magnetna resonanca (MR)

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
končno je "pregled" mimo in spet sm poslan na nov pregled. tokrat k ortopedu. mogoče mi bodo dal nov hrustanc v koleno
17758-icon_confused.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
no zgodba se nadaljuje. dons sm dubu pismo iz KC da sm naročen pri ortopedu dne !!!!!!!!!!!!! 27.11.2008 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
shocked-1.gif

jz sm mislu da me bo na rit vrgl
bonk.gif

marš v PM pa tako zdravstvo
bonk.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Če bi bilo zdravstvo zasebno, tudi.

Menda ne misliš s tem da bi se vse tudi plačevalo, ker potem bi bila v državi dost ene dva zdravnike ker ostali si jih ne bi mogli privoščit.

Sploh ne! Zasebno zdravstvo ne pomeni, da se vse plačuje (sicer pa, ali je sedaj, ko je zdravstvo javno kaj drugače?)

Zasebno zdravstvo pomeni, da so izvajalci zdravstvenih storitev zasebniki, ne pa neučinkovite javne institucije. Če bi bil UKC podjetje na prostem trgu, bi propadel v 3 mesecih, da se razumemo.
Se pravi, izvajalci so zasebniki, ti pa imajo pogodbo z zavarovalnico - ZZZS
Mi namreč ne plačujemo lep delež od 22,1% (in delodajalec 16,3% - ki jih moraš ravno tako zaslužiti ti) svoje bruto plače neposredno zdravstvenim domovom in bolnišnicam, ampak ZZZS-u. ZZZS na podlagi zbranega denarja in cene storitev(!) določi število posameznih posegov. Ker ima pri nas prevladujoč (praktično monopolen) položaj neučinkovito javno zdravstvo, so cene teh storitev ustrezno visoke - posameznih posegov je tako manj, čakalne vrste pa daljše.
Če bi bile zdravstvene storitve prepuščene trgu, bi bilo čakalnih dob manj!

Seveda pri nas vsak poskus razbijanja monopolov na tem področju pričakajo floskule o amerikanizaciji (kar je popolnoma narobe, ker so tah zdravstvene storitve vrhunske, dosegljive niso vsem zaradi neobveznega zdravstvenega zavarovanja), pa seveda kako bodo revni še revnejši in, bog ne daj, da bodo nekateri celo zaslužili.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ksz...

malo updatam čakalne dobe in cene, ker sem se ravno včeraj zanimal za MRI.

Celje čakalna 6mesecev; kot samoplačnik 250-350eur in čakaš 7-14dni,
Izola čakalna 5 mesecev; kot samoplačnik 350 eur,
Medilab čakalna 6mesecev, kot samoplačnik od 400eur naprej in čakaš 1 mesec,
MDT Maribor čakalna 10 mesecev, kot samoplačnik 400eur,
Terme Maribor čakalna 8 mesecev, kot samoplačnik 280eur,
Ptuj čakalna 3 mesece, pozabil prašat koliko stane kot samoplačnik - bom v ponedeljek updatal.
Šempeter NovaGorica čakalna 3 mesece, nimajo samoplačniške,
Valdoltra čakalna 4 mesece, nimajo samoplačniške.

V ponedeljek se še pozanimam za DIJAGNOSTIKA 2000 v Zagrebu, pa bom editiral tale post ko kaj izvem.

Mogoče kdo ve za kakšno krajšo čakalno dobo in še kakšno samoplačniško možnost?
Ali mogoče tudi kdo ve če imajo v Beljaku in Celovcu tudi kak tak diagnostični center, da bi poklical?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ksz...

malo updatam čakalne dobe in cene, ker sem se ravno včeraj zanimal za MRI.

Celje čakalna 6mesecev; kot samoplačnik 250-350eur in čakaš 7-14dni,
Izola čakalna 5 mesecev; kot samoplačnik 350 eur,
Medilab čakalna 6mesecev, kot samoplačnik od 400eur naprej in čakaš 1 mesec,
MDT Maribor čakalna 10 mesecev, kot samoplačnik 400eur,
Terme Maribor čakalna 8 mesecev, kot samoplačnik 280eur,
Ptuj čakalna 3 mesece, pozabil prašat koliko stane kot samoplačnik - bom v ponedeljek updatal.
Šempeter NovaGorica čakalna 3 mesece, nimajo samoplačniške,
Valdoltra čakalna 4 mesece, nimajo samoplačniške.

V ponedeljek se še pozanimam za DIJAGNOSTIKA 2000 v Zagrebu, pa bom editiral tale post ko kaj izvem.

Mogoče kdo ve za kakšno krajšo čakalno dobo in še kakšno samoplačniško možnost?
Ali mogoče tudi kdo ve če imajo v Beljaku in Celovcu tudi kak tak diagnostični center, da bi poklical?

Ko sem iskal (samoplačniški) MRI za sina, je bil najhitrejši v Termah Maribor (manj kot en teden), Gradec podobno za isto ceno, v Celovcu samoplačniško (!) 3 mesece

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Problem je že bil resen, ampak brez vez je bila čakalna doba 9 mesecev. Tako da se je (žal) moralo nekako pospešit tole...

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
po 3 mesecih sem prišel na vrsto v valdoltri....in izvid je sledeč....list A4 strokovnih izrazov, vse lepo in prav...potem pa...
anteriorni križni ligament je na tibialni strani nekoliko tanjši in je hiperintenziven, kar kaže na delno poškodbo ligamenta.

me zanima po ''domače'' kaj to pomeni, dokler ne obiščem doktorja da mi razloži.....so dopusti pač....

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
anteriorni križni ligament je na tibialni strani nekoliko tanjši in je hiperintenziven, kar kaže na delno poškodbo ligamenta.

anterior je spredaj (posterior bi bilo zadaj)
križni ligametn veš kaj je...
Tibia je kost pod kolenom, tista ko nafuka pri fuzbalu, ponavadi ji pravimo tudi piščal ali frulca. Tam spodaj ob njej je od kolena do gležnja še ena kost ki se ji reče fibula oziroma mečnica.
na tej sliki se lepo vidi: http://homepage.mac.com/myers/misc/bonefiles/tibia.gif
To sta obe obe nogi od spredaj.
Tibialna stran je torej medialna oziroma notranja.
Torej križni ligament je sestavljen iz dveh ligamentov. Ti maš pač enega tanšega kar pač ni uredu. Če si križne vezi potrgaš jasno ni preveč fajn. Križne vezi držijo namreč koleno skupaj. Kakšna je fuknkcija križnih vezi si najlažje prestavljaš ko preverijo če so križne vezi še cele. To naredi zdravnik tako da ko sediš in imaš koleno pokrčeno pod 90 stopinj, prime za golen pod kolenom in poskusi vleči naprej in nazaj. Če je to možno, so verjetno potrgane križne vezi temu pa pravijo predalčni fenomen. Ker je zelo podobno kot bi potegnil predal iz omare.

Na tvojem mestu bi jaz naslednjih par mesecev delal nekaj krepilnih vaj za stabilizatorje v kolenu tako bi nekoliko razbremenil križne vezi in ji na ta način ponudil priložnost da se zaceli.
Ampak to je brezveze da se s tem obremenjuješ.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
ja no nekako si probam predstavljat kako to zgleda....sem neke slike na netu gledal....
kaj to se bo samo zacelilo??....kaj pomeni hiperintenziven??