Kreativni najemi d.o.o.?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Izgleda da oba v celoti govoriva točno isto stvar.
Namreč, če imaš kalkulacijo, da imaš obroke operativnega lizinga visoke, ker ti npr. gredo v stroške in potem avto odkupiš kot fizična oseba in prodaš, ter pokasiraš razliko, potem je to pač ena kalkulacija. Očitno to pri Kreativni najem ne bo možno, vsaj glede na višino obroka. In tukaj gre dejansko za to, da plačuješ ''uporabnino'' (btw. precej ugodno), vse ostalo te ne zanima.

Škoda le, da je nad 30k km takšna cena za vsak 1k km. V tem primeru pa že niso več ugodni.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Khm, v stroške ne gre obrok, razen če imaš avto za potrebe dostave, taxi pa rent-a-car

Obstaja ena obsežna tema o tem tukaj, smo podebatirali in ugotovili, da so z novo zakonodajo tole preprečili :/

Če se ne motim tudi pri kreativnem najemu gre odkup vozila, a po seveda višji ceni, oz jaz bi rekel bolj realni
wink-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Khm, v stroške ne gre obrok, razen če imaš avto za potrebe dostave, taxi pa rent-a-car

Obstaja ena obsežna tema o tem tukaj, smo podebatirali in ugotovili, da so z novo zakonodajo tole preprečili :/
Kaj so preprečili? Če ti daš zaposlenemu služben avto tudi v privat uporabo, le ta plača boniteto, strošek najema gre pa v stroške podjetju, je tako?
Citat:
Če se ne motim tudi pri kreativnem najemu gre odkup vozila, a po seveda višji ceni, oz jaz bi rekel bolj realni
Točno, cena je realna ali še celo malce višja, torej ni možnosti ''črnega'' zaslužka.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Alo, malo bolj natančen bo treba biti. DDV-ja si pri osebnem vozilu ne moreš nikoli upoštevat kot vstopni DDV (razen takrat ko vozilo uporabljaš za obdavčljivo dejavnost-tako kot si rekel). Pri poslovnem najemu pa je celoten obrok torej obrok z DDV davčno priznan strošek, po domače cel obrok, ki ga plačaš dajalcu najema v bilanci rukneš pod stroške.
Kar se pa tiče bodočega dviga cen najema, ki ga oglašuje direktor podjetja pa je zato lahko več razlogov. En je gotovo lahko tudi ta, da so prebukirano in so pač ocenili, da se jim zaradi velikega povpraševanja splača svojo storitev prodajati dražje. En po mojem mnenju bolj verjeten pa je ta, da firma verjetno ne dobi več tako ugodnih virov kot jih je dobila na začetku in je seveda prisiljena dvignit ceno najema. Glede na trenutne razmere na finančnih trgih sem skorja prepričan, da poglavitni razlog prav to. Treba je vedeti, da se je cena denarja dvignila celo velikim igralcem v slovenskem gospodarsku za cca 0,3 - 0,5 odstotne točke, kaj še le takšnim malim in novim ter zaradi tega precej rizičnim podjetjem.
Drugače pa gotovo je ponudba te firme lahko zanimiva, saj ponujajo nekaj kar se drugje skoraj ne dobi (edino Porsche ponuja nekaj podobnega). Sam pa vem, da se zakaj takega sigurno ne bi odločal vsaj dokler firma ne bi imela za sabo enega leta poslovanja ko bi lahko pregledal boniteto firme. 1/3 pologa (ali varščine) je pač preveč denarja, da bi ga kar tako nekomu "zaupal". Preveč je t.i. lizing hiš, ki so strankam "zidale gradove v oblakih" potem pa neslavno propadle (v MS se gotovo spomnijo Viktorija leasinga, pa en Fenix leasing je še bil mislim da,..., pa še se jih najde).
Pa še to. Pri poslovnem najemu dogovorjene odkupne cene NE SME biti. Lahko se dogovarjaš za predkupno pravico ali neko predvideno ceno po EUROTAX-u, vendar je uradno ne smeš definirati ob sklenitvi pogodbe (davčna je zelo vesela, ko najde kaki poslovni najem, kjer je v naprej dogovorjena cena odkupa). OB koncu pogodbe je prodaja vozila VEDNO PO TRŽNI CENI, ki je razvidna iz EUROTAX-a, cenitve ali konec koncev primerjave več ponudb na internetu (recimo avto.net).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Hm, ja pol pa ne vem...sem iskal po forumu tukaj pa na mobisuxu in nisem našel tiste teme, v kateri smo govorili o tem. Morda se bodo javili kakšni stari mački, ki so bili prisotni tam in dejali da se DDV ne obračuna.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
ok sem našel, celotna tema je tukaj:

https://www.alter.si/tabla/show...=true#Post68347

Piše pa tako, kot je omenil "ribicija", torej za osebno vozilo se seveda DDV ne more dat v strošek.

