Nadzor računalnikov oz. zaposlenih preko VNC

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Vsekakor pa je to slaba taktika za višanje produktivnosti.
Nekaj dobrih tehnik je tu; http://www.pickthebrain.com/blog/21-proven-motivation-tactics/
Seveda je težko od kakšnih nenaprednih podjetij pričakovat kakšno od navednih rešitev, se pa tu loči med dobrimi in slabimi podjetji.

Druga panoga pa so javna podjetja, tam so itak vsi sovražniki pa vsak bi vsazga. Pa prevelka masa ljudi in preveč hierarhije in funkcij raznolikih imen brez pomena.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
računalnik je last firme, uporablajti ga mora za delo, so pa vsi podatki na njem njegova last.
Z "njegova" misliš "firmina" ?
To ne bo držalo. Če mi žena pošlje na mail sliko sinčka, ta slika (podatek) nikakor ni last podjetja. Vprašanje je, če podjetje sploh lahko pogleda to sliko.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne sme.
wink-1.gif

In kolikor razumem softija, se s tabo strinja.

Drugače pa še enkrat - a je težko narediti napis na zaslonu ob logiranju, da se zaradi "tega in tega" spremlja delo zaposlenih na računalniku, preverjajo priponke, ki odhajajo iz podjetja in - naključno - sem in tja e-pošta

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
računalnik je last firme, uporablajti ga mora za delo, so pa vsi podatki na njem njegova last.
Z "njegova" misliš "firmina" ?
To ne bo držalo. Če mi žena pošlje na mail sliko sinčka, ta slika (podatek) nikakor ni last podjetja. Vprašanje je, če podjetje sploh lahko pogleda to sliko.
če ti pošlje na službeni mail lahko ker je firma ponudnik storitve in lastnik računa (ti imaš dovoljenje za uporabo sredstev).
in tudi če gledam iz striktno poslovnega vidika je ravno taka privatna uporaba službenih sredstev problematična.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne sme in nima prav nobene pravice.

Zgled: DURSovski delavci, ki so pasli firbec po datotekah, ki so "striktno poslovno gledano" itak državna last in so celo imeli dostop do njih zaradi narave svojega posla.
Nimaš kaj pasti firbca po datotekah, za katere je očitno da so privatne in da se te ne tičejo. Četudi so na "službenem računalniku".

Za več informacij pa:
http://www.ip-rs.si/pogosta-vprasanja/varstvo-osebnih-podatkov/#c302

Kot rečeno - če te skrbi tako ravnanje, nalepi opozorilo in omeji "igračkanje" po compu. Če pa ta izgovor uporabljaš zato, da opravičuješ vohljanje za svojimi ljudmi in zadovoljuješ svoj firbec, pa poišči strokovno pomoč medicinske stroke.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kam smo prišli v tem svetu...

Torej, če nekdo uporablja službeno vozilo in v njem pusti neke osebne predmete, se teh predmetov ne sme "pregledati" in tudi zavrečti, glede na to da ne sodijo v službeno vozilo?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Pogledaš jih toliko, kot je nujno - torej (po možnosti pred eno pričo - kakšen varnostnik ali kaj podobnega) odpreš npr. denarnico, ven potegneš osebni dokument in obvestiš osebo, ki je na dokumentu napisana. Po denarnici ne brskaš po nepotrebnem - če je osebna izkaznica, ne gledaš, če je notri tudi kakšna slika, denar, koliko ga je,... ali kaj podobnega.

Če so kakšni drugi predmeti, ki nimajo napisanega imena, jih samo preprosto vzameš, označiš in pustiš na kakšnem primernem mestu (npr. v tajništvu, v recepciji ali kaj podobnega). Če veš, kdo je avto na zadnje uporabljal, samo vprašaš to osebo, če morebiti kaj pogreša,....

Madona, a ste vsi s kravami rasli, da je tako težko biti človeški in paziti, da se ne krši dostojanstva neke druge osebe?
crazy1.gif

Če ste v dilemi, se preprosto vprašajte - kako bi bilo vam všeč, če bi neki tujci takole dodatno brskarili po denarnici, čeprav ni prav nič treba, vam za hrbtom in na skrivaj brali pošto (v kateri vas npr. ravnatelj obvešča, da je vaš otrok spet sunil nekomu denar za malico) in podobno. To se vas ne tiče in samo brezveze vpliva na vaše mnenje o osebi, kar lahko tudi uniči vaše medsebojno sodelovanje - za vas je pomembno samo to, da je nekdo dober delavec in konec. Vse ostalo vas ne briga.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja čaki malo, služba je služba. Že itak je nenormalno spama, potem pa si še bo nekdo osebno pošto pošiljal? Ima internet, ima dostop do spletnega vmesnika, naj si naredi googlov predal ali pa kaj podobnega.

Najboljše da si instalirajo MSN in se pogovarjajo med delovnim časom, delodajalec pa itak ne sme nič gledat kaj se pogovarjajo, ker gre za osebne zadeve?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zakaj bi si pa kaj nainštaliral? Saj to ni noben problem preprečiti.

