, da so prav pri vsaki osebi preverjali lojalnost, so pa ocenjevali nasplošno - da ne bo nesporazuma.