Ampak še vedno mi zadeve niso najbolj jasne, zakaj bi pravna oseba dobila operativni najem kot fizična oseba, če je bistvo operativnih najemov da so za pravne osebe? Oz...zakaj bi sploh pravna oseba jemala avto kot fizicna oseba, ni boljše, da ga vzame kot pravna pa si da vse lepo v stroške?

Ne morem verjet, že skoraj 1 leto je od tiste teme, pa še mi zadeve zdaj niso najbolj jasne
redface-1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska

DDV se pri osebnih vozilih ne odvede ampak gre direktno v strošek, kot je napisal ribicija.
Drugo so tovorna vozila - pri teh se pa ddv odvede.

PoljasevicZ

Pripravnik
4. jun 2008
55
0
6
Obišči stran
Ponudba je ves čas enaka. Za najem so na voljo vsa vozila znamk Audi, BMW, Volkswagen, razen modelov ki jim prej kot v letu dni "grozi" face-lift ali pa menjava modela. Vozila so nova, z 0 km. Trenutno ni mogoče najeti Sharana, Golfa, pa BMW 3, BMW 7. Če se viri fiannciranja ne bodo povečevali skladno s povpraševanjem bodo na prioritetni listi tisti, ki bodo jemali vozila ki so v tistem obdobju takoj oz. relativno hitro dobavljiva.

Zimske gume niso v ceni.

Tovorni program ni na voljo, možno pa je najeti Volkswagen Transporter. Širitev programa najemov na druge znamke je možna, vendar v nedoločeni prihodnosti.

O vseh novostih boste promptno obveščeni na spletni strani
Nobenih težav pa ni s prodajo vozil, tako da tisti, ki ste kleni privrženci miselnosti da mora avto biti vaša last ste dobrodošli.

Nazadnje uredil moderator:

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Nekaj tu mora smrdeti, če ne druga, da avtomobili niso kupljeni pri nas.
confused-1.gif

Verjetno to pomeni, da jih uvažajo preko slamnatih podjetij in so oprani DDVja???

Storitev "avtobroker", jamčijo: "Zagotavljamo vam, da boste iztržili najmanj 3% nižjo ceno od priporočene maloprodajne cene vozila pri uradnem zastopniku v Sloveniji. Akcije in posebne ponudbe se izključujejo."
hysterical-1.gif

PoljasevicZ

Pripravnik
4. jun 2008
55
0
6
Obišči stran
Pozdravljen YuGec,

seveda smrdi, samo ne pri nas. Lepo da zasleduješ nacionalni interes, ki se skriva v "vozila kupljena pri nas". Mogoče boš prvi, ki me prepriča da so vozila kupljena pri nas apriori boljša kot vozila kupljena na nekem levem trgu kot je denimo Nemčija. Če izhajamo iz predpostavke da so vsaj enako dobra tu in tam, se nama odpira zgolj vprašanje cene.

Če ti čas dopušča in imaš voljo si preberi naš FAQ, kjer je napisana struktura cene vozila in mogoče se ti obzorja razširijo.

Tvoje razmišljanje o davkih je povsem na mestu, vendar žal lajaš na napačno drevo. Popusti, ki jih omogočamo imajo vzrok v strukturi cene in ne v utaji davkov. Odgovor dobiš na istem mestu kot prej.

Kar zadeva storitev "avtobroker" je pa neko jamstvo potrebno dati, čeprav v praksi zadeva izgleda takole:

Stranka pokliče in pove po kaki ceni ima možnost dobiti avtomobil kjerkoli že. Če smo sposobni izpogajati boljšo ceno si razliko razdelimo v dogovorjenem razmerju. By the way, poskusi ti izpogajati 3% razliko na novem Lexusu v Sloveniji.

Pavšalne ocene so eno, realnost nekaj drugega. Sicer pa so forumi zato da si izliješ dušo in jaz te pri tem ne bom oviral.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Kakšni pa so pogoji za rezervacijo? Je potrebno plačati že kaj, ali je dovolj, da se samo pokliče in zadevo rezervira preko ustnega dogovora?

Kdo jamči za izplačilo varščine, je zadaj kakšna zavarovalnica ali je to samo kreativni najemi d.o.o.?

