N900

mihapodb

Pripravnik
3. nov 2008
249
0
16
Citat:
Uporabnik bvader pravi:
Citat:
Uporabnik jamiekarai pravi:
@bvader na android slo forumu sem zasledil da JIG ne deluje več tk da ko ga bos naslednic uporablu si preber mal ker so neke nove fore pogruntali pr samsungu da dodatno zascitijo.

Kork so vsi govorili SII top itd. .. lahka ti rečem sam to da sm menju preku 50telefonov ... .Najbol zanesliva od teh sta bla blackberry in n900. SII je hiter , hud display .. sam usen ma svoje muhe kar jih pri n900 ni blo....

N900 je flashat in use ostalo zelo lahko .... nevem zaka ne morjo nardit tk za SII ne pa da se zajebavam in pri tem še zaj**** kej
smile-1.gif

Glede Jig-a sm že omenu, da ne deluje v primeru, da naložiš nov ROM, ki ti nadgradi tudi bootloader. Če slučajno nadgradiš bootloader se ga da pa komot z odinom znižati tako da ni problemov.

bvader nima smisla
smile-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Post je popravljen in sicer izbrisna je točka (3), kjer naj bi najprej brisali obstoječe datoteke iz dsp mape. Namreč ugotovil sem, da v deb paketih manjkajo 3 datoteke (cexec.out, dummy.dll64P in h264vdec_sn.dll64P), ki pa so na voljo, če firmware od N9/N950 potegnemo z linux-om. K sreči, vse 3 datoteke obstajajo tudi na N900, pri čemer imata 2 iste MD5/SHA1 vrednosti oz. sta povsem enaki kot na N9/N950 (cexec.out in h264vdec_sn.dll64P).

-----

Sedaj si lahko datoteke, ki so potrebne za predvajanje resolucije 720p potegnemo neposredno na telefon.

Odprimo terminal in zaženimo naslednje ukaze:
Koda:
sudo gainroot
cd MyDocs/.documents
wget --no-check-certificate https://qa9recEP:Pat2UGuP@downloads.maemo.nokia.com/harmattan/rm680/gstreamer0.10-dsp_0.9.0-6+0m6_armel.deb
wget --no-check-certificate https://qa9recEP:Pat2UGuP@downloads.maemo.nokia.com/harmattan/rm680/omap3-dsp-baseimage-ti_0.i3.6-15+0m6_armel.deb 
wget --no-check-certificate https://qa9recEP:Pat2UGuP@downloads.maemo.nokia.com/harmattan/rm680/omap3-dsp-libraries-ti_0.i3.6-15+0m6_armel.deb
wget --no-check-certificate https://qa9recEP:Pat2UGuP@downloads.maemo.nokia.com/harmattan/rm680/omap3-dsp-hd-codecs_0.3.8-7+0m6_armel.deb

Datoteke se bodo shranile v mapo Documents - če jih grem pogledat s File managerjem. Ko jih imamo enkrat na telefonu, jih lahko poskusimo namestiti kot čisto običajne deb datoteke (nisem poizkušal, ker imam linux na PC-ju in sam prišel do datotek).

ALI

Če zgornja opcija ne bo šla, prenesemo vse 4 deb datoteke na PC in jih razpakiramo s 7-zip. Iz gstreamer deb datoteke rabimo libgstdsp.so (data.tar.gz\data.tar\.\usr\lib\gstreamer-0.10\) iz preostalih treh omap3 deb datotek pa vse kar je v mapi dsp (data.tar.gz\data.tar\.\lib\dsp\). Ko imamo enkrat vse datoteke na kupu jih prenesemo na N900 po sledečem postopku z uporabo FileBox-a:

1. Datoteke shranimo na telefon v neko prazno (novo) mapo. Prazno zato, da nas ne motijo druge datoteke. Če je mapa tmp prazna, lahko uporabimo kar njo.

