Nakup starejše hiše

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
seveda je tudi pojem "obnova" raztegljiv kot "nedolžnost politika"...
prav to hočem povedati.
aplauz.gif

Celo 100 let staro bajturino, se da lepo obnoviti ali pa 20 let staro podreti, če je slabo narejena ali zanemarjena.
Najbolj je pri obnovi "problematičen" način ogrevanja. Kako danes tehnologija napreduje, bi moral vsakih 5-10 let vližiti 10-20 tisoč evrov za nekaj novega. Da na leto prišparaš 500€ ali manj. Da si v trendu. Pred časom je bil cel halooo, ko so govorili, da gretje na trda goriva škoduje tem in onem, da se onesnažuje okolje, da krčimo zaradi tega gozdove...itd. Danes nobeden ne omenja več tega ampak jih veliko prehaja nazaj na drva.
Če omenim samo še energijo. Desetletja nazaj, smo imeli veliko manj proizvedene elektrike, pa ogrmomno o velikih odjemalcev. (tovarne) Vsak stroj je tolko elektrike porabil, da je ob zagunu v celi ulici žarnica požmrknila. Danes teh strojev ni več, tovarn ni več (ok...10% jih je še), v stanovanjih imamo vse "varčne" električne naprave.... pa plačuje kdo manj elektrike???? Ne. Plačujemo samo dodatno za izgradnje raznih HE....itd.
Pri obnovi hiš je najbolj enostavno razmišljanje takšno. Če so zidovi OK, (streha se skoraj sigurno mora na novo prekriti) in če so gabariti in osnova novemu lastniku OK se splača obnavljati. Pač prišparaš pri temeljih, zidanje in betoniranje plošč... (če to dela s.p. , d.o.o. je od 50- 100 jurčkov). Ali drugače povedano: Kvadratni meter stane xx€. Če je kaj že narejenega, se pač ne plača več. Tiste razne terase, nadstreški, ute se že naredijo kasneje, če je potreba po tem. Sej človek ne sme imeti narejeno vse v enem letu, ker pol nima kaj početi in mu hodijo neumnosti po glavi (texsič, si se prepoznal ?) Pa še fajn je, če imaš vsake tolko časa kaj novega pr bajti
smile-1.gif

Če bi rušil zid po zid in se premišljeval, na koncu pa vse podrl, je najbolje začeti v štartu na novo.
Torej na vprašanje : Ali 40 let staro hišo obnoviti ali podreti, ne more odgovoriti nihče razen potencialnega investitorja. Pač, kaj bi prenavljal oz, kaj je za prenoviti.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
najprej telex res si en bizgec. takoj ko dobiš kontra argumente začenjaš z izvijanjem, mutenjem...

trdil si da je najboljši nakup stara hiša (za rušenje) ko smo ti dokazali da to ni res, začanjaš iskat luknje da je mera polna privlečeš komuniste. bedak.

stare greznice so ponavadi 2-3 prekatne po možnosti porozne do konca... najcenejša zadeva je zasutje... pa postavitev novega zbiralnika... ali pa izdelava vrtine.
valhalla bila je gradnja za trg... pač standard... delal "renomiran" gradbenik
Morebiti zares začnem z izvijanjem in mutenjem ti pač z žalitvami. V tem je vsa razlika.

Pri dvo ali tro prekatni greznici enostavno zvrtaš luknjo ali dve v vmesnih stenah pa imaš 2..3 x večji volumen. Da bi jo rajši zasul in naredil novo, no ja...
stupid-1.gif

PS- zasuješ luknjo od greznice in jo potem izkoplješ za zbiralnik deževnice- ta pa zmaga
hysterical-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Danes narejena hiša na dolgi rok ne prinaša stalnih obnavljan, kot je bilo to v teh letih, ko še centralnih kurilnic niso poznali.

bomo vprašali tvoje otroke in vnuke čez desetletja (, če sedaj živijo v tvoji novi hiši) , če bodo res brez updejta živeli naslednjih 50 let.
Tudi danes se da živeti v 50 let stari hiši v originalnem stanju.
Kakšno pa je udobje v primerjavi s sodobno hišo je pa drugo vprašanje.
In sem prepričan da bom lahko isto napisal čez pet let za tvojo hišo.

