Imam problem. Namreč močno sem se uštel pri učinkovitosti. Ko sem delal recept sem upošteval 75% učinkovitost ( moja učinkovitost), dobil sem pa 92%. Ja vem malo je visoka pa kljub temu je taka, ker sem kombiniral BIAB z spiranjem drozge (celo jebo sem imel, ker sem pozabil dat vrečo v lonec, potem pa pretakat pa prelivat, pa sem še spiranje drozge mimogrede naredil, mah da ne bom dolgovezil je bla cela veselica...)
Problem je da sem v pivino stresel premalo kvasa , ker sem imel samo en zavitek na rezervi!!
Pivo 22l ima OG 1.053, in predviden FG 1.007 , računam da bi ABV moral biti nekje okoli 6%. Drozgal sem na 65-63°C. Naredil mash out in potem spiral.
Za to količino in tak OG bi moral dati 220M celic kvasa, dodal pa 1x manj. Skoraj 100% bo po končani fermentaciji ostal visok FG. No ja bomo videli, ker tega kvasa ne poznam. Kvas ki sem ga uporabil je Safbrew BE 256 11,5g. računal sem 10M celic/g suhega kvasa. torej je razlika 110M celic premalo.
Zanima me pa sledeče, če bo visok FG ali lahko vržem po končani fermentaciji še dodatno kakšne drug kvas notri ( imam na razpolago S-04, Mangrove jack M44 - yeast slurry, Mangrove jack M31, in lager S-23).
Drugo vprašanje. Kolikšna je v resnici škodljiva oksidacija sladice pred vretjem, se pravi med drozganjem. Namreč moral sem pretočit vročo sladico v drugo posodo ( fermentor). Je kar precej pluskalo
).
hvala za odgovore.