Čaki mal ...
Kolikor jaz razumem SJTV1 stališče, je mnenja, da kolesar iz tega primera (evidentno vožnja v rdečo in krivda za nesrečo) nima pravice zahtevati dodatne odškodnine od voznika vozila, ki bi ga zbil. Naša sodišča pa običajno vidijo kolesarje in pešce kot “šibkejšo stran / udeleženca” in mu/jim, neglede na vzrok / krivdo nesreče, v civilnih tožbah dosodijo dodatne odškodnine ozr. krivdo avtomatično obesijo vozniku motornega vozila.
In tu se z njim popolnoma strinjam - v prometu nosimo vsi enako odgovornost in enako odgovarjamo ob neupoštevanju predpisov. Torej ni izjem.
Razen za posebno označena področja - npr. okolica šol, vrtcev, kjer je s prometnimi znaki predpisana večja pazljivost “močnejših” udeležencev. Pa tudi tu ne bi smelo biti možno izterjati dodatne odškodnine v primeru, da se je npr. voznik držal predpisov ozr. bil še bolj pazljiv (vozil pod omejitvijo, z dovolj veliko varnostno itd.) in vseeno povozil mulca, ki mu je skočil pred avto.
In Stalina (jekleni) sem razumel, da se s slednjim (torej izjeme za področja šol itd.) ne strinja.
Pa da ne bo nesporazuma - sem popolnoma zato, da se i.diota, ki se ne drži pravil (in ja - ustrezno pazljiva vožnja je predpisana) ozr. jih celo bistveno krši, zgrabi za jajca in naj plača za škodo, ki jo je naredil (žal se je prevečkrat niti ne da odplačati z denarjem). Ampak nisem pa za, da “močnejši” apriori nosi krivdno odgovornost napram “šibkejšem”.