Se motim?
Hanzi, mislim, da se ne motiš. To, da so današnje hiše oohh in splohhh ni res. Že po ekonomski plati, ko se vse dela tako, da je potrebno delati servise, obnove, ... to ni res. Centralne kurilnice obsajajo že skoraj 50 let. danes si pa folk greje tud prostor po prostor... pač kje rabi. Zato torej
13.gif

@Valhalla, ni res. Seved ače govorimo o normalni stanovanjski hiši. Če delaš pa bunker, je pa drugo.
Menjal boš vsaj kopalnico (zraven še del instalacije) , kuhinjo (zraven še del instalacije), kurilnico (zraven še del instalacije), streho..... itd. Pa še vprašanje je, kaj bo čez 50 let z stiroporjem, ki ga sedaj vsi polagamo na stene za izolacijo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.681
1.312
113
Rok sem narobe napisal. Mislil sem reči, da ko se preseliš v novo hišo, da če prej stvari doteraš, da imaš mir recimo vsaj 20 let. V '70-ih, ko se je moj oče kot otrok selil v očetovo hišo, so pa do '90-ih še da ne rečem zidali, potem je pa vse po spisku začel obnavljat. Pač ni bilo materiala, kot je danes in to več ne bi smel biti problem. To sem mislil.

Čez pet let bom pa šele dobro vseljen, je plan vse prej narediti, ker imam možnost in ne prenesem, da bi živel na gradbišču. Ostalo pa mislim, da sem razumljivo napisal, zakaj nakup stare hiše ja oz. ne. Moje mnenje. BTW 50 let stara hiša danes je letnik '66, za tiste, ki jim čas drugače teče. Toliko stara hiša upoštevajoč gradnjo in znanje iz tistega časa in materialov, ki jih ni bilo, je za podret. Finančno, jbg. Če je pa treba preživet, se pa da. Govorimo pa o nakupu in obnovah.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.810
388
83
Vipavska dolina
ksz
mi smo 3 leta nazaj obnavljali. Mojster nam je sam povedal da razlika med rušenjem in na novo oz. nov omet nas pride kakšne 3 jurje. Mislim da ni potrebno omenit, da smo se odločili porušit. Poleg tega smo pridobili malce na velikosti prostora, ker prej so bili zidi konkretno debelejši. Aja pa "plošče" so bile lesene ker je bila starost več kot 40 let
wink-1.gif

Zdaj čaka še en del na novo fasado, 3 okna in v dobrih 15-ih letih bo cela hiša prenovljena. Traja pa toliko, ker nismo (dimčeva), pač varčuješ enkrat za nekaj, drugič za drugo in ko se nabere gremo v investicijo.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
alko, kaj se bodeš s telekom? on je v svoji stari bajti pač zamenjal dva okna in pipe, verjetno je zamenjal s textilom izoliran drat za PP-R in uredil ničenje, ostalo neizmerno znanje pa konzumira v lokalnem bifeju- za razliko od tebe, ki si samo vsak dan v tem poslu..
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tle se vsi mente samo NOVIH hišah (ja tudi stara dobro prenovljena je nova)
a v stari pa ne bi nihče živel?
Mal več daš za kurjavo, sam še vedno velik manj kot za kredite.
Jst sem se odločil, da se v lajfu ne bom več sekirail!! Če bo za novo bo nova, če bo za staro bo pa stara. Staro bi pa zrihtal glih tolk, da bi se dalo živet.
A jebiga, da ne bom jst sužen enmu kupu ciglov pa se sekiral za vsak drek... isto za avto...
Ker največ šteje je sreča, ko si na svojem!!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Rok sem narobe napisal. Mislil sem reči, da ko se preseliš v novo hišo, da če prej stvari doteraš, da imaš mir recimo vsaj 20 let. V '70-ih, ko se je moj oče kot otrok selil v očetovo hišo, so pa do '90-ih še da ne rečem zidali, potem je pa vse po spisku začel obnavljat. Pač ni bilo materiala, kot je danes in to več ne bi smel biti problem. To sem mislil.

Čez pet let bom pa šele dobro vseljen, je plan vse prej narediti, ker imam možnost in ne prenesem, da bi živel na gradbišču. Ostalo pa mislim, da sem razumljivo napisal, zakaj nakup stare hiše ja oz. ne. Moje mnenje. BTW 50 let stara hiša danes je letnik '66, za tiste, ki jim čas drugače teče. Toliko stara hiša upoštevajoč gradnjo in znanje iz tistega časa in materialov, ki jih ni bilo, je za podret. Finančno, jbg. Če je pa treba preživet, se pa da. Govorimo pa o nakupu in obnovah.
Opisuješ primer, ki si ga imel/imaš doma. Pač pri vas je bilo tako. Ne moreš pa zdaj trditi, do so hiše stare 50 let vse po vrsti za podret. Ni res.
Ne bom rekel, da je v tvojem primeru bilo narejeno tako in tako, ker se je oče sigurno trudil narediti najboljše po svojih možnostih.
In glede na stanje v državi, bo marsikdo obnavljal samo najnujnejše, da bo sploh imel kje živeti. Ne pa da bi še zidal z on-top materiali na odličnih lokacijah.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
daj telex ti nisi videl starih greznic pa čeprav si poln dreka... dejansko je najbolje porušit pa skopat lukno za nov zalogovnik. če je možnost. za štirno tudi še nisi slišal a ne? eh ja...

gradnja samih zidov ni tako drago kot je vse ostalo! to imejte v mislih, ko boste začel renovirat.

