Nadzor računalnikov oz. zaposlenih preko VNC

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zakon tole enači, čeprav vsi vemo da ni temu tako.

Teža dejanja se mora ocenjevat glede na njegove posledice. Verjetno nihče od tu ne ve, kako se počutijo posiljenje ženske, lahko pa vsak reče da definitivno dosti dosti dosti slabše, kot pa če bi jim nekdo bral neko pismo.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Nimaš kaj pasti firbca po datotekah, za katere je očitno da so privatne in da se te ne tičejo. Četudi so na "službenem računalniku".
če so privatne, nimajo kaj delati na SLUŽBENEM (!!!!!!!!) računalniku. kako ti ni jasno, da če je nekaj namenjeno za DELO, da se ga ne uprablja v PRIVAT namene?

in še odgovor na drug del nekega odgovora, ki se navezuje na "da mu najdeš delo pa ne bo mel čas za privatne stvari"...
Ravno v temu je celoten problem in pomoje razlog za odprtje teme. Namreč če delavec ima delo, naredi ga pa naprimer 50% manj kot primerljivi sodelavec, potem boš seveda preveril, kaj dela oz nedela. in če dela večino s pomočjo računalnika se hitro ugotovi, ali dela svoje naloženo delo ali pa bluzi. pa ne mi o temu,da pa preživiš dan z njim. takrat so zabušantje tako pridni in hitri da ni res...

+to da nekaj mešaš afero v javni upravi je kar nekaj. ampak ravno v JU bi lahko nadzornik preveril, kdo kaj dela.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Fantje mal ste zasli iz teme.

Bom mogoce malce dodal par informacij.
Tisti katere naj bi "nadzirali" , nimajo skos dela temveč je ta odvisen od strank, torej če ni strank ni dela. Torej tudi po 3 ure recimo ni nikogar,potem se pa nekdo prikaže... tako da tukaj nemores prinesti kupa papirja cloveku in mu reči " še to naredi" če pa to sploh ni njegova naloga,etc..

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Fantje mal ste zasli iz teme.

Bom mogoce malce dodal par informacij.
Tisti katere naj bi "nadzirali" , nimajo skos dela temveč je ta odvisen od strank, torej če ni strank ni dela. Torej tudi po 3 ure recimo ni nikogar,potem se pa nekdo prikaže... tako da tukaj nemores prinesti kupa papirja cloveku in mu reči " še to naredi" če pa to sploh ni njegova naloga,etc..
in kaj bi potem ti nadziral? kaj počnejo v teh recimo 3h urah?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Prvi del trditve me ne zanima, ker vidim, da spet nikamor ne bomo prišli. Komentirala bom samo tole...

Citat:
Uporabnik MAKY_ pravi:
....in še odgovor na drug del nekega odgovora, ki se navezuje na "da mu najdeš delo pa ne bo mel čas za privatne stvari"...
Ravno v temu je celoten problem in pomoje razlog za odprtje teme. Namreč če delavec ima delo, naredi ga pa naprimer 50% manj kot primerljivi sodelavec, potem boš seveda preveril, kaj dela oz nedela. ...

Če popolnoma odmislim motiv zadovoljevanja perverznih želja firbcanja po tujih umazanih gatah...pardon,... izvajanje "resne kontrole, kaj se dela na naših računalnikih".....

Čemu neki bi zdaj pa še jaz izgubljala čas z brezveznim štefnanjem po tujih privatnih rečeh?

Naredil je manj in tudi plačan bo manj.
Pika.
Konec zgodbe.

Aja, šit. Spet smo pri variabili, ki je pa očitno nihče noče oz. ne zna uvest....
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ker enim kar ne potegne, še ta primer. (podkrepljen z prakso).

Umor je umor. Ne glede kje se zgodi. Kako. S kom. Pa četudi žrtev da soglasje.
Enako velja za vsa druga kazniva dejanja in prekrške.

Eni igrajo na finto "majhno je, mogoče kdo ne bo opazil...". To ne igra vloge. Če je prekršek, je prekršek. Če je majhen, bo pač globa tudi manjša. A prekršek je še vedno.

Nazadnje urejeno:

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
In po tem, ko bi gledal kaj pisarijo po msn, kaksne maile pisejo, bi ugotovil kaksen je ucinek? Ucinek se ne meri na tak nacin
uf-1.gif
To sploh nima nobene veze z ucinkom.

Torej gre cisto za osebni firbec. Pac zanima te kaj kdo pise v maile komu in podobno. Po moje bi tezko to pred sodiscem utemeljil.

Se pa da veliko teh stvari odkriti. Meni se delajo 24/7 logi za nekaj vrst pristopov do racunalnika
wink-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Praviš, da imajo zaposleni delo samo takrat, ko so stranke in da jim ne moreš naložit dodatnega dela. Zakaj bi jih potem sploh nadziral, če nimajo dela in ni dodatnega dela za njih? In kaj boš potem, ko boš videl, da srfajo po internetu? Jim boš dal delo, ki jim ga že zdaj ne moreš dat? Ne razumem. Ali bi rad samo firbec pasu?

Vsako opazovanje mora bit "označeno" in zaposleni morajo bit o tem obveščeni. Ko jih ti obvestiš (npr. preden se logirajo) lahko spremljaš kar želiš.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
KSZ: Hvala za vse odgovore, vprašanje je bilo namerno postavljeno tako da so bili konkretni odgovori, namreč zadeve jaz nebom definitivno postavljal nobenmu, prav tako ne meni, je pa imel nekdo drug ravno te težave pa sem rekel da bom povprašal strokovnjake.

Torej, morajo v podjetju obvestiti zaposlene v kolikor se take zadeve izvajajo.

lp

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Kot sem ti ze napisal, edini pravi naslov za to je pisarna informacijske pooblascenke.

Ampak kot napisano z moje strani, se malo ze ve kaksno bo to mnenje - in to je precej podobno temu, kar sem ti napisal jaz in kozarec in stein in se kdo.

Ne igraj se prevec z nadzorom zaposlenih, podrocje je obcutljivo. To da v vecini firm delajo malo po domace, se ne pomeni da ne bo enkrat resna pizdarija.

In tudi osebna/zasebna posta na sluzbenem racunalniku, prejeta preko sluzbenega serverja, shranjena na sluzben USB disk je se zmeraj zasebna. Zasebnost ima vecjo pravico kot pa neko lastnistvo.
Prej ko to dojamete, bolje bo. Pa se dobro da je tako.

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Za e-pošto velja, kar je napisano tudi na spletni strani informacijskega pooblaščenca IP-RS :
Ali lahko moj šef vpogleda v mojo elektronsko pošto? Ne. Sama vsebina je varovana neposredno na podlagi 37. člena Ustave RS (varstvo tajnosti pisem in drugih občil), vendar za ta del elektronske pošte Pooblaščenec ni pristojen (možnost vložitve odškodninske tožbe ali uvedba kazenskega postopka). Teorija je iz nekaterih primerov Evropskega sodišča za človekove pravice (npr. Halford v. Velika Britanija) izvedla tudi predpostavko, da so varovani tudi prometni podatki, torej komu ste poslali elektronsko pošto in kdo jo je poslal vam. To pa je tudi zbirka osebnih podatkov in za morebiten vpogled delodajalca v te podatke mora pridobiti vašo privolitev.

Evropsko sodišče je v sodbi (Copland proti Veliki Britaniji), ki je zavezujoča za vse članice SE, aprila 2007 odločilo, da delodajalec ne sme preverjati in nadzirati zaposlene, tudi kadar ti neupravičeno uporabljajo službeno elektronsko pošto, telefon ali internet v zasebne namene. Delavki so priznali pravico do zasebnosti. Delodajalec je neupravičeno posegal v njeno zasebnost, delavke ni vnaprej opozoril, kdaj in v katerih primerih bi lahko nadziral njeno elektronsko pošto ter telefonske klice. Delavka je zaradi nezakonitega posega v zasebnost prejela tri tisoč evrov odškodnine in šest tisoč evrov za poplačilo stroškov sojenja. Sodba je dosegljiva na: http://www.bailii.org/eu/cases/ECHR/2007/253.html

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Ti pa delodajalec lahko:
1. z notranjim predpisom naloži uporabo le v službene namene (npr. zaradi razlogov varovanja podatkov firme)
2. blokira določene URL-je, ki zagotovo ne sodijo v služben spekter (hotmail.com, gmail.com itd.)
3. če dokaže, da si kršil predpis pod 1 je lahko to hujša kršitev, ki ima za posledico prenehanje delovnega razmerja

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Prvi pogoj je, da te obvesti o tem, da nadzorujejo tvoj računalnik. Potem lahko gleda tudi kako ti pošto bereš in kaj v njej piše, ko jo bereš...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Heh...

Torej, če te obvesti o tem, lahko posega v tvojo zasebnost, če pa te ne, pa ne sme?

V čem je tule razlika, saj teža prekrška je vedno enaka, delodajalec pa tudi ni neka uradna oseba, ki lahko gre nad zakon zaradi takšne in drugačne dobrine?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Darjan,
ne bodi otročji.

To tvoje izvajanje je namreč nekje vmes med očitnim sprenevedanjem in nasilnim trmoglavljenjem.

Pa brez zamere, ker ti to govorim v obraz.

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Saj se sodišče ni spuščalo v to, razsodilo je le, da organizacija ne sme tega narediti, ne da bi te prej obvestila. Tvoja pravica pa je, da to sprejmeš ali pa odkloniš (in se potem soočiš s posledicami...).
Potrebno pa je upoštevati tudi sorazmernost. Seveda je skrb delodajalca razumljiva v primerih, ko mora zaščititi omrežje pred vdorom in/ali podjetje pred izdajanjem poslovnih skrivnosti (čeprav pa je malo smešno, da bi kdo vohunil in pošiljal podatke konkurenci po službeni e-pošti). Načeloma je bolje je odsvetovati uporabo določenih URL-jev ipd., ne pa kar takoj groziti s sankcijami. Smisel te in podobnih razsodb je, da je e-pošta, podobno kot telefon običajni način komunikacije, pri katerem je težko (nemogoče) ločevati vmed službenim in zasebnim. Torej te po tej logiki na službeni telefon ne bi smel poklicati niti nihče od družinskih članov...
OT. Če je tak način edini mogoč za zagotavljanje učinkovitosti organizacije, potem bi hitro prodal njihove delnice, ker podjetje ne bo več dolgo obstajalo. Mislim, da pri nas (skoraj) nobene tako zelo učinkovite organizacije, ki bi lahko notranje rezerve za izboljšanje učinkovitosti našla samo v tem (ne glede na mnenja raznih nadebudnih šefel in šeflov, ki niso bili še nikoli v tujini...)
bonk.gif