2. Odpremo Filebox in si za vsak slučaj najprej shranimo vse originalne datoteke iz mape /lib/dsp/ ter datoteko libgstdsp.so, ki se nahaja v mapi /usr/lib/gstreamer-0.10/. Datoteke shranimo nekam v MyDocs (npr. kreiramo mapo originali)

3. Iz mape tmp prenesemo datoteko libgstdsp.so v mapo /usr/lib/gstreamer-0.10/, nato pa še preostale datoteke v mapo /lib/dsp/. S tem bomo nadomestili (prekopirali) originalne N900 datoteke z istoimenskimi datotekami iz N9/N950.

4. Zapremo Filebox in zaženemo x-terminal, kjer odinstaliramo gstreamer0.10-openmax
Koda:
sudo gainroot
apt-get remove gstreamer0.10-openmax

5. Zapremo x-terminal in ugasnemo telefon za prib. pol minute ter ga vnovič vklopimo.

6. Ko se sistem naloži, si moramo še ustvariti "navijalski" profil (poimenujmo ga npr. 720p), ki bo zmožen predvajati videe resolucije 720p. Na telefonu rabimo imeti predhodno nameščeno jedro 49 in leafpad. Odpremo x-terminal in zaženemo naslednje ukaze:
Koda:
sudo gainroot
cd .kernel
leafpad 720p

7. Zadnji ukaz bo zagnal Leafpad, ki bo odprl datoteko z imenom 720p. V slednjo prenesemo spodnji vsebino:
Koda:
# kernel configuration file generated by /usr/sbin/kernel-config
MINFREQ=250
MAXFREQ=805
FREQS="0:30,90 125:30,90 250:24,180 500:34,360 550:36,400 600:39,430 720:44,520 805:48,600 850:51,600 900:54,600 950:54,600 1000:60,600 1100:72,600 1150:72,600"
SMARTREFLEX_VDD1=1
SMARTREFLEX_VDD2=1
GOVERNOR=ondemand
IGNORE_NICE_LOAD=0
UP_THRESHOLD=95
SAMPLING_RATE=300000
POWERSAVE_BIAS=0
*Gre za nastavitve, ki so bile preizkušene na dveh N900. Telefon bo delal v frekvenčnem območju 250-805 MHz. Navita sta tako procesor kot grafični čip in pri max navitju (805:48,600) lahko predvajata 720p posnetke. Voltaža pri 805 MHz je ista kot pri 500 MHz za originalno jedro. 805 MHz zado.

8. Shranimo vnos v Leafpadu in ga zaprimo, gremo zopet v x-treminal, kjer naložimo ravno kreiran profil:
Koda:
kernel-config load 720p

Sedaj rabimo samo še preveriti ali predvajanje 720p videa deluje. Pojdite na ta link, naj vas ne prestraši bolgarska cirilica. V okvir vpišite številko, ki je vidite zapisano v zelenem polju nakar kliknite na zeleni gumb desno. Odprla se vam bo nova stran, kjer kliknite na napis 1280x720_test.avi, da si prenesete tesno datoteko. Ta je posneta v resoluciji 720p z N900. Če jo bo telefon predvajal tekoče, potem je to to. Mogoče se bo predvajanje na samem začetku malo zataknilo, preden frekvenca prileze na 805.

Snemanje v resoluciji 720p bo možno z aplikacijo za kamero, ko bodo pripravili potrebno posodobitev, ki bo kmalu na voljo.

Za konec pa še opozorilo, da vsak poseg v sistem lahko škoduje vašemu telefonu, zato ne prevzema odgovornosti v primeru okvare, ki bi nastala zaradi tega navodila. Vse kar počnete, namreč počnete izključno na lastno pest.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Vidim, da je sedaj tudi posodobljeno navodilo na TMO, prav tako so objavljene vse potrebne datoteke. Zgleda, da so razčistili, da z objavo niso kršene nobene licenčne pravic. Klik.