še enkrat največji + renovaciji je možnost bivanja notri!

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.147
113
klet, pritličje, mansarda, ostrešje, kritina, klet zasuta in 10 cm stirodur, cca 75 m2 poetaži, gradnja do 3 gradbene. v rangu 50 k€ na štajerksem, +- 5kilo. In to je to,

Nakup stare opraviči samo ugodna cena za tisto kar pač gledaš in pa da se moraš takoj preselit in tam potem živiš. Potem pa rihtaš po svojih močeh. Drugače je no go. Temeljite renovacije so še dražje od novogradenj.

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Kar neki folka tukaj govori, da so bajte stare 40 in več let, imele lesene podne. Jaz živim v novem prizidku 46 let stare hiše. Ta bajta ima armirano ploščo (beton pa ful železa). Stara, kot sem že omenil. Živim v naselju, kjer se je na veliko zidalo okoli '70 let (+/- par let) prejšnega milenijuma in lahko rečem, da se vse te hiše zgrajene po istem principu. Betonske plošče pa železo vmes.
Sem pa tudi sam gledal starejše hiše (kar precej) in na koncu je padla odločitev o prizidku, ki pa je v bistvu velikosti normalne hiše. Pri vsaki od teh starih hiš se je nekaj našlo in nobena ni bila primerna za normalno moderno življenje. Tako, da brez vlaganj v rušitev/predelavo ne bi šlo (flikanje, strehe, centralna, podi,fasade, izolacije itd..)..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Hiše imajo že vsaj 50 let betonske plate. Če imaš namen obnavljat se splača pogledat za tistimi, ki so bile grajene po l. 67 (potres v Skopju..mislim da to leto) ko so zaostrili izdajo gradbenih dovoljen in posledično gradili bolj potresno varne objekte.
( Je pa res da v tem obdpbju niti cementa nisi dobil in se je šparalo pri njem, pri železju, mešalo se je na roke, zidalo udarniško...in je praktično vsak objekt zgodba zase...torej koliko je graditelj posvečal pozornosti tem rečem).

damirj

Guru
9. maj 2012
5.338
2.427
113
Če ej denar, ptoem nova hiša verjetno ni problem, tudi v smislu porušitve stare in delat novo. Če pa denarja ni, potem sta varianti dve, ali adaptacija stare ali gradnja nove, ampak z lastnimi močmi in pomoč prijateljev in pa kakšni fensi zadevi se je treba odrečt. Se da tudi novo hišo sezidat in se vselit v njo za cca. 80-100k€. Verjetno bo tudi boljša kot adaptirana stara, drugo pa je če želiš s hišo izpast frajer, ker z novo hišo za 100k€ ne boš. Resnici na ljubo tudi s staro adaptirano ne. Pa na alterju, podobno kot pri avtih, računaj, da hiša za manj kot 200k€ ni nič vredna.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
800-900 €/m2 je gradbena cena na ključ nove "revne" bajte pa če se na glavo postavite, seveda brez parcele in dovoljenj pa prispevkov seveda. Če delaš sam si moraš tudi na nek način ure "obračunat", si v tem času zgubil drug zaslužek, počitek, dopust, prijatelje, ... da se o kregu v familiji zaradi dolgotrajne zidave ne menimo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
800-900 €/m2 je gradbena cena na ključ nove "revne" bajte pa če se na glavo postavite, seveda brez parcele in dovoljenj pa prispevkov seveda. Če delaš sam si moraš tudi na nek način ure "obračunat", si v tem času zgubil drug zaslužek, počitek, dopust, prijatelje , ... da se o kregu v familiji zaradi dolgotrajne zidave ne menimo.
od kdaj se da pa zaslužit s počitkom, dopustom in prijatelji
confused-1.gif

