Menite, da znate z zagonskimi kabli zagnati motor

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
haha, šwedski trajekt ja ;D Saab 9-3 1.9 disalica, notr je aku 77ah 780A

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
enih 3600mm2..pazi se ciganov, če boš imel tak kabel
evil.gif

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.466
1.924
113
Ja, le glejte da ne pozabite ugasnit klime oz. gretja, ker se vam bo sicer akumulator izpraznil. Ne vem kaj bi brez siola.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
ma dejansko razni mojstri imajo vse priklopljeno, potem dajo kable zravn pa najprej luči fino zasvetijo nazaj potem obrne ključ in začne radio špilat, ventilator na polno delat....
smo v svetu vsevednih bedakov

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik quagga pravi:
Če najprej povežeš negativni pol in potem še pozitivnega ti iskra, ko vzpostaviš stik lahko vžge vodik v akumulatorju. Zato se najprej poveže pozitivni pol in nato šele negativnega (negativnega itak priklopiš nekam na blok in ne na priključek akumulatorja).
V veliki večini primerov se ne zgodi nič kakorkoli že povežeš avte.

I'm no expert, but... Mislim, da je bolj to, da če daš prvo pozitivni pol, se z njim lahko dotakneš katerega koli avta in ne bo light showa. Če daš najprej negativnega, pa nato pri pozitivnem moraš presneto pazit, da se ne dotakneš biločesa, razen + pola.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
@crash: Če bi si sam hotu nardit kable za dizla z cca 800A zagonske moči - kak premer kabla bi rabu da bi blo to-to?

Jaz sem si naredil 5m dolge kable iz rumenozelene žice za ozemljitev 25mm2, še vsak avto je s temi direktno vžgal brez problema. Kupljeni so pa 6mm2 če imaš srečo pa celo 10mm2...
bonk.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:

Res da imam dizla, ampak je mali. Clio. Pa sem vsaj petkrat že sodelavcu vžigal bumfo 2.5, brez da bi prižigal svoj avto. (in to z nekimi nikakvimi domanarejenimi 6mm2 kablom, don't ask...). Pa moj ni nič pojamral, nikoli. Je pa res, da ne smeš kar pustit kablov na praznem akumulatorju, ker boš svojega spraznil. Pač priklopiš, obrneš, odklopiš in gasa. Kaj boš zdej študiral in pametoval, al bi al nebi, pa laufal avto pa ne vem kaj še vse
sprasujem se.gif

Torej je sodelavec vedno slučajno parkiral poleg tvojega,ko se mu je izpraznil akumulator?
grims-1.gif

Ali si svojega vžgal,ga zapeljal tja,in ga namenoma ugasnil?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Jst mam pa že enih deset let kupljene in ni bilo nikoli problemov pri vžiganju avtov od 1.6 bencinca, do 3.0 dizla ter vseh vmes.
zmaga.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.975
3.631
113
Pred desetimi leti še niso Kitajci naredili glavnino kablov, ki se prodajajo pri nas. Sicer pa je vsak mm2 dobrodošel. Sam imam 35mm2 in ni stroja, ki s tem ne bo vžgal.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
haha, šwedski trajekt ja ;D Saab 9-3 1.9 disalica, notr je aku 77ah 780A

Svedski trajekt kuri akumulatorje kot nor (vsaj 9-5 z 1.9 dizlom). Noben mi ni zdrzal vec kot 3 leta (varta silver dinamic). Sem ga pa ponavadi vzigal s polotom 1.2 in z baubau kabli.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
V avtu že kakšnih pet let vozim ene "fajn" NOVE kable, na katerih piše 600A, pa izgledajo tudi debeli. In danes mi prvič kangoo ni vžgal (pač mesec dni stanja in pozabljena lučka v tovornem delu). No na te FAJN nove kable ga nisem uspel vžgati. Je samo zajamral in konec. Sem si sposodil še sosedove (isti drek) in vzporedno priklopil dvojne. V tem primeru seveda takoj brez težav zagnal drugi avto.

Vidim, da gredo ti originalni po hitrem postopku v kanto in moram narediti ene spodobne za v prtljažnik, da si bom sploh lahko kaj z njimi pomagal.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Enkrat mi je fotr šenkal ene baubau kable (isto pisalo gor 600A). Čez nekaj časa me sosed prosi, če mu "dam malo elektrike". Jaz dizel, on 1.4 bencinar. Ni vžgal, da ga hebeš, niti ko sem pustil moj avto, da je tekel 10 minut in polnil sosedov aku. No, ko sem prijel kabel in je bil močno vroč, mi je bilo jasno. Sem na licu mesta prerezal kabel in naj me vrag, če je bilo več kot 1,5mm2 bakra. Sem šel še isti dan v štacuno po ozemljitveno žico 25mm2 in si naredil kable kot je treba.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
kzs
Tok enih neumestnih da glava boli. Eden bi preveril če sta akumulatorja enake voltaže. Lahko, samo je 99,9999% da sta oba 12V.
Vseeno je kaj prej priklapljaš, maso ali pa 12V. Vseen [cenzura] je, še vedno je med sponakmi enaka potencialna razlika (dobrih 12V) in enak tok potegne ne glede na vrstni red priklapljanja - kdor je tako štorast, da s kabli šmelca po okolici akumlatorja in po karoseriji - don't try this at home.
"Ozemljil ne bo ša pa popolnomka nič, ker avto ni ozemljen in ne govorimo o štromu iz elektrarne in (če nimaš ravno tiste pičkarije za razelektritev pod avtom) - avto stoji na pnevmatikah.
[cenzura], če rabite za tak poseg brat Žurnal, prosim za božjo voljo ne dajat avtonasvetov.
467716-post_slo.gif