Prav tako vam ni potrebno ustvarjati posebnega profila za navijanje, ker ta že obstaja ob namestitvi jedra 49 (nisem vedel
bonk.gif
), izvršite samo naslednja ukaza:
Koda:
sudo gainroot
kernel-config load dsp
Procesor bo deloval v frekvenčnem razponu 250-805 MHz.

Če želite spremeniti frekvenco, npr. da bo v razponu 500-850, pa izvršite še ukaz:

Koda:
kernel-config limits 500 850

Pomembno:
Citat:
Not all 720p videos will be playable of course, n900 DSP is just not powerful enough for some profiles.

Poskusil sem predvajati 720p posnetek narejen z digitalnim fotoaparatom in telefon ga je predvajal z manjšimi zatikanji in sekanjem zvoka.

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
ksz.

Mislim, da sem bil eden prvih uporabnikov n900 (pač preko firme) ampak je očitno čas, da se n900 poslovi. Skratka fantastičen telefon, žal pa ga je malce povozil čas. No vidi se da je vozadju Nokia, katera je zopet potrdila mojo nastrojenost proti njimi. Uporabljal sem že na desetine telefonov, še nikoli pa se mi ni zgodilo, da bi izvlekel iz aparata komplet usb port, ko sem ga hotel odklopiti od polnjenja. Pred tem se mi je pa še ekran začel luščiti. Ja dobesedno luščiti. Tako da super telefon, za eno leto oz. bilo je nekoč, se prav spomnim vsa nova odkritja, ki so se dogajala z n900. Razvoj andorida ga je žal povozil. Sej je hud geek phone ampak pač performance je pa že daleč zadaj, pa če vam je to všeč ali ne. n900 je že v primerjavi z Galasxy S počasen k strela, kaj šele z 2? Ko ste jih ravno omenjali. Če si pa iber geek pa lahko šariš po obeh
smile-1.gif
:)
Tako da meni je samo še spomin, sedaj pa vsa olupljena, zguljena, brez "vtikača", ampak saj nekaj pa je dala čez
cheer.gif

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Ja za razliko od ostalih mobilnikov, ki so bolj za šminkiranje (malo poklikal po screenu, v glavnem pa ležijo na mizah po kavarnah
evil.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Zunaj je stabilna verzija CSSU-ja, namenjena je telefonom, ki imajo zadnjo uradno posodobitev in nimajo nameščen testni CSSU. Kdor že ima testni CSSU, pa bi želel iti na stabilnega, bo najprej moral flešati telefon z uradnim FW.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Če si te dni nameščal, potem imaš testni. Saj to lahko vidiš po katalogih (community-testing), ki jih imaš v HAM-u. Sam imam tudi testing. Testing se bo pogosteje posodabljal, kar je logično. Poleg namestitve CSSU priporočam tudi namestitev jedra 49 in paketov za 720p resoluciju. Nazadnje sem telefon resetiral pred 4 dnevi, ko sem si namestil in preizkusil novo jedro za NITDroid, in telefon dela brez težav.

Eno stvar sem opazil, še pred nameščanjem jedra 49, in sicer, da mi brskalnik precej dolgo nalaga spletno stran dnevnik.si, med nalaganjem pa ni šans, da bi lahko uporabljal strani, ki so odprte v drugih oknih. Pogosto se dogaja, da vmes dobim opozorilo, da okno (stran) zaradi neodzivnosti zaprem. Ko pa se stran dnevnik.si naloži do konca, pa zopet vse deluje normalno. NekdoK in jamiekarai prosil bi vaju, da preverita, če se vama pojavlja podoben problem z dnevnikov stranjo, kadar imata odprte še druge spletne strani poleg. Če teh težav nimata, bi prosil za vajine nastavitve brskalnika (Settings -> Memory cache size, Enable JavaScript in Allow JavaScript pausing).