PoljasevicZ

Pripravnik
4. jun 2008
55
0
6
Obišči stran
Rezervacija je dejansko naročilo vozila, z odloženim rokom dobave. Dodatnih jamstev zaenkrat ni, se pa dogovarjamo da bi lahko bila zadaj garancija poslovne banke, vendar se v tem primeru storitev občutno podraži - vsi dodatni stroški se v celoti prevalijo na najemnika. Ocenjujemo da se bomo lahko z banko spogajali na vrednost cca 3-5% od vrednosti vozila.

Se pravi da bo tovrstna garancija podražila najem iz sedanjih 15% na 18-20% vrednosti osnove.

Ampak to še vedno ne rešuje virov financiranja in ne zmanjšuje čakalnih vrst - prej obratno, ker si bodo tudi nejeverni Tomaži izračunali da je razkorak med nami in konkureno še vedno med 20-30%.

Previdnost je sicer mati modrosti, vendar tule na njej služi izključno banka.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Nima veze, brez zamere, a rajši plačam banki 500 EUR dodatnih stroškov pa mirno spim, kot pa dam "eni firmi, ki obstaja par mesecev" v celoti 9000 EUR kot varščino.

Brez garancije banke ali pa zavarovalnice kaj takega ne bi upal najet...

PoljasevicZ

Pripravnik
4. jun 2008
55
0
6
Obišči stran
Da ne bo pomote,

firmi, ki obstaja par mesecev boš še vedno moral plačati omenjeno varščino, le da bo slednja zavarovana z bančno garancijo, ki te bo stala dodatnih 900,00 do 1500,00 EUR.

Pa nobene zamere ni, firma resda obstaja komaj štiri mesece, vendar sem pa jaz na svetu že nekaj desetletij in vsaj do sedaj brez pripomb.

Ponudba je na mizi, za vse enako in dovolj transparentna.

AvDe

Zelenc'
6. okt 2007
6
0
1
Moj dober prijatelj je takoj v štartu pri omenjeni firmi vzel v najem terenca višjega cenovnega razreda in je s storitvijo zelo zadovoljen, prav tako nima nobenih dvomov glede varščine, saj pozna direktorja.
Moram povedat, da se mi zelo dopade, da se je sam direktor firme oglasil na forumu, saj lahko tako direktno razjasni kar nekaj vprašanj za širšo javnosti, ki je do storitve precej skeptična.
Tudi sam že zelo resno razmišljam o najemu BMW serije 1 enkrat jeseni. A bo le-ta takrat možen? Bi bilo potrebno že sedaj rezervirati avtomobil? Ali je v tem primeru potrebno takoj položiti varščino ali zadostuje podpis pogodbe?

LP

PoljasevicZ

Pripravnik
4. jun 2008
55
0
6
Obišči stran
BMW 1

najem bo seveda možen. Jesen je raztegljiv pojem. Kdaj točno oz. kdaj najkasneje? Najem za koliko časa? Kakšna oprema?

na vsa ta vprašanja z veseljem odgovorim, ampak prosim navadite se kontaktirati neposredno. Na tem forumu sem se oglasil ker so šle debate v rahlo izkrivljeno smer, sicer pa res ni časa slediti vsemu.

Smo dostopni, dosegljivi, ...

Pa lepo razpravljajte še naprej, tiste najbolj zagrete za teorijo zarote pa tudi nič ne stane če preverijo trditve na mestu zločina.

Lp, Zdravko

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Zanimivo. Samo še eno vprašanje imam in ga bom rajši postavil tukaj, bo verjetno zanimivo tudi za ostale.

Prvo ste omenili, da bo najem možen samo za določene modele, dotično BMW 3 in 7, sedaj pa se govori tudi o modelu 1. A to pomeni, da vas stranka lahko kontaktira in sama pove kakšen model bi rada in vi to omogočite?

PoljasevicZ

Pripravnik
4. jun 2008
55
0
6
Obišči stran
Narobe razumljeno.

BMW serije 3 in 7 trenutno ni mogoče najeti (sploh), ker sledi facelift na "trojki" in menjava modela na "sedmici". Enako velja za VW Sharan in VW Golf. VW Phaeton je posebna zgodba - je tržno povsem nezanimiv avto, čeprav mu prav nič ne manjka.

Seveda je stranka tista, ki izbere model, nič se ne vsiljuje. Res pa je, da vseh želja ne moremo izpolniti, ampak to stranka izve takoj - ne pa po sistemu presenečenja ob dobavi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Pa še dobro, da sem vprašal tukaj. Moram priznati, da imate malce nerazumljivo napisano na strani, sam sem namreč dobil takšen vtis.

Ok, potem je vse jasno, se slišimo konec poletja
wink-1.gif