Ločevanje otrok v vrtcih

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.904
115
63
štajerska
čisto je odbluzil
crazy1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
1. rabiš cifro od prjatla, kličeš na 1188
2. rad bi v trgovini vprašal za nasvet
3. pri zdravniku bi rad pvoedal, da te peče u riti in da te žge v želodcu
4. na banki bi rad naredil depozit in se pogajal o obrestni emri, hkrati pa bi vzel stanovanjski kredit po nominalni obrestni meri in te zanima ali obresti računajo acipativno in ali uporabljajo koledar/koeldat, ter ali uporabljajo linernao metodo
5. policaju bi rad dopovedal, da si vozil sicer nad omejitvijo, ampak v okvirih tolernac, ker imaš nove gume, je pa to očitno zneslo preveč. in da tvoj reno vedno kaže preveč, ter da ti ura v renoju vsak dan prehiteva za minutio več.
6. zagledaš lušno slovenko in bi ji rad povedal, da je sladko kot ormoški cuker, še bolje, kot kostanjev med izpod kamniških vršacev
7. rad bi napisal cv, da te vzamejo za varilca in bir ad povedal, da si v titostroju varil polže za sekundarne prenose turbinske moči na primarni generator dvojnega navitja
8 v avtocomercu bi kupil novega mercedesa pa bir ad da ima električne legen zice in zračno vzemtenje zadnjega dela, da ko gres k domačim, d aga lahko an slabih cestah dvigneš, da ti ne bo vsaka udarna jama uničila podvozja

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
1. rabiš cifro od prjatla, kličeš na 1188
2. rad bi v trgovini vprašal za nasvet
3. pri zdravniku bi rad pvoedal, da te peče u riti in da te žge v želodcu
4. na banki bi rad naredil depozit in se pogajal o obrestni emri, hkrati pa bi vzel stanovanjski kredit po nominalni obrestni meri in te zanima ali obresti računajo acipativno in ali uporabljajo koledar/koeldat, ter ali uporabljajo linernao metodo
5. policaju bi rad dopovedal, da si vozil sicer nad omejitvijo, ampak v okvirih tolernac, ker imaš nove gume, je pa to očitno zneslo preveč. in da tvoj reno vedno kaže preveč, ter da ti ura v renoju vsak dan prehiteva za minutio več.
6. zagledaš lušno slovenko in bi ji rad povedal, da je sladko kot ormoški cuker, še bolje, kot kostanjev med izpod kamniških vršacev
7. rad bi napisal cv, da te vzamejo za varilca in bir ad povedal, da si v titostroju varil polže za sekundarne prenose turbinske moči na primarni generator dvojnega navitja
8 v avtocomercu bi kupil novega mercedesa pa bir ad da ima električne legen zice in zračno vzemtenje zadnjega dela, da ko gres k domačim, d aga lahko an slabih cestah dvigneš, da ti ne bo vsaka udarna jama uničila podvozja

priden.gif

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
ceh bo razumel slovaka
avstrijec bo razumel nemca
slovenec bo razumel bosanca

gre za sorodne jezike
tudi ce bi ga baustelac govoril v svojem jeziku in ne v polomljeni slovenscini bi ga vsi zgoraj nasteti razumeli

medtem ko italijani, spanci in perujci z nami nimajo toliko skupnega kot bivsi sosedje. Sploh ne vem kaj se ti bunis, ce si tud ti cefur. pa brez zamere
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
aha..ti si tudi en izmed nadnacije..zarad takih mamo mnogi probleme..bidala na budalu, a najebe pošten

izi piše tole
Mi lahko kdo pove za kaksno situacijo pri kateri ima povprecni prebivalec te drzave tezave pri sporazumevanju (samo) zaradi jezika?
Pri uporabi avtobusa? Pri narocanju prehrane? V banki? Posti? Bolnisnici? Soli?

ni napisal povprečen bosanc v situaciji z janezom, ki je sluzil vojsko v doboju.

