Kuhinjski noži

brejn

Pripravnik
17. sep 2009
65
3
8
lublana
zivjo....
sam uporabljam v moji kuhinji samo japonce, za zelenjavo cistit imam tega http://www.osterrob.si/nozi/45-plastni-damask-gyuto-210...naj povem, da sem izredno zadovoljen, res pa ti nozi potrebujejo posebno skrb...se pravi pomivanje na roko in brez agresivnih cistil, redno brusenje s keramicnim brusom, da se popravijo vsakodnevne poskodbe in brusenje na kamen pod kotom 10 stopinj... je pa res, da marsikdo ne bo zadovoljen z japoncem zaradi obcutka pri rezanju, sej ima drugacno tezisce kot navadni evropski nozi, zato ga tudi drzis malo bolj naprej...se pa s temi res nikoli ne urezes v prst...ampak si ga odrezes
wink-1.gif

brejn

Pripravnik
17. sep 2009
65
3
8
lublana
zivjo....
uporabljam tri kamne, 220, 1000 in 5000....seveda je treba poznati noz, nekateri japonci so bruseni samo enostransko, prav tako je potrebno kupiti noz za tapravo roko, saj imajo razlicne rocaje za levicarje in desnicarje...
pred brusenjem se kamen potopi v vodo za cca 10 minut, tisti, ki so izdelani na magnezijevi strukturi pa se naj namakajo samo 2 minuti...prednost kamna je da res nabrusi noz, slabost pa, da se je treba tega naucit in da traja tudi do 15 minut da je noz super oster..

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik brejn pravi:
zivjo....
uporabljam tri kamne, 220, 1000 in 5000....seveda je treba poznati noz, nekateri japonci so bruseni samo enostransko, prav tako je potrebno kupiti noz za tapravo roko, saj imajo razlicne rocaje za levicarje in desnicarje...
pred brusenjem se kamen potopi v vodo za cca 10 minut, tisti, ki so izdelani na magnezijevi strukturi pa se naj namakajo samo 2 minuti...prednost kamna je da res nabrusi noz, slabost pa, da se je treba tega naucit in da traja tudi do 15 minut da je noz super oster..

Vse lepo in prav, ampak da bi pa takle postopek počel večkrat, kdaj se pa pol kej skuha pa nareže?
grin1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pa saj po mojem to naredi za vsak nož lih enkrat na leto. Potem pa redno pred vsakim rezanjem po keramičnem štrajharju potegneš pa imaš spet ostrino.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik brejn pravi:
zivjo....
sam uporabljam v moji kuhinji samo japonce, za zelenjavo cistit imam tega http://www.osterrob.si/nozi/45-plastni-damask-gyuto-210...naj povem, da sem izredno zadovoljen, res pa ti nozi potrebujejo posebno skrb...se pravi pomivanje na roko in brez agresivnih cistil, redno brusenje s keramicnim brusom, da se popravijo vsakodnevne poskodbe in brusenje na kamen pod kotom 10 stopinj... je pa res, da marsikdo ne bo zadovoljen z japoncem zaradi obcutka pri rezanju, sej ima drugacno tezisce kot navadni evropski nozi, zato ga tudi drzis malo bolj naprej...se pa s temi res nikoli ne urezes v prst...ampak si ga odrezes
wink-1.gif

Lep kompletek. Tudi sam si v svoji kuhinji želim kakšnega japončka.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.421
2.583
113
Citat:
Uporabnik dem pravi:
Kaj imate pa kaj za brusit te nože?
tole je umetnost!!!!!
v sparu mi je mesar rekel, da imajo zadaj en oreng stroj - na trak, ne na kamen
moj mesar mi je rekel, da jih nese brusit v celje 20km daleč. blizu tuša.
sem probal kamen - kot silvester stalone - ma kje mam pa čas, brusni stroj mi je skoraj kovino požrl, štihar(?) me ni prepričal, take razne zareze za vlečti mi ne dajajejo rezultatov, sem vlekel skozi dva brusna koleščka - nič.
saj je nakup umetnost, vendar je potrebno brusit. mesar kar naprej po tistmu štiharju(?) vleče, ko mi meso reže.
nekaj mora biti na tem, da je treba brusit!!
ciganov pa od nikoder, sam baker hočjo, da bi pa kakšen škarje, nože brusil, pa ne.

brejn

Pripravnik
17. sep 2009
65
3
8
lublana
zivjo

tist kar dela tvoje mesar je, da vseskozi popravlja rezilo, da ne nastane prevelik zob...potem je edina moznost brusni kamen, ki pa "pozre" del noz, kot si sam ugotovil...sam vedno ko rezem nekajkrat potegnem bo keramicni palici, da popravim rezilo...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Citat:
Uporabnik dem pravi:
Kaj imate pa kaj za brusit te nože?
tole je umetnost!!!!!
v sparu mi je mesar rekel, da imajo zadaj en oreng stroj - na trak, ne na kamen
moj mesar mi je rekel, da jih nese brusit v celje 20km daleč. blizu tuša.
sem probal kamen - kot silvester stalone - ma kje mam pa čas, brusni stroj mi je skoraj kovino požrl, štihar(?) me ni prepričal, take razne zareze za vlečti mi ne dajajejo rezultatov, sem vlekel skozi dva brusna koleščka - nič.
saj je nakup umetnost, vendar je potrebno brusit. mesar kar naprej po tistmu štiharju(?) vleče, ko mi meso reže.
nekaj mora biti na tem, da je treba brusit!!
ciganov pa od nikoder, sam baker hočjo, da bi pa kakšen škarje, nože brusil, pa ne.

tako kot ti je spodaj napisal

najprej mora bit nož oster, to je lahko takrat, ko je nož nov, ali pa ga zbrusiš s kamnom, ali na mašino

ko je enkrat oster, pa ga konstantno ostriš na štrajharju, jaz načeloma pred vsakim rezanjem parkrat potegnem, če pa se mi zdi, da vmes začne slabše rezat (ko recimo kak večji kos mesa obdelujem), pa ga še vmes vsake tolk potegnem.

S štrajharjem načeloma podaljšuješ čas med enim in drugim brušenjem, pa še vmesni čas je nož bistveno ostrejši.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Dobro, pa bo za domačo uporabo tist Fiskars rollsharp OK?

Nekaj za brusit bi rad kupil, ampak se ne bom zafrkaval s kamnom. Tako da če rollsharp ni ok, bom pa brez brusilca.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Žal je kamen - ročni ali na stroju - skoraj edina prava možnost, da nož nabrusiš tako kot je treba. Pa zraven je potrebno še malce znanja in trme.
Pa še pri kamnih je tako, da je en sam premalo, sploh pri nožih, ki se brusijo samo na vsake kvatre.
Seveda se razume, da mora biti nož vsaj neka poprečna kvaliteta, ne pa navaden pleh.