Konec sveta - spet

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
OK, ok.
wink-1.gif

Potem so imeli elektronke za boljši izkoristek, za dvojno funkcijo. Malo za furanje tiste leteče beštije, mimogrede pa še za ogrevanje nog pilota in kurjača.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
verjetno za ogrevanje nog pilota. kurjac je baje sedel zadaj med obema motorjema in ga zaradi tega in fizične aktivnost ( šauflanja kulna ) ni zeblo
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Če je že v samem štartu - 50°C, potem pa na višini 10.000 m, enih -70°C ali pa magari -100, je razlika še manjša.
wink-1.gif
Se bo treba kdaj peljat z avionom, ki med letom prikazuje zunanjo temperaturo. Ker po tvoji logiki bi potniška letala nad Antarktiko letela na -130.
shocked-1.gif

Dejansko je pa tako, da so na velikih višinah temperature precej konstantne in niso toliko odvisne od dogajanja pri tleh.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Nazadnje, ko sem bil v luftu, mislim da je rekel pilot, da je bila zunanja temperatura -76°C v senci, pri dobrih 10 tavžentih metrih.

Višjo minus temp. (-100°C) sem navrgel, ker gre Mig bistveno višje, kot 10 tavžent metrov. Tej višini pa je ustrezno nižja temperatura. Pa še nekaj rezerve pri vzdržljivosti naprav mora biti.

Sicer pa je brez veze. Smo že pogruntal, da so Rusi kurili elektronke tudi zato, da sta bila pilot in kurjač na toplem.
wink-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Temperatura se potem z višino zopet dvigne. Če si gledal Felixa, ko je skočil tam pri 38000m je bila temperatura okoli 0 stopinj.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Če je že v samem štartu - 50°C, potem pa na višini 10.000 m, enih -70°C ali pa magari -100, je razlika še manjša.
wink-1.gif

Sam sem prepričan, da Sovjeti leta 1976 še niso imeli veliko pojma o polprevodnikih in čipih. Mikro elektronika je pa za njih bila zagotovo en velik tabu. In najverjetne so zato koristili lampe, ker drugega pač niso poznali. Oz.., če so, niso imeli še dodelano.

In tisto, o mrku čipovja pri hidrogenski bombi, jim je prišlo malo na roke, da so se oprali blamaže. Čeprav pa ta teorija menda drži.

Te zgodbice sem se spomnil in jo navrgel zgolj zato, da opozorim na možne skrite dejavnike, za katere človeštvo sploh še ne ve. Tako je vsekakor dobro malo računanti tudi na neznana presenečenja, katera se vedno najdejo.

Rusi so sredi 70. let že kar lepo harali s polprevodniki. Nekje 78. leta sem imel v rokah nek ruski osciloskop, ki je bil čisto konkurenčen za tiste čase, le da je bila cena smešno nizka. Na Zagrebškem velesejmu jih je vedno bilo kot dreka, sploh ni bil problem kupiti, medtem ko iz zahodnega sveta pa kar precej (rdeči cajti.press).
Okoli leta 74. - 77. sem imel ruske sheme za izdelavo generatorjev za Kirlianovo fotografijo, nihče na svetu razen rusov ni o tem govoril. Pa vse s tranzistorji.

Tudi, elektronka ima še vedno neke prednosti pred polprevodniki. Prevaja celoten sinus in mu ne reže vrhov, npr.

Ni elektronka čisto za v smeti, je pa res, da je štorasta.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
V boljših kitarskih (in audiofilskih) ojačevalcih boš zastonj iskal polprevodnike, razen mogoče kakšna dioda na usmerniku :)

I

Izbrisan uporabnik 3287

Jebo vas rusi in nek, ter ostala navlaka. Pa tako zabavna tema je bila na začetku. Sem čakal kdaj se bo kak zmešanec oglasil, da gre z menoj na vrh hriba
hysterical-1.gif
. Ste moral vse pokvarit z pametovanjem z interneta?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
s z tebi ne laufa ravno dobro. Da o vejicah ne govorimo. Poglej kdaj na internet, da boš mogoče izpadel vsaj malo pismen.
evil.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Nazadnje, ko sem bil v luftu, mislim da je rekel pilot, da je bila zunanja temperatura -76°C v senci, pri dobrih 10 tavžentih metrih.

Višjo minus temp. (-100°C) sem navrgel, ker gre Mig bistveno višje, kot 10 tavžent metrov. Tej višini pa je ustrezno nižja temperatura. Pa še nekaj rezerve pri vzdržljivosti naprav mora biti.

Sem ti dal sliko temperatur
tongue-1.gif
Na višini poletov je -55 (verjetno neka srednja temperatura, čeprav se verjetno ne spreminja veliko), potem pa z višino narašča in razen če si satelit, nižjih temperatur ne moreš doživet.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
koliko se jaz spomnim , ko sem letel z avionom so bile temperature med -35 st in -45 st C
sicer pa je itak vseeno. konec sveta bo ( samo bo malo še trajalo... )

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Včeraj sem se do solz nasmejal debati na fb, ko je folk ugotavljal, ali je Eva Irgl reptilian ali ni. Na koncu so prišli do zaključka, da zagotovo je.
hysterical-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Včeraj sem se do solz nasmejal debati na fb, ko je folk ugotavljal, ali je Eva Irgl reptilian ali ni. Na koncu so prišli do zaključka, da zagotovo je.
hysterical-1.gif
Irglca je dobra, dokler ne odpre gobca. Pol je pa gotofa (al kako že pravte grta na štajerskem al koroškem al kje je že Maribor
evil.gif
)

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Komentarji so pa znova vrhunski
crazy1.gif
Kaj enim dogaja v glavi
...se jim pa dogaja, vsaj nekaj,.....eni ste pa zadovoljni, da drugi razmišljajo namesto vas, vam pa je višek, če to ponavljate ko mašina, ja, mašina, v tem je razlika med človekom in iz majmuna spacanega, lastna volja, ki je čreva kot si ti, niti dojet ne moreš.