Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če smo čisto natančni je vrečka kvasa za 13l piva pri gostoti 1.045 pri probrewer pitching rate! To naj bi bilo idealno.
Za idealno dozo za 50l bi rabil 2.2l štarter (220g DME), kar v tvojo opremo ne moreš stlačit.
Če si do sedaj dajal eno vrečko na 23l si imel 57% potrebne količine za "idealno" dozo. Tako da če narediš 1.5l štarter boš imel na koncu 78% idealne doze, kar je ok če ti je do sedaj delovala saj imaš kvasa celo več kot ga daješ ponavadi.
Skratka za tako nizko gostoto lahko narediš 1.5l štarter z eno vrečko kvasa in je to to.
Bi pa tukaj izkoristil to debato za vprašanje, ki se mi vedno poraja in nikjer ne najdem zanesljivega odgvora...
Koliko kvasa je realno potrebno? Vemo da dejansko je bolje dati več kot manj, Vem pa tudi da smo v svojih začetkih brez problemov delali 23L normalnega piva z eno vrečko (res da takrat nismo še prepoznali napak). Hudič je, ker ne najdem ustrzne literature, ki bi mi lahko jasno potrdila koliko kvasa potrebujem za zdravo fermentacijo. Sam sem ugotovil da za angleška piva dajem manj kvasa, ker se tako naredi malo več diacetila, ki klasična angleška piva lepo harmonizira...Tudi sama literatura si ni enotna, nekateri navajajo večje število živih kvasovk kot ostali (govorimo za suhi kvas). Citiram: Mr.Malty says that dry yeast contains 20 billion cells per gram. Unfortunately we could not find a reference to a study that supports that number.
From the manufacturers:
Fermentis: > 6B cells/gram for US-05 and S-04.
Danstar: > 5B cells/gram for Nottingham yeast.
These numbers sound conservative and do not match with the study referenced above. According to our pitching calculator, with dry yeast, using the mfg's number of 6B cells/g, to hit a pitch rate of 0.75 (M cells / ml / ° P) for a 5 gallon batch @1.050 would require 3x 11g packs!
Tudi kalkulatorji navajajo različne podatke.. vendar kaj je optimalno?