Citat:
Uporabnik mmc pravi:
tukaj vidim problem pri napihnjenih zajebancih, ki hodijo z grozljivimi psički na široko po pločnikih in okoli blokov. psi so spuščeni ali na tako dolgem povodcu, da je včasih boljše kar takoj skočit na drugo stran ceste, da ne pride do sranja (če še imamo čas).
Koliko pa je "napihnjenih zajebancov", ki hodijo z "grozljivimi psički na široko po pločnikih in okoli blokov?
Daj argumentiraj...
Jaz recimo že zelo zelo dolgo nisem videl tega, kar opredeljuješ - torej mora biti izredno redko.
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Nihče se ne obregne ob malega koker španjela in podobne igračke - na povodcu ali brez.
Lepo, da si to napisal, saj s tem izkazuješ pomanjkanje najosnovnejšega znanja na tem področju - tako kot povprečni kritizerji in pametnjakoviči, ki opredeljujejo kaj in kako bi morali biti psi.
V enem stavku si uspel opredeliti kar dve pogosti predpostavki, ki sta med takimi napačni (koker španijel in podobne igračke)
Prva je seveda koker španjel, ki je kot pasma med agresivnejšimi kot razni pit buli, saj se zelo radi uprejo (renčanje, ugriz) celo lastniku. Druga so seveda spuščeni majhni psi (po tvoje igračke), ki so največji problem, saj večina lastnikov meni, da tako majhnega psa ni potrebno vzgajati in rezultat so agresivni (napram drugim psom), živčni in preveč razpuščeni psi, ki brez povodca nimajo kaj početi.
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Dejstvo je, da je veliko ljudi imelo izkušnje z ugrizom psa in verjamem, da bodo naredili vse v tej smeri, da to preprečijo. Veliko ljudi je pripravljenih na reakcijo ob ponovnem konfliktu. Mnogi imajo strah pred psi in je tudi to potrebno spoštovati do te mere, da so psi pač na povodcih.
S to izjavo se deloma strinjam a je dejstvo, da so napadi in slabe izkušnje izredno redke.
Mene naprimer sta do sedaj ugriznila dva psa, oboje se je zgodilo v poznih 70-tih, zgodnih 80-tih, ko so bili psi veliko slabše socializirani in vzgojeni kot so sedaj. Prvi je bil koker španjel, ki je usekal, ko mi je roka padla nanj (jaz sem kot otrok zaspal na ležalnikom, pes pa pod njim). Drugi je bil nemški ovčar, ki je bil privezan in sem se mu preveč približal, saj sem ga kot spuščenega poznal kot prijaznega psička, s katerim sem se igral.
V nobenem od primerov ni bil kriv pes in celo kot otrok, ki še ni imel 10 let sem se tega zavedal in se mi strah pred psmi ni razvil. Seveda ima pri tem veliko tudi vzgoja.
Moja sestra vzgaja svoje otroke tako, da se psov bojijo in najmlajši se moje psice (čeprav jo pozna od rojstva) boji in mi ni nikoli naredila nič. Pač, butasti starši.
Otroci od njene kolegice pa so se psov bali sami od sebe dokler je niso spoznali ... sedaj se s psmi OK. Zanimivo, kajne.
Starši pričakujejo, da bomo živali izolirali od otrok namesto, da bi sami poskrbeli, da otroci živali sprejemajo kot dejstvo - kot del življenja.
Kar se pa "širše javnosti" tiče pa... jaz na sprehodu opazujem ljudi in, ko vidim, da nekdo nejeverno gleda mojo (spuščeno) psico jo dam na "zraven" dokler ne gremo mimo in potem jo zopet sprostim.
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Psi imajo nagon; kljub vzgoji lahko pes "ponori" že samo ob dejstvu da ga kakšen človek pogleda.
To je čisto napačna predpostavka, ki morda velja za nesocializirane ali celo divje pse, za 99% psov v urbanih naseljih pa ne.
Citat:
Uporabnik mmc pravi:
Seveda pa bo nekega dne v časopisu naslov... mimoidoči je pokončal psa, ki je bil spuščen. Ampak tak članek bo sprožil hujšo gonjo (ne glede na vse okoliščine, ki so privedle do rezultata) proti osebi, ki je zaključila kariero psa, kot pa članki, ki jih beremo zdaj...
Morda bo. Upam, da ne bo.
Če pa že bo bo kmalu za tem naslov o odškodnini, katero je "mimoidoči, ki je poškodoval psa" moral plačati lastniku psa.
Veliko se govori o vsakem primeru, ko pes (kjerkoli na svetu) resno poškoduje človeka. Da, to so tragične zgodbe iz katerih se moramo učiti a to ne pomeni, da se moramo psov bati in svoj strah prenašati na otroke, okolico.
Veliko več ljudi kot na svetu zaradi psov umre v Sloveniji samo v prometnih nesrečah. Več je v Sloveniji celo umorjenih. Pretepi so dnevno, skoraj tedensko se že streljajo ali dajejo s kakim drugim orožjem...
A nekateri kot pomemben jemljejo problem psov. Zanimiva mentaliteta. Poleti so slepo gospo, ki je imela psa vodnika, vrgli iz nekega Ljubljanskega lokala - zaradi psa. V lokal pa je prišla zaradi diabetesa in bi posledično lahko tudi umrla.
Ljudje (na srečo) nismo sami na tem svetu.