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Torej preko mojega domačega omrežja je rezultat naslednji:

imam odprto posebej BBC stran, RTVS stran in ko odprem stran Dnevnika (najprej odprem prazno stran, vpišem spletni naslov) se mi ta naloži povsem normalno, vmes pa lahko klikam tudi po drugih oknih.

Se mi je pa zataknil brskalnik, ko sem šel nato na nastavitve he he ... po zrušenju, sem lahko zopet šel normalno v nastavitve.

Vendar se mi je pa tudi prej kdaj, sicer zelo redko, dogajalo, da se je brskalnik zablokiral in sem ga moral prisilno zapreti (na različnih FW-jih in CSSU-jih).

Nastavitve brskalnika, ki jih sam nikoli nisem spreminjal (lahko da jih je kakšna naložena aplikacija) pa so:
Memory cache size 5MB
Enable JavaScript kljukica
Allow JavaScript pausing after 30 seconds

Sicer pa imam nameščeno CSSU verzijo 21.2011.38-1maemo1.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Imam enako, kljub temu mi nalaganje dnevnikove strani povsem paralizira brskalnik in dobijam sporočila o neodzivnosti. Si si nameščal kakšne dodatne dodatke (add-ons) ali kaj spreminjal nastavitve brskalnika z about:config? Sam nimam ničesar dodanega, niti spremenjenega.
rolleyes-1.gif

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Ne, sam nisem ničesar spreminjal, dopuščam možnost, da je kakšna nameščena aplikacija kaj spreminjala ... razen morda oz. nekaj se spomnim, da sem dodajal neko aplikacijo, ki se pretvarja, da je nameščena višja različica Flasha od sicer nameščene (domnevam, da je to Tweak Flash plugin).

Nameščeni pa so naslednji add-oni:
-Atlas Plugin
-Default plug-in
-Mediaplayer media plug-in
-Nokia MessageBus Plugin
-Shockwave Flash

v Extensions pa je le Single sign on for Ovi by Nokia

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Imam enako, razen pod extensions imam še Meamo GeoLocation 1.1.5. Ker me ta misterija res matra, sem šel pobrisati zasebne podatke (clear private data) in ni bilo nobene razlike. Sedaj sem še izklopil Flash dodatek in kot kaže težave ni več. Saj to sem sumil že na začetku. Katero cifro fleša imaš nastavljene v Tweak Flashu?

No, pa še nekaj me zanima, ali lahko predvajaš video prispevke na 24ur? Jaz imam samo prazno polje, tam kjer bi moral biti video - npr. ta pripevek.

Nazadnje urejeno:

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
Current version reported: LNX 9,0,277,0
Change to: Android, 10.1.61 (FroYo)

24ur je sicer stran ki jo praktično nikoli ne odprem, tako da šele sedaj vidim, da mi ta video prispevek (kot verjetno tudi ostali tam) ne deluje; tudi jaz vidim le sivo polje.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ima enako, torej verzijo 9,0,277. Na 24ur je video svojčas delal, potem pa so nekaj spremenili. Če onemogočiš fleš v dodatkih, tistega polja ni, imaš pa obvestilo, da rabiš fleš 9.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
748
113
EU
... saj še malo pa se flash poslavlja; me pa zanima, kako bo s podporo HTML5?

HTML5 Test

Recimo moj FF brskalnik na prenosniku doseže 314 (+9 bonus) od 450 točk
microB na N900 pa 161 (+1 bonus) točk
FF na N900 288 (+9 bonus) točk
Opera Mobile na N900 244 (0 bonus) točk

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Naredil sem še radikalnejšo potezo, pa se nalaganje dnevnikove strani ni izboljšalo. Izbrisal sem profil brskalnika (vse datoteke in mape v /user/home/.mozilla/microb/), resetiral telefon in ponovno zagnal brskalnik. Očitno tudi spucan brskalnik ne prebavlja dnevnikove strani, če je fleš omogočen.