Drugače pa vidim, da so najbolj pametni z odgovori takšni, ki verjetno niso še opeke in lopate imel v rokah.
Ja, cena je lahko takšna, ki jo je napisal zgoraj.... al pa 5000 € m2!!!! Vse je odvisno od želja in investitorjeve denarnice.
(Pa žene, ki hoče imet neki nadstandard, ampak ne ve kako.
evil.gif
)

damirj

Guru
9. maj 2012
5.338
2.427
113
Vsak se sam odloči, kaj si lahko privošči. Če je želja hiša in to samostojna enota in ne kot nek prizidek, potem je treba razmislit koliko česa žrtvovati, ali svoj čas ali svoj denar. Meni več pomeni da je hiša samo moja in mogoče nimam česa in ne od banke in imam vse. Čeprav se trenutno ne spomnim, da sem za kaj prikrajšan. Gretje je, topla voda tudi, tuš in banja tudi, tudi wc in kuhinja... Mogoče nimam jakuzija in savne.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.338
2.427
113
Razloži ta tvoj pojem "revna bajta", kaj po tvojem nima proti taki, kjer sam niti lopate ne premakneš in te stane 2000€/m2.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
bogata/revna lahko rečemo samo, da ena ima kvalitetne vrhunske materiale druga pa slabše...

gradnja s streho za normalno 1 druzinsko hiso pride med 38.000-60.000€ drag hec so potem okna, vrata, notranja oprema...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Vrhunski materiali / slabši materiali... tole ves čas berem pa me tako iz firbca matra kaj imate v mislih.

Zdaj pri izkopih, temeljih in plošči verjetno ni neke napredne znanosti in razlike v materialu? Spodaj v izolaciji tudi verjetno ne. V opeki za gradnjo tudi ne. Dobro vidim, da sedaj obstajajo lepila namesto malte za med cigle. Ostrešje leseno/kovinsko. Tu se verjeno ne tišči še kak eksotičen les ali specialen aluminij. Kritina je lahko razlika v ceni. Pri notranjih ometih tudi verjetno ni neke bistvene razlike. Izolacija je malenkost razlike če vzameš kvalitetnejše materiale, ampak na stene redko kdo tišči specialne tanke "nasa" materiale. Zaključni sloji so v podobnih rangih. Elektro instalacije ni neke nove znanosti, rezen pametne hiše in drugačne vezave. Tukaj, če greš v to je pač kontroler in nekaj metrov več kabla dodaten strošek. Cevi za talno gretje in estrih tudi ne vem, da bi obstajala kakšna bistvena razlika. Odtočni kanali obstajajo tudi "tihi", druga pa skoraj ne vem, če je še kaj. Pri notranjem beležu je malce razlike ali vzameš bau bau ali Jupol.
Do te točke jaz ne vidim bistvene razlike v stroških. Razen, če govorimo da je "bogata" hiša dizajnersko komplicirano narejena in zahteva kakšne posebne inženirske rešitve.

Potem pa začnemo z večjimi cenovnimi razlikami v kvalitetnejših materialih. Vhodnimi vrati, okna in zasteklitev, senčila, krmiljenje senčil, parketi, ploščice, kopalnica, notranja vrata.

"Kotlovnica" ali nasplošno ogrevanje ni bistvene razlike ali vzameš toplotno črpalko ali pa sistem s peleti. Lahko pa se pri peletih pohvališ z dragim samočistilnim sistemom in 12 kolektorji na strehi...

Notranja oprema je pa tisto, kar lahko kupiš v Dipu ali pa naročiš pri dizajnerski italjanski hiši in eksotične materiale. Tu pa lahko gredo razlike v ceni res v nebo.

Popravite me prosim, da ne bom živel v zmoti.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
igi,

pri izkopu imaš lahko klet ali pa je nimaš;) pri temlejih/plošči lahko nimaš temeljev samo plavajočo ploščo lahko imaš točkovne temelje, pasovne temelje... (ok tukaj se kot investitor ne moreš odločat kaj preveč ampak ajde... možnosti so različne). lahko kupiš poceni beton vprašljive marke, lahko daš beton na preizkus ali pa ne...

ali iamš modularca, zidaš s malto (tudi cena cementa / apna se razlikuje! od proizvajalca do proizvajlca) lahko delaš na pero s "purpenom" lahko delaš s siporeksom lahko skeletno leseno, lahko betonsko s lesenimi opažnimi zidaki... tudi modularci so različni. lahko tlačiš kakšne stare/Slabe, ki se kar drobijo ali pa dobre...

na streho lahko daš mokro smreko neimpregnirano, grdo odžagano, lahko poiščeš samo lepe lege, špirovce, suhe, impregnirane, lepe deske da ni niti enega "krajnika" (Al kako se reče)...
pri vodovodu imaš različnih cevi mnogo
pri hlajenju/ogrevanju tudi imaš na izbirom mnogo peči, klim...

tako da, enako kot imaš pri klimah izbiro med boljšo/slabšo ej pri ostalih zadevah. sej princip je isti pa vedno in povsod...

aja lahko si izmišljuješ kakšne smešne oblike hiše, kjer se zahteva ogromno enega dela itd pa ti podraži... stavbno pohištvo imaš različnih cen (lesena okna, plastična, alu...)