Nakup starejše hiše

Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Mogoče sem malce prek prsta napisal starost hiše, saj imamo doma staro več kot 30 let, pa so vse plošče betonske.

tisto glede lesene plošče. Ponekod se je reklo tistemu "doplih pod". Pač v spodnjem prostoru lesen strop, potem tramovi in v zgornjem delu lesena tla (deske, tramovi , deske) če toi kaj to pomaga pri ugotavljanju starosti.

Ja to je kar stara zadeva

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Tako imajo stari del hiše narejen pri mojemu predragemu doma - doplih pod, ali kako se temu reče. Hiša se je delala takoj po vojni. Potem so nekaj prizidali v 80ih in je AB plošča v prizidku.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.125
7.692
113
Ne vem kako se reče lesenemu stropu ali plošči. Verjamem pa, da ste razumeli kaj sem mislil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Lesen strop ie lesen strop. Sestavljen je običajn od spodaj navzgor.
Belez, omet, trstika (stekador), deske, stropniki, deske pa se kaksna zadeva med stropniki.
Obvezno morajo biti "prezracevani" s konca (na fasadi). Zato vidis na fasadi obicajno na tisti slab meter luknje fi nekaj cm, ki so obicajno pokrite s kaksno mrezico. Ce so naredili novo fasadno oblogo in teh ce teh zadev niso naredili tudi ja novi fasadi, potem je to ALARM za stropnike (plesen v notranjosti stropnikov.

Precej denarja in tezav povzroca hitroizolacija. Horizontalno med temelje in stene so naibrz dajali povsod, zunanje po kletnih stenah pa malo kje. In tam to kaksna vlaga zna priti v hiso. Sanacija pa neli poceni in enostavna.

Moja hisa je tudi stara 40 let. En forumas je pred nekaj meseci kupil se nekaj let starejso.
Ce te je potresa strah poskusaj ugotoviti koliko vertikalnih vezi je na hisi (slike gradnje, ali pa iskanje zeleza v stenah ali drugi nacini ugotavljanja.) kako je z vencem v plosci in pod kapno lego, oziroma pod ostresjem....

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Ne kupujem. Zaenkrat me samo firbec matra.
Zdi sem mi, da je najcenejša varianta, da se kupi kakšna stara hiša ali ruševine do recimo 50.000€. Potem pa nadomestna gradnja v smislu, betonska plošča + lesena brunarica 8x6m. Za dve osebi dovolj.
Kaj mislite?

Nadomestne gradnje več ni, le preračun že plačanih komunalnih prispevkov s stare na novo nepremičnino pri izdaji novega gradbenega dovoljenja. Tu boš tudi pazil na vse nove pogoje, odmike,...

Če greš rušit in na novo delat. Če pa obnavljaš (ali "obnavljaš") pa plačaš natanko kaj?

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Vsak poseg v konstrukcijo pomeni GD in preračun komunalnih prispevkov (po domače rečeno), zdaj pa si definiraj obnovo in "obnovo".

Če ni GD pa ni preračuna.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pregledat je potrebno vse in to večkrat in tudi stvari poslikat, izmerit prostore, skico narisat...
Ker ko prideš domov pa študiraš, 3/4 pozabiš oz se ne spomneš kak je blo...

V eni hiši sem videl da je v drugem prostoru bil črne flek od dimnika... jah mal je spustil zgleda, je že dolgo tko...
No pri takem dimniku bi blo mene strah živet v kurilni sezoni"

Kolk pa obnova stane je pa spet odvisno. Al boš spraskal vse ven do golih ceglov, pa šel jovo na novo. Al boš smo prebelil, pa v dipotu kupil pohištvo...
Če greš spraskat, pa streha, pa izolacija... ne vem, če bo kej velik cenej, kot nova.

Problem je v tem oz v ceni, ker folk prodaja "hišo", če prov vsi vemo, da v njej ni za živet!

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

Telex: ne vleči se ven in išči opravičilo za neumnosti ki jih pišeš! Dejstvo je da tako pri "nadomestni" kot gradnji z nule rabiš do pravnomočnega gradbenega dovoljenja enak čas. Tudi podrtija v Naturi ti ne garantira novogradnje!
Ne bom se spuščal na tvoj nivo (mogoče pa zaradi nivoja ne dobiš soglasja sosedov
stupid-1.gif
). Pri stari hiši imaš že elektro soglasje, komunalno opremo, vodovod, cestarji, vodarji... Če ostaneš v originalnih gabaritih je treba precej manj soglasij in s tem precej manj možnosti, da kateri od soglasodajalcev kaj zakomplicira. Če pa misliš na mestu enodružinske hiše postaviti blokovsko naselje se pa strinjam, da je pot enaka oz. celo daljša če upoštevaš še izdelavo projekta za rušenje.

PS- brez podrtije v naturi pa sploh nimaš šans pričeti graditi.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
sam živim v 45 let stari hiši, ki ima vse plošče betonske.

hiše z lesenimi "platami" spoznaš po zračnikih na višini plošče. to so odprtine z mrežico premera recimo 5 cm, na vsake 1,5m ali nekaj podobnega.

pri tako stari hiši računaj na menjavo oken, izdelavo fasade (okenske police!!!) ipd.

na moji hiši je menjan del vodovodne instalacije in seveda odtoki. elektriko sem pustil, je bila dovolj predimenzionirana,
tudi razvodi so bili kvalitetno narejeni.

menjal sem peč, dodal toplotno črpalko,...

dobra stran teh hiš je ta, da so vse napake (vlaga ipd) dobro vidne, tako kot morebitne konstrukcijske razpoke in podobno.

l.p.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Skratka po domače, bolj se splača kupiti novogradnjo v katero imaš vlogled? 3/4 faza? Cene so relativno ugodne, imaš NOVO hišo in ne našminkane hiše (ne bom vlačil vzporednic z ženskami) ter si zadevo dokončaš po svojih željah?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
To bi še dodal... nakup teh starih kočur jaz bolj vidim/razumem v tej smeri.... da to kupi nekdo ki ravno toliko našpara in da lahko gre na svoje, potem pa to počasi po etapah/zmožnostih flika? Suma sumarum na koncu ko potegneš matematiko + gnjavaža vsem znancem + kontra usluge ki jih boš moral vrniti, imaš negativno bilanco. In še vedno nimaš tega kaj si želel + tega imaš staro bajto bilo kak obrneš? Sem približno zadel?

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kdo se sploh spušča v nakup 10m široke parcele?
bonk.gif

Pametnjakovič, mogoče si spregledal lokacijo?
Jap, res ... samo pametnjakovič lahko kupi tako parcelo. Neuporabno ne glede na lokacijo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
To bi še dodal... nakup teh starih kočur jaz bolj vidim/razumem v tej smeri.... da to kupi nekdo ki ravno toliko našpara in da lahko gre na svoje, potem pa to počasi po etapah/zmožnostih flika? Suma sumarum na koncu ko potegneš matematiko + gnjavaža vsem znancem + kontra usluge ki jih boš moral vrniti, imaš negativno bilanco. In še vedno nimaš tega kaj si želel + tega imaš staro bajto bilo kak obrneš? Sem približno zadel?
Sem videl že kar nekaj projektov stanovanjskih hiš, katere so si ljudje delali po "svojem okusu". Veliko stvari je bilo zanimivo rešenih, veliko pa tudi (po mojem) absolutno zgrešenih. Najbolj to vidiš kasneje, ko se v hišo vseliš, dobiš mogoče naraščaj, psa... Menim, da ni nobene garancije, da boš z gradnjo od 0 kaj na boljšem/slabšem kot pa pri adaptaciji.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Skratka po domače, bolj se splača kupiti novogradnjo v katero imaš vlogled? 3/4 faza? Cene so relativno ugodne, imaš NOVO hišo in ne našminkane hiše (ne bom vlačil vzporednic z ženskami) ter si zadevo dokončaš po svojih željah?

Bom začel verjet, da si ti vmešan v gradbinske posle. Cene so res ugodne in marža 50% je super normalna zadeva (iz druge debate). Novogradnje so definitivne precenjene, ker greste pohlepni gradbinci za maksimizacijo dobička vedno po liniji najmanjših stroškov, najcenejših materialov.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Nakup v 3gf je super s stališča, da se to ni treba ukvarjati s papirologijo. Prav tako pri staro hišo ne. ampak stara ima slabost, da tloris lahko ni ekzakt po tvojih željah. Ups, pri 3gf tudi ne. Ampak starogradnje so bogve kako grajene, medtem ko je 3gf delana za trg sigurno narejena kako ???

Na koncu je razlika v tem da je novogradnja v 3gf za trg 2X dražja od 30+ let stare bajte, ampak če si kej car, to ni problem. Sem približno zadela?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
največji + obnove je to, da si lahko notri. ker če rušiš moraš čas do vselitve nekje preživet. ali v kontejnerju ali v najemu...
Ampak pocasi ti zivkjenje na gradbišču zacne presedati.
Ce so finance, je bolje najeti flet za nekaj mesecev, takrat narediti kpl obnovo(ce se lotevas vecje obnove, sek ne spada menjava oken ali vrat, menjava instalacij pa ze skoraj, sploh ce so po celi hisi razmetane in se lotis se kaksnega talnega gretja....).
Sicer nekaj msecev/let zivis na gradbišču. In kako je zivojenje na gradbiscu dobro ves. Ce ne drugega je prah ( in blato, ce se dela se okoli hise kaj) vsepovsod.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

ne nujno...

meni se je cenovno izplačalo... do trenutka, ko sem moral izplačati bivšo ženo...
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Bom začel verjet, da si ti vmešan v gradbinske posle. Cene so res ugodne in marža 50% je super normalna zadeva (iz druge debate). Novogradnje so definitivne precenjene, ker greste pohlepni gradbinci za maksimizacijo dobička vedno po liniji najmanjših stroškov, najcenejših materialov.

Malo si zamešal stvari... poglej malo nepremicnine.net in bos videl koliko taksnih his v 3/4 gf se prodaja za dober denar. Ali banke ali firme, pač hočejo se znebiti... ausverkauf
wink-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Pa druga zadeva je glede marž, ne moreš ti iti delat bloka z 50 neprodanimi stanovanji na 10% maržo. Dost lažje narediš hiša na ključ za znano stranko s takšno maržo se ti ne zdi da je dost dost manj rizikov?
smile-1.gif