Kolesarji vozjo vštric

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Jaz dejansko na določenih cestah, če vem da je avto za mano in vidim fitipaldija, ki leti nasproti zapeljem s kolesom na bankino. Kdaj pa kdaj že zjutraj, obvezno pa ob ponedeljkih domov grede (ca. 16.00), ne vem kaj je ob ponedeljkih, ampak to je pravilo da je v 7km, vsaj ena taka situacija. S cestnim kolesom (specialko). Gre pa za cesto, kjer ni sredinske črte in na kateri se 2 avtomobila + kolesar ne morejo "normalno" srečat. Povprečna pa 90 km/h +.
bonk.gif

Ponavadi so kreteni za volanom ("pozor jaz grem, spizdite mi s poti") še večji kreteni ko so na kolesu ("pozor pozor, ne prihitevaj bližje kot na 2m bočne razdalje", za vsako luknjo in kamenček pa zavije najmanj na nasprotni pas).

Ja pa včasih se ti še zgodi, da ti tud to ne pomaga, da na bankino zaviješ.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.685
6.712
113
pri taščici
Saj po novem boste dobil 25 mopede na cesto (iz kolesarskih). Ne vem zakaj potem koesar s hitrostjo prometa (okoli 40) ne bi smel peljati po cesti.... Ja kolesarski je omejitev koliko ze? 25?
Po žaloski od kc do trznice moste sem sel redko kdaj po kolesarski. Pritisnil na okoli 40 in gremo prehitevat osebna vozila....

jello

Guru
22. sep 2008
10.153
3.873
113
Eh, ta cesta je precej v pyzdi, sam alternativa je pa še slabša (da vzamem mtb in grem po kolovozu ali po brniški, kjer pa s kolesom ne smeš). Očitno pomaga, ker me še nihče ni povozil.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik ishtar007 pravi:

Tudi večina kolesarskih je zelo slabo izvedenih, saj trening voženj ne moreš izvajat na njih. Npr. čez Logatec je veselica vozit po tistih hupserjih 40+... Pa uvoz/izvoz vsakih 5m. Je z vidika kolesarja pač bolj varno, da gre po cesti in pelje tistih svojih 40km/h.

Vidiš, ravno to je največja težava. Ker imaš specialko in z njo narediš več km kot povprečna babica z avtom, avtomatsko misliš da si na cesti "nekaj več". ČE je v mestu kolesarska steza, pač maš da se pelješ po njej, in tudi spoštuješ omejitev (25km/h). Sory. Treninge pa pač izvajaj izven urbanih območij, kjer ni kolesarske steze, kot to počnemo vsi ostali imetniki koles. Tako kot bi naj to po zakonu bilo. In s takim mišljenjem je zate bolje, da kolo prodaš, ker sicer boš prej ali slej (buhnedaj sicer), v novicah. In spet tragedija... VARNO je, da spoštuješ zakonodajo. Če pa ti že res ne gre normalna vožnja po zate urejeni progi, pa nabaši kolo na avto in se zapelji "ven", kjer je konec naselja in štartaj kjer ne boš več nikogar, ne sebe, ne ostalih udeležencev v prometu, ogrožal.

p.s.: "trening" in vožnja vštric sta formalno sicer dovoljena, ČE boš naredil prijavo treninga na policiji, s traso, ekipo, ter spremljevalnim vozilom. Dokler tega ne izpolnjuješ, si zgolj in samo "objesten specialkar".

p.p.s.: analogija na mestu, ki upam da jo boš razumel, pa je žal večina objestnežev ne: torej po tvoji logiki, če imam dirkalni motor, lahko delam trening v centru mesta? Ker, pač, imam dirkalni motor, ki je namenjen dirkanju, in valda lahko z njim dirkam tam, kjer sem si pač ta trenutek to zamislil? Menda ne...
17758-icon_confused.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.534
2.914
113
v lokalni ostariji
odisej bravo,

in tudi če imaš dirkalni motor se z njem voziš po omejitvah na ustreznam mestu (poligon) pa gas. enako tukaj. prijavi trening, imel spremljevalno vozilo... klub pa treniraj... ampak a si res tak profi? al si samo objesten amater na specialki?

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Veliko let sem kolesaril, v najboljših letih 6-12 jurjev na leto. Ko sem kolesaril v paru sem vedno naletel na koga, ki je hotel voziti vštric in debatirati. Torej sem pač "samotaril", ker se mi ni dalo prepričevati tistih, ki si domišljajo, da "ko jebe" avtomobiliste.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik ishtar007 pravi:

Tudi večina kolesarskih je zelo slabo izvedenih, saj trening voženj ne moreš izvajat na njih. Npr. čez Logatec je veselica vozit po tistih hupserjih 40+... Pa uvoz/izvoz vsakih 5m. Je z vidika kolesarja pač bolj varno, da gre po cesti in pelje tistih svojih 40km/h.

Vidiš, ravno to je največja težava. Ker imaš specialko in z njo narediš več km kot povprečna babica z avtom, avtomatsko misliš da si na cesti "nekaj več". ČE je v mestu kolesarska steza, pač maš da se pelješ po njej, in tudi spoštuješ omejitev (25km/h). Sory. Treninge pa pač izvajaj izven urbanih območij, kjer ni kolesarske steze, kot to počnemo vsi ostali imetniki koles. Tako kot bi naj to po zakonu bilo. In s takim mišljenjem je zate bolje, da kolo prodaš, ker sicer boš prej ali slej (buhnedaj sicer), v novicah. In spet tragedija... VARNO je, da spoštuješ zakonodajo. Če pa ti že res ne gre normalna vožnja po zate urejeni progi, pa nabaši kolo na avto in se zapelji "ven", kjer je konec naselja in štartaj kjer ne boš več nikogar, ne sebe, ne ostalih udeležencev v prometu, ogrožal.

p.s.: "trening" in vožnja vštric sta formalno sicer dovoljena, ČE boš naredil prijavo treninga na policiji, s traso, ekipo, ter spremljevalnim vozilom. Dokler tega ne izpolnjuješ, si zgolj in samo "objesten specialkar".

p.p.s.: analogija na mestu, ki upam da jo boš razumel, pa je žal večina objestnežev ne: torej po tvoji logiki, če imam dirkalni motor, lahko delam trening v centru mesta? Ker, pač, imam dirkalni motor, ki je namenjen dirkanju, in valda lahko z njim dirkam tam, kjer sem si pač ta trenutek to zamislil? Menda ne...
17758-icon_confused.gif

Ne boš verjel, sam tud izven centra mesta so narejene kolesarske steze in narejene so obupno. Po centru mesta sem vedno na kolesarski. Tud nobenga specialkarja še nisem videl vozit po sredi Celovške.Sem pa že marsikatero bejbiko v miniču in japankah videl pičit čez Celovško, pa v enosmerno z napačnega konca, pa vsevprek po pločnikih in podobno. Pomojem je to večji problem, kot kolesar na treningu. Da mi bo pa nekdo primerjal motorno kolo s cestnim kolesom si pa nisem mislil. Ponavadi če sta kolesar in avtomobilist pametna ni težav. Težava pa nastane, ker imajo nekateri očitne težave v trenutku, ko zagledajo kolesarja na cestnem kolesu v kolesarski opremi. Podobno seveda nastane, ko nabašeš na idiota na specialki. Sam ti so ponavadi v manjšini.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
odisej bravo,

in tudi če imaš dirkalni motor se z njem voziš po omejitvah na ustreznam mestu (poligon) pa gas. enako tukaj. prijavi trening, imel spremljevalno vozilo... klub pa treniraj... ampak a si res tak profi? al si samo objesten amater na specialki?

Misliš da pa profiji ne trenirajo po navadnih cestah? Sam ti jih ne ločiš od navadnih amaterjev.

tofsy

Pripravnik
16. feb 2009
87
11
8
Mene pa ti kolesarji v "zlati" opravi na cesti sploh ne motijo. Veliko bolj me motijo kolesarji na kolesarski stezi, ki se vozijo v napačno smer. Takih pa je ogromno.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
profi/amater je cist vseeno:
- vstric se ne sme vozit (razen prijavljenega treninga s spremljevalnim vozilom...)
- po cesti se ne vozi ce je zraven kolesarska (tudi z avto bi vcasih fino blo malo po kolesarski pa tega normalni ne delajo)
- ce imas problem na slabi cesti prodaj specijalko pa kupi bicikl (clovek ki ima 20km gozdne poti do doma tudi ne kupi spuscenega avta)

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Kje sem pa napisal, da vozim vštric? In še eno vprašanje. Vedno pravilno obvoziš kolesarja?

Nazadnje urejeno:

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.045
3.563
113
41
Lj
Avtomobilisti so prikriti morilci. Vsak trenutek ti lahko umorijo družinskega člana ali tebe, pa žal noben ne jemlje tega resno. Avto je privilegirano morilsko orožje, ker namesto 30 let za umor dobiš veliko manj.

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Kje sem pa napisal, da vozim vštric? In še eno vprašanje. Vedno pravilno obvoziš kolesarja?

Ne, samo nikjer ne pravim, da so kolesarji ki zaradi tega podviga krilijo z rokami idioti
wink-1.gif

kar vecina kolesarjev pravi za trobljenje voznika avtomobila ko vozi po cesti (ob kolesarski)

wildude

Fizikalc
24. jun 2008
1.570
29
48
Ne gre za "malo rukanja", temveč v večini primerov za vožjo po udarnih jamah. Če tebe v avtu mimogrede premakne, si predstavljaj, kaj se zgodi kolesarju.

(Ampak verjetno si nočeš, ker bi ti zmanjkalo protiargumentov.)

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
To me pa iskreno zanima, kje je po regionalki narejena kolesarska? Se grem z veseljem peljat... edina, ki mi zdajle pride na pamet, da je kolesarska vzporedno z regionalko (pa še to na lastni trasi, več km stran od dejanske ceste) je relacija jesenice-rateče. Nov asfalt, avtocesta praktično. Polna sprehajalcev z vozički
rolleyes-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
...
ČE je v mestu kolesarska steza, pač maš da se pelješ po njej, in tudi spoštuješ omejitev (25km/h).
.
.
.

Na ti dve izjavi:

1. kod kod fama, da je omejitev na kolesarski stezi 25 km/h?

2. od kod fama, da so za "trening" potrebna spremljevalna vozila?

Pa namesto, da se tukaj potolčete kolersarji in ostali (mimogrede - sam delam ca. 1.500 km na gorcu na leto - pretežno izven cest), bi bilo bolj pamteno to energijo uporabiti za kakšno "akcijo", da bi se kolesarske steze uredile tako, da bi bilo vožnja po njih res varna.
Primer Logatca je že bil podan - takšna kolesarska kot je tam je neuporabna in nevarna. In sicer nevarna za vse - kolesarja, pešča in avte, ki vozijo po cesti ali se vključujejo v promet. Da pa sploh ne omenim, da niti veje dreves niso ustrezno obrezane - pred leti me je čelada rešila, da nisem "obležal". Yebena veja na ca. 2 m višine - jaz je seveda nisem opazil, ker sem gledal kako bom uspešno "zvozil" vse tiste "hupserje".
crazy1.gif
Aja - k sreči je bila veja in ne "znak" - jih je nekaj sumljivo nizkih tam.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Da ne bo ker jajco stiskač na specialki preveč pametoval:

Citat:
Kako hitro smemo voziti kolesarji?
Tako hitro, da lahko kolesar kolo stalno obvladuje ter se zlahka ustavi pred pričakovano oviro. Hitrost mora biti prilagojena stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste, stanju vozila in morebitnega tovora tako, da lahko v vidni razdalji vozilo ustavi.
Največja dovoljena hitrost kolesarja je omejena na kolesarskih poteh in stezah na 25 km/h, v območjih umirjenega prometa in v območjih za pešce na 5 km/h

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Da ne bo ker jajco stiskač na specialki preveč pametoval:

Citat:
Kako hitro smemo voziti kolesarji?
Tako hitro, da lahko kolesar kolo stalno obvladuje ter se zlahka ustavi pred pričakovano oviro. Hitrost mora biti prilagojena stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste, stanju vozila in morebitnega tovora tako, da lahko v vidni razdalji vozilo ustavi.
Največja dovoljena hitrost kolesarja je omejena na kolesarskih poteh in stezah na 25 km/h, v območjih umirjenega prometa in v območjih za pešce na 5 km/h

Daj link do zakona, ki to predpisuje ozr. omejuje hitrost kolesarjev.