Če mu znaš dati delo, bo delal in ne bo imel časa govorit po netu. Ali pa tega ne znaš in kompenziraš z vohljanjem? To se
ne-ne-1.gif
dela in konec! Saj mami menda tudi ne dovoliš, da bi ti odpirala pisma, štefnala po predalih,... pa čeprav je tvoja mama!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne moreš gledat durs isto kot pa na zasebno lastnino! Če sem direktor (katere lastnik sem) firme lahko delam s svojim računalnikom kaj čem se ti ne zdi? Je pa res da je potem vprašanje kdo mi bo še delal na tem računalniku. Še vedno sem pristaš dogovora po mirni poti tako da smo zadovoljni vsi tako delodajalec kot delojemalec (se pravi da mu omejim dostop do neta
evil.gif
)
To je bolj za šalo ko zares da ne bo kdo resno vzel čeprav tak napačno tut tako razmišljanje s strani lastnika ni!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
kozarec, torej če pride k meni sestrična na DOMAČ računalnik in si naloži slikice, jih jaz ne smem gledat?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Pa kaj si ja nor, kam gre ta svet
smile-1.gif

Nekdo bo prišel na mojo lastnino nekaj delat, a jaz zaradi njegove zasebnosti ne smem pogledati kaj je to.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
na koncu je tako da ima delavec več pravic kot lastnik oz. direktor. Zakaj potem se trudijo za zakon ki bi dal delavcem določen % dobička glede na pravice ki jih imajo si itak lahko kar sami iz firmske blagajne vzamejo jih ščiti sigurno kak zakon!

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ojej,
vi imate pa vsi zelo resne probleme.

(pasenje-firbcitis.press
grin1.gif
).

Ker se mi ne da več - vsak lahko dela kar hoče, ampak naj ne bo presenečen, da dejanja nosijo tudi posledice. Lahko nekoga ubiješ, samo računaj s tem, da boš verjetno par let gledal skozi črtasta okna. Lahko vtikaš nosove po stvareh, ki se te ne tičejo, samo ne bodi šokiran, če te bo nekdo po njem globoko poklal s krempeljci... Jaz tega ne delam in pika. Ker imam preveč rada svoj nosek in ker me nič ne boli, če ne vem "kdo pri kom pere gate in kdo kuha špagete".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ma noben firbec, gre se za navadno kmečko logiko Če je nekaj mojega, ne vem zakaj bi bila pravica drugega nad mojo pravico lastnine.

Po drugi strani pa lahko oseba pregona brez problema posega v naša privatna življanja, da ne omenjam kakšne davčne upravi in brez problema blokirajo naše TRR in trgajo z njih denar.

Če pa bi delodajalec pogledal pošto, in naletel na osebno zadevo, pa bi že to bilo vohunjenje, ko tak osebne zadeve nimajo kaj početi na službenih.

Ne vem, enako kot mi ne sede delitev profita, mi tudi tole ne. Verjetno ne vidim večje slike ali kaj je problem. Ali pa ste ostali tako večji revolucionarji
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja čaki malo, služba je služba. Že itak je nenormalno spama, potem pa si še bo nekdo osebno pošto pošiljal? Ima internet, ima dostop do spletnega vmesnika, naj si naredi googlov predal ali pa kaj podobnega.

Najboljše da si instalirajo MSN in se pogovarjajo med delovnim časom, delodajalec pa itak ne sme nič gledat kaj se pogovarjajo, ker gre za osebne zadeve?

Pa dobro, kateri del od "zasebno je zasebno" nočeš razumeti ?

Če pa delavec celi dan nič ne dela, ga odpustiš z razlogom : "nič ne dela", ne pa "smo mu špijonirali za zabavo po zasebnosti".

Oziroma: A lahko direktor v lastni tovarni z lastno železno palico mahne po glavi lastno čistilko , z njo strga uniformo, ki je v njegovi lasti, jo z lastno vrvjo priveže na lastno mizo in jo z lastnim tičem posili ? Saj je vse njegovo, ona pa tam v službi, a ne ? Če ji kaj ni všeč naj ne hodi tja, a ne ?

Zdaj pa ti meni razloži, zakaj je vdor v vagino drugačen od vdora v zasebnost. (pa ne mislim na velikost kršitve ampak na to ali kršitev je ali ni)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj...nekateri to dvoje enačijo, drugim nam ne gre v glavo.

Ampak je verjetno lažje določiti, da vse spada v en koš, kot pa razčlenjevati zadeve, ker je tako lažje kontrolirati iz izvajati ukrepe.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nič ne enačim. Le dopovedat ti hočem, da je kršitev kršitev, tudi če si jo naredil v lastni hiši.

Oziroma nisi mi odgovoril. Zakaj je posilstvo v firmi kršitev, branje tujega pisma v firmi pa ni ?