Menite, da znate z zagonskimi kabli zagnati motor

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
Jaz sem z oplom vectro vžigal viličarja. Ne vem sicer kater podatek ni štimal, ampak rešil sem tako da sem topeče/goreče kable vrgel dol. Oba avta sta preživela, viličarja pa je potem vžgal sosed s kamionom.
bonk.gif

V tej temi prvič slišim da bi delujoč avto ugašal ko natikaš kable.
bonk.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Jaz sem z oplom vectro vžigal viličarja. Ne vem sicer kater podatek ni štimal, ampak rešil sem tako da sem topeče/goreče kable vrgel dol. Oba avta sta preživela, viličarja pa je potem vžgal sosed s kamionom.
bonk.gif

V tej temi prvič slišim da bi delujoč avto ugašal ko natikaš kable.
bonk.gif

Preprosto,imel si kable s premajhnim presekom,zato ti jih je stopilo.(lahko da sta bila tudi akumulatorja različne nazivne napetosti) Isto bi se ti zgodilo,če bi npr.s 3.0 dizlom vžigal drugega 3.0 dizla s praznim akumulatorjem in najcenejšimi kabli iz Petrola,v 15 sekundah bi ti stopilo kable.
To,da bi se ugašal delujoč avto,je pa itak bedarija...itak ga moraš pripeljati do nedelujočega avtomobila,ni logike da bi ga pred vžiganjem ugašal,še celo dobro je da dodaš malo gasa med postopkom vžiganja praznega vozila,še posebej če z bencinarjem vžigaš nedelujočega dizla

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ni pa članek nikjer omenil...če se ti slučajno zgodi doma raje priklopiš polnilec, počakaš pet minut, kresneš in greš. Sicer je fino če počakaš 10 minut a crkne itak pred šihtom.
Tako sem jaz naredil na ženinem. Nafilal sem ga nato ko je prišla s šihta.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
24V je bil najbrž viličar... če je bil kak star litostrojčan zato ga je potem vžgal kamion...
Jaz sem s kamijonom vžgal kombinirko jcb v prepričanju da ima 24v štrom😯, vžgala je pa brez pomisleka da nebi😃

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Še vedno nisem dobil odgovor, a lahko zaganjanje s kabli poškoduje elektronik v avtomobilu.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Še vedno nisem dobil odgovor, a lahko zaganjanje s kabli poškoduje elektronik v avtomobilu.
Da.
Torej lahko poškoduje? A je mogoče to preprečiti?
Lahko napišeš malo več.

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.364
5.652
113
Veš da ne bo....bo raje špilal malega boga...pa čeprav lipovega
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
seba81 sej jst tud včasih kakšen 12v štartr kr na 24 prklopim da zavrti malo hitreje (če je jheba...) ni pa to zdravo;) kombinirke imajo 12V...

res me zanima katera elektronika se lahko poškoduje in zakaj

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Crashandburn ima nekam veliko časa po forumih brskati in pisati glede na to, da je avtomehanik, štromar, tuning mojster, klima mojster in še kaj. Tisti kateremu hodim jaz vem, da ga nima in ima vrsto za najmanj štirinajst dni vnaprej pa je samo mehanik, štromarja in ostale zadeve moram peljati k drugim, ki spet ne visijo po forumu ampak v delavnici. Toliko o neumnih postih in potem sprenevedanju kaj je neumno. To napiše človek, ki hoče izpasti taglaven na vasi.

Me zanima, če je oglaševanje plačano.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Tudi jaz sem si v sili razmer pomagal s kamijonom, je pa bila že na kable priklopljena pa samo 24v štrom na razpolago, snega na polno padal, posipalc pa prazen.
Problem je pomoje z raznimi računalniki po vozilu-stroju zaradi nihanja elektrike?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Da.
Torej lahko poškoduje? A je mogoče to preprečiti?
Lahko napišeš malo več.

@boc, @alkoholik: Lahko pride do poškodb. Glavni problem ponavadi predstavljajo kabli za vžiganje, kupljeni na raznih bencinskih črpalkah in supermarketih, pri katerih večino kabla predstavlja izolacija namesto baker. Tovrstne zadeve so samo za v kanto, ker so neuporabne in lahko povzročijo več škode kot koristi, še posebej pri novejših vozilih. Zaradi njih prihaja do velikih nihanj napetosti med vžiganjem, kar slabo deluje na elektroniko, še posebej na tisto, ki je slabo načrtovana. Zelo pomembno je torej, da imaš kvalitetne vžigalne kable ... sam jih na polici še nisem videl, kar pomeni, da si jih moraš narediti sam. Kupiš žico usteznega preseka in primerne klešče, pa bo zadeva svetlobna leta proti komercialno dobavljivemu šrotu. Aja, pa še iz prakse ... recimo zelo občutljiva so PSA vozila z BSI enoto Valeo (P307 prvi letniki npr.), potem airbag računalniki pri Volvu in podobno.
smile-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
@crash: Če bi si sam hotu nardit kable za dizla z cca 800A zagonske moči - kak premer kabla bi rabu da bi blo to-to?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.364
5.652
113
Mas formulo zavpresek kabla...mas jo celo v strojniskem prirocniku
wink-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
@crash: Če bi si sam hotu nardit kable za dizla z cca 800A zagonske moči - kak premer kabla bi rabu da bi blo to-to?
Kaj maš to - trajekt?
aplauz.gif

Meni se sicer nikoli ni zdelo pretirano relevantno, v kakem stanju bo donorjev avto... ker valda mora akumulator preživet vsaj dve verglanji na polnitev, ne vem za kaj jih ne bi vsaj pet, deset
rolleyes-1.gif

Res da imam dizla, ampak je mali. Clio. Pa sem vsaj petkrat že sodelavcu vžigal bumfo 2.5, brez da bi prižigal svoj avto. (in to z nekimi nikakvimi domanarejenimi 6mm2 kablom, don't ask...). Pa moj ni nič pojamral, nikoli. Je pa res, da ne smeš kar pustit kablov na praznem akumulatorju, ker boš svojega spraznil. Pač priklopiš, obrneš, odklopiš in gasa. Kaj boš zdej študiral in pametoval, al bi al nebi, pa laufal avto pa ne vem kaj še vse
sprasujem se.gif