zato smo anjprej obdelali področje tujec. če imaš pripombe, javi

zdej pa lahko še tega bosanca v sloveniji
če nabaše na mene, mu pomagam
če nabaše na aptriota..mu bo pomagal
če nabaše na mojga soseda, k čez kolpo ni bil nikol, posluša aerosmithe, gleda vh1..ga bo gledal ko tele . slovenci niso rojeni z znanjem, ali vsaj napol znanjem balkanščine. da boš to razumel, predlagam da generacijo 82+, ki se ne druzi s cefurji, odpeljes na basarsijo. lahko jim dajes filiđane in tepsije..pa se jim snaje ne kaj govoris.

in pozab se enkrat podobnost med balkanskimi jeziki. slovenc se v tej drzavi ne more znajdt na več kot osnovnem nivoju, pa čeprav zna slovensko..ne pa tujec. ena usrana vejica te zajebe.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Thesmos pravi:
ceh bo razumel slovaka
avstrijec bo razumel nemca
slovenec bo razumel bosanca

gre za sorodne jezike
tudi ce bi ga baustelac govoril v svojem jeziku in ne v polomljeni slovenscini bi ga vsi zgoraj nasteti razumeli

medtem ko italijani, spanci in perujci z nami nimajo toliko skupnega kot bivsi sosedje. Sploh ne vem kaj se ti bunis, ce si tud ti cefur. pa brez zamere
smile-1.gif

aja, daj mi povej kateri sorodni jezik govorijo v avstriji in nemčiji?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tole o čefurju sem pa spregledal.

a ne morem bit čefur in dat prav janezom? je to ulitmativni greh? je prepovedano biti odprtih oči in videt, da so janezi hlapčevski, ampak čefurji pa idiotski?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
tole o čefurju sem pa spregledal.

a ne morem bit čefur in dat prav janezom? je to ulitmativni greh? je prepovedano biti odprtih oči in videt, da so janezi hlapčevski, ampak čefurji pa idiotski?

greh ni, neumnost pa je

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Avstrijska nemščina je tako kot švicarska visoka nemščina simptom pluricentričnega jezika. To je lingvistični izraz za jezik z množico variant na širokem geografskem področju, ki presega narodne meje, kar velja na primer tudi za srbski oz. hrvaški oz. bosanski jezik. Mnenja lingvistov se povsod krešejo ravno najbolj na tem področju in vprašanje, ali gre pri avstrijskem jeziku zgolj za nemško narečje ali za že samostojen jezik, ne bo nikoli v celoti rešeno. Zato ostaja izraz avstrijska nemščina še naprej sporen, čeprav ga uporablja seveda večina avstrijskih jezikoslovcev. Tudi sedanja splošna germanistična stroka že vsesplošno priznava obstoj samostojne narodne različice avstrijske nemščine.

btw tole je copy/paste tko da ne bi vec o tem...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Nisi me razumel....

Zakaj se Albanc lahko nauči slovensko ( ker ga drugače noben ne bi razumel)

Zakaj se pa enmu Srbu, Bosancu ne da? ( Mogoče je pa preponosn...al mu dela pa bukva probleme)

Kaj te briga zakaj se X, Y ali Z nekaj noce nauciti. Njegov problem, on bo zaradi tega trpel ali pa tudi ne. Zakaj bi to sploh bilo potrebno za nekoga ,ki prezivi 90% dneva ob peci (ce ze uporabljamo sterotipe)? Sicer je ce gledas celo Slovenijo ima zagotovo vec Slovencev probleme pri slovenscini kot je vseh Albancev v Sloveniji (cca 6000 v 2mio drzavi). Preden se zacne masovno izobrazevati Albance bi bilo dobro pomesti pred svojim pragom.
priden.gif

6000? raje pomnoži z 2

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Neumna tema, polna stereotipov. Kako tipično za tole našo državico, da se ukvarjamo z drugimi in kako oni živijo, da se počutimo več vredne od drugih, da se nas tičejo neumstne situcije iz tujih življenj. Dejte mal uživat v svojem življenju pa pustite druge ljudi pri miru oz. jih sodite po njihovih dejanjih, ne po jeziku, ki ga govorijo.
Tud moj fotr ne govori perfektne slovenščine, ampak mešanico slovenskega in bosanskega jezika pa mu popolnoma nič ne manjka, svoje delo obvlada, zna se zmenit v katerikoli situaciji, predvsem je pa človek na mestu in v življenju ga nisem slišala rečt karkoli čez Slovence, Srbe, Hrvate, Albance ali kogarkoli kaj šele, da bi se ukvarjal s tem kako nekdo govori. Meni je glavno to, da so me starši naučil vrednot in biti človek, slovenščine sem se itak naučila iz okolja, v vrtcu, v šoli, ipd.
Jezik je sredstvo sporazumevanja in dokler se je nekdo sposoben sporazumeti in normalni živeti s svojo polomljeno slovenščino, se najbrž ne bo spraševal ali sem to pravilno povedal ampak ali sem dosegel kar sem hotel.

lp

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Nisi me razumel....

Zakaj se Albanc lahko nauči slovensko ( ker ga drugače noben ne bi razumel)

Zakaj se pa enmu Srbu, Bosancu ne da? ( Mogoče je pa preponosn...al mu dela pa bukva probleme)

Kaj te briga zakaj se X, Y ali Z nekaj noce nauciti. Njegov problem, on bo zaradi tega trpel ali pa tudi ne. Zakaj bi to sploh bilo potrebno za nekoga ,ki prezivi 90% dneva ob peci (ce ze uporabljamo sterotipe)? Sicer je ce gledas celo Slovenijo ima zagotovo vec Slovencev probleme pri slovenscini kot je vseh Albancev v Sloveniji (cca 6000 v 2mio drzavi). Preden se zacne masovno izobrazevati Albance bi bilo dobro pomesti pred svojim pragom.
priden.gif

6000? raje pomnoži z 2

6000 je uraden podatek ampak ce si nastel 12.000 pa tudi ok,

12.000 ljudi v 2.000.000 drzavi..... ogromna k. razlika

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.547
5.675
113
Pa saj ravno to počnemo kar predlagaš.......sodimo jih po dejanjih
smile-1.gif

Hm naučila si se jezika v okolju.......a v kakšnem okolju je pol tvoj čale se naučio ga?
tongue-1.gif

Pa da mi ne boš zdaj da ne hočem bit prijazan
hysterical-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.499
7.681
113
s stereotipi samimi ni nic narobe. So namrec osnova po kateri se ravnamo v zivljenju. En klasicen stereotip je, da ce nekoga vidis ponoci okoli hise gre verjetno za vlomilca. sicer morda ne gre, ampak tega ne bos sla vsakic znova ugotavljat.

Problem nastane ko se zaradi stereotipov zacne ljudi diskriminirat. Zdej to da se tvoj oce ni popolnoma naucil slovensko je odraz tega kok se mu je zdelo smiselno naucit... Verjetno se mu ni zdelo tok glede na polovicno znanje ki ga omenjas.

In kot si napisala, to je njegov problem ce se mu kdaj ne bo uspelo zmenit. Samo bedni pa je, da ce bo enkrat nekje naletel na uradnika ki bo govoril popolnoma slovensko in ne bo razumel kakih tujih besed vmes, bo vsa okolica postrani gledala uradnika, ces saj se lahko potrudis in ga razumes. Ampak to je popolnoma ista situacija kot pri ljudeh v soli/ na faksu, ko se mu pac ne zdi vredno dobro naucit snovi, pol so pa vsi sosolci grdi ker mu niso pomagali ko je bil vprasan. Al pa v sluzbi ko mu sodelavec ne pove kako se nekaj naredi, ker mu je dosadilo da skoz pomaga temu cloveku ker unemu pac ne zdi vredno naucit.

To da je ta clovek dober po srcu nima s tem